A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Advertisements

Társadalmi vita a Duna hajózhatóságának javításáról
Projekt általános bemutatása
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Projektzárás „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál” ÁROP-1.A.2/B
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vízbázisvédelem fázisai
A környezetvédelem intézményrendszere
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
Ecological assessment of the Szamos/Somes River to determine its influance on the ecological state of the Tisza River Dr. Csipkés József Felső-Tisza-vidéki.
GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY Dr. Mayer István JAKABSZÁLLÁS,
KEOP / A barlangokban egykor kialakított világítási rendszerek energiatakarékos, a lámpaflóra kialakulását és terjedését minimalizáló.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
A hajóút jelenlegi helyzete
A Dél-alföldi Regionális Igazgatóság illetékességi területén
KBSZ Vízi közlekedési Szakmai Nap Budapest
Hajóút kitűzés a KDV-KÖVIZIG területén
1 Központi Hivatal Stratégiai és Módszertani Főigazgatóság Hajózási és Légiközlekedési Főosztály KBSZ – Szakmai nap Budapest október 28. Hajóutak.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Rekreáció és turizmus a Duna mentén
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Közlekedéspolitikai és -gazdasági Tagozat
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Beruházásokhoz kapcsolódó Környezetvédelmi tervezés és engedélyeztetés
Meglévő gázlók, hajóút szűkületek
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
Natura 2000 területek fenntartási tervei
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Családbarát munkahelyek és települések kialakításának támogatása Milyen értéket kínál a pályázónak a program?
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
SLA (Service Level Aggrement) alapon történő szolgáltatás fejlesztés a Gazdasági Főigazgatóságon
RICSE KÖRZETI VÍZMŰ Vízbázisvédelmi Projekt Összeállította: Dr. Deák János Projekt műszaki vezető
Az önkormányzati feladatellátást támogató informatikai infrastruktúra felülvizsgálata (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a.
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Társadalom bevonás stratégia és módszertan Ereifej Laurice vizes élőhelyek programvezető Siófok, november for a living planet© ÖKO ZRt. vezette.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
TÁMOP /1-2F Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam Környezeti hatástanulmány készítése egy gyakorlati példán keresztül Fürchtné Mayer.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERVEZÉS EREDMÉNYEI, AZ INTÉZKEDÉSEK PROGRAMJA SZAKMAI FÓRUM KEHOP VÍZGAZDÁLKODÁSI PROJEKTJEINEK ÉS A VGT2 VÉGREHAJTÁSÁNAK ÖSSZEHANGOLÁSA.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
A VÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA TERÜLETI FÓRUM A 2. VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV Gulyás Zoltán osztályvezető Észak-magyarországi Vízügyi.
Baranya István Bölcske polgármester
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
A VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÉSZAK-DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG MŰKÖDÉSI TERÜLETÉN TERÜLETI FÓRUM VÍZTESTEKRE VONATKOZÓ INTÉZKEDÉSEK.
Mórahalom és Zákányszék települések szennyvízelvezetése és tisztítása KEOP
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
KEHOP azonosítószámú, „Veszprém Megyei Klímastratégia” című projekt bemutatása Takács Balázs Veszprém, április 25.
2017. július 5..
ÉRTÉKELEMZÉS ÉS VÍZGAZDÁLKODÁS
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY Dr. Mayer István

A tanulmány célja A hajózást akadályozó gázlók és szűkületek megszüntetése az ENSz EGB előírásai szerint a Duna 1811-1641 fkm szakaszán a VI/B és az 1641-1433 fkm szakaszán a VI/C hajóútnak megfelelő mértékben. A hajóút folyamatos üzemeltetésének biztosítása folyamatos monitoring (mérő, ellenőrző és hírközlő) rendszer megvalósítása, a hajóút kitűzése, a jéglevonulás szabályozása, az üzemeltetés intézményi (jogi, gazdasági és szervezeti) feltételeinek megteremtése. A hajózási feltételek javításával összefüggő ökológiai rehabilitáció (környezet- és természetvédelmi intézkedések) végrehajtása, a rekreáció és a turizmus legcélszerűbb fejlesztése, a partiszűrésű vízkészletek, valamint a vízkivételek védelme. A Duna teljes hazai szakaszára vonatkozó integrált folyógazdálkodási terv kidolgozása A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

A tanulmány készítői VITUKI Kht. AQUAPROFIT Zrt. ÖKO Zrt. a konzorcium vezetője AQUAPROFIT Zrt. ÖKO Zrt. VTK Innosystem Kft. A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

A tanulmányban megoldandó feladatok Mederállapot mérése, hajóút kitűzés A mederállapot javítása, a hagyományos folyamszabályozási módszerű megvalósítás lehetséges alternatíváinak kidolgozása A szabályozás illesztése az egyéb igényekhez, használathoz — az integrált folyógazdálkodás megtervezése Ivóvízkészlet, parti szűrésű kutak–a vízbázisok védelme Jéglevezetés A hajóút kitűzése, közzététel A folyó menti természeti értékek védelme, ökológiai rehabilitáció A víziúthoz kapcsolódó rekreáció és turizmus Megvalósíthatósági tanulmány, költség-haszon elemzés A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

1. Mederállapot mérése, hajóút kitűzés Megtörtént a mederfelmérés módszerének meghatározása, az eltérő detektálhatóságú szakaszok felmérése a mérőhajóba telepített egysugaras és többsugaras felmérő rendszerekkel a Szap-Dunaföldvár szakaszon Leírták a hajóút kitűző rendszer jelenleg használt úszó és parti jeleit, javaslat készült azok korszerűsítésére A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

2. A mederállapot javítása, a hagyományos folyamszabályozási módszerű megvalósítás lehetséges alternatíváinak kidolgozása Elkészült a magyarországi folyószakasz általános jellemzése a hajózási célokra vonatkozóan Megtörtént a hajózás szempontjából kedvezőtlen gázlók és hajóút szűkületek számbavétele és az aktuális mederfelmérés alapján végzendő hidraulikai vizsgálatok terve Bemutatták és elemezték a korábban készült szabályozási tervváltozatokat és mérlegelték aktualitásukat A tanulmány szerves részét képező mellékág-rehabilitációs célokat összefoglalták, megállapították az élőhely rehabilitáció peremfeltételeit, összefoglalták a tervezési szempontokat mind a hajóút áramlási jéglevezetési viszonyaira, mind a mellékágak feltöltődési viszonyaira vonatkozóan A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

3. A szabályozás illesztése az egyéb igényekhez, használathoz — az integrált folyógazdálkodás megtervezése Leírták a jelenlegi állapotot, meghatározták a folyógazdálkodás célját Kérdőívek kiküldésével feltárták az önkormányzatok, vállalkozók, civil szervezetek, hatóságok igényeit Megállapították a tervezés fázisait, elkészítették a szakmai konzultációk lebonyolításának tervét Számították a Szap-déli országhatár szakaszra a hajózási kisvízszint felszíngörbéjét (a 94%-os, 30 éves tartósságú vízhozamhoz tartozó vízfelszínt, amely a hajóút javítás, gázlók, hajóút szűkületek kiváltásának vonatkozási felülete) Meghatározták az általános ökológiai szempontokat a mellékágak vonatkozásában, megállapították a célállapotokhoz szükséges feltételeket az ökológiai, a hajózás és vízgazdálkodás, a parti szűrésű ivóvízkészlet, valamint a rekreáció és turizmus vonatkozásában A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

4. Ivóvízkészlet, parti szűrésű kutak– a vízbázisok védelme Összefoglalták a vízbázisok védőterületére vonatkozó korlátozásokat Elkészítették a Duna-menti parti szűrésű üzemelő és távlati vízbázisok kataszterét (a Vízkészlet-gazdálkodási Atlasz, valamint az érintett vízügyi igazgatóságok adatszolgáltatása alapján) táblázatos és térképi formában Meghatározták a gázlók, szűkületek és jégmegállásra hajlamos helyekkel, a folyószabályozási munkák során potenciálisan, érintett vízbázisokat

5. Jéglevezetés Ismertették a jéglevezetés előzményeit és jelenlegi helyzetét, valamint a javasolt intézkedéseket a magyarországi folyamszakaszra Kidolgozás alatt áll a rendszeres mederfelmérésre a jégmegállásra hajlamos szakaszok mederszakaszok ellenőrzésére, a mederrendezési munkák végrehajtására vonatkozó terv A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

6. A hajóút kitűzése, közzététel Bemutatták a hajóút kitűzési és közzététel műszaki és hazai és nemzetközi gyakorlatát (eszközök, szervezeti rend) Leírták a folyami információs szolgáltatások (RIS) célját, alapelveit és hazai bevezetésének lehetséges folyamatát Javaslatot készítettek a hajózást irányító és kitűző jelzések engedélyezési eljárásának, közzétételének korszerűsítésére A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

7. A folyó menti természeti értékek védelme, ökológiai rehabilitáció Kidolgozták az ökológiai rehabilitáció előkészítő adatgyűjtésének módszertanát florisztikai, cönológiai, makro-faunisztikai, halbiológiai vonatkozásban Felméréseket végeztek 28 folyószakaszra és 55 szigetre, mellékágra Összefoglalták a mellékágak és szigetek rehabilitációját célzó műszaki beavatkozásokat A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

8. A víziúthoz kapcsolódó rekreáció és turizmus Kidolgozták az adatgyűjtés-elemzés területbejáráson, piackutatáson alapuló módszertanát Elkészítették a Duna-völgy turizmusának tematikus elemzését Víziturizmus Horgászturizmus Ökoturizmus Aktív turizmus Kerékpáros turizmus Lovas turizmus Falusi turizmus Bor és gasztromónia Kulturális turizmus Egészségturizmus Konferencia és üzleti turizmus bontásban A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

9. Megvalósíthatósági tanulmány, költség-haszon elemzés Összeállították a megvalósíthatósági tanulmány módszertanát a célok, alternatívák, alternatív együttesek, a változatok értékalapú összehasonlítása, költség-haszon elemzése szempontok szerint A beavatkozási lehetőségek számbavétele és a reális változatok elemzése az előző fejezetek szerint kidolgozásra kerülő műszaki beavatkozási alternatívák elkészítése után történik meg A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY

Köszönöm a figyelmet! A DUNA HAJÓZHATÓSÁGÁNAK JAVÍTÁSA TÁRGYÚ PROJEKTET MEGALAPOZÓ TANULMÁNY