Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

Túlfeszültség-védelem Készítette: Berengyán Tamás és Bódi László.
Rendszerek energiaellátása 4. előadás
Készítette: Boros Márton 2/14E
Csík Zoltán Elektrikus T
Csík Zoltán Elektrikus T
Schulcz Gábor LIGHTRONIC Kft.
Védelmi Alapkapcsolások
Kábelek Készítette: Mecser Dávid. A kábel: A kábel olyan, villamos energia átvitelére alkalmas szigetelőanyaggal körülvett, víz és mechanikai behatások.
Hálózati elemek leképezése
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Transzformátorok védelmei
VER Villamos Berendezések
Elektromos alapismeretek
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Szigetelések igénybevétele Tamus Zoltán Ádám
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
Az elektrosztatikus feltöltődés keletkezése
A csillagpont kezelésével kapcsolatos tranziensek
Érintésvédelem.
Készítette: Paragi Dénes
A villamos és a mágneses tér
Légmegszakító kiválasztása
Rendszerek energiaellátása 6. előadás
Elektrotechnika 11. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 6. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Kismegszakító kiválasztása
Csík Zoltán Elektrikus T
Túláramvédelem.
Transzformátorok védelmei
Áramvédő kapcsolók alkalmazása
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Transzformátorok.
Transzformátor Transformátor
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
Nagyfeszültség mérése
 Védelmek és automatikák  3. előadás.
 Védelmek és automatikák  7. előadás.
 Védelmek és automatikák  7. előadás.
Fogyasztók az áramkörben
Érintésvédelem Készítette: Szántó Bálint.
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
2.6 Szakaszolók 2.7 megszakítók- és szakaszolómeghajtások
Villamos hálózatok védelmei Lapsánszky Balázs 2/14.E.
Kapcsolók, kontaktorok és motorvédő-kapcsolók
Készítette: Palla Péter
Üzemzavarok fajtái (Zárlatok és a Túlterhelés)
A védelmek összefüggő rendszerének kialakítása
Készítette: Kovács Sándor
Aszinkron gépek.
Aktív villamos hálózatok
Villamos energetika III.
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
Elektronika 9. gyakorlat.
Az elektromágneses indukció
Villamos energia rendszer
Elektromágnesség (folyt.). Feszültségrezonancia Legyen R = 3 , U k = 15 V és X L = X C = 200 . (Ez az önindukciós együttható (L), a kapacitás (C) és.
HÁROMFÁZISÚ VÁLTAKOZÓ ÁRAM
Elektromágneses indukció
Kapacitív közelítéskapcsolók
Készítette Ács Viktor Villamosmérnök hallgató
TÚLFESZÜLTSÉGVÉDELEM
2. Világítási hálózatok méretezése
2. Világítási hálózatok méretezése
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Rendszerek energiaellátása 6. előadás
Előadás másolata:

Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján Szigetelt csillagpontú hálózatok egyfázisú földzárlata és kompenzálása Készítette:Takács Gergő

Hálózatok osztályozása csillagpontkezelés alapján A hálózatok csillagpontkezelésén az adott hálózat csillagpontjai és a föld közötti kapcsolat módjait értjük. A csillagpontkezelés szempontjából alapvetően a hálózatok két nagy csoportját különböztetjük meg: földeletlen csillagpontú és földelt csillagpontú hálózat melyek lehetnek közvetlenül vagy közvetve földeltek.

Földeletlen csillagpontú (szigetelt) hálózat Minden olyan hálózat amelynek egyetlen pontja sincs a földdel üzemszerűen összekötve Aszimmetrikus hiba esetén a csillagpont potenciálja a földpotenciálhoz képest eltolódik és megemelkedik a hibátlan fázisok feszültsége, ami megnöveli a hálózaton lévő készülékek igénybevételét. Az egyfázisú földzárlatok esetén az ép fázisok névleges fázisfeszültségét maximum az eredeti érték √ 3-szorosára növelhetik.

vagy közvetve össze van kötve. Földelt csillagpontú hálózat Minden olyan hálózat amelynek legalább egy csillagpontja a földdel közvetlenül vagy közvetve össze van kötve.

Közvetlenül földelt csillagpontú hálózat Legalább egy transzformátorának csillagpontja jól vezető, fémes összeköttetésben áll a földdel Csillagpont és a föld közötti földelő impedancia (Zf ) 0

induktív árama kompenzálja. Ez a kompenzálás. Közvetve földelt csillagpontú hálózat Legalább egy csillagpontja ellenálláson vagy reaktancián keresztül csatlakozik a földhöz A csillagpont-reaktancián keresztül való földeléssel az ívelő földzárlatok íve kioltható, mivel a hibahelyen folyó kapacitív földzárlati áramot a földreaktancia induktív árama kompenzálja. Ez a kompenzálás.

Szigetelt csillagpontú hálózatok egyfázisú földzárlata és kompenzálása A zárlatok többféle szempont szerint csoportosíthatók: Fémes zárlat: ha az üzemszerűen feszültség alatt álló vezetők közvetlenül fémesen érintkeznek egymással Íves zárlat: ha a szigetelésromlás a szigetelőanyagban vagy két szigetelőanyag határfelületén lép fel, többnyire villamos ív keletkezik

üzemi szempontból lényeges a különbség Nem hatásosan földelt hálózaton az állandó földzárlat és az ívelő földzárlat között üzemi szempontból lényeges a különbség Állandó földzárlat esetén az ép vezetők szigetelése csak állandó, de meghatározott többlet igénybevételnek van kitéve míg az ívelő földzárlatok esetén az ép fázisok feszültsége fokozatosan az üzemi feszültség többszörösére emelkedik és ez végül átütést okoz. A szabadvezetékes hálózatok gyakori zárlatfajtája az ívelő földzárlat, amely a távvezetékek elszennyeződött vagy sérült szigetelőin keletkezik.

kompenzáló tekercsnek vagy Petresen tekercsnek nevezzük. A csillagpont és a föld közé iktatott vasmagos tekercset ívoltó tekercsnek kompenzáló tekercsnek vagy Petresen tekercsnek nevezzük.

segédüzemi transzformátora Ha a kompenzáló hálózat tápláló transzformátora háromszög tekercselésű akkor a kompenzáló tekercs elhelyezhetősége érdekében ún. mesterséges csillagpontot szokás kialakítani. Erre a célra általában megfelel a transzformátorállomások váltakozó áramú segédüzemi transzformátora

A hálózat kellő mértékű földzárlat-kompenzálásához választandó kompenzálótekercs induktivitásának értéke a hálózat fázisvezetőinek a földhöz viszonyított őszkapacitásától (C0) függ. A földzárlat-kompenzálásának másik módja : Bauch-transzformátorok alkalmazása. A Bauch-transzformátor földzárlat-kompenzáló kis teljesítményű transzformátor, amelynek háromszögbe kapcsolt szekunder tekercsei által képzett hurokba beiktatott változtatható induktivitás kompenzálja a földzárlati kapacitív áramot

Köszönöm a figyelmet!