Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Erdővagyon-gazdálkodás
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Energia – történelem - társadalom
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
A gazdasági fejlettség mutatói
Népesedési folyamatok
A Föld mezőgazdasága.
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Thomas Robert Malthus, február 13-án született Anglikán papnak tanult a cambridge-i egyetem Jesus College-ében Papi hivatását rövid ideig.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
Készítette: Molnár Richárd, I. Geográfus MSc
Prof. Dr. Süli-Zakar István (DSc.)
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
Észak Dél ellen.
Az ökológiai lábnyom.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A népesség nem és kor szerint
Demográfia 2. A Világ népessége.
6. Előadás Merevítő rendszerek típusok, szerepük a tervezésben
Darupályák tervezésének alapjai
szakmérnök hallgatók számára
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A háború és a modern fegyveres erő
Amiket az 1970-es évek elejéig felismertek
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az éhezés Mennyiségi és minőségi éhezés
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
Az agrárár-változások hatása a világ élelmezési helyzetére Dr. Kiss Judit MTA Világgazdasági Kutatóintézet január 12.
Globális problémák.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
A világnépesség növekedése
A népességnövekedés tényezői és következményei
Energia és (levegő)környezet
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A globális felmelegedéssel kapcsolatos dilemmák és szkepticizmus
Az éghajlatváltozás hatása a mezőgazdaságra (Európa)
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Globalizáció és környezeti problémák
Az értékkategóriák.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
A latin-amerikai kultúrrégió társadalomföldrajza
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
Földünk népessége.
Téma: A demográfiai robbanás, mint társadalmi jelenség
Az elsivatagosodás.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Ökológiai krízis Összefoglaló Készítette: Ondok Lilla Geográfus MSc.
Az éhezés.
Ökoiskola- vetélkedő március
Globális problémák Globális problémák.
Földünk demográfiai folyamatai (összegzés)
Környezet-gazdaságtan alapkérdései
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Készítette: Wang Rebeka
Globalizáció.
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató A táplálkozás szerkezetének és színvonalának regionális különbségei a Földön Szerkesztette: Tőkés Tibor IV. PhD hallgató

A Föld népességének növekedése millió fő

Az eltartóképesség határa? Elméleti vizsgálatok A világ jelenlegi helyzete A jövő kihívásai

I. Elméleti vizsgálatok - múlt Thomas Malthus (angol demográfus) 1798: Principles of Population (A népesedés törvényei) Törvényszerű katasztrófák (háborúk, pusztítás, nyomor) Élelmiszertermelés: számtani haladvány 1, 2, 3, 4, 5, … Népességnövekedés: mértani haladvány 1, 2, 4, 8, 16, 32, …

Malthus elmélete A népességszám az eltartóképesség fölé nő → konfliktus

A környezet eltartóképessége, mint népesedési határ (elmélet 1.)

A környezet eltartóképessége, mint népesedési határ (elmélet 2.)

A környezet eltartóképessége, mint népesedési határ (elmélet 3.)

Az elmélet közelítése a valósághoz Az előző elméletekben közös: az eltartóképesség szintje időben állandó Valóság: az eltartóképesség szintje időről-időre folyamatosan változik nőhet: új technológiák, műtrágyázás, növényvédő szerek, géntechnológia csökkenhet: talajerózió, éghajlatváltozás

A valósághoz közelebb álló elmélet Pl.: műtrágyázás Pl.: az éghajlat rosszabodása

II. Hol tartunk ma? Népesség > 6 milliárd fő Eltartható? Miért? A válasz nem egyértelmű. Miért? Globális eltartóképesség becslése szinte lehetetlen (rendkívül sok tényező, változik) Tény → a Föld jelentős részén időről-időre élelemhiány és éhínségek jelentkeznek

Éhínségek a múltban Hely Idő Áldozatok (millió) India 1837 0,8 Írország 1845-49 0,75 1863 1 1876-78 5 K-Kína 1877-79 9 Kína 1902 1928-29 3 Szovjetunió 1932-34 4 1958-61 30 Világ 20. század 70

Az éhezés típusai Mennyiségi vagy abszolút éhezés Minőségi éhezés Az egészség megőrzéséhez szükséges napi energiamennyiséget (Kcal) nem kapja meg. (éghajlat, munkavégzés) A FAO osztályozása alapján: 2700 Kcal > jó élelmezés 2700-2500 Kcal – kielégítő élelmezés 2500 Kcal < alacsony 2200 Kcal < alultáplált, éhezés Minőségi éhezés A megfelelő tápanyagokhoz (zsír, szénhidrát, vitaminok) nem vagy nem megfelelő arányokkal jut hozzá.

FAO osztályozás szerint Jó, kielégítő ill. alacsony élelmezési színvonalú területek

A világ éhezői napjainkban FAO becslés: 854 millió ember éhezett a világon 2001-2003 közötti időszakban Rendkívül nagy területi egyenlőtlenség Fejlett országok: 9 millió / 1,05% Fejlődő (fejletlen) országok: 820 millió / 96% Egyéb országok: 25 millió / 2,9%

A legtöbb éhező országok szerint millió fő Millió fő, a 2001-2003 közötti időszakban. Forrás: FAO

Az éhezők aránya országok szerint Az alultáplált lakosság aránya a teljes lakossághoz viszonyítva A 2001-2003 közötti időszakban. Forrás: FAO

Ahol a legsúlyosabb a helyzet Éhezők aránya a teljes lakosságból a 2001-2003 közötti időszakban. Forrás: FAO

Javulás – rosszabbodás 1990-2003 millió fő Az éhezők számának változása 1990 és 2003 között. Forrás: FAO

Az éhezők számának változása Ázsiában 1990-2003 Kína

Az éhezők számának változása Dél- és Közép-Amerikában 1990-2003

Az éhezők számának változása a Közel-Keleten és É-Afrikában 1990-2003

Az éhezők számának változása a szub-szaharai országokban 1990-2003

A táplálkozás szerkezetében megfigyelhető különbségek 1. Állati eredetű fehérjefogyasztás g/fő/nap

A táplálkozás szerkezetében megfigyelhető különbségek 2. Állati eredetű zsírfogyasztás g/fő/nap

Táplálkozási szerkezet a világ különböző térségeiben

Okok és következmények Fejlődő (fejletlen) országok: Vallási szokások, természeti adottságok: Cecelégy terjesztette betegségek India: szarvasmarha vágás tilalma Sertéshús mellőzése az iszlám országokban Magas csecsemőhalandóság, minőségi éhezés Fejlett országok: Civilizációs betegségek: szív- és érrendszeri megbetegedések, daganatos betegségek

A jelenlegi éhínségek alapvető okai Fejletlen mezőgazdaság a fejlődő o-kban Alacsony termelékenység Elmaradott termelési módszerek Műtrágyák, növényvédő szerek hiánya Élelmiszer túltermelés a fejlett o-kban Fejletlen gazdaság – nem áll rendelkezésre fizetőképes kereslet az import fedezésre a fejlett országokból Gyors népességnövekedés Kedvezőtlen természeti adottságok

III. A jövő kihívásai, megoldási lehetőségek? A földfelszín jelenlegi hasznosítása A hasznosítás módja földfelszín %-a Belterjesen hasznosítható 12% Kevésbé belterjesen használható 22% Csak külterjesen, erdőgazdaság 30% Mg-ilag nem használható 16% Talajtakaróval nem rendelkező 20% Összesen 100%

Termőterületek növelése? Elméletileg duplájára növelhető (12% → 25%) Problémák, az elmélet megkérdőjelezése: Talajerózió (szél, víz) Másodlagos szikesedés (rosszul tervezett öntözőrendszerek) pl.: Aral tó esete További erdőterületek kiirtása (trópusok) Beépített (mesterséges) felszínek rohamos növekedése (városok, utak) Globális klímaváltozás (tengerszint emelkedés, sivatagok előrenyomulása)

A jövő stratégiai erőforrása – a víz A vízhiány %-os aránya 2025-re az ENSZ becslése szerint

A termelékenység növelése? Zöld forradalom – 1970-80-as évek Magas terméshozamú fajták (rizs) Siker elsősorban Indiában, DK-Ázsiában Problémák, kérdőjelek: Napjainkra kifulladt Növényvédőszerek, műtrágyák, öntözővíz felhasználás a többszörösére emelkedett Súlyos ökológiai károk hosszú távon Géntechnológia – a jövő záloga? Etikai, morális kérdések Információhiány a hosszú távú hatásokról

Demográfiai nyomás a fejlődő országok mezőgazdaságára A Föld népességének növekedése 2100-ig az ENSZ becslése szerint

A jövő legfontosabb feladatai Népességnövekedés visszafogása családtervezés Éghajlatváltozás mérséklése Üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése Fenntartható mezőgazdasági termelés Igazodás a környezeti feltételekhez A Föld erőforrásainak takarékosabb felhasználása és igazságosabb elosztása Gazd-i és társ-i különbségek csökkentése Végső cél: Fenntartható világgazdaság