A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A környezetszennyezés forrásai
Advertisements

Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Energia a középpontban
1-2.óra: Bevezetés a biológiába
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Napocska Napköziotthon
Készítette: Tóth Enikő 11.A
BONI Széchenyi István Általános Iskolai Tagintézménye
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
Hogyan értékelhető a tájváltozás?
A VEZETÉS FOGALMA ÉS MEGHATÁROZÁSA
A KOZMIKUS SZÖVEDÉK TULAJDONSÁGAI:
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Az Ökológia biotikus és abiotikus tényezői
Készítette: Kálna Gabriella
Népesség és társulás Az ökológia alapjai.
Programfejlesztési Központ
A biomonitoring és a környezetállapot értékeléssel kapcsolatos alapfogalmak Dr. Kárász Imre egyetemi tanár EKF Környezettudományi Tsz.
TÁJAK MONITOROZÁSA Dr. Kárász Imre egyetemi tanár Biomonitoring…/6.
Környezetértékelési módszerek
MONITORINGRENDSZEREK
Dr. Bulla Miklós (szerk.)
Természeti erőforrások védelme
Terek 2 (Nemes Nagy József: A tér a társadalomkutatásban)
Talaj.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Az ökológia alapjai – Základy ekológie
Biotikus környezeti tényezők
Az egyed feletti szerveződési szintekkel foglalkozó szünbiológia
Szünbiológiai alapfogalmak
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Tápláléklánc hálózatok
Biodiverzitás megőrzése a Délép Ipari Park Kft.-nél
Az ökológia tárgya.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
Szerveződési szintek, élettelen környezeti tényezők
Az élővilág legkisebb egységei
A tűz.
Ökológia  Biológia tudományának része
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Ember és környezetének viszonya
Egyed alatti szerveződési szintek
Környezetvédelem.
Környezetvédelem.
Ipari ökológia 2 Dr. Bezegh András.
A globális éghajlatváltozás hatásai a bioszférára, állatokra
BIOLÓGIA TÁRGYA, RÉSZTUDOMÁNYAI, SZERVEZŐDÉSI SZINTEK
Globális változások - globális problémák Globális változás: olyan változások, amelyek hatása vala- milyen mértékben az egész Földön érzékelhetı *Globális.
Globális környezeti problémák A Föld túlnépesedése Ózonlyuk Éghajlatváltozás Belefulladunk a hulladékba Ivóvízhiány Biológiai sokféleség csökkenése.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Agrár-környezetgazdálkodás A globális környezetvédelmi problémák.
Környezet és egészség.
9. lecke A társulások.
ÖKOLÓGIA.
Az éhezés.
Információk Szentesi Árpád, egyetemi docens
Életközösségek a Földön
Globalizáció.
Élettelen környezeti tényezők és hatásaik az élőlényekre
Előadás másolata:

A FÖLD egyetlen ökológiai rendszer

Ökológia fogalma, értelmezése Tudomány A biológia résztudománya. Az élőlények és környezetük közötti kapcsolatok vizsgálata. Életmódot meghatározó szemlélet Ökológikus (= környezettudatos) világkép Politikum „zöld mozgalom” ideológia és mozgósító tényező

Az ökológia és a környezettudomány viszonya Ökológia: a szünbiológia körébe tartozó tudomány, amelynek feladata azoknak a háttérjelenségeknek és folyamatoknak (okoknak) a kutatása, amelyek az élőlényközösségek viselkedését behatárolják. Környezettudomány: az emberi tevékenység és a természetes és művi környezet kapcsolatának tudománya, amelynek feladata az életet befolyásoló külső tényezők antropogén változásainak vizsgálata, azok természeti, gazdasági és szociális következményeinek feltárása.

Biológiai szerveződés Biológiai szerveződés (organizáció): az élő rendszerekben lejátszódó változások (fizikai, kémiai, biokémiai, biológiai stb.) térbeli és időbeli összerendezettsége és összehangoltsága. Az élővilág különböző tér-idő dimenziójú organizált egységei (élőlények és közösségeik) rendszerként működnek

A rendszer ( a rendszerelmélet kritériumainak megfelelő) jellemzői Egymással szoros kapcsolatban lévő komponensekből állnak Ezek a komponensek bonyolult kölcsönhatásban vannak egymással, melynek eredménye egy új, működő struktúra A struktúra működése szabályozott

Az ökológiai rendszerek A komponensek az egy helyen élő populációk, melyek továbbszerveződnek A kapcsolatok sokfélék lehetnek Alapvető kapcsolat egy ilyen rendszerben a táplálkozási, trofikus kapcsolatok hálózata, amely a rendszert működtető anyag és energia áramlása

Biológiai organizációs szintek Egyed alatti (intraindividuális) szintek Egyed (individuális szint) (soksejtű egyed) Egyed feletti (szupraindividuális) szint populáció >>>>>bioszféra A magasabb szerveződésű szintek mindig magukban foglalják az alacsonyabb szerveződésű szinteket !

Szupraindividuális szerveződés bioszféra biom holocönózis biocönózis populáció kollektivum populáció

Ökoszisztéma 1./ Köznapi értelmezés = bármilyen élőlényközösség (entitás) az élőhelyével együtt (pl. erdő) 2./ Ökológiai értelmezés (Juhász-Nagy P.) = valamely ökológiai entitásról készült szimulációs modell ökoszisztéma: rendszerként értelmezett, rendszermodellel reprezentált ökológiai objektum. Ha ökoszisztémaként értelmezünk pl. egy biocönózist, akkor egyféle kitüntetést végzünk. Kiemelünk egy dinamikus aspektust – pl. az anyag- v. energiaforgalmat –, és azt rendszermodellel írjuk le és kezeljük. Élő egységei, amelyek különböző növények, állatok, mikroorganizmusok populációi lehetnek, a közöttük lévő kapcsolatok révén önszabályozott működést valósítanak meg. A rendszer jellemző állapotait és állapotváltozásait külső tényezők (fény, hő, víz, tápanyagok) is befolyásolják.

Biodiverzitás Biológiai sokféleség - faji sokféleség Az IUCN jelentése szerint kb. 45000 veszélyeztetett fajból mára kb. 900 kihalt kétéltűek mintegy harmadát, az emlősök negyedét, a madaraknak pedig 12 százalékát fenyegeti kihalás veszélye Biológiai sokféleség - faji sokféleség - genetikai sokféleség - alaktani sokféleség - életmódbeli sokféleség >> ÖKOLÓGIAI SOKFÉLESÉG

http://www. buzzle. com/articles/extinct-animals-in-the-last-100-years http://www.buzzle.com/articles/extinct-animals-in-the-last-100-years.html

Biomonitorozás (Biomonitoring) A környezet állapotának közvetett nyomon követése biológiai objektumok felhasználásával Alapja: az élőlények viselkedésükkel jelzik a környezet változását (indikációs elv) Közvetlen hasznosítás: mindenki maga is meggyőződhet lakóhelye aktuális állapotá-ról (pl. zuzmótérképezés)

Bioindikáció Az a jelenség, hogy az élőlények hiányukkal vagy fenetikai tulajdonságaikkal (viselkedésükkel) jelzik a környezeti tényezőket, illetve azok változását.

Az életközösségek csoportjai Természetes - emberi hatás nélküli Félkultúr - kismértékű emberi hatás Kultúr - ember által meghatározott

A bioszféra a legnagyobb földi ökológiai rendszer

A Föld már nem elég!

A Föld egyetlen ökológiai rendszer

A Föld egyetlen ökológiai rendszer

A Föld egyetlen ökológiai rendszer