Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

Erdővagyon-gazdálkodás
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Vállalati leépítések a globális válság alatt. Állami, belföldi és külföldi tulajdonhatások Telegdy Álmos MTA KRTK KTI CEU.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Hozzászólás Lovász Anna és Szabó-Morvai Ágnes: „Does childcare matter for maternal labor supply?” előadásához Elek Péter ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék.
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Makroökonómia 5. előadás.
Megnyitó Új közgazdasági perspektívák szakpolitikai relevanciái Fazekas Károly főigazgató MTA KRTK AZ MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet és az MTA Emberi.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Tudásvezérelt újraiparosítás az EU-ban De mi lesz a hazai Kkv-kal?
Irány a suliba…. Gazdaság informatika… Megkapjuk az évközi feladatot.
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
A foglalkoztatás-szerkezet előrejelzése Magyarországon
A külföldi beruházások hatásai a munkavállalók béreire JOHN EARLE – George Mason University, Közép-európai Egyetem és MTA KRTK TELEGDY ÁLMOS – MTA KRTK.
Magyar orvosiműszer-gyártó kis- és középvállalatok nemzetköziesedése – egy vállalati kutatás eredményei Sass Magdolna MTA KRTK KTI "Terepkutatás" konferencia,
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
Hozzászólás Hermann Zoltán: Az iskolatípus hatása a tanulói teljesítményekre Lovász Anna Szirák november 9.
1/171/17 Nem csak átmeneti jelenség. A szakképzés csökkenő hozamának okai Magyarországon november 3. Kézdi Gábor Közép-európai Egyetem (CEU) és MTA.
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.
Verseny és Szabályozás konferencia
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt. Befektetői szemmel.
Kell –e érzékenyíteni a munkáltatókat? Csapó Gábor OSGOOD Szolgáltató Az OFA FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban című TÁMOP – /
Tanuló szervezet.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Turizmus gazdaságtan 3..
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Adatbázis fejlesztés állapota Jelenlegi állapot: Elkészültek a legfontosabb kulcslisták, és a hozzájuk tartozó feltöltési módosítási nézetek.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
A probléma gyökere: a szuperpozíció elve
Bankpiac Magyarországon
Fizetési mérleg jelentés
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
Az iskolázottságra ható tényezők: egy nemzetközi panelvizsgálat eredményei Bakó Tamás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet Szirák, november
Mennyit ér az adatbázisod?. Amennyit kihozol belőle…
MIE Konferencia május Felsőtárkány
A magyar kistérségek innovációs képessége és versenyképessége
Az export szerepe a a gyorsan növekvő KKV-k sikereiben „Gazellák Magyarországon” MTA KTI november 30. Palócz Éva
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Munkagazdaságtani feladatok
Fizetési mérleg jelentés április
Rugalmas foglalkoztatási formák elterjedtsége a
Emberpiac a Moszkva téren
Munkagazdaságtani feladatok 1
Előadás másolata:

Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák November 10.

Miről szól a tanulmány? Privatizáció hatását vizsgálja vállalati és kapcsolt vállalati- dolgozói adatbázison ▫ Foglalkoztatásra (öt ország: HUN, ROM, LTV, RUS, UKR) ▫ Bérekre (csak Magyarország) Érdekes ez? ▫ Igen, mert komoly félelmek a közvélemény részéről a privatizáció negatív foglalkoztatási és bérhatásait tekintve ▫ Igen, mert ennek ellenére az empirikus irodalom a privatizáció vállalatra gyakorolt hatásait vizsgálta ▫ Igen, mert gazdag adatok; a téma szempontjából izgalmas országok; összehasonlító elemzés Áttekintés

Milyen irodalomba illeszkedik a tanulmány? Tranzíciós, komparatív rendszerek, privatizáció – a témáját tekintve “Program evaluation”, “treatment effect” – a módszereit és a nyelvezetét tekintve ▫ FE, FE&FT, fókusz a szelekcióra Kirándulás a “corporate governance” területére is ▫ Még erősebb lehetne, ha több narratíva az eredmények mögött Elemzési keret

Belföldi: csúnya, külföldi: szép Nincs erős negatív privatizációs hatás egyik tulajdonosi típushoz köthetően sem – legalábbis a legszigorúbb specifikációban ▫ Akad azért negatív hatás (Litvánia, Ukrajna), de nem szignifikáns vagy 5% alatti Bérek, Magyarország: egyértelmű elkülönülés a külföldi pozitív és belföldi negatív bérhatások között ▫ Nagy különbségek dolgozói csoportok között ▫ Legrosszabbul képzetlen, idősebb férfiak járnak ▫ Legnagyobb különbség belföldi-külföldi között a felsőfokú végzettségűek körében Fő eredmények

Miben nyújt újat és többet a tanulmány? Fő erénye az adatokban és azok kihasználásában rejlik ▫ Korábban mai szemmel nevetségesen kicsi adatbázisok ▫ Privatizáció hatásainak mérésénél szelekció kezelése kritikus: adatigény + adatok által megvalósítható módszerek ▫ Öt ország, amennyire lehet, harmonizált adatokkal Fókusz a munkavállalói oldalra ▫ Korábban előtérben a vállalatra gyakorolt hatások Kontribúció

Foglalkoztatás FE&FT motivációja plauzibilis, de hiányzik vagy a formális teszt, vagy sztorik A különböző specifikációval kapott eredmények közti különbségekre narratívák építése ▫ Pl. HUN/ROM súlyozatlanul növekvő cégeket privatizálnak, súlyozva csökkenőeket = a nagy privatizált cégek hanyatlóak/racionalizáltak; a kis privatizált cégek dinamikusan növekvők Hatások az extenzív/intenzív határon ▫ Részmunka, órák ▫ Valószínűleg csak magyar adatokon lehetséges és csak rövid idősorokon Eredmények összekapcsolása privatizációs sztorival Megjegyzések

Bérek (1) Elmélet szerint privatizáció hatása a bérekre nem egyértelmű, de csak a csökkenés melletti érvek a tanulmányban, pedig nagy külföldi pozitív hatások Miért 2006-ig, csak a többi ország miatt? Talán itt már felesleges, hiszen nincs összehasonlíthatóság 3.1 táblázat vs. 3.2 ábra: belföldi/külföldi tulajdon aránya mennyi? ▫ Ábra súlyozott? Vagy >10 megfigyelés követelmény miatt különbség? 3.5 táblázat: privatizáció előtt/után bontás hasznos lenne Megjegyzések

Bérek (2) Nagyon szembetűnő, hogy itt nincs FE&FT egyáltalán, míg a létszámnál a legfontosabb – motiváció? Érdekes lenne összekapcsolni a létszám-eredményekkel ▫ Pl. FE-ben létszámot tekintve belf/külf nagyon hasonló, létszámot növeli (FE&FT belf. csökken, külf. nő), de a belf. bért csökkent, külf. bért növel Dolgozói csoportok szerinti heterogenitás motivációja: Miért várjuk, hogy a privatizáció különbözőképpen érinti őket? Létszám megbontása ugyanezen dolgozói csoportok szerint? 3.8 táblázat: pár szó a teljes dummy-szerkezetről (Akvizíciós tanulmány becslései analóg módon) Megjegyzések