Aranymetszés képviselői

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
,,…a geometria két legnagyobb kincse közül az egyik” (Johannes Kepler)
Advertisements

A Fibonacci-féle sorozat
Fibonacci-sorozat.
Pitagorasz csésze PET palackból
AZ AJANTA BARLANGOK INDIA.
RENESZÁNSZ – ‘újjászületés’
Donatello és Michelangelo értelmezésében
A reneszánsz.
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
Rodostói kakukkok.
Fogalma, története, „Fí” szám értéke
Az aranymetszés Általános ismertetés Aranymetszés története
Reneszánsz (Újjászületés) Kb. (1420 – 1540)
Művészetek az ókorban (egyiptomi-görög-római)
T.
Matematika Eredete és története Kaszás Tamás.
A reneszánsz.
T.
Pitagorasz tétel és életútja.
PITHAGORASZ Készítette: Skorka Anett.
Reneszánsz Itáliában született (a renaissance francia szó, újjászületés) A képzőművészetek feladata: -természet kutatása és megismerése -valóság hiteles.
Giorgione: Pásztorok imádása
Zene: Water source of life
Reneszánsz festészet RAFFAELLO.
Építészet.
A Fibonacci-féle sorozat
Készítette: Kincses Szilvia
Az építészet a matematikában
Matematika a természetben és a művészetben
Az ókori görög Kultúra legnagyobb matematikusai
Matematika a művészetekben
Aranymetszés, avagy az isteni arány.
Matematika a zenében „A zene az érzelem matematikája, a matematika az értelem zenéje.” J. J. Sylvester Készítette: Lóránt Gergő Városmajori Gimnázium.
Leonardo Da Vinci és festményei
Aranymetszés.
Aranymetszés a természetben
~építészet, szobrászat, festészet~
Szűz Mária életének eseményei reneszánsz művek tükrében
Kattintással lapozható
A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló
A barokk, mint művészeti irányzat
Az aranymetszés természet, művészet, matematika
A reneszánsz A szó a fr. renaissance ‘újjászületés’ szóból származik
Leonardo Da Vinci „minden idők legműveltebb embere”
Koszti Tamás: A magyar humanizmus
Gian Lorenzo Bernini.
Készítette :Varga Sára
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Milétoszi filozófusok
Ember-Feltaláló-Géniusz
Szimmetria Szimmetria figyelhető meg a legapróbb atomi elemektől egészen a galaxis méretű világokban is. Szimmetria létezhet: geometriában biológiában.
Reneszánsz.
Czene Alexandra 9.b.
Az Olasz Reneszánsz Írta és Rendezte: Auerbach István.
A reneszánsz Összeállította: Fazekas Ádám 9.n.
DR. LAÁB ÁGNES: MIT ÜZEN A MA ÉLŐKNEK LEONARDO UTOLSÓ VACSORÁJA? – 3. RÉSZ – MÁRCIUS 19.
Készítette: Prumek Zsanett
Leonardo Da Vinci.
FIBONACCI SOROZAT.
ÁLTALÁNOS ISKOLA 5-6. VIZUÁLIS KULTÚRA ISMERETANYAG 45.dia.
Reneszánsz festészet. A reneszánsz festészet általános jellemz ő i:  Új perspektivikus ábrázolás  Gyakori a természeti háttér  Élénk, gazdag színvilág.
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
Pitagorasz (Püthagorasz) (Kr. e. 570-kr.e 495 körül.)
Készítette: Görgics Zoltán
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
A Fibonacci-féle sorozat
A RENESZÁNSZ VILÁGKÉPE
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni
Előadás másolata:

Aranymetszés képviselői Püthagorasz Fibonacci Leonardo da Vinci Michelangelo Buonarroti

Az ókori görögök is ismerték ezt az arányt Az ókori görögök is ismerték ezt az arányt. Püthagorasz, Theodórosz és Eukleidész is foglalkozott vele. Az aranymetszés jelölése, a Φ (görög nagy fí betű) Pheidiász görög szobrász nevéből származik, aki gyakran alkalmazta munkájában. Gyakori megjelenése miatt a geometriában már ókori matematikusok is tanulmányozták az aranymetszést Az ókorban isteni számnak is nevezték, ugyanis az emberek nem csak matematikai tényként tekintettek rá, hanem az istenség földi jelenlétének és a teremtésnek a kifejezőjeként is értelmezték. Püthagorasz a mai Pitagorasznak felel meg , az ő nevéhez kapcsolódik a Pitagorasz tétel.

Pythagoras Pitagorasz, Kr. e. 582 – 496 ión származású, preszókratikus filozófus és matematikus, a püthagoreus filozófiai iskola megalapítója. Nevét ma a matematikában a Pitagorasz-tétel viseli. Tanítványaival máig ható eredményeket ért el a csillagászatban, a matematikában és a zeneelméletben. Az ókori pütagoreusok (Püthagorasz és követői), akik szerint a valóság matematikai alapokon nyugszik, az aranymetszésben a létezés egyik alaptörvényét vélték felfedezni, ugyanis ez az arány felismerhető a természetben is (például az emberi testen vagy csigák mészvázán).

Fibonacci Fibonacci (Pisa, kb. 1170 – kb. 1250) olasz matematikus, egyes vélemények szerint „a középkor legtehetségesebb matematikusa” Ő alkalmazta először a Fibonacci-sorozatot.

Leonardo di ser Piero da Vinci Leonardo di ser Piero da Vinci (1452. április 15. – 1519. május 2.) olasz (akkor még itáliai) származású polihisztor, azaz: festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író. Da Vinci saját alkotásaiban előszeretettel használta az aranymetszést. Anatómiai munkássága Az emberi test a művészetekre tett hatását és arányait a Vitruvius-tanulmány munkájában foglalta össze. Továbbá az emberi test felépítésének feltárásában is úttörő szerepe volt. Gyakran végzett – akkoriban az egyház által tiltott – boncolásokat is. Az emberi test arányaira az aranymetszetet alkalmazva a testhossz úgy aránylik a köldökmagassághoz, mint ez utóbbi a köldök-fejtető távolsághoz. Vitruvius-tanulmány

Művészete Szobrászata Michelangelo Buonarroti (teljes nevén Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni Caprese, 1475. március 6. – Róma, 1564. február 18.) az olasz reneszánsz kimagasló mestere, egyike a képzőművészet legnagyobb alakjainak. Művészete Szintén a műveiben figyelhető meg az aranymetszés. Szobraiban,festményeiben ,építményeiben és költeményeiben. Michelangelo Szobrászata Több kisebb mű után az első alkotás, amely meghozta számára a hírnevet, egy bíboros megrendelésére készült, és ez a Pietà („Krisztus siratása”) volt.

Festészete Híres építményei: Legismertebb alkotásainak elrendezésében is az aranymetszés érvényesül. Ha egy szakaszt úgy osztunk ketté, hogy az egész szakasz (a+b) úgy aránylik a nagyobbik részhez (a), ahogyan a nagyobbik rész (a) a kisebbikhez (b), akkor azt az aranymetszés szerint (számszerűen 5:3 arányban) osztottuk fel. Pietà Híres építményei: Szent Péter-bazilika kupolája Firenzei Bibliotheca Laurenziana Híres építmények,amik a szabály alapján épültek: Athéni Parthenón Egyiptomi piramisok ENSZ székháza New Yorkban.

Forrás: Wikipedia Készítette: Reznák Tamás