A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
A klímapolitika tudományos megalapozása ?. A klímapolitika nem rendszerszemléletű megközelítése  Az éghajlatváltozás számos hatótényező együttes hatásának.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
FENNTARTHATÓ(?) FEJLŐDÉS
A természeti erőforrás-kvóta  Integráló eszközrendszer a környezeti, társadalmi és gazdasági problémák kezelésére.
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
1 Éghajlatvédelem a kormányzatban Zágoni Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Delegációs terem, október 13.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A társadalmi tudatosság szerepe az éghajlatvédelemben Botár Alexa, MTvSz.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Természeti erőforrások védelme
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az EU többéves pénzügyi kerete
 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
N EMZETI F ENNTARTHATÓ F EJLŐDÉSI T ANÁCS Éghajlatvédelmi kerettörvény Éger Ákos „Az éghajlatváltozás és a magyar gazdaság. Környezettudatos beruházás.
Szekció 6 Szekció elnök: Gróf Gyula Előadások: Vad János: Energia-hatékony axiálventilátorok tervezése Bene József, Hős Csaba: Városi szivattyúhálozatok.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. Folyamat Kormányprogramban Kormányprogramban OGY határozat-tervezet OGY határozat-tervezet NÉS koncepció: MTA-EMLA,
SKV MÓDSZERTAN ÉS FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKREND az Új Magyarország Vidékfejlesztési Tervre és Programra SKV Fórum Budapest, október 18. Env-in-Cent.
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
Környezetjogi alapelvek
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
összefüggései, új kihívásai
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram pályázat a szén-dioxid –kvóta bevételekből Március 10. Legény Árpád Projektmenedzser-asszisztens.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Globalizáció és környezeti problémák
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. A programsorozatra szeretettel.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
„Erre van előre” Magyarország energetikai jövőképe Dr. Munkácsy Béla adjunktus (ELTE TTK)
A határtérség.
Magyar Útügyi Társaság
Energetikai gazdaságtan
Előadás másolata:

A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa alelnöke

Magyar Természetvédők Szövetsége 110 környezet- és természetvédő csoport szövetsége A küldetés: a természet egészének védelme, hozzájárulás a fenntartható fejlődés megvalósításához Főbb tevékenységek: Természet- védelem, Környezetpolitika és Fenntarthatóság, Agrár- és Vidék- fejlesztés, Regionális Politika, GMO, Ipari Környezetvédelem, Klíma és Energia, Környezeti Nevelés Nemzetközi aréna: Föld Barátai, EEB, Bankwatch

Az MTvSz klímavédelmi munkacsoportja 15 (tag)szervezet aktív részvétele, kiemelt: Ökológiai Intézet, E-misszió, Reflex szakmai vezető: Dr. Gyulai Iván lobbi, vélemények energia és klímapolitika: pl. NÉS vélemény 63 civil szervezet támogatásával utcai akciók, kampány: 25 város szemléletformálás: lakosság, önkormányzatok, diákok Föld Barátai kampányok

Hajtóerők ok-okozati rendszere ÁLLAPOT STRUKTÚRÁLIS INTÉZMÉNYI KULTURÁLIS a környezet állapota gazdasági szektorok, termelési-fogyasztási szerkezet jogi és közgazdasági szabályozó rendszer társadalmi viszonyrendszer és értékek

Javaslatok a NÉS-hez 1. Foglalkozzon az éghajlatváltozás hajtóerőivel - nem technikai vagy technológia probléma - értékek és társadalmi viszonyrendszer megváltoztatása - tudatosítani a probléma megoldás nagyságát: az össztársadalmi anyagi fogyasztás nem növelhető - fogyasztási értékrend átalakítása Strukturális változásokat célozzon - hatékonyságnövelés és modernizáció nem elég - termelési és fogyasztási struktúrába kell beavatkozni - hatásos közgazdasági és jogi szabályozás

A terhelés problémája Az ÜHG kibocsátás csak egyik oka az éghajlatváltozásnak Környezeti terhelés összetevői: - erőforrás használat -> 130% ökológia lábnyom - térhasználat -> természetes felszínborítottság rombolása - szennyezés - > ÜHG kibocsátás Output oldali szabályozás problémája - a csak output oldali szabályozás eltérül - átterhelés pl. bioüzemanyagok - karbonszivárgás

Javaslatok a NÉS-hez 2. Input oldali szabályozást - a (fosszilis) energia felhasználás korlátozása - évi 1% energiafelhasználás csökkenést – ezt fedezheti az évi 1% energiahatékonyság javulás Hatékony közgazdasági eszközöket - energiafelhasználás csökkentése: erőforrás adó vagy energia kvóta Valódi üvegházhatású-gáz csökkentést minden szektorban - ne engedje meg kibocsátás növekedést egyes gazdasági szektoroknak (közlekedés, lakosság, mezőgazdaság)

Javaslatok a NÉS-hez 3. Természetes felszínborítottság növelése - szén-dioxid elnyelés, - kedvezőbb mikroklíma, - az ökológiai szolgáltatások növekedése Több teret a megújuló energiának - évente legalább 1% fosszilis energia kiváltása - nap és szél energia előnye a biomasszával szemben - technikai potenciál növelése – K+F, KEOP támogatás Több támogatást a lakossági és közösségi energiatakarékos beruházásoknak - valósan igénybe vehető támogatás - 100%-os visszatérítendő támogatás

Nem kérünk az új szektorból ! Az ÜHG kibocsátás elleni küzdelem fetisizálása - a partikuláris kezelés átterhelést okoz - csak holisztikus kezelés lenne megengedhető Biomassza probléma - fosszilis felhasználás a termeléshez - térhasználat és monokultúrák – biodiverzitás fenyegetése, - élelmiszerárak növekedése – társadalmi problémák Atomenergia reneszánsza - magas társadalmi kockázat - output szabályozás lehetősége

Köszönöm a figyelmet ! Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége,