Érdekes tények a nagyvilágból

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A világ csodái. A világ csodái Machu Picchu Machu Picchu az egykori Inka Birodalom romvárosa Peruban – a világ talán legizgalmasabb és legfestőibb.
Advertisements

A FÖLD.
Szitakötő Totó.
Földrajzi definíciók Mindenkinek !!!.
Tudtad-e? Kattints. Tudtad-e, hogy a “The quick brown fox jumps over the lazy dog” mondatban az angol ABC minden betűje használva van? Tudtad-e, hogy.
Árvizek „a víz az úr” 2008.október.31  A vízáradat időtől és helytől függően különböző megítélést kapott a civilizált népeknél. Csak a sivatagi népek.
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
Európa fogalma, fekvése, határai
A kék szépség.
CANAIMA NATIONAL PARK VENEZUELA Parque Nacional Parque Nacional.
VIII.A.3. 3./ 5. óra Programfejlesztési Központ FELSZÍNI VIZEK: ÓCEÁNOK, FOLYÓVIZEK, TAVAK.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Meteórák - Görögország Trevi –kút Róma Lépcső Vatikán.
Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
Róma.
A víz világnapja Március 22..
Készítette: Seres Dávid
Róma az örök város.
Az „Égből látható Föld” nevű projektnek óriási sikere van
TÖRTÉNETE.
Csodálatos képek Némelyiket el sem hiszed....
A tundrától a trópusokig
Stromboli (felszínalaktan)
Talpon maradni.
Pannonia Városai.
FÖLDRÉSZEK.
Cseh nyelvre fordította:
– A Maldív Köztársaság szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücs- kénél. 26 atollból, 1192 szigetből áll, ebből 202 lakott, további 87 a.
David Livingstone.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
27 juillet :04:10 h. Paques sziget Zulu kunyhók Dél-Afrikában.
Szörfözés a,,szivárványon” Hullámvasút a természetben.
Sarkvidéki öv.
Izrael.
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
A NŐK FÖLDRAJZA.
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
A U S Z T R Á L I A.
Benkovics László, február 2013
Amazonas.
Ausztrália Egyenes Henrik.
Európa fogalma, fekvése, határai
„Cápák” Földrajzi vetélkedő.
 A világ 20 legnagyobb légikikötője közül 14 itt található (Chicago,New York, Dallas, Los Angeles, Atlanta, STB....).
Olaszország.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Dubai "Egy más világ".
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
A világ 20 -ik legnagyobb városa – Beijing, Kína 12 millió lakossal.
Törpeállamok.
Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága
Világjárványok az emberiség életében
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
CSODÁLATOS DRÓN FOTÓK Kattints. CSODÁLATOS DRÓN FOTÓK Kattints.
Titicaca-tó 3821 méterrel a tengerszint felett fekszik, és ezzel a világ legmagasabban fekv ő hajózható tava. Az Andokban található, Peru és Bolívia.
A folyó élete.
Csodálatos képek Némelyiket el sem hiszed....
Tartalom Obsah A kontinens nevének eredete Felfedezése
Az Univerzumban jelen tudomány szerint ritka és egyedülálló az élet megjelenése a Föld nevű bolygón. Amit az emberi faj önpusztító tevékenysége folytán.
Túlnépesedés 1.
KAPRUN.
TENERIFE.
Topográfiai gyakorlatok Ázsia, Amerika, Afrika, Ausztrália
Látványos képek a Világ minden tájáról.
6. A NÉPESSÉG FÖLDRAJZI MEGOSZLÁSA.
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Új-Zéland.
A kék szépség.
Globalizáció.
Előadás másolata:

Érdekes tények a nagyvilágból

Alaszka Az egész Egyesült Államok tengerpartjának több mint fele Alaszkában van.

Amazónia Az amazóniai esőerdő termeli a világ oxigénellátásának több mint 20%-át. Az Amazonas folyó olyan sok vizet nyom az Atlanti-óceánba, hogy a folyó torkolatától több mint száz mérföldnyire, benn a tengerben, édes vizet lehet meríteni az óceánból. Az Amazonas folyóban lévő víz mennyisége nagyobb, mint a világ ezután következő nyolc legnagyobb folyóé együtt, és háromszor nagyobb, mint az Egyesült Államok összes folyójának vízhozama.

Antarktisz Az Antarktisz az egyetlen szárazföld bolygónkon, amelyet nem egy ország birtokol. A világon lévő jég kilencven százaléka borítja az Antarktiszt. Ez a jég egyben a világ teljes édes vízkészletének 70 %-a. Lehet, hogy furcsán hangzik, de alapjában véve az Antarktisz sivatag. Az átlagos évi teljes csapadék nagyjából két hüvelyk. Bár jég borítja (0,4%-a kivételével jég), az Antarktisz a bolygó legszárazabb helye, a levegő abszolút nedvesség-tartalma kisebb, mint a Góbi-sivatagé.

Brazília Brazília a nevét a pau-brasil nevű pillangósvirágú fáról kapta, amelynek a hüvelytermése piros festéket ad.

Kanada Kanada Kanadában több tó van, mint a világ többi részén együttvéve. A Kanada egy indián szó, ami Nagy Falut jelent.

Chicago Varsó után Chicagóban van a legnagyobb lengyel népesség a világon.

Detroit A Woodward Avenue Detroitban (Michigan) viseli az M-1 megjelölést, így nevezték el, mert ez volt a világon az első szilárd burkolatú út.

Damaszkusz (Szíria) Damaszkusz(Szíria), már több évezreden át virágzott, mielőtt Krisztus előtt 753-ban megalapították Rómát. Így a legrégibb, ma is létező, folyamatosan lakott város.

Isztambul (Törökország) Isztambul az egyetlen város a világon, amely két kontinensen terül el.

Los Angeles Los Angeles teljes neve El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles de Porciuncula -- ez a név méretének 3,63%-ára rövidíthető: L.A.

New York City A „Nagy Alma” kifejezést az 1930-as évek utazgató jazzmuzsikusai alkották, akik a szleng „alma” kifejezést használták minden kis és nagy városra. Ezért New York Cityben játszani nagy dolog - a Nagy Alma. Több ír él New York Cityben, mint Dublinban (Írország); több olasz van New York Cityben, mint Rómában (Olaszország); és több zsidó van New York Cityben, mint Tel Avivban (Izrael).

Ohio Ohio államban nincs természetes eredetű tó, mindegyiket ember készítette.

Pitcairn-sziget A legkisebb, állami joggal rendelkező sziget Pitcairn Polinéziában, mindössze 1,75 négyzetmérföld (4,53 négyzetkilométer).

Róma Az első város, amely elérte az 1 milliós lakosságot, Róma (Olaszország) volt, Krisztus előtt 133-ban. Van Róma nevű város minden kontinensen.

Szibériában van a világ erdőinek több mint 25%-a. Szibéria Szibériában van a világ erdőinek több mint 25%-a.

S.M.O.M. A világ ténylegesen legkisebb független entitása a Szuverén Máltai Lovagrend (S.M.O.M). Róma (Olaszország) városában van, területe annyi, mint két teniszpályáé, és 2001-ben 80 lakosa volt, 20-szal kevesebb, mint a Vatikánnak. Független entitás a nemzetközi jog szerint, éppúgy, mint a Vatikán.

Szahara-sivatag A Szahara-sivatagban van egy Tidikelt nevű város (Algéria), amely tíz éven át nem kapott egyetlen csepp esőt sem. Szakmai értelemben az Antarktisz völgyeiben van a Föld legszárazabb helye, a Ross-sziget közelében. Két millió éve nem volt ott csapadék.

Az ország neve szó szerint a nyulak földjét jelenti. Spanyolország Az ország neve szó szerint a nyulak földjét jelenti.

Saint Paul (Minnesota) Saint Paul helységnek Minnesota államban, eredeti neve Disznószem volt, egy ember után, akit Pierre „Disznószem” Parrantnak hívtak, és aki az első vállalkozást alapította ott.

Utak Annak a lehetősége, hogy egy út nincs burkolva, az Egyesült Államokban: 1%, Kanadában: 75%.

Oroszország Az ember által valaha fúrt legmélyebb lyuk a Kola szigeti Szupermély Fúrólyuk Oroszországban. 12.261 méteres (mintegy 40.226 láb vagy 7,62 mérföld) mélységet ért el. Tudományos kutatási célból fúrták és néhány váratlan felfedezést hozott, amelyek közül az egyik egy hatalmas hidrogén felhalmozódás - olyan tömény, hogy a lyukból kijövő iszap „forrt” vele.

Egyesült Államok Az USA-ban az államközi Eisenhower rendszer megköveteli, hogy minden öt mérföldből egy egyenes legyen. Ezek az egyenes szakaszok leszállópályaként használhatók háború vagy más vészhelyzet esetén.

Vízesések Vége Az Angyal-vízesések (a világ legmagasabbjai) Venezuelában 3.212 lábról (979 méter) esnek. Ezekre 15-ször magasabbak, mint a Niagara-vízesés.