Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet 25 +- 3 %-a sza. izomszövet 25 +- 3 %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
Advertisements

Oldatok témakör.
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Kültakaró.
A CUKORBETEGSÉG.
Ékszerek a terráriumban
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
A köszvény Arthritis urica.
A Csukáséri főcsatorna állapotfelmérése különös tekintettel a szennyvizekkel bekerülő tápanyagok hatására Dr.Fekete Endre ATIKÖVIZIG,Szeged.
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
Alkalmazott kémia Növénytermesztő és ökológiai gazdálkodó felsőfokú szakképzésben tanulóknak Készítette: Erdeiné dr. Kremper Rita
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
HŐSZABÁLYOZÁS.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A takarmányok összetétele
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Az élelmiszereket felépítő anyagok
ENTERITIS ACUTA FOLYADÉK-ELEKTROLIT TERÁPIA
Az egységes egész.
A helyes táplálkozás.
Pajzsmirigy.
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
Települési vízgazdálkodás
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS. A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
A szervezet biokémiai folyamatai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
VITAMINOK.
A mozgás szükséglete.
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Tápanyagaink.
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Az ember rendszertani helye: - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes emlősök - főemlősök - emberszabásúak - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
A VÍZ, MINT ÖKOLÓGIAI TÉNYEZŐ
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Életjelenségek, életfeltételek. Életfeltételek:  Fény  Víz  Levegő  Táplálék  Megfelelő hőmérséklet.
Előadás másolata:

Vízforgalom

Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet számára: Vízforrások az állati szervezet számára: ivóvíz ivóvíz takarmány (vegetációs víz) takarmány (vegetációs víz) anyagcserevíz anyagcserevíz Kiadás: - bélsár Kiadás: - bélsár –vizelet –tüdő-, bőr légzése A víz hiánya: A víz hiánya: szomjúság szomjúság (10 % vízveszteség: súlyos zavar) (10 % vízveszteség: súlyos zavar) letális: %-os vízveszt. letális: %-os vízveszt. Szerepe: Szerepe: oldószer oldószer szállítóközeg szállítóközeg hőszabályozás hőszabályozás kiválasztás kiválasztás

Vízforgalom Vízképződés az anyagcsere-folyamatok során: Vízképződés az anyagcsere-folyamatok során: 100 g zsír elégetésekor107 g víz képződik 100 g zsír elégetésekor107 g víz képződik 100 g szénhidrát60 g 100 g szénhidrát60 g 100 g fehérje 42 g 100 g fehérje 42 g a szervezet vízigényének 1/6-át tudja anyagcsere útján fedezni a szervezet vízigényének 1/6-át tudja anyagcsere útján fedezni

Vízforgalom Az állat vízfogyasztását befolyásoló tényezők: Az állat vízfogyasztását befolyásoló tényezők: 1. a takarmány szárazanyag tartalma 1. a takarmány szárazanyag tartalma 2./ tak. szárazanyagának összetétele 2./ tak. szárazanyagának összetétele 3./ bélsár minősége 3./ bélsár minősége 4./ légcsere fokozódása 4./ légcsere fokozódása 5./ koplalás 5./ koplalás 6./ termelés növekedése 6./ termelés növekedése 7./ faji különbségek 7./ faji különbségek

Vízforgalom Vízszükségletet növeli: Vízszükségletet növeli: tejtermelés tejtermelés körny. Hőmérséklet körny. Hőmérséklet hasmenés hasmenés munkavégzés munkavégzés fehérjefogyasztás növekedése fehérjefogyasztás növekedése sóbevitel sóbevitel sav-bázis egyensúly zavara sav-bázis egyensúly zavara Ivóvízzel szemben támasztott követelmények: Ivóvízzel szemben támasztott követelmények: íz íz hőmérséklet hőmérséklet kórokozóktól mentes kórokozóktól mentes mikroelem tart. (ólom) mikroelem tart. (ólom)

Egyes vadfajok vízszükséglete : l/napl/tak.sza.kg l/napl/tak.sza.kg Szarvas10-15 l5 Szarvas10-15 l5 Őz6-8 l3 Őz6-8 l3 Dám8-10 l4 Dám8-10 l4 Muflon2-3 l2 Muflon2-3 l2 Vaddisznó5-7 l3 Vaddisznó5-7 l3 Fácán0,2-0,3 l1-1,5 Fácán0,2-0,3 l1-1,5 Nyúl0,2-0,3 l1,0 Nyúl0,2-0,3 l1,0

Mesterséges vízutánpótlás Vízre minden vadnak, minden időszakban szüksége van. Különösen fontos: zárttéri tartáskor, vízben szegény területeken Vízre minden vadnak, minden időszakban szüksége van. Különösen fontos: zárttéri tartáskor, vízben szegény területeken Vízforrások: Vízforrások: Állandó víznyerő helyek Időszakos vízgyűjtő lehetőségek, Dagonyák,Kutak,tartálykocsi,itatók