2. Rendszer fejlesztés http://findicons.com.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gazdasági rendszerek.
Advertisements

Információbiztonság vs. informatikai biztonság?
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
Az üzleti informatika alapismeretei
Mobil e-ügyintézési rendszer kifejlesztése
Az üzleti terv.
Készítette: Pápai Zsolt Lex Ákos Kiss Gábor Borbély Csaba
A stratégiai tervezés módszertana
NCA - Önkéntes projektek tervezése és megvalósítása
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Projektmenedzsment 2.. Egyszeri, komplex feladat tervezésére, kivitelezésére vonatkozó tervezet, kapcsolódó munkálatok sorozata, egyenként jellemző idő.
Az ötlettől a projekttervig
Innovatív üzleti parkok fejlesztése az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítása érdekében a Dél- Kelet Európai térségben FIDIBE.
Programozás alapjai A programozás azt a folyamatot jelenti, melynek során a feladatot a számítógép számára érthető formában írjuk le. C++, Delphi, Java,
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
tételsor 2. tétel A kistérség a korábbi együttműködési lehetőségek alapján megtartotta a soron következő ülését. Az ülés célja a logisztikai.
Stratégiai tervezés.
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Házi dolgozat.
Szoftverrendszerek fejlesztése
A projekttervezés első lépései
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Nagyvállalati projektmenedzsment GTM szeminárium sorozat Projektindítási, dokumentálási és portfoliószintű költségkövetési feladatok támogatása az EPM.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Nagyvállalati projektmenedzsment megoldás a Fővárosi Vízművek Rt.-nél Előadó: Fritsch Róbert CIO, Fővárosi.
Áttérés az Office 365 szolgáltatásra Microsoft Online Services Áttérés a BPOS rendszerről az Office 365 használatára meglévő BPOS-ügyfelek esetén.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Fejlesztési, stratégiai útmutató
1 Szoftverfejlesztési folyamat a gyakorlatban Tamás Árpád – QualSoft Kft
Szoftvertechnológia Szoftvergyártás 2..
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
Komplex rendszertervezési módszerek
Vezetői Információs Rendszer Kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen Eredmények - Tapasztalatok Vilmányi Márton.
Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
Ipari középvállalat projektvezetőjének tapasztalatai az integrált vállalatirányítási szoftver bevezetési szakaszában Projektmenedzsment Fórum A kis-
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Szolgáltatásfejlesztés Az értékesítési és marketing osztály feladata Új szolgáltatások kifejlesztése a hagyományos és a versenypiaci tevékenységhez.
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
Folyamatos Fejlesztés Cél: Önálló fejlesztési képesség kialakítása intézményi és egyéni szinten.
Controlling a gyakorlatban
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
E-közigazgatás biztonsági nézőpontból Szigeti Szabolcs CISA, CISM, CISSP
Tervezési feladat Nanotechnológia tervezése és összehasonlító értékelése egy megadott szennyezett terület remediációjára Témavezetők: Molnár Mónika.
Hibaterjedés-analízis
Ugrás az első oldalra Folyamatközpontútanácsadás/ 1 1 Folyamatközpontú tanácsadás Folyamat = ember + tevékenység feltételek Folyamat = a tevékenységek.
2006.augusztus — Budapest BO stratégia tervezet Előadó:
Mikrobiológiai kontroll a légtechnikai rendszerekben
Információs rendszer fejlesztése 4. előadás
Programozás, programtervezés
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Vállalkozásmenedzsment I.
„Információvédelem menedzselése” LXVI. Szakmai Fórum Budapest, május 20. „Az idő lejárt” – hazai és nemzetközi átállási tapasztalatok az ISO/IEC.
2003. május 21. ÜZLETMENETFOLYTONOSSÁG ÉS KATASZTRÓFA ELHÁRÍTÁS TERVEZÉSE Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
A cél-meghatározási, projektdefiniálási fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Szoftvermenedzsment A szoftver fogalma programmodulok rendszerdokumentáció konfigurációs adatok, és ezeket tároló fájlok felhasználói dokumentáció a szoftver.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN Structured Systems Analysis and Design Method.
INFORMATIKA- SZOLGÁLTATÁS és INFORMÁCIÓ- BIZTONSÁG Krauth Péter
KONFIGURÁCIÓKEZELÉS è A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. è A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel.
INFORMÁCIÓMENEDZSMENT Dr. Szalay Zsigmond Gábor adjunktus, intézeti tanszékvezető VEZETÉS ÉS SZERVEZÉS MSC SZAK SZENT ISTVÁN EGYETEM.
A szoftver mint komplex rendszer A fejlesztési módszertanok általános céljai: Összetett problémák kezelhetővé tétele A fejlesztési és megtérülési jellemzők.
GAZDASÁGI INFORMATIKA 2. BMF KGK Szervezési és Vezetési Intézet.
TÁJÉKOZTATÓ AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP ORSZÁGOS KITERJESZTÉSE KAPCSÁN A CSATLAKOZTATÁSI KONSTRUKCIÓRÓL SZEPTEMBER 15. ELŐADÓ: DR. SZEPESI GÁBOR OPERATÍV.
Operációkutatás I. 1. előadás
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Az ötlettől a projekttervig
Üzleti terv bemutatása
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÖNÉRTÉKELÉSI SZINTEK
Őszintén a dokumentumkezelésről
Előadás másolata:

2. Rendszer fejlesztés http://findicons.com

Rendszerfejlesztés a rendszerek alapvető elemzési, tervezési és megvalósítási megközelítéseit tárgyalja. a gyakorlatban központi szerepet kapnak a módszertanok, melyek mérnöki szabatossággal alakultak ki. klasszikus alapmodell: a vízesés modell Gábor 241. o Rendszerfejlesztés

http://findicons.com A vízesés modell

Követelmény-meghatározás Bevezetés és tesztelés Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Gábor 242.o vízesés modell Karbantartás

Követelmény meghatározás kevéssé formalizált, nem túlzottan szigorúan szabályozott folyamat lépései probléma meghatározása megvalósíthatósági tanulmány készítése (kívánt rendszer körvonala) követelmények összegyűjtése követelmények elemzése konkrét modellel cél: az alkalmazottak (pl.: felhasználók) elképzelései alapján a rendszerrel szemben támasztott követelmények összegyűjtése Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás Követelmény meghatározás

1. probléma meghatározás az új rendszer bevezetés bevezetésének okai lehetnek pl.: egy probléma megoldásának szándéka egy lehetőség kihasználása (pl. jelentős árkedvezmény) egy versenytárs piaci lépésére adott válasz piaci körülmények változása teszi szükségessé Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás 1. probléma meghatározás

2. megvalósíthatósági tanulm. az első két lépés után kirajzolódnak a rendszer körvonalai több alternatíva (magas szintű rendszertulajdonságok alapján) külső tanácsadó is felkérhető alapvető cél: kielégíti-e a rendszer a szervezet által támasztott követelményeket pl.: műszaki, működtethetőségi, gazdasági megvalósíthatóság (haszon) Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás 2. megvalósíthatósági tanulm.

Követelmény-meghatározás Bevezetés és tesztelés A követelmények meghatározása a megvalósítási tanulmány elfogadása után lehetséges az alkalmazottak szemszögéből kell látni a jelenlegi állapotot és a szükségleteket átfogó kép, ne vesszen el a részletekben elegendő idő a fejlesztés egyik szakaszaira, mert a hibajavítási költségek exponenciális arányban vannak az adott szakaszban elkövetet hibák számával Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás 3. Követelmények

Rendszerelemzés (analízis) elemzési technikák: fogalmi adatelemzés folyamatmodellezés eseménymodellezés Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás Rendszerelemzés (analízis)

Követelmény-meghatározás Bevezetés és tesztelés az entitás-kapcsolat modell (Entity Relationship Model - ERM) alapjainak ismertetése az adatok egymáshoz való kapcsolatai egyértelműen ábrázolhatóak felhasználható pl. a későbbi adatbázisok tervezéséhez Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás http://en.wikipedia.org/wiki/Entity-relationship_model fogalmi adatelemzés

Követelmény-meghatározás Bevezetés és tesztelés a jelenlegi és az optimális folyamatok bemutatása számos hasonló jelöléstechnika pl.: adatfolyam modellezés (data flow digaramming, DFD) Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás Gábor 245. old. http://www.cab.u-szeged.hu/local/ssadm/1998/kozgaz/Gyenei.Laszlo/doksi.html#SSADM_4 folyamatmodellezés

Követelmény-meghatározás Bevezetés és tesztelés példa: Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás http://www.cab.u-szeged.hu/local/ssadm/1998/kozgaz/Gyenei.Laszlo/doksi.html#SSADM_4 folyamatmodellezés

ha a rendszer túl bonyolult, vagy nincs szükség a belső szerkezet ismeretére, akkor csak a bemenetek és a kimenetek összefüggését vizsgáljuk. Használatának feltételei: 1. A doboz működésének időben állandónak kell lennie. 2. Az egyes fekete dobozoknak egymástól függetlenül kell működniük. Csonka (ppt) A fekete doboz módszer 3

Követelmény-meghatározás Bevezetés és tesztelés a rendszerkövetelményeket az események irányából követi nyomon azonosítják az igényelt rendszer belső megszorításait, az események prioritását és az események sorrendjét. különösen fontos ebben a szakaszban a felhasználókkal való együttműködés Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás eseménymodellezés

Követelmény-meghatározás Bevezetés és tesztelés elfogadtatás üzembe helyezésre való felkészítés oktatás (vezetők, felhasználók) bevezetés helyi körülményektől és a rendszer tulajdonságaitól függően: zöldmezős: ha nincs a rendszernek elődje rendszer cseréje esetén:azonnali áttérés, párhuzamos működés, fokozatos áttérés áttérés az új rendszerre Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás Üzembehelyezés

A rendszer üzemeltetése az üzemeltetés menete és a rendszer biztonsága feleljen meg az elvárásoknak az üzemeltetés fő feladatai: folyamatos működtetés biztonságos működtetés szakmai segítségnyújtás a felhasználóknak hibajavítás működés felügyelete és kiértékelése Követelmény-meghatározás Analízis Logikai tervezés Fizikai tervezés Bevezetés és tesztelés Karbantartás A rendszer üzemeltetése

A fejlesztési munka szakaszai Célkitűzés, követelmények Rendszerelemzés (analízis) Rendszertervezés logikai tervezés fizikai tervezés Rendszer kivitelezése Rendszer bevezetése, tesztelése célkitűzés elemzés tervezés Csonka (ppt) kivitelezés A fejlesztési munka szakaszai bevezetés és tesztelés 2

Források ? http://ik.inf.unideb.hu/~kovacsne/rendsz.doc ? http://ik.inf.unideb.hu/~kovacsne/rendsz.doc Futó Iván - Molnár Bálint - Gerencsér András: Válogatott fejezetek az információmenedzsment tématőréből. [elektronikus dok.] URL: http://mek.oszk.hu/01200/01254/ Sommerville, Ian: Szoftverrendszerek fejlesztése. Software engineering. Panem, 2002, Bp. Gábor, A. és munkatársai: Üzleti informatika. Aula, 2007, Bp. Csonka: A rendszertervezési tevékenység. (elektronikus dokumentum, letöltés: 2010. szeptember 1.) URL:http://www.sze.hu/~csonka/sze/gti/in16ea/rendszer_2.ppt Dúl Imre - Miskolczi Ildikó: Üzleti informatika. VIR. (elektronikus dokumentum, letöltés: 2010. szeptember 1.) URL: http://www.krudy-szeged.sulinet.hu Források