„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” kiemelt projekt TÁMOP – 5.6.2.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
általános főig. helyettes
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
TÁMOP /2/B PROJEKT Network-Együttműködés-Tudástár szakmai támogató hálózat kiépítése a Dél-Dunántúli Régióban Szénássy Gábor projektmenedzser 2010.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Az Áldozatsegítő Szolgáltatások fejlesztése alprojekt
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
ORSZÁGOS PARANCSNOKSÁGA
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
HÁLÓZATSZERŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A KOMPLEX SEGÍTSÉGNYÚJTÁSBAN
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Borbély Tibor Bors szakmai tanácsadó Budapest, március HEF OP „Képződj, hogy segíthess” Foglalkoztatás és szociális.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi u. 10. A TÁMOP projekt szerepe és feladatai Nyugat-dunántúli régióban.
kiemelt projekt bemutatkozása
MindenGyerek Budapest
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
A büntetés-végrehajtási szervezet részvétele
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
Települési mediációs modellprojektek tapasztalatai Benedek László Június 19.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
Dr. Brebán Valéria főigazgató Dombóvár - Roma Fórum.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
OFA Hálózat évi tevékenységei
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Szektorok közötti együttműködések
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
BFH Európa Kft. Hollósi Szabolcs ügyvezető
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
OFA HÁLÓZAT KOOPERÁCIÓ KIEMELT PROJEKT (TÁMOP-2.4.3/B/1-09/1) – Szociális szövetkezetek részére nyújtható térítésmentes szakmai.
A Kistérségi Koordinációs Hálózat szerepe a roma integráció elősegítésében Székely Andrea főosztályvezető NFÜ Központi Fejlesztési Programiroda.
Emberi erőforrás fejlesztési operatív program
A három pillér elve (vertikális) az elkövetővé válás esélyének csökkentése + az áldozattá válás esélyének csökkentése + a bűnalkalmak kontrollja „Bűnmegelőzés.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A magyarországi K+F politika
Lorem ipsum.
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Előadás másolata:

„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” kiemelt projekt TÁMOP – 5.6.2

Stratégiai célok: Az európai uniós támogatások eredményes és hatékony felhasználása Társadalmi és gazdasági célok: 1.jövedelem növekedése 2. foglalkoztatás szintjének emelkedése Beavatkozási célterületek (Operatív Programok): 1.gazdaságfejlesztés 2. közlekedésfejlesztés 3. környezeti és energetikai fejlesztés 4. regionális területfejlesztés 5. államreform 6. elektronikus közigazgatás 7. társadalmi infrastruktúra 8. társadalmi megújulás

Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) céljai  A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása  Az aktivitás területi különbségeinek csökkentése  A változásokhoz való alkalmazkodás segítése  Az egész életen át tartó tanulás elősegítése  Az egészségi állapot és a munkavégző–képesség javítása  A társadalmi kohézió erősítése, az esélyegyenlőség támogatása Forrása: Európai Szociális Alap (ESZA)

Társadalmi befogadás és részvétel erősítése (TÁMOP 5. prioritás) Beavatkozási területek 1. A kiemelt leghátrányosabb helyzetű térségek, valamint a településen belüli szegregáció csökkentését célzó komplex fejlesztések támogatása 2. Beruházás a jövőnkbe: gyermek és ifjúsági programok 3. A halmozottan hátrányos helyzetű csoportok szociális ellátórendszerhez és szolgáltatásokhoz való hozzáférések javítása munkaerő-piaci integrációjuk előmozdítása érdekében 4. A szociális ellátórendszer fejlesztése, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása 5. A helyi közösségek és a civil társadalom fejlesztése 6. A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési programokkal – kedvezményezett: Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal (TÁMOP 5.6.) A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs helyi kezdeményezésekkel (TÁMOP ) (pályázati konstrukció, országos hatókörű) A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása (TÁMOP ) (kiemelt projekt, Észak Magyarország, Észak Alföld, Dél Dunántúl)

Szakember kliens reláció Szakember szakember reláció Know-how Áldozat- segítés Elítéltek reintegrációja Erkölcsi veszélyzónába került gyermek- és fiatalkorúak TÁMOP PÁLYÁZATOS KONSTRUKCIÓ ( ) TÁMOP KIEMELT PROJEKT ( ) Innovatív projektek beemelése és módszertani megalapozása Kiemelt projekt elemei bekerülnek a pályázati körbe 2011-től intézményrendszer PÁLYÁZATOK önkormányzatok civil szervezetekintézmények

Mi hívta életre a projektet? 1. A hazai bűnözés az 1980-as évek óta a négyszeresére nőtt 2. A bűncselekmények által okozott kár megtérülési aránya rendkívül alacsony (3-5 %) 3. A bűnmegelőzésnek nincs egységes intézményi és jogszabályi háttere 4. A bűnmegelőzésben érintett szereplők együttműködése esetleges 5. Az erkölcsi veszélyzónába kerültek és a súlyos bűncselekmények áldozatainak hátrányos munkaerőpiaci helyzete

Helyszínek Észak-magyarországi régió (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád) Észak-alföldi régió (Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász- Nagykun-Szolnok) Dél-dunántúli régió (Baranya, Somogy, Tolna)

havi nettó átlagkereset (Ft) közoktatásban tanulók száma Közép-Magyarország Közép-Magyarország Közép-Dunántúl Észak-Alföld Nyugat-Dunántúl Dél-Alföld Dél-Dunántúl Észak-Magyarország Észak-Magyarország Közép-Dunántúl Észak-Alföld Dél-Dunántúl Dél-Alföld Nyugat-Dunántúl nyilvántartott álláskeresők beruházások változása 2006 és 2007 között (mrd Ft) Észak-Alföld Észak-Magyarország-48,5 Észak-Magyarország Észak-Alföld-42,2 Dél-Alföld Dél-Dunántúl-21,8 Dél-Dunántúl Dél-Alföld-19,2 Közép-Magyarország Közép-Magyarország-14,6 Közép-Dunántúl Nyugat-Dunántúl-1,2 Nyugat-Dunántúl Közép-Dunántúl283,2

A kiemelt projekt átfogó célja A konstrukció a társadalmi bűnmegelőzés, valamint a társadalmi reintegráció kiszélesítését kívánja megalapozni az alábbiakban kiemelt célterületekre („pillérek”) fókuszálva:  Gyermek és fiatalkori bűnözés csökkentése  Az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés  A bűnelkövetők társadalmi visszailleszkedésének segítése

A projekt célcsoportjai A bűnmegelőzés területén tevékenykedő szakemberek (gyermekvédelmi alapellátásban dolgozók, gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók, gyámügyi előadók, pedagógusok, óvópedagógusok, védőnők, gyermekorvosok, büntetés-végrehajtásban dolgozók, pártfogó felügyelők, rendőrök, áldozatsegítők, javító-nevelő intézetben dolgozók, bírók, ügyészek és szociális munkások). A fent felsoroltak „kliensei” (bűncselekmények áldozatai, erkölcsi veszélyzónában élő gyermekek és fiatalkorúak; valamint családi, kisközösségi környezetük, bűnelkövetők, pártfogoltak, fogvatartottak, a munkaerőpiacról kiszorultak.)

A projekt közvetlen céljai  szakma- és intézményközi hálózatok kiépítése  működő jelzőrendszer (-ek) kialakítása, a létező jelzőrendszerek optimalizálása  a helyreállító igazságszolgáltatás elveinek és módszereinek bevezetése, terjesztése és fejlesztése a büntető igazságszolgáltatás körében és az ahhoz szorosan kapcsolódó területeken (közoktatás, gyermekvédelem)  oktatási, módszertani tanulmányok, szakmai kézikönyvek, tananyagok, segédanyagok elkészítése  modellprojektek generálása  az érintett kliensek munkaerőpiaci helyzetének javítása

A projekt várható hatásai I.  A célcsoportok társadalmi integrációjának, illetve reintegrációjának elősegítésével javul a társadalmi kohézió, a társadalom védekező képessége (TÁMOP cél).  Egységes módszertan alakul ki.  A társadalmi bűnmegelőzési tevékenység szervezettsége, szakmai színvonala javul a régiókban.  Szakma- intézmény- és személyközi hálózatok alakulnak ki az érintett régiókban.  Működőképes hálózatszerű jelzőrendszer alakul ki.

A projekt várható hatásai II.  Javul az érintett kliensek integrációs esélye, munkaerő- piaci helyzete, munkához jutási lehetősége  Az áldozatsegítés hatékonysága nő, azáltal, hogy több rászorulót ér el és intenzívebben segít  A pártfogás hatékonysága és a közösségben végrehajtott büntetések száma nő  Csökken a börtönnépesség, a bűnözés, a bűnismétlés mutatói javulnak  A kiemelt projekt eredményei közvetetten hasznosulnak a Be., Btk. különös rész, a Bv. tv. kodifikációjában, valamint a Bűnmegelőzési Törvény koncepciójának kidolgozása során  A helyreállító igazságszolgáltatás koncepciója hasznosul a bűnmegelőzésben és a büntető igazságszolgáltatásban  A konfliktusfeloldás erőszakmentes mintái terjednek

Erősségek Gyengeségek  Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája  Megreformálásra került a gyermekvédelmi, a pártfogó felügyelői rendszer és az áldozatsegítő hálózat  Mediáció  Az OBmB pályáztatási gyakorlata  Az elméleti szaktudás rendelkezésre áll  Az IRM-ben folyik a bűntetőpolitika reformja  Nincsenek elégséges ismereteink az áldozattá válás gyakoriságáról, a gyermekeket és fiatalkorúakat veszélyeztető tényezőkről, az elítéltek sikeres reintegrációjának meghatározóiról  Hiányzik a társadalmi bűnmegelőzés módszertana  A bűnmegelőzés szereplőinek heterogén a képzettsége,nincs képzés és továbbképzés  Nem elég hatékony az együttműködés, nem működnek hatékonyan a jelzőrendszerek  Nincsenek jól kidolgozott modellprojektek LehetőségekVeszélyek  Átfogó társadalomtudományi kutatás  Elkészül egy egységes szakmai koncepció alapján a haza bűnmegelőzés know how-ja.  A akkreditálható képzések, továbbképzések  Lehetőség a hatékony szakmai és intézményi együttműködés kialakítására  Modellprojektek  A látencia miatt nehéz megbízható és érvényes ismeretekhez jutni  A szakmaterületek eltérő hagyománnyal és prioritásokkal rendelkeznek  Elmarad az együttműködés intézményesülése a bűnmegelőzés és a büntető igazságszolgáltatás szereplői között

A projekt megvalósításának ütemezése I. (előkészítő) szakasz április március 31. költségvetés: 200 millió Ft. II. (megvalósítási) szakasz április 1. – várhatóan december 31. tervezett költségvetés: 2 milliárd Ft

Az I. szakaszra tervezett főbb tevékenységek   Akkreditációra alkalmas tananyag elkészítése – szeptember   A szakmai és társadalmi kommunikációt elősegítő interaktív web-felület készítése – szeptember   Konferencia/felkészítő a projektben dolgozó szakmai megvalósítók és a szakértői célcsoport tájékoztatására és felkészítésére – október   A klienseket érintő modellprojektek előkészítését segítő szakmai munkacsoportok szervezése, működtetése – október – február   A klienseket érintő modellprojektek kidolgozása – február   Társadalomtudományi kutatás az érintett három régióban az erkölcsi veszélyzónában lévő gyermek és fiatalkorúak, az áldozatsegítése és a fogvatartottak reintegrációjának témaköreiben – február   Tájékoztató-kiadványok készítése a szakemberek, valamint kilenseik részére – február

A II. szakaszra tervezett főbb tevékenységek  Modellprojektek  Szakmai tréningek (kiemelten : helyreállító, konfliktuskezelő módszerek)  Szakmai munkacsoportok, esetmegbeszélés, jelzőrendszerek „próbája”  Hálózatépítés

Projektiroda Budapest Régiós iroda Miskolc Munkacsoportok változó helyszíneken Régiós iroda Debrecen Munkacsoportok változó helyszíneken Régiós iroda Pécs Munkacsoportok változó helyszíneken

Régiós munkacsoportok szerkezete (régiónként 24 szakember) 3 db. modellprojekt munkacsoport - Erkölcsi veszélyzónában levő gyermek- és fiatalkorúak (6 fő) - Áldozatsegítés (6 fő) - Elítéltek reintegrációja (6 fő) 2 db. elméleti munkacsoport - Gyermekvédelmi jelzőrendszer (3 fő) - Fiatalkorú büntető igazságszolgáltatás jelzőrendszere (3 fő) - Felnőttkorúak büntető igazságszolgáltatási jelzőrendszere (3 fő) - Bv. és pártfogó felügyelet együttműködésének fejlesztése (3 fő) - Mediáció és más közvetítői eljárások alkalmazása (3 fő) - Áldozatsegítés jelzőrendszere (3 fő)

Munkacsoportok tagjai - - gyermekvédelmi alap- és szakellátásban dolgozók - - önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok - - pedagógusok, óvópedagógusok - - védőnők, gyermekorvosok - - büntetés-végrehajtásban dolgozók - - pártfogó felügyelők - - rendőrök - - áldozatsegítők - - javító-nevelő intézetben dolgozók - - bírók, ügyészek - - szociális munkások - - szakterületi civil szervezetek - - polgárőrök

Projektiroda elérhetősége Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Büntetőpolitikai Főosztály 1055 Budapest, Kossuth tér 4. Sponga István Sponga István Balassa Szilvia Balassa Szilvia telefon: (06) fax: (06)

Honlapok Országos Bűnmegelőzési Bizottság Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága

Köszönjük a figyelmüket!