Megdöbbentő tények a vízről!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség
Advertisements

A Föld 71%-át víz borítja, édesvíz készletének 90 %-a hó
A Víz Világnapja Március 22..
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Erőforrások a Földön: Jut is marad is!!!!!
VÍZGAZDÁLKODÁS A víz a földi életet lehetővé tevő alapvető vegyület:/H2O/ - a bioszféra egyik lényeges hőmérséklet-szabályozója és - a sejtekben lejátszódó.
 A Föld vízkészletének kevesebb mint 3 százaléka édesvíz, és ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe, a többi sarki jégsapkákba, gleccserekbe.
2012 Március 22:A Víz világ napja.
Hogyan alakulnak ki a hópelyhek?
Készítette: Major Márk
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Energia a középpontban
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A víz-háborúk kora jöhet
Természet-és környezetvédelmi találkozó diákoknak
A víz a Földön.
A Víz Világnapja Március 22..
Az anyag és néhány fontos tulajdonsága
A víz világnapja Március 22..
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Folyók, Hol-tenger és érdekességek
A Víz Világnapja március 22. „Tiszta vizet az egészséges világért!”
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
Így takarékoskodj a vízzel!
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Készítette: Seres Dávid
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
A Víz Világnapja Március 22..
Hidrológiai monitoringrendszerek
A víz globális környezeti problémái
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
Százalékszámítás.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
HŐTERJEDÉS.
A vízkörforgás Dr. Fórizs István.
A víz világnapja Készítette: Kokas Zsófia, Molnár Blanka és Pers Kriszti 9.c osztályos tanulók.
Janik Dóra és Vámos Csenge
Globális problémák.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Települési vízgazdálkodás
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
KÉMIA 8. évfolyam Téma: A VÍZ.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Néhány ökológiai szempont a tervezett Duna-Tisza csatorna kapcsán (A fő cél a csatorna vagy a vízpótlás?) Dr. Molnár Zsolt és Dr. Biró Marianna botanikus,
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Ökológiai fenntarthatóság – veszélyek és kiutak
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
A víz aqua.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
Az egészséges életmód és a stressz
2012. március 31. – április 1. SYMA Sport- és Rendezvényközpont.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TANULSÁGOK A FILMMEL KAPCSOLATBAN
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Ökoiskola- vetélkedő március
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

Megdöbbentő tények a vízről!

Tudod-e? A Föld felületének 71%-át víz borítja!

A víz előfordulása a Földön 1.) Óceánok 97% 2.) Folyók és tavak 1% 3.) Gleccserek 2% 1 3 2

Az emberi test Az emberi test kb. 70-75%-ban vizet tartalmaz, az agynak 85%-a víz. Testünkben minden sejtünk funkcionálása a víztől függ. Számos rendellenességet a nem elegendő mennyiségű, ráadásul egészségtelen víz fogyasztása okoz. Naponta legalább 2 liter víz elfogyasztása ajánlott.

Íme néhány további tény:      •    Még az ENYHE dehidratáció is 3%-al lassítja le a sejtek anyagcseréjét;     •    Egy egyetemi tanulmány szerint, egy pohár víz lefekvés előtti elfogyasztása, majdnem 100%-ban képes megszüntetni a diétázók éjszakai éhségérzetét;     •    A vízhiány a nappali fáradtság első számú okozója;     •    Előzetes kutatások szerint, napi 8-10 pohár víz elfogyasztása, képes jelentősen, vagy akár 80%-ban is enyhíteni a hátfájást és az ízületi fájdalmakat az azokban szenvedőknél;     •    A testvíz mindössze akár 2%-ának csökkenése is képes zavaros, gyenge emlékezőképességet előidézni, képes zavart kelteni a matematikai képességben, valamint az is előfordulhat, hogy nehezebben tudunk fókuszálni a számítógép képernyőjére.

Hópelyhek A hó 0 °C alatt képződött csapadék, amely vízpárát tartal-mazó levegő lehűlé-sével jön létre, amikor a képződött jég-részecskékre kristályosan további jégrészecskék fagy-nak, és hókris-tállyá egyesülnek. Tehát a víz ilyen látványos dolgokra is képes, ha halmaz-állapotot változtat.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította március 22. -ét a Víz Világnapjává    Az ENSZ 1992-ben nyilvánította március 22.-ét a Víz Világnapjává. Először 1993. március 22-én emlékeztek meg erről világszerte. A Víz Világnapján az ENSZ minden évben fel kívánja hívni a figyelmet a vízgazdálkodás valamilyen jelentős kérdésére. Ebben az évben a Víz Világnapjának a témaköre a határokon átnyúló vízgyűjtőkre hívja fel a figyelmet, amelyek összekötik a vízgyűjtőkön osztozó országokat. Közösek a vízgyűjtők vízkészletei, a lehetőségek és a problémák is, amelyeket általában csak közösen lehet megoldani.

Ivóvíz hozzáférés, minimum 20 liter víz/fő egy napra, egy kilométeres körzetben.

Drasztikusan csökken a Föld ivóvízkészlete a népességrobbanás, a víz pocséklása és a szennyezések miatt. Korunk egyik nagy problémája az ivóvízhiány. 2006-ban a mezőgazdaság felelős a globális vízfogyasztás mintegy 80%-áért. Egyes források szerint 2025-re az emberiség 66%-ának nem lesz elegendő ivóvize. Világszerte egyre inkább erősödő irányzat, hogy a vízzel, mint erőforrással kíméletesen és hatékonyan kell bánni, s e mögött nem csupán a növekvő gazdaságossági és környezetbarát tényezők rejlenek. Több helyen nem elegendő a meglévő vízkapacitás ahhoz, hogy a megnövekedett népességet elegendő ivóvízzel ellássák. Az ipari felhasználásban az értékes és drága ivóvíz kétszeres hasznosítása már régóta alapkövetelmény.

Köszönöm a figyelmet! Teoran Dávid X.A.