Logisztikai műveletek a mezőgazdaságban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Készítette: Fodorné Varkoly Mária. Amit ma feltölt valaki, az több év múlva is elérhető lesz a világhálón! Ezért érdemes vigyázni milyen tartalmakat teszünk.
Mértékegységek.
Dél-dakotai Mezőgazdasági Minisztérium
Információs technológiák terjedése és hálózatosodás a gazdálkodók körében: lehetőségek és korlátok Csótó Mihály BME - Információs Társadalom- és Trendkutató.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Dr. Tomor Tamás Projektvezető augusztus
B2B-marketing – A szervezeti piacok
A köles kül- és belpiaca
A szakmai program megvalósítását a „Pannon búza fajták és fajtajelöltek nemesítése, termesztési és élelmiszeripari feldolgozási rendszerének fejlesztése.
Magyar Fuvarozói Fórum november 22. És minket mi hajt? Vicze Anikó MOL Magyarország Kártyamenedzsment vezető.
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Szuperkorai napraforgó hibridvetőmag nemesítési programja
Szántóföldi növénytermesztés környezettudatosan
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
A körlevél készítésének menete
Az agrárium lehetőségei 21. században Lehetséges irányok.
Memóriák típusai, jellemzői
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A növények táplálkozása
Honnan származik a pozitív nettó jelenérték? Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, fejezet McGraw Hill/Irwin Copyright.
Megújuló energiaforrás
Kisújszállási környezetvédelmi intézkedések Varga Emese.
Jordán László növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
B I O F A R M Integrált ökogazdálkodási K+F EU programok, állatbarát lovarda és regionális nagytestű állatkórház
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
A szavanna és a trópusi monszunterületek haszonnövényei
„Az okos tanács nem gomba,
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Szemestakarmányok tárolása
Topológiák Hálózati eszközök
Gazdasági Informatika II.
Dr. Huzsvai László Debrecen 2006.
A klímaváltozás káros hatásainak megelőzése, előrejelzése és csökkentése az agrár- élelmiszertermelési vertikumban Gyepgazdálkodási alprogram TECH_08-A4/
Románia mezőgazdasága
Változó éghajlat és a mezőgazdaság
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Készítette: Szalayné Tahy Zsuzsa – Szalay Sándor 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Számítógéppel segített módszerek a természettudományok.
Téma: Kedvenc mobilom Készítette: Présing Zsófia Osztály: 7.G Felkészítő tanár: Huschekné Szabó Ildikó Iskola: Türr István Gimnázium és Kollégium 8500,
,,Szent László”Római Katólikus Gimnázium Készitette:Kurucz Brigitta Kállai Dóra Kállai Dóra Mateoc Teodor-Dávid Mateoc Teodor-Dávid 2011 Február 16.
Fekete – fehér. Igen – nem
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fenntartható tápanyag-gazdálkodás –energianövények
Az IKR zrt által forgalmazott II
Gabonafélék, olaj-, fehérje és rost növények piacszabályozása (GOFR)
Cukor, napraforgó és burgonya
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
Agrár Szakmai Nap 2015.november AGROFERT csoport műtrágya termékei Nitrogen műtrágyák MAS UREA DAM AMMONIUM-SULPHATE NPK COMPLEX FOLIAR FERTILIZERS.
BATÁTATERMESZTÉS- ÉS NEMESÍTÉS TAPASZTALATAI ÁSOTTHALMON BIVALYOS TANYA CSALÁDI GAZDASÁG.
Szántóföldi melléktermékek értéke Dr. Tóth Zoltán egyetemi docens Pannon Egyetem Georgikon Kar Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék.
A talajművelés környezeti hatásai. A talajművelés Mountford modell Szilárd fázis Pórustér.
Talajok konkrét természetvédelme
Az éhezés.
Szemestakarmányok tárolása
Bioenergia 3_etanol (fajlagosok)
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
Mintavétel talajból, talajminták tárolása
Műtrágyázási szaktanácsadás
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

Logisztikai műveletek a mezőgazdaságban Földtől az asztalig Logisztikai műveletek a mezőgazdaságban

Rólunk Mi a Székács Elemér Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola 13.E osztályos technikusai vagyunk. Logisztikai ügyintéző szakon tanulunk. A feladatunk az volt hogy bemutassuk a mezőgazdaságban használt, illetve végzett logisztikai műveleteket.

Adatgyűjtés A projekthez szükséges anyagot, szóbeli kikérdezéssel, azon belül is a struktúrálatlan interjú segítségével gyűjtöttük. A struktúrálatlan egyéni kikérdezés a legjobban a köznapi beszélgetéshez hasonlít, mely során lehetővé válik az improvizáció. A projektben bemutatott példákat és képeket egy konkrét mezőgazdaságból merítettük. A projektben megjelenő képek amelyeken mi is szerepelünk a gazdaságban készültek, a felhasznált szakirodalom hangfelvétel alapján készült.

„Kezdetek” A föld művelése-vetése Első feladat a szántóföld megtisztítása, attól függően hogy a búza vetése előtt mi volt a földben. Pl.: napraforgó, repce Napraforgó esetén a napraforgó szárzúzása Ezután két sor tárcsázás (tárcsás-boronával) Műtrágya szórása Búza elvetése egy elmunkálós vetőgéppel történik, ekkor újra tárcsázza a földet, majd lehengerli melynek lényege hogy lezárja a földet.

Vetőgép

Műtrágyázás előtt

A talaj mintavétele A talaj mintavétele a következőképpen történik: Informatikai megoldások segítségével meghatározzák a termőföldön a minta vételi pontokat A talajból egy speciális vascső segítségével egy talajszelvényt vesznek ki , amelynek mélysége meg van határozva. Ezután egy légmentesen lezárt csomagban elküldik a laborba bevizsgálni.

A talaj mintavétele (Példa) Egy gazdasági példa alapján veszünk egy 5 éves programot, az első évben vett minta alapján a föld nem romolhat, tehát se sok, se kevesebb tápanyagot nem tartalmazhat. Nitrogénszint mérése történik, mely nem halmozódhat fel túlságosan a földben, mert ez a talajvízbe szivárogva rákkeltő lehet. A talaj minta vételének bevizsgálása után, az eredménytől függően kell a talajt műtrágyázni. Ezután ellenőrizni kell hogy a föld mikro tápanyag tartalma(P=foszfor, N=nitrogén, Mg=magnézium, S=kén K=kálium) megfelelő e.

Talajmintavevő eszköz

Búza fajtái Két nagy magyar termelő létezik: Szegedi Kutató Intézet (GK) Marton Vásár (MV) De létezik Osztrák termelő is, ezek a búzák igényesebbek, de jobban is teremnek. Három fajta búzát ismerünk érése alapján: Korai Közép korai Késő érésű

A búza fajtájának kiválasztása: Azért ezt a három fajta búzát választják, mert a kombájn kapacitását ezáltal csúsztatják, hogy ne egyszerre érjen be a búza, mert ha esős idő van akkor károsodik a termés.

GPS-technológia A GPS-alapú méréstechnika először Észak-Amerikában jelent meg és indult hódító útjára a mezőgazdaságban, Európán belül a magyar cégek reagáltak leggyorsabban a technológiai újdonságokra. A mezőgazdasági termelés világszerte egyre nehezebb feltételek között zajlik, hiszen minden megművelt hektárból a lehető legtöbb termést kell kihozni.

Erre kínál megoldást a precíziós gazdálkodás, amely a GPS-technológia felhasználásával centiméteres pontosságú beavatkozást tesz lehetővé.

Ezen technológia segítségével a munkagépek automatikusan képesek például a talajviszonyoknak megfelelő mennyiségű növény védőszert, vagy tápanyagot juttatni a gyomosodásra hajlamos, illetve eróziónak kitett parcellarészeken.

Permetező

Eke

Búza betakarítása Egy gazdasági példa alapján a búza megfelelő mennyisége 6-7 tonna/ha. Az elszállításig hangárokban tárolják, hogy megvédjék a környezeti hatásoktól. A földtől a hangárig mezőgazdasági vontatókkal szállítják, majd ezt követően speciális gabonás teherautókkal szállítják a megrendelőhelyekre.

Vágóasztal Érdekesség: A világban előállított minden 4. CLAAS gyártmányú vágóasztal a törökszentmiklósi gyárban készül. Vágóasztal

Learatott búza tárolása

Búza betárolása A búza betárolása 2 féleképpen történhet: Egy fedett száraz helyre ömlesztve Vagy silóban Szükség esetén szárítani is lehet. (De általában megszárad magától)

Fedett takarmány tároló

Terménytároló silók

Törökszentmiklósi „GABONA”

Búza bevizsgálása 4 féle képpen történhet: Nedvesség tartalom alapján: Mely 13,5-14,5% közt megfelelő. Sikér-fehérjetartalom: Mely alapján 3 fő csoportba sorolható: Takarmánybúza (legrosszabb) Euro búza Malmi búza (ebből lesz a kenyér) Javító minőségű: (Euro búza+javító búza=malmi búza)

Búza bevizsgálása Esésszám, hektoliter, súly: A lisztből készült termékeknek milyen a minősége. (Pl:Hogyan kel meg a kenyér) Fuzárium gomba által képzett toxin: Mely párás idő esetén veszélyes. E toxin által fertőzött búza még takarmány búzának sem jó.

Útvonaltervezés Kamionnal való szállítás esetén: Csak meghatározott utakon lehet szállítani az elektronikus útdíj rendszer miatt. HUGO nevű program segítségével meghatározhatjuk ezen utakat: Csupán meg kell adni a kamion méretét, súlyát, és hogy honnan hová szeretnénk szállítani a rakományt. Km-enként fizetni kell mely függ a kamion tengelyszámától és a környezetvédelmi besorolásától.

Források http://www.eco.hu/hir/technologiai-valtas-a-mezogazdasagban-ejjellato- kombanyok-gps-iranyitasu-vetogepek/ http://www.agroinform.com/files/forum/agroinform_20110322102258_2011031 8144.jpg http://agronaplo.hu/files/2013/10/77_1-A-sok-szigetel%C3%A9si- technol%C3%B3giaDSCF4855@.jpg http://www.agroinform.com/files/aktualis/agroinform_20140125180820_123866 4799gabona.jpg http://www.eco.hu/wp-content/uploads/2013/11/Combine-6_1704457i.jpg http://www.teejet.com/media/233348/cl230-in-cab.jpg

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET! Készítette: Kalmár Judit Karikó Alexandra Molnár Zoltán Pintér Attila Boros Dávid