Gulyás Kinga.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagy fehér cápa.
Advertisements

A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Vizeinkben élő gerincesek
Ízeltlábúak törzse.
A ló.
Sheltie Standard (N. 88d) utolsó módosítás:
Kutyafajták Készítette: Hajduhegyi János (HAJRABI.ELTE)
A lovak történetétől egészen a lovas oktatásig.
Amit a Spanielekről tudni kell!
ŐSKOR.
Városlakó állatok.
A mosómedve.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
MEMSAAI.ELTE. Származási hely Németország Eredeti feladata Sok feladatra alkalmas Eredeti neve Deutsche Schäferhunde Angol neve German Shepherd Dog Eredete.
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
Magyarország bennszülött növényei
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Tigris.
Mendel és a cicusok.
A RÓKA.
Kockás piton Kockás piton Készítette: Dani Renáta.
A KUTYA TOVÁBB.
KI AZ EMBER? Erdő Péter From Darkness, the Light Borúra derü Hungarian Academy Of Sciences Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar.
Százlábuak.
A DENEVÉR.
Kutyafajták Cseke Tímea 2009.
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Most van a nyulak hónapa!!!
Mágneses kölcsönhatás
Készítette: Rácz Imre Vince
Az élőlények rendszerezése
Turbo Pascal 11..
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
Csillagok Keszitette: Nagy Beata es Szoke Dora.
Lamarck a fajok változnak a környezet hatására
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Menyhal (Lota lota L.) A maga módján egyedülálló. Hazánkban a tőkehalfélék családjának egyedüli tagja.
A rómaiak nyomában.
Tágra zárt szemek.
Ez a program elkészít egy portét arcodról, az általad megadott információkból… Kattints ide.
ÉLET A TUNDRÁN.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Állatok a házban és a ház körül
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
A tehetetlenség törvénye. A tömeg.
A dinamika alapjai - Összefoglalás
Mit látsz? Fiatal lány vagy öregasszony?.
Lótenyésztés A ló törzsfejlődése vzgiugiujöpküpú.
Gazdasági állatok eredete
Kutyák A boxer A csau-csau A német juhász A spániel
Kutyák A német juhász A spániel Testméretek További információk.
A HATÁROZOTT INTEGRÁL FOGALMA
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Horváth Bettina VZSRA6.  Célja: Az eljárás célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben.
Jól számoltunk – e ?. Mennyi a munkaidő  A dolgozók fizetésemelést akarnak, erre így válaszol a munkaadó:  Nem szégyellik magukat?  Tudják önök tulajdonképpen,
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
A csillagok élete 1907-ben Ejnar Hertzsprung dán csillagász vizsgálatai megmutatták, hogy az azonos spektrálosztályba tartozó (lásd Állapothatározók -
Mechatronikus szemmel nézve Bozsik Márton - NIUAJF
Hideg mérsékelt öv - állatok
A füves puszták élővilága
Szarvasmarha, házi sertés
A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna.
TRIGONOMETRIA.
Emlősök rendszere IV..
Hazai halaink KÉSZÍTETTE: Laukó Emese 3.c.
Készítette: Katona Napsugár
Kutya. A farkas vagy sakál szerű ősei falkába csoportosulva követték az akkor még hordában élő embert. Eldobott táplálékot mindig találtak az ember közelében,
Előadás másolata:

Gulyás Kinga

A ló bemutatása Lófélék (Equidae) családjába tartozik. Tudományos neve: Equus caballus (Linné, 1758) Lófélék (Equidae) családjába tartozik.

Az egypatások illetve páratlan ujjú patások rendjébe soroljuk őket Az egypatások illetve páratlan ujjú patások rendjébe soroljuk őket. Ide tartoznak a házi lovak és a rokonaik a vadlovak (Equus ferus). 

Történeti érdekesség A legelső ősök mintegy hetvenöt millió évvel ezelőtt különültek el, bár ezek még csak egy nagyobb kutya nagyságát érték el és ujjaik is voltak, amik az évezredek folyamán fokozatosan patákká alakultak. 

A ló története, kialakulása Törzsfejlődése A ma ismert ló (Equus Caballus) hosszú törzsfejlődése során vált olyanná, amilyennek ma ismerjük. Ez a törzs fejlődés több mint 60 millió évre nyúlik vissza. Az első az Eohippus a 75 millió évvel ezelőtt élt, kutya méretű Cpndylarthurs fajok egyikéből fejlődött ki, lábán öt-öt ujj volt, és minden ujján pataszerű elszarusodott képződményt viselt. Később a ló evobiciójában a legjelentősebb változás a láb átalakulása volt, ezek az ujjak visszafejlődnek.

A vadló és a lovak ősei Vadlónak nevezzük a háziasított ló vadon élő rokonait és őseit. A ló őse róka nagyságú, öt ujjú talpon járó állat volt. Ebből alakult ki a harmadik ujjának hegyén járó vadló illetve ma ismert két alfaja, a sztyeppen elő, fűevő, 124-145 cm marmagasságú Equus ferus Przewalski (Przewalski-ló vagy taki ), illetve ennek válfaja, az Equus ferus Gmelini (trapán). A Przewalski-ló ma már főleg állatkertben található, a trapán pedig kihalt.

Lovak a történelemben A lovak háziasításával több évezred foglalkozó ember kezdetben valószínűleg húsáért is tenyésztette a lovakat, később azok megszokták közelségét, az ember pedig felismerve a jószágok nagy teherbíró képességét, különböző munkára fogta be őket. A szép és óriási teljesítményre képes állatok az idők folyamán kivívták az ember tiszteletét és csodálatát, így az ókori kultúrában már merőbb megváltozott szerepkörében találkozhatunk velük.

A fehér ló mondája Amikor megérkeztek a magyarok a Kárpát-medencébe, nem foglalták el rögtön, előbb meg akarták tudni milyen is ez a föld. Ezért Árpád kiválasztott egy erős, okos és ügyes vitézt, hogy lovagolja keresztül az új hazát és nézze meg, miféle népek lakják most. Ezt a vitézt Kusidnak hívták és Kond vezér fia volt.

A ló felépítése Ha lovakról beszélünk, sok olyan szóval találkozhatunk, melyek ismeretlenül csengenek, ugyanakkor vannak olyanok, amelyeket már hallottunk akár az emberek kapcsolatban, akár más állatokról beszélve. Nézzük sorba a legfontosabb részüket és azokat, mit érdemes figyelni ahhoz, hogy egészséges, használható lovunk legyen.

A ló felépítése

A lovak színei A ló szőrének színe attól függ, hogy bőre mennyi pigmentet, vagyis természetes festékanyagot tartalmaz. Szinte minden lónak és póninak sötét a bőre, kivéve a fehér jegyek helyén, például a fejen, vagy a lábvégeken, ahol a bőr rózsaszínű. Általában amit fehér lónak mondunk, az valójában szürke. Ezeknek is sötét a bőrük, ami azonban csak az orrtájékon látszik.

Színezet Alapszínek: fekete, pej, sárga és fakó Kevert színek: deres, szürke és tarka

Alapszínek Fekete, pej, sárga és a fakó. Kevert színek: a deres a szürke és a tarka. A korral a lovak sötét színűnek születek, majd egyre több fehér szőrszáluk nő, és idővel egészen fehérnek tűnnek. Egyes szürke szőrben időskorukra sötét, általában barna pettyek jelenek meg.

Alapszínek

Alapszínek

Szemszínek A lovak szemszínét ugyanúgy, mint a szőrzetüket, a pigment mennyiség határozza meg. Többségünkben mivel a bőrük sötét, barna szemük. Előfordulnak világos szeműek is az albínók és néha a tarka lovak esetében, az appaloosa fajtának pedig mindig kilátszik a szeme fehérje. Appaloosa ló szeme Albínó ló szeme

A pata színe A lovak patájának vagyis a szarunak a színe összefügg a pata fölött lévő szőrzet színével. A sötét szőrű lábakon a pata is sötét, pala szürke színű. A kese lábon a pata világos, sárga színű azaz viaszolt pata. Az is előfordul, hogy egy lónak különböző színű patái vannak.

A lovak jegyei A jegyek (csillag boka, kesely stb.) az eredeti színtől eltérő (általában fehér), különböző nagyságú és alakú foltok a ló fején és lábán.

A ló fejformái a ló fejének oldalnézete Egyenes fej: a ló feje oldalról egyenes. Kosfej: konvex profilú fej Félkosfej Juhfej: a fejnek domború a homlokcsontja Ékfej: oldalról nézve rövid fej, mely a nagy rágóizom tájékán aránytalanul szélesebb, mint a szájnyílásnál Disznófej: durva, burkolt fej Csukafej: konkáv profilú fej

A ló fejformái Egyenes, kos, félkos, juh, csuka, ék

A ló háta, fara A ló hátát, a test többi részéhez viszonyított hossza alapján jellemezzük. Az ideális háthossz általában a hasznosítás függvénye: a lovassportokban leginkább a közepesen hosszú hát, a hidegvérű fajtáknál a rövid hát az ideális.

A ló háta, fara Dinnye alakú far és előremélyedt hát Vékony törzs Csapott far és ideálisan ívelt hát Vízszintes far és egyenes hát Pontyhát

A ló méretei Marmagasság Övméret és szárkörméret Övméret és szárkörméret Övméret és szárkörméret Övméret és szárkörméret Övméret és szárkörméret A ló méretei Marmagasság A leggyakrabban használt méret a marmagasság, amit bottal vagy szalaggal mérhetünk. A mar: az állat hátán a lapocka fölött kidomborodó rész Övméret és szárkörméret Övméret: előbbit a mar mögött kezdjük mérni, körbe a hason szárkörméret: a lábszár felénél célszerű megmérni

A ló súlya Egy átlagos hátasló súlya 4-500 kilogramm. Vannak nehezebbek is, pl: a Fríz ló elérheti az egy tonnát is. A pónik súlya egy mázsa (100 kg) körül mozog.

Ló-sportok

Ló-sportok

Tereplovaglás

Ló-sportok

Ló-szerszámok

Ló-szerszámok

Lovagló felszerelések

Köszönöm a figyelmet!