MRTT XI. Vándorgyűlés, Kaposvár november

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
A tanácsadó képzés regionális munkaerő-piaci hatásai
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG XI. VÁNDORGYŰLÉSE Az új európai kohéziós politika November 22. Kaposvár PhD hallgató SZIE Enyedi György Regionális.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Kaposvári Egyetem innovációs tevékenysége – Dráván innen, Dráván túl
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Településmarketing Értékaudit.
Regionális innovációs fejlesztési lehetőségek az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kleinheincz Ferenc főosztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A megyei jogú városok, mint innovációs potenciál hordozók
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Széchenyi István Egyetem, Győr
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A vidéki tér sikertényezői
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Karancsi Tamás - ügyvezető
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Újraiparosítási folyamatok a Dél-Dunántúlon Feldolgozó ipari helyzetkép a Dél-Dunántúli régióban Kovács Szilárd PhD-hallgató PTE KTK Regionális Politika.
Fókuszban a tudományos műhelymunka Harmadik országos TDK-fórum október Dr. András István rektor.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Dunaújváros, mint interregionális térszervező központ
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
„Helyi márka kialakítása a Bakonyban” című projekt bemutatása
Támogatási lehetőségek Magyarországon megvalósuló beruházásokhoz Ésik Róbert elnök november 17.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Hajdú-Bihar megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Kiss Gábor ügyvezető igazgató.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

MRTT XI. Vándorgyűlés, Kaposvár 2013. november 21-22. A városi versenyképesség és a helyi gazdasági szereplők térségi integrációjának kapcsolata Józsa Viktória PhD hallgató Viktoria.jozsa@gmail.com

Cél Az előadás célja, hogy bemutassa egy multinacionális vállalat sikeres helyi szintű integrációjának folyamatát* és annak hatásait a helyi gazdaságra, versenyképességre és sikerességre a kezdeti lépésektől egészen a 2014-2020 tervezési időszak előkészítéséig. * A vizsgált időszak 1998-2013-ig terjedő 15 év. Hivatkozások: Robert Bosch Hungary Kft., Miskolc Holding Zrt.

Eredmény, újdonságtartalom A nemzetközi vállalat helyi beágyazódási folyamatának bemutatásán keresztül a tanulmány beazonosítja és bemutatja az integrációs folyamat mérföldköveit, azok időbeliségét, kapcsolódásait a helyi, belső erőforrásokhoz és valós, gyakorlati hatásait egy kelet-közép-európai közepes méretű városban, amely modellként szolgálhat más területi egységek részére is. A beágyazódási folyamatot a tanulmány a nemzetközi nagyvállalat nézőpontjából mutatja be, amely új, az eddigiektől eltérő szemléletmódot jelent és ezáltal lehetőséget biztosít a városi szintű gazdasági folyamatok új szempontból történő vizsgálatára, mélyebb megértésére.

Starting point Miskolc is a typical mid-size city, regional capital of the Northern Hungarian Region with strong traditions in heavy industry.

Kiindulás - Miskolc Miskolc tipikus kelet-közép európai közepes méretű város, az észak-magyarországi régió központja, erős nehézipari hagyományokkal. A Rendszerváltás kapcsán a nehézipar összeomlásával járó folyamatok negatívan érintették a várost. Jövője komparatív és kompetitív előnyeinek felismerésén, erősítésén és fejlődési útjának sikeres meghatározásán múlik. Ehhez alapvető a helyi szinergiák, együttműködések, kormányzati döntések, pozitív lokális hatások erősítése.

Robert Bosch csoport 10 leányvállalat és 8500 foglalkoztatott * Ebből 7850 foglalkoztatott* az észak-magyarországi régióban * 2013. január 1-i adat

A Bosch csoport térségi integrációjának mérföldkövei   A Bosch csoport térségi integrációjának mérföldkövei Beruházás Gyár alapítása Hatvan Eger Miskolc kéziszerszám gyár Miskolc autóipari gyár Folyamatos technológiafejlesztés, kapacitásbővítés, új termékek Új gyárépület átadása (RBHM) Miskolci egyetem Bosch tanszék Fejlesztőépület Kutatás-fejlesztési projektek és Tesztközpont Duális képzés Nemzetközi óvoda és iskola Tanműhely átadása 1998 2000 2002 2003 2004 2005 2009 2010 2011 2012 2013 INTEGRÁCIÓ Kutatás-fejlesztés, képzés A kötelezőtől a szabadon választott gyakorlatokig

Hozzájárulás a térség potenciáljához 3 (quadriple helix - alaptényezők) Beruházások és foglalkoztatás Beszállítói hálózat TGA képzési központ Helyi sportélet támogatása: foci, jéghoki, kosárlabda Kulturális rendezvények, fesztiválok Egyéb CSR tevékenység Stratégiai Megállapodás (nemzeti és helyi) Nemzetközi óvoda és iskola S3 tervezés Bosch tanszék a Miskolci Egyetemen KFI és teszközpontok Bosch osztály az Andrássy Szakközépiskolában

Hozzájárulás a sikeresség kritériumaihoz Sikeres város kritériuma (faktorok) Hozzájárulás Gazdasági szerkezet változtatása Szektorális fókusz és hálózat-szervező erő (mechatronika) Szolgáltató szektorban magas az értékhozzáadó ágazatok száma Beszállítói hálózat, vállalati együttműködések A tudásalapú termelés jellemzi Erőteljes és folyamatos KFI, beruházás és képzés Erős az innovációs képesség KFI projektek és együttműködések Döntések születnek (stratégiai tervezés, innovációk létrehozása, nagyberuházások) S3 és 2014-2020 tervezési, valamint FDI szervezési együttműködés Erős és gyarapodó a középosztály Nemzetközi óvoda és iskola, CSR tevékenység Nagy értékű környezetet nyújt Vonzó befektetési környezet kialakítása Miskolcon Jól kezeli konfliktusait Stratégiai Partnerség és Megállapodás Jelentősek a külső kapcsolatai Stratégiai pozicionálás, kiemelt státusz Növekszik a jövedelem és a foglalkoztatás Folyamatos munkahely-teremtés

A közelmúlt hírei, további fejlesztési folyamatok 2013. október 8.: A Kormány 1707/2013. (X. 8.) Korm. határozata Miskolc és térsége kiemelt fejlesztési központtá nyilvánításáról 2013. október 11.: „Az Év Munkahelyteremtője” díj a Bosch csoportnak 2013. november 15.: A miskolci TAKATA nagyberuházás bejelentése 2013. november 19.: Hivatalos bejelentés a Bosch kék szerszámok (Power tool) gyártásának áthelyezéséről Miskolcra

A jövő fejlődési irányai a piramis modell versenyképességi alaptényezői szerint Alaptényező Vállalati stratégiai cél Tevékenységek Kutatás-fejlesztés Piaci versenyelőny növelése Célzott, projekt-alapú kutatás-fejlesztési projektek előkészítése Infrastruktúra és humán tőke Képzett munkaerő alkalmazása Középfokú duális képzés további erősítése, tanműhely fejlesztése Duális képzés kiterjesztése a felsőoktatásra Kívülről jövő befektetések Hatékonyságnövelés További beruházások, technológiafejlesztés Kis – és középvállalkozások Stratégiai helyzet erősítése Regionális beszállítók körének erősítése Miskolc, a megye és a régió befektetési vonzerejének növelése Intézmények és társadalmi tőke Társadalmi tevékenységek fejlesztése Nemzetközi óvoda, iskola kiterjesztése, továbbfejlesztése Régióban lévő más vállalatok bevonása a programba

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!