Új típusú energetikai megoldások a vidéki lakosság körében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
A megújuló energiaforrások
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Megújuló energiaforrások vizsgálata Biomassza
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Megújuló energiaforrások.
A megújuló energia Készítette: Végh Renáta 9.c osztály
Megújuló energiák Belley Luca
A Föld megújuló energiaforrásai
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Gáti-Kiss Dániel Témakör: Energiagazdálkodás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Mi is az? görög ενεργεια kifejezésből Ahol: - az εν- jelentése „be-” - az έργον-é pedig „munka” - az -ια pedig absztrakt főnév Az εν-εργεια összetétel.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Megújuló energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc.
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiák Készítette: Hajdú Zsófia 9.b Felkészítő tanár: Pázmándy Hedvig Iskola: Fáy András Görögkatolikus Közgazdasági Szakközépiskola.
Megújuló energiaforrás
MEGÚJULÓ ENERGIA-FORRÁSOK
Megújuló energiák Készítette: Simon Zalán 7. b
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Megújuló energiaforrások
Vízerőmű BME - GTK Energetika előadás prezentáció
Magyarország észak és dél között – régiós fejlesztések március 29. Dr. Veres János pénzügyminiszter.
Megújuló energiaforrás
Megújuló energiaforrások: Szélenergia
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló és nem megújuló erőforrások
1 Pályázati lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kecskemét, június 21. Dr. Kónya József.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
S Z É L E N E R G I A.
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
Bioenergiák: biodiesel, alga olaj
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Energiaforrások.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Megújuló Energiaforrások
Az alternatív energia felhasználása
EU-s pályázati források keresése Összeállította: Dr. Juhász Erika.
Az alternatív energia felhasználása
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
Mitől innovatív egy vállalkozás?
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz iszap)
A biomassza energetikai értékelése Dr. Büki Gergely Energiapolitika 2000 Társulat június 11.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Biogáz (másodlagos feldolgozás). Alapanyag: minden természetes eredetű szervesanyag (trágya, zöld növényi részek, hulladék, állati eredetű szennyvíz.
Energetikai célú pályázatok rövid áttekintése Gajzágó Gergő programmenedzser május 19.
Globális problémák Természeti erőforrások
GEOTERMIKUS ENERGIA.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Előadás másolata:

Új típusú energetikai megoldások a vidéki lakosság körében Dr. Kónya József Trident World Wide Magyarország Kft. Baja, 2009. április 29.

Amiről beszélni fogok: Cégtörténet Miért a megújuló energiák Pályázatok, hitelek Nemzetközi példák

Cégtörténet: 2008. február 26.megalakul az Intersolver OOD. Bejegyző határozat: 2008. április 23. Székhely: Bulgária, Szófia Alaptevékenységek:Ingatlan befektetés Beruházás ösztönzés Humánerőforrás fejlesztés Közmőfejlesztés Pályázatkészítés és szaktanácsadás Lebonyolítás Kereskedelem Környezetvédelem Pénzügyi szolgáltatások Agrár- és vidékfejlesztés EU-s regionális területfejlesztés, tervezés

Tevékenységek: ? 50%<

Miért a megújuló energiák? A Föld meglévő nyersanyag vagy energia készletének pontos mértékét nem ismerjük. Nem tudjuk még megbecsülni sem, hogy mennyi ideig elég. TAKARÉKOSKODÁS! Az egyik lehetőség: energia igényünket csökkentése A másik lehetőség a megújuló energiaforrások minél szélesebb körű felhasználása

Miért a megújuló energiák? Ahhoz, hogy megtakaríthassunk költenünk kell – Meglepő? A költségek magasak – Elérhetetlen? Gondoljuk át mit is akarunk! – Tudatosság! Költség – Haszon – Egy közösség haszna! Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! Energia audit! – első lépés

Miért a megújuló energiák? Egy energiaforrást akkor nevezünk megújulónak, ha a hasznosítás során nem csökken a forrás, a későbbiekben ugyanolyan módon termelhető belőle energia. Például a Nap ugyanúgy fog sütni a későbbiekben, függetlenül attól, hogy most hasznosítjuk-e a napenergiát vagy sem. Ellenben az autók által elégetett benzin nem termelődik újra, előbb-utóbb elfogynak a világ olajkészletei

Miért a megújuló energia? A gazdasági válság lehetséges megoldásaival kapcsolatban egyre inkább teret nyer a zöld energia szerepe az elképzelésekben, amely diverzifikálja az energiafogyasztást és munkahelyeket is teremthet. A gazdaságélénkítő csomagok keretein belül összesen 200 milliárd dollárnyi tiszta energia beruházást jelentettek be, többek között hálózatfejlesztésre, megújuló energia projektekre nyújtott hitelekre, valamint adókedvezményekre. 2008-ban a napenergia, a szélenergia és a bioüzemanyag szektor bevétele összesen 115.9 milliárd dollár, míg egy évvel korábban még 75.8 milliárd dollár volt és csak a szélenergia 50 milliárd dolláros betételét könyvelt el. Forrás: Clean Edge

Megújuló energiaforrások: Napenergia: A Napból érkező energia hasznosításának két alapvető módja létezik: a passzív és az aktív energiatermelés. Fóliasátor vs. Napkollektor, napelem Az emberiség jelenlegi, évi energiafogyasztását a Nap egy órányi energiakibocsátása teljes egészében fedezné. Naperőművekben alakítják át a napenergiát elektromos árammá.

Megújuló energiaforrások: Vízenergia: A vízienergia megújuló energia, nem szennyezi a környezetet és nem termel sem szén-dioxidot, sem más, melegházhatást kiváltó gázt. A világ vízerőműveinek összteljesítménye mintegy 715 000 MW, a Föld elektromos összteljesítményének 19%-a (2003-ban 16%-a), a megújuló energiahasznosításnak 2005-ben a 63%-a.

Megújuló energiaforrások: Árapály-energia: A Hold Föld körüli mozgása során tömegvonzásával a felszíni vizekre is hat, és létrehozza a ciklikus árapályt. Ebben a hatalmas energiákat megmozgató jelenségben már őseink is fantáziát láttak, és az árapály malmokkal hasznot is húztak belőle.

Megújuló energiaforrások: Hullám energia: A világ áramszükségletének 15 százalékát lehetne fedezni a tengerek és óceánok hullámzásának energiájából, a nyílt tengeren kell hullámerőműveket létesíteni, ugyanis a hullámoknak ott átlagosan ötször annyi energiájuk van, mint amikor a parthoz érnek.

Megújuló energiaforrások: Geotermikus energia: A Föld középpontja felé haladva, 1 kilométerenként átlagosan 30 Celsius-fokkal emelkedik a hőmérséklet. Magyarország adottságait tekintve geotermikus nagyhatalom, a potenciális energiamennyiség az USA és Kína mellé emeli az országot a statisztikákban. 1000 méter mélységben a réteghőmérséklet eléri, sőt meg is haladja a 60 Celsius-fokot. 2000 méter mélységben pedig már 100 fok feletti hőmérsékletű, jelentős mezők terülnek el. Jelenleg a geotermikus energiafogyasztás a teljes energiafelhasználás 0,28 százalékát teszi ki hazánkban.

Megújuló energiaforrások: Szélenergia: A Nap Földet elérő energiájának 1-3%-a alakul szélenergiává. A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá.

Megújuló energiaforrások: Kis teljesítményű vagy mikro szélturbinák A kis szélturbinák elektromos áramot állítanak elő. Méretükre jellemző az 5-30 m közötti toronymagasság. A rotor lapátok hossza általában 0.5-3 méter között változik. Teljesítményük néhány Wattól néhány 10 kW-ig terjedhet. A gépek általában úgy vannak megtervezve, hogy 2-3 m/s szélsebességnél kapcsoljanak be. A maximális teljesítményt - gyártmánytól függően - 12-20 m/s-nál adják le, biztonsági okokból pedig 25 m/s-nál automatikusan kifordulnak szélirányból és leállnak. Felesleges energia? - tárolás - visszatáplálás: 2001. évi XC. Tv. SZERZŐDÉS

Megújuló energiaforrások: Biomassza: A biomassza a szén, a kőolaj és a földgáz után a világon jelenleg a negyedik legnagyobb energiaforrás. Világátlagban a felhasznált energia 14 %-át, fejlődő országokban 35 %-át biomassza felhasználásával nyerik. Biogáz: Szénhidrát-, illetve cellulóz­ tartalmú, valamint fehérjéket és zsírokat tartalmazó szerves hulladékok anaerob szervezetek hatására mezofil hőmérsékleten (30-40 °C) végbemenő bomlásának (biodegradáció, rothadás, erjedés) gáznemű, rendszerint éghető terméke, amely ­ammónia, kén-hidrogén, szén-monoxid és szén­dioxid mellett - legnagyobbrészt metánból áll. Hővé alakítás: gázmotor, mikro turbina, trigeneráció, gőzturbina, üzemanyag cella, stirling motor, CHP – (logikusan is egymáshoz kapcsolható tevékenységek).

Megújuló energiaforrások

Megújuló energia források Bio-etanol: Az alkoholok közül az etil-alkohol (etanol) motorikus célú felhasználása a világon sokfelé elterjedt. Előállítása nagy cukor-, keményítő- vagy cellulóz tartalmú növényi biomasszából történhet fermentáció vagy hidrolízis és fermentáció kombinációja utáni folyamatos desztillációval. Brazíliában a cukornádból, az USA-ban kukoricából állítanak elő igen nagy mennyiségben etanolt. Bio-dízel: Európában a repce és a napraforgó, az USA-ban a szója és a napraforgó, Kanadában a repce és a fenyő pulp-gyanta (tall oil ) Pellet, brikett: A mezőgazdasági és erdészeti anyagok tömörítése a pelletálás. Pelletnek nevezik a körcellás, görgős préseken készített 3 - 25 mm-es tömörítvény. A tüzelésre szánt nagyobb tömörségű 10-25 mm-es pelletnek "tűzipellet" megnevezést használják. A tüzelési célra alkalmas biopellet vagy tűzipellet legfőbb jellemzője a nagy sűrűség, tömörség (1-1,3 g/cm3).

Megújuló energia források

Megújuló energia források A biomassza fajtái: - tüzelhető: tűzifa apríték (erdei lágy v. keménylombos erdőkből előállítva, fűrészüzemi hulladékokból, illetve lágyfa- energiaültetvényekből (például nyárfa) előállítva, fűrészpor (fűrészipari melléktermék), szalma, energiafű, illetve ezekből előállított pellet. - elgázosítható: A biológiailag elgázosítható biomasszák jellemzően nagyobb nedvességtartalmú növényi hulladékból, vagy állati hulladékól áll. Pl: cukortartalmú növények, zöld növényi hulladék, állati szennyvíziszap, trágya. - üzemanyagként hasznosítható: biodízel, bioetanol

Megújuló energia források Energia ültetvények: - Energiafű - Energianád - Kukorica - Fásszárú ültetvények: gyenge talajok hasznosítása, rövid vágásforduló, jól sarjadó, gépesíthető, FVM támogatja, betakarítása nincs időhöz kötve.

Hitelek, pályázatok

Új Magyarország Fejlesztési Terv  Foglalkoztatás és növekedés - 2007-2013 Gazdaságfejlesztés OP – GOP Közlekedés OP – KÖZOP Társadalmi megújulás OP – TÁMOP Társadalmi infrastruktúra OP – TIOP Környezet és energia OP – KEOP Államreform OP – ÁROP Elektronikus közigazgatás OP – EKOP Nyugat-dunántúli OP – NYDOP Dél-alföldi OP – DAOP Észak-alföldi OP – ÉAOP Közép-magyarországi OP – KMOP Észak-magyarországi OP – ÉMOP Közép-dunántúli OP – KDOP Dél-dunántúli OP – DDOP

A vidékfejlesztés lehetősége: Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 2007-2013 A nemzeti fejlesztési irányok meghatározása (tengelyek) I. tengely: A mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és az erdészeti ágazat versenyképességének javítása II. tengely: A környezet és a vidék állapotának javítása III. tengely: Az életminőség javítása a vidéki területeken, és a diverzifikáció ösztönzése LEADER

www.nfu.hu pályázatai KEOP - 2009 - 4.2.0/B - Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal KEOP - 2009 - 4.4.0 - Megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hő- és villamosenergia-, valamint biometán-termelés KEOP - 2009 - 5.2.0/A - Harmadik feles finanszírozás KEOP - 2009 - 5.3.0/A - Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése KEOP - 2009 - 5.3.0./B - Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva KEOP-2009-5.2.0/B Harmadik feles finanszírozás – épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva

Nemzetközi példák: Az EU további példáit, pályázatait megtalálhtják a: 22 milliárd dolláros projekt keretében a világ első széndioxid-, hulladék- és autómentes, tudományos városrészének építését kezdte meg Abu Dhabi a GE együttműködésével. A modern infrastrukturális megoldásoknak köszönhetően az 50 ezer lakosra tervezett, Masdar nevű városrész csupán negyed annyi energiát és fele annyi vizet használ majd fel, mint egy átlagos, hagyományos technológiával épült városnegyed. A 2016-ban felavatásra kerülő, arabul „forrás” jelentésű Masdar 25 év alatt 2 milliárd dollár értékű olajat takarít meg és 2 százalékkal járul hozzá Abu Dhabi éves GDP-jéhez. Az EU további példáit, pályázatait megtalálhtják a: http://ec.europa.eu/intelligentenergy oldalon.

Hatásunk a földre: http://www.panda.org/what_we_do/footprint/one_planet_living/ Az egyre fokozódó emberi tevékenység hatására a földi természetes ökoszisztémák állapotában 33%-os romlás állt be az elmúlt harminc év során (ld. 1. ábra). Ugyanebben az időszakban az emberi tevékenység Földünkre gyakorolt hatása (az ún. ökológiai láblenyomat - ld. 2. ábra) 50%-kal növekedett, és már túlléptük azt a határt, amelyet a bioszféra még el tud viselni olyan módon, hogy képes megfelelően regenerálódni. Minden egyes ember és társadalom elfoglal bizonyos teret bolygónk felszínéből azáltal, hogy szükségleteink kielégítéséhez felhasznált javaink megtermelése, valamint a kibocsátott hulladékok bizonyos teret igényelnek. Ennek a térnek a nagyságát méri az ökológiai láblenyomat (vagy ökológiai lábnyom). Ideszámítjuk a házak, utak, infrastruktúra formájában ténylegesen felhasznált területet; az élelmiszereink előállításához szükséges területnagyságot és azt a területet is, amely ahhoz szükséges, hogy fával lássuk el magunkat. Az energia területe pedig az a földterület, amely ahhoz szükséges, hogy elnyelje azt a szén-dioxid mennyiséget, amelyet a fosszilis energiahordozók elégetésével juttatunk a légkörbe.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. Elérhetőségek: jozsef Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Elérhetőségek: jozsef.konya@tridentww.com www.tridentww.com www.intersolver.eu +36.70.977.5730