5. A gazdaság szovjetizálása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A DIKTATÚRA KIÉPÜLÉSE MAGYARORSZÁGON
Advertisements

A győri hadsereg-fejlesztési program
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Foglalkoztatói nyugdíj
A befektetési bank helye a bankrendszerben
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Változások a hazai kereskedelem szerkezetében 1945-től napjainkig
A „Hidegháború” A megosztott világ
A népi demokrácia gazdasága
Adómegtakarítás - Off shore HASZON, szeptember 19.
A szénhidrogén bányászat magyar gazdaságban betöltött szerepe
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
A magyar gazdaság a 2. világháború után
A nemzetközi üzleti élet etikája
A MAGYAR AGRÁRGAZDASÁG HELYZETE
A GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG
Gazdaság a második világháború után A koalíciós szakasz A koalíciós szakasz A háborúban elpusztult a nemzeti vagyon mintegy 40 %-a. A Szovjetunió által.
A Rákosi rendszer terület és településfejlesztési törekvései
Az ipari forradalom következményei és hatása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Luxemburg, Málta,Hollandia
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
A Serfőző Rt..
Összehasonlító gazdaságtan
Az együttm ű ködést ő l a két Németországig.  „hidegháború” (Walter Lippmann)  febr.9. Sztálin beszéde Az imperializmus ellen küzdeni kell IMF,
29. Feladat 6-7-es Termelő Kft..
A diákat készítette: Matthew Will
SZJA feladatok Gazdasági közjog. Szja 1. 1.Munkabér: Ft/hó jutalom: Ft, étkezési utalvány: 3.000Ft/hó 2. FB tag: Ft/hó 3. megbízási.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A magyar valutacsoda.
V. Hadigazdaság az első világháborúban
A XX. század magyar gazdaságpolitikája. Tanulságok az ezredforduló küszöbén.
Ungarns wirtschaftliche Entwicklung ; Kriegswirtschaft.
Pető Iván – Szakács Sándor A hazai gazdaság négy évtizedének története I. Az újjáépítés és a tervutasításos gazdálkodás időszaka A háborús.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
IV. Terjeszkedés 2..
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Kibontakozás helyett gazdasági káosz Az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának csődje.
Magyarország a második világháborúban
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Thomas Piketty Paris School of Economics
A tervgazdálkodási rendszer kialakulása
A szocialista kori gazdasági szervek típusai és jellemzői 15. foglalkozás április 29.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Mikroökonómia gyakorlat
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
U NIVAC 1 Készítették: Gőz Laura Boldizsár Henrietta.
Összefoglalás a diasorokhoz
Sonnevend Péter Új munka indult:
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
A SZOVJET GAZDASÁGPOLITIKA
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Magyarország szovjetizálása
Az újjáépítés évtizedei. A gazdaság szovjet modellje A gazdaság szovjet modellje           †  A gazdaság ’49-re szovjet típusú  termelési.
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
Magyarország szovjetizálása
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Az ország a dualizmus korában
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

5. A gazdaság szovjetizálása Magyarország története 1944–1956

Háborús veszteségek Emberveszteségek az 1941-es területen: 80-160e katonai, 130e polgári, 450-550e zsidó áldozat szovjet hadifogoly 600e, Ny-ra menekült: 500e fő, ebből a SzU-ban meghalt 180-280e fő, Ny-ről nem tért vissza kb. 100e fő tartós migráció: német kitelepítés –170-200e fő, szlovák lakosságcsere egyenlege zéró, magyar menekültek a szomszédos államokból: +240e fő Anyagi veszteségek 1938-as pengőértéken 22md. (a nemzeti vagyon 40%-a, ötévi nemzeti jöv.) állatállomány 56%-a, az évi termés 44%-a pusztult el az összes (!) híd, a sínek 40%-a, mozdonyok 83%-a Jóvátétel és egyéb, szovjet érdekeket szolgáló terhek 300m $ jóvátétel (200m a Szu-nak) 1938-as értéken, áruban, 6 év alatt ez később 8 évre nő; elengedik a késedelmi kamatot, majd a hátralék felét VH és a SZEB ellátása, szállítása a nemzeti jöv. 10%-t érte el No-ban lévő kintlévőségeinket (280m $) a Szu vette át, de Mo. 30m $-os tart.-t is a SzU hajtotta be. A nm. tulajdon szovjet kézbe került, a nm. résztul. magyar–szovjet vegyesvállalat lett össz. kb. 500m $ teher, ami a büdzsé 32-40%-át emésztette fel 1948-ig

Az MFNF és az INK gazdasági programja Földreform A magántulajdon védelme, vállalkozások előmozdítása Szerény államosítás (nem éri el a nyugat-európai mértéket sem) cél a nyerészkedés megakadályozása bányák, villanytelepek, biztosítók államosítása + kartellek és nagybankok ellenőrzése; a program végrehajtása 1946 jan.-tól.) Valószínű, hogy a program az angolszász hatalmak elvárásait is figyelembe vette, ezért nem egészen volt őszinte… Újjáépítés egységes központi terv szerint Az infláció megállítása Életkörülmények javítása közellátás állami megszervezése: jegyrendszer, beszolgáltatás, „feketézés” visszaszorítása (kezdetben a két világháború közötti táplálékátlag alig felét–2/3-át fogyaszthatta csak el a lakosság) valamennyi UNRRA, Joint, ill. egyéb nyugati segély is enyhített az ínségen

Földreform Alapvonásait ld. az 1. tételben! A föld kisajátításáért elvileg kártérítés járt (kivéve a háb. bűnösök) a földhözjuttatottak pedig megváltást kellett volna fizetni A földet az érintettek osztották szét községi földigénylő, majd földosztó bizottságok; elhúzódó telekkönyvezés a Tiszántúlon kevés föld: belső áttelepítés, rendeletellenes kisajátítás… Jelentőség, következmények a parasztság politikai megnyerése érdekében volt szükséges átmenetileg (gépek, trágya stb. nélkül) további termeléscsökkenés, káosz, de hosszú távon is életképtelen birtokok alakultak ki (a birtokok 56%-a 5 kh-nál kisebb, 17%-a 1 kh.-nál is kisebb) az agrérnépesség 13%-a még mindig földnélküli! agrárolló, beszolgáltatás, vetéskényszer, elvonások, hitelhiány fenti terhek csak úgy voltak elfogadhatók a parasztok számára, hogy bíztak abban, hogy a föld tartósan övék lesz ezért önkizsákmányolásra is hajlandók… földet vissza nem adunk! – kommunista tömegmozgalmak, szalámitaktika

Infláció és a stabilizáció A világtörténelem legnagyobb inflációjának okai és menete 1938-tól indult, de 1944-ig mérsékelt ütemű 1945 első felében az árak 15×-re, második felében 45×-re nőttek a nyilasok elvitték a 35t nemesfémet, 9md P-t és a bankjegynyomdát állami kötött gazdálkodás (árak, bérek, hitelbírálat stb. állami kézben) kereslet–kínálat megbomlása, állami túlköltekezés, + bankóprés (szovjet is!) 1946-ban teljesen elszabadult és egyre gyorsult, mil- és bilpengőt vezetnek be Következményei, első megfékezési kísérletei primitív termékcsere indul meg (batyuzás), ill. arany- és valutaüzérkedés 1945 dec.-ben a bankjegyek felülbélyegzése lassítja, de csak két hétig 1946. jan. 1. adópengő bevezetése, adófizetési célra – ez is inflálódik, júl.-tól pénzként is használták A forint megteremtésének sikeressége 1946. aug. 1-jén vezetik be, 1 Ft = 400 000 kvadrillió (4×1029) pengő, vagy 200 millió adópengő. (Az összes forgalomban levő pengő 1 fillért sem ért!) aratás utáni árukészlet, USA visszaadta a nemesfémkészletet szigorú jegyrendszer, mesterséges pénzszűke (feketézők átváltják dollárjukat) agrárolló kinyitása (az új árak a mg.-ot diszkriminálják) állami kiadások szigorú korlátozása (bérek leszorítása, jóvátétel átütemezése)

Részleges államosítások Államosítások nyugaton és itthon: néhány különbség Ny-on fennmaradt a piacgazdaság, a nacionalizált cégek zöme tőzsdei Rt. Mo.-on a tervgazdálkodás előkészítését jelentette kötött gazdákodás mindkét helyen (nyersanyagok, energia, munkaerő és hitelek elosztása állami kézben; Ny-on is több évig tart a piaci visszatérés) Mo.: jelszó a „tőke korlátozása” – a cégek áll.-i megrend.-re, sokszor csak jóvátételre dolgoztak; az állam sokszor ár-, kamat- stb. politikával csődbe juttatta őket; a kisajátítás néha már csak formalitás Az államosítás lépései állami tulajdon volt 1945 előtt is a Posta(takarékp.), MÁV, Mávag, Diósgyőr, Mahart, komlói szénbánya, ménesbirtokok, erdők (foglalkoztatottak 10%-a) 1945 dec. 18. (1946 jan. 1-től) a szénbányák állami kezelésbe vétele (22%) 1946 dec. 1.: villanyerőművek és a jóvátételre termelő 1000 főnél nagyobb cégek (Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű, a Ganz Rt., a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek Rt., Győri Vagon- és Gépgy.) állami kezelésbe vétele (de facto ez áll.-i tul.-ba vétel volt). Kezelésük a Nehézipari Központ feladata (43,2%) 1947 nyarán a 10 nagy kereskedelmi bank is állami kezelésbe, nov.-ben pedig tul.-ba került (a bankok tulajdonában levő ker.-i vállalatok is) 1947 nov. 28. bauxit- és alumíniumipar államosítása (50%)

A hároméves terv A tervgazdálkodás bevezetése Megvalósítás, eredmények a gazdasági élet komm. kézbe kerülése: Gazdasági Főtanács (1945. dec.) cél az újjáépítés, de egyben a gazdaság „sztálinizálása” is (nehézipar!) még többpártrendszerben fogadták el, jelentős viták között tervek: a mg.-i termelés érje el az 1938-as szint 95%-át, az ipari a 127%-át, a nemzeti jövedelem pedig a 114%-át ezt a 3 évre tervezett 6,6md Ft beruházás (nemz. jöv. 10%-a) alapozná meg beruházások 30%-a mg.-ra, 26%-a a bány. és iparra, 25%-a a közl.-re menne Megvalósítás, eredmények 1947. jún. 11. létrejön az Országos Tervhivatal 1947. aug. 1. a hároméves terv kezdete 1948-ban már egypárti keretekben a tervet korábbi befejezéséről döntenek (1949. végéig), ill. módosítják (növelik a nehézipar súlyát) tényleges beruházás több, mint 10md Ft, ebből 18% a mg.-é, 35% az iparé eredmény: az ipari termelés 40%-kal nőtt (a nehézipari 66%-kal) (a sok beruházás, az újjápítési jelleg és a jól megválasztott bázisév miatt), a mg.-i tervet nem sikerült teljesíteni; a közlekedés rekonstrukciója sikeres gyökeresen átalakult a külkereskedelmünk iránya (SzU aránya 23%-ra nőtt), de a többi szomszéd ország szerepe is nőtt. 1949. jan.: KGST létrejötte

A tervgazdálkodás elve és valósága A pénz, a piac, a piaci árak teljes kikapcsolása a cél a tudományos tervezés felsőbbrendű a kaotikus piaci viszonyoknál, kiküszö-böli a konkurenciaharcot, megszünteti a szabadalmak/újítások titkosságát feltétele a teljes államosítás (legalább az iparban) Preobrazsenszkij: „eredeti szocialista felhalmozás” cél a kapitalizmusból a szocializmusba vezető út lerövidítése, felzárkózás a szocialista vállalatok konkurenciaharcban lemaradnának a tőkésektől, ezért az állammal összefonódva gazdaságon kívüli kényszerekkel kell élniük az állami szférán kívül eső források elvonása (főleg a mezőgazdaságból) A terv feladatait évekre, vállalatokra (és személyekre) le kell bontani nyersanyag, energia, munkaerő, tőke; mennyiség, minőség, választék előírása tervek gyakori átdolgozása: tervmutatók, normák átírása –» növekvő bürokrácia, gyakran nincs is érvényes terv vagy késve jelenik meg; teljes káosz A valóságban a terv inkább utólagos elszámoló-ellenőrző szerepű a teljesítésért prémium és dicsőség jár, az elmaradásért büntetés tervalku: a teljesítésért cserébe a vállalat engedményeket kap –» kijárók, korrupció globális tervteljesítés lehetősége (minőség és választék helyett mennyiségi elv) nem piacra termel, így a vállalat nem érdekelt a költségcsökkentésben, minőségben sok a selejt vagy eladhatatlan termék, gyakori a leállás, óriási pazarlás gyakori a statisztikai adatok „kozmetikázása”

Az államosítások folytatása 100 munkásnál (1946. óta bármikor) többet foglalkoztató gyárak 1948. márc. 25-én titokban előkészített rendelettel, új munkásigazgatókkal utólag emelik törvényerőre (1948. évi XXV. tv.) 594 vállalat érintett 160ezer fővel (nov.-ig már 780 cégre terjed ki) nehézipari dolgozók 90%-a állami, a könnyűiparban is 75% felett feloszlik a GYOSZ és a TÉBE, bezárt a tőzsde, megszűnt a vállalatok társasági formája (Rt., Kft. helyett „Nemzeti Vállalat”) és a kétszintű bankrendszer (az MNB nemcsak jegybank, hanem kereskedelmi bank is) 10 (ténylegesen 5) főnél nagyobb cégek az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatások szinte teljes államosítása 1949. évi 20. tvr. (dec. 28.) rendeli el, 1400 ipari, 400 építőipari cég, 600 nyomda, 220 közlekedési vállalat és 80 vendéglátóipari üzlet lett állami a lakossági szolgáltatások (kisipar, kisker.) zöme is állami kézbe ment át (1-2 fős műhelyek, kisipari tevékenységek maradnak fenn, ezek száma is negyedére csökkent 1953-ig) elvi kártalanítás járt csak, ténylegesen nem fizetett az állam Szakszervezetek átszervezése (1948. okt.) szakmai helyett ágazati szerveződés (a vasas, a textiles stb. szakszervezet tagja az igazgató, főmérnök, és a segédmunkás egyaránt) termelés biztosítása, munkaverseny megszervezése, a párt szavának közv.-e

Tisztán gazdasági koncepciós perek Közös vonások, a perek célja a külföldi tulajdonra az államosítás nem vonatkozott, ürügy kellett hozzá koholt vádak, koncepciós elemek (a vádiratot Rákosi szerkeszti, a bíró, ügyész és a vádlottak előre betanult szöveget mondanak) A Magyar–Amerikai Olajipari Rt. (MAORT) „szabotázsa” a SZEB és az állam (kötött gazdálkodás!) rablógazdálkodásra kényszeríti az olajmező töntretételétől félve Papp Simon igazgató ellenáll ennek 1948. aug.-ban letartóztatták, veréssel beismerő vallomásra késztetik szept.-ben ez történt az amerikai elnökkel, de őt ezután kiutasították nov.–dec.: a per, Pappot halálra, majd jogerősen életfogytiglanra ítélik (1955-ben szabadult, a börtönben is dolgozik, felfedezi a nagylengyeli olajmezőt) A Standard Electric „kémkedési ügye” túlzott techn.-i követeléseket támasztanak a céggel szemben, ill. szovjet cégekkel együttműködésre, szabadalmak átadására akarják kényszeríteni előbb szabotázzsal (selejtes termékek jóvátételre) majd kémkedéssel vádolják Geiger Imre vezérig.-t, ill. a cég angol és amerikai tulajdonos–vezetőit; Radó Zoltán nehézipari min.-i főosztályvezetőt pedig hűtlenséggel és hivatali kötelesség megszegésével a per 1950. febr.-ban zajlott le, a két magyart halálra ítélték és kivégezték, a külföldi vezetők 15–15 évet kaptak (de 1951-ben szabadultak)

A kollektivizálás kezdetei Korai szövetketési típusok (nem tsz-jellegűek) 1939 előtt is sok a hitel-, fogyasztási, beszerzési, értékesítő és tejszövetkezet 1945, földreform: földműves-szövetkezetek (fmsz.) 1946: Fmsz.-ek Orsz. Kp.ja, 1947: Magyar Orsz. Szöv. Kp. (FOK, MOSZK) önkéntes alapú, de nem autonóm, bürokratikus jellegű A fordulat éve: 1948. (Kominform-határozat Jug. ellen) az MKP 1948-ban három tervezetében sem említi, csak jún. után! megalakul a SZÖVOSZ, a szöv.-ek olvadjanak be a fmsz.-ekbe 1948. aug. 20. Rákosi kecskeméti beszéde: tsz-ek szerv.-e, kulákok korl.-a Rákosi és Nagy I. vitája a tsz-esítés üteméről, Nagy I.-t kizárják a PB-ből A termelőszövetkezeti csoportok (tszcs.) és típusai 1948. aug. 28-án korm.r. a 25 holdnál nagyobb bérletek kisajátításáról (245e holdat osztanak ki földnélkülieknek (egyéni kishaszonbérlet / közös művelés) a közös gazdálkodás (60%) három típusa (1948. dec. 18-i korm. r. szerint) I-es típusú (táblás) tszcs. csak a szántás, vetés, trágyázás közös II-es típusú (átlagelosztású) tszcs. a cséplés is a termés is közös III-as típusú (fejlett) tszcs. állatok, eszközök, minden munka közös, munkaegység méri a tagok hozzájárulását egyik sem önálló jogi személy, a fmsz.-en belül működik; min. 10 tag és 30 hold kell legyen, kulákok nem lehettek tagok, a bevitt föld saját tulajdonban marad