Konzulens: Deák Anita Készítette: Vajda Dóra Beáta

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
Advertisements

A Szegeden tanuló külföldi középiskolások egészségi állapota
Az egészségstílus Szegmentáció és barométer a hatékony egészségügyi kommunikáció támogatásához Szonda Ipsos.
Egy összetett érzelem empirikus vizsgálata avagy a féltékenység, mint a mindenkit megigéző „zöldszemű szörny” Magyar Edit, Lévai Edit Pécsi Tudományegyetem.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Előadó: Tóth Katalin Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Az alvásról az időmérleg tükrében Néhány társadalmi faktor hatása
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
 H ol?  Kiemelt kockázatú objektumokban.  Milyen eszközökkel?  Speciális felderítő eszközök használatával.  Levélvizsgáló berendezés  Röntgensugaras.
INNOCSEKK 156/2006 XXX. Jubileumi OTDK Közgazdaságtudományi Szekció Gazdasági informatika és E-business Tagozat Készítette: Vrabély Balázs,
Asszertív magatartás és viselkedés technikák
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
Műveletek logaritmussal
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
Henry Murray dinamikus motivációs rendszere
Teljesítményértékelés a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
A kognitív-tapasztalati self-elmélet
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
A munkahely és a stressz
Vezetés – Vezetési Stílusok
Egyéni döntések a szervezetben
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
Kontinuitás és változás
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Partners Hungary Alapítvány A Partners for Democratic Change International tagja 1 Mediációs kutatás Összefoglaló OBmB, november – a közvetítői.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutató Intézet
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
Krízis.
Mens sana in corpore sano. Avagy valóban ép a lélek az ép testben? Molnár József lelkész, lélekgyógyász, alternatív pszichológiai tanácsadó lelkész, lélekgyógyász,
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Személyiségelméletek
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
„Az igazi kérdés nem az, mennyit javultál tegnapi önmagadhoz képest, hanem, hogy milyen jól teszed a dolgod versenytársaidhoz képest.”
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Controlling tevékenységek kritériumai Jelentésdialógus A jelentésben fontos tényezők ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE.
Stressz kezelése, coping (megküzdési) technikák Együtt a betegség okozta károk leküzdéséért TÁMOP / Előadó: Kardos Bernadett egészségfejlesztő.
GRAFO-LIFE hatékony segítség a mindennapokban. GRAFO-LIFE A hétköznapokban felmerülő stressz- és krízishelyzetek három csoportba vezethetőek vissza: 1.
A munkával való elégedettség
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Stresszhelyzetek a munka világában
A vezetésről.
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
Speciális gyermekvédelem
Kutatásmódszertani dilemmák
,,Szent László”Római Katólikus Gimnázium Készitette:Kurucz Brigitta Kállai Dóra Kállai Dóra Mateoc Teodor-Dávid Mateoc Teodor-Dávid 2011 Február 16.
Kutatások a digitális átállás társadalmi fogadtatása területén ORTT Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet Hazay István.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A reklám centruma.
Havas Magda c.bv.őrnagyUhrin Ilona klinikai szakpszichológusbv. Pártfogó felügyelő Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet.
TUDOMÁNYOS ÜLÉS INNOVÁCIÓ A TESTNEVELÉS, SPORT ÉS REKREÁCIÓ TERÜLETÉN A stressz és outdoor tevékenységek kapcsolata a rekreációban Dorka Péter Szeged,
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Stressz, stresszreakciók, stresszkezelés
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Előadás másolata:

Konzulens: Deák Anita Készítette: Vajda Dóra Beáta Hasonlóak és különbözőek A párkapcsolati elégedettség diádikus vizsgálata az egyéni coping stratégiák tükrében Konzulens: Deák Anita Készítette: Vajda Dóra Beáta

„Hasonló a hasonlónak örül”? vagy „Ellentétek vonzzák egymást”?

Stressz, stresszor A szervezet nem specifikus válasza bizonyos megterhelésre. (eustressz vs distressz) (Oláh, 2004; Stauder, 2007) Olyan negatív érzelmi állapot, amit általában biokémiai, élettani, kognitív és viselkedés szintű változások kísérnek, melyek a megterhelő esemény megváltoztatására vagy a hozzá történő alkalmazkodás javítására irányulnak. Stresszorok: mindazon külső vagy belső ingerek, melyek általános fiziológia riasztást hoznak létre a szervezetben.(erős, hosszantartó vs gyenge, átmeneti)

Selye János (1956) : Általános Adaptációs Szindróma Stressz hatására bekövetkező aspecifikus élettani változások összességét Általános Adaptációs Szindrómának (GAS) nevezte.

Stressz és megküzdés „Nem a stressz az, ami megöl bennünket, hanem a stresszhez való hatékony alkalmazkodás teszi lehetővé azt, hogy éljünk” (Vaillant, 1984 ). Minden olyan viselkedéses vagy kognitív megnyilvánulást megküzdési stratégiának tekintünk, amely az adott esemény által létrehozott stressz redukálására irányul.

Lazarus (1966) : Kognitív Tranzakcionalista Coping modell A viselkedés: a személy és a környezet közötti dinamikus kölcsönhatás eredményeként jön létre. A coping (minden olyan kognitív vagy viselkedéses erőfeszítés, amellyel az egyén a külső/belső hatásokat próbálja kezelni, amelyek felülmúlják a személyes forrásait) központi változóként van jelen, a tranzakció moderátoraként. Elsődleges minősítés: veszélyesnek tekintjük-e a helyzetet? Másodlagos minősítés: a rendelkezésünkre álló erőforrásokkal képesek vagyunk-e befolyásolni a helyzetet?

Megküzdési (coping) stratégiák Kopp, 2005 Problémaközpontú megküzdés Emócióközpontú megküzdés Támogatáskérés (nők között gyakoribb) Hatékony megküzdési stratégia magasabb élettel való elégedettség (McCrae és Costa, 1986) A stressz mindennapi életünk része házasságunkban, párkapcsolatunkban is döntő tényezőként van jelen Jó házastársi kapcsolat jó egészségi állapottal jár együtt (Balogh et al., 2006)

„Egy házasság akkor nevezhető sikeresnek, ha tartós és stabil, a társadalmi elvárásoknak eleget tesz, a benne élők elégedettek vele, jó minőségűnek ítélik és egymással szembeni magatartásukban, viszonyulásukban is ez tükröződik”(Gödri, 2001, 11).

Párkapcsolati elégedettség I. Az elégedettség nagy egyéni különbségeket rejt magában A legfontosabb elégedettséget okozó tényezők Stinnett és Stinnett nyomán (Horváth-Szabó, 2006) A személyiségjegyek és a kapcsolat hossza, mint elégedettséget befolyásoló tényezők (Bouchard és Arseneault, 2005) HEXACO modellel végzett újabb kutatások a hasonlóság témakörben (Lee et al., 2009)

Párkapcsolati elégedettség II. A házasság minőségének, sikerességének próbaköve a konfliktusok, problémák kezelése (Cramer, 2002) A házassági kapcsolat minőségét a házastársak közötti interakciók mennyisége és minősége is tükrözi Partnerkapcsolatok sikeressége számtalan tényező bonyolult befolyásolásának függvényében valósul meg

Hipotézis Hogyan hat a kapcsolat elégedettségére, ha a párok tagjai hasonlóak ill. különbözőek? A hasonlóság jelen tanulmányban nem a fenotípusra vonatkozóan kerül előtérbe, hanem a megküzdési stratégiák szempontjából. Stressz helyzetekben alkalmazott megküzdési módok megegyezése vs. eltérése a partnerek nő és férfi tagjainál milyen hatást gyakorol kapcsolatuk elégedettségére? Azok a párok, akik azonos coping stratégiát alkalmaznak elégedettebbek lesznek párkapcsolatukkal, szemben azokkal a párokkal, akiknek tagjai különböző megküzdésűek.

Módszerek Résztvevők: 52 pár, ebből 14 élettársi kapcsolatban és 38 házasságban él Részvétel feltételei A férfiak átlagéletkora 34,5 év (szórás: 6,38), a nők átlagéletkora 31,5 év (szórás: 5,51) A vizsgálatban való közreműködés önkéntes alapon szerveződött, a párok ezért semmilyen juttatást nem kaptak

Módszerek Vizsgálati eszközök: A vizsgálatban három különböző kérdőív felvételére került sor: Coping Inventory for Stressful Situations (CISS-48) Dyadic Adjustment Scale (DAS) – hazánkban még kevésbé alkalmazott eljárásként tartják számon Relationship Assessment Scale (RAS)

CISS-48 egy megküzdési módokat feltáró kérdőív Endler és Parker (1994). feladatközpontú megküzdés (16 tétel) emócióközpontú megküzdés (16 tétel) elkerülésre irányuló megküzdés (16 tétel). A válaszadás 5-fokú Likert - skálán történik, attól függően, hogy a vizsgálati személy mennyire ítéli saját magára jellemzőnek az adott állítást, ha problémahelyzettel szembesül

DAS alkalmazkodási skála Spanier (1976) 32 item, 4 faktor elégedettség (10 item) kohézió (5 item) konszenzus (13 item) érzelmek kifejeződése (4 item) Házastársak és élettársi kapcsolatban élők diádikus tesztelésére egyaránt alkalmas A skálán 0-151 pontszám érhető el Két nominális attribútum kivételével a válaszadás Likert - skálán történik

RAS kapcsolati elégedettség skála Hendrick (1988) 7 kérdés válaszadás 5 fokú Likert-skálán diádikus tesztfelvétel Korreláció RAS és DAS elégedettség skála tekintetében (r = 0,834 p<0,01), mely összhangban van az 1988-as eredményekkel: DAS teljes és RAS (r = 0,80 p<0,05) ill. DAS elégedettség skála és RAS (r = 0,83 p<0,05)

Módszerek Vizsgálat lefolytatása Mindhárom kérdőív kitöltésére egyszerre került sor a párok férfi és nő tagjainál A kérdőívek felvétele anonim módon történt Párok egymástól való megkülönböztetése kódszám alapján A kérdőívek kitöltésén kívül, a nem, kor, legmagasabb iskolai végzettség, jelen párkapcsolat kezdetének éve vagy házasságkötés éve kérdésekre kellett választ adni A vizsgálatban való részvétel kb. 30-40 percet vett igénybe

Eredmények I. A CISS-48 kérdőív értékelésekor került sor a párok két csoportba sorolására, az alapján, hogy a pár férfi és nő tagja a három megküzdő stratégia melyikében érte el a legtöbb pontot Legmagasabb pontérték elérése a pár tagjainál azonos vagy különböző megküzdési mód típusában történt 52 párból 30 azonos (feladat-feladat coping) és 22 különböző módon megbirkózó pár. Az utóbbi megoszlása: 19 pár feladat – érzelem coping és 3 pár feladat – elkerülő coping stratégiákat alkalmaz

Eredmények II. t szabadságfok p DAS teljes 8,089 54,558 <0,01 elégedettség 8,374 53,594 konszenzus 6,519 56,191 kohézió 4,623 102 érzelmek 7,251 69,111 RAS 7,096 67,870 Az adatok elemzése függetlenmintás T- próba alkalmazásával történt Az eredmények szignifikáns különbségekről számolnak be

A két csoport DAS és RAS skálákon elért átlagpont értékeinek különbségei

Eredmények III. Megküzdés a nemek tekintetében: a kevert mintás varianciaanalízis eredményei F szabadságfok p Megküzdés 145,37 2,204 <0,01 Nem 6,008 1,102 <0,05 megküzdés x nem 3,595

Megküzdés a nemek tekintetében

Megvitatás Az eredmények alátámasztják a hipotézist, miszerint a megküzdés tekintetében hasonló párok elégedettebbek a kapcsolatukkal (A hasonló coping stratégia jelen tanulmány értelmében csak a feladatközpontú férfi és feladatközpontú nő esetében került a középpontba) Evolúciós pszichológiai magyarázat Szociálpszichológiai magyarázat

Összegzés A személyiség választásaiban, az életet befolyásoló elvekben, az értékorientációk során a hasonlóság mértéke a meghatározó. Vizsgálat eredményeinek tükrében a megküzdésben való hasonlóság nagy hatással van arra, hogy miként értékeljük párkapcsolatunkat. A hasonlóság biztonságot nyújt, segíti a kapcsolat továbbfejlődését. A különbözőség izgalmat és elevenséget kölcsönöz a kapcsolatnak. Megállapítható, hogy a megküzdési módok tekintetében bizonyosságot nyert az elv: „Hasonló a hasonlónak örül”.

Néhány nyitott kérdés A hasonló megküzdés magasabb elégedettséggel párosul, de a párok hasonló coping stratégiája az együtt töltött idő folyamán idomult egymáshoz vagy eleve elrendeltnek tekinthető-e? Az elégedettség nem tekinthető a házastársak egy adott időpontra jellemző szubjektív értékelésének, sokkal inkább egy olyan görbének, mely a szubjektív értékelés időbeli ingadozását is szemlélteti. Vagyis az elégedettség csakis úgy értelmezhető, ha ismerjük az azt megelőző s követő időpontokban mért értékeit?! Amennyiben szerepet játszik az azonos megküzdés a kapcsolat elégedettsége szempontjából, akkor az elváltak nagy részénél különböző copingú párokat feltételezhetünk? Kizárólag a feladat-feladatorientált párok tagjai ítélik kapcsolatukat elégedettebbnek vagy az érzelem-érzelem ill. elkerülő-elkerülő megküzdési stratégiát alkalmazó partnerek esetében is helytálló ez a megállapítás?