A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Központi Statisztikai Hivatal
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Wellness by Oriflame Your blood sugar level controls your mood, performance, behaviour and your food choices. It is important to control it. Otherwise,
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
SE ÁOK Családorvosi Tanszék
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
Flavon max termékcsalád
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
D- vitamin és időskor.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Természetes Színezékek
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Vastagbélrákszűrés: USA trendek. The Super Colon Exhibit.
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
TÖBBSZÖRÖS REGRESSZIÓS SZÁMÍTÁSOK II
A két vagy több független változó elemzéséhez használható különböző módszerek (Dawson, Trapp, 2001)
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
A helyes táplálkozás.
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Oszteoporozis ( csontritkulás ).
Horváth Krisztián A Vitamin.
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Lőrinczné Táborfi Julianna
DAGANATOK A VILÁGBAN, HAZÁNKBAN, A CSALÁDBAN Dr
Magyarország helyzetének alakulása a 100
Standardizálás Példák.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika
A húgyuti bántalmak természetes ellenszere
MAT VII. Kongresszus1 Elterelés programban a dohányzásról Szögi Lakatos Maya Törzsök Góczán Emese Kék Kocka Nonprofit BT.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége a gyermekek egészséges táplálkozásában Dr. Martos Éva Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
Táplálkozási antioxidánsok szerepe az egészségmegőrzésben.
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Készítette: A No cigi csapata
IV/1. dia Rheumatoid arthritis. IV/2. dia Rheumatoid arthritis Az etoricoxib vizsgálatainak áttekintése Etoricoxib párhuzamos dózisösszehasonlító vizsgálat.
Testi - lelki egyensúly
Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe
Testünk építőkövei – a vitaminok
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
A PIROS BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi fejlesztésére.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
Egyedi mérések összegzése
A TÁPLÁLKOZÁS HATÁSAI SZERVEZETÜNKRE
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A táplálkozás szerepe a daganatos betegségek megelőzésében Prof. dr. Kiss István Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Orvosi Népegészségtani Intézet

Halálozási arányszámok változásai az USA-ban, halálokok szerint (100,000 főre eső halálozás) 1950 2005 Pneumonia/ Influenza Daganatok Szívbetegségek Agyi érbetegségek * A 2000. évi USA népességre életkor szerint standardizálva. Forrás: US Mortality Volume 1950, National Vital Statistics Report, 2002, Vol. 50, No. 15.

A daganatok kialakulásában szerepet játszó külső tényezők Táplálkozás (35%) Alkohol (3%) Ipari (1%) Dohányzás (30%) Reproduktív ill. szexuális tényezők (7%) Foglalkozás (4%) Fertőzések (10%) Élelmiszer-adalékok (<1%) Geofizikai tényezők (3%) Szennyezés (2%) Gyógyszerek (1%) Ismeretlen (?) Forrás: Doll, R. and Peto, R.(1981) The Causes of Cancer.

Energiabevitel csökkentésének hatása a spontán- illetve kémiai karcinogénnel indukált daganatok kialakulására Tumorok száma Egértörzs Karcinogén Tumor Ad lib. Csökkentett DBA Spontán Emlő 13 3 20 1 ABC Benzpirén Bőr 22 7 Swiss 24 6 C57 Kötőszöveti 36 Tannenbaum (1940)

Az elhízás gyakorisága és a vastagbéldaganatok előfordulásának kockázata közötti kapcsolat

Az energiabevitel és a daganatkialakulás kapcsolata Inzulin, IGF-I szintek Ösztrogén-szint SHBG-szintézis Adipokinek Oxidatív károsodások mértéke DNS-repair-kapacitás Onkogén-expressziók (pl. c-fos, K-ras)

Az energiabevitel és a daganatkialakulás kapcsolata Apoptóziskészség Direkt szignálok (FasL, TNF) Indirekt kapcsolat Adhéziós képesség csökkenése Csökkent DNS-repair-kapacitás Kaszpáz-aktivitás (effektor-enzimek) Állatkísérletben 20-25% energia-restrikció az apoptotikus sejtek számának 12-szeres növekedéséhez vezetett (mutagén-indukált májkárosodás-modellben)

Zsírok – daganatok Zsíroldékony karcinogének Energiabevitel Inzulin, STH, IGF-I, egyéb hormonok Lipid-peroxidáció Telítetlen zsírsavak, avas zsírok, hőkezelés Membrán-fluiditás Faj, szövetspecifitás, de befolyásolható Prosztaglandin/prosztaciklin-szintézis Immunrendszer Direkt citotoxikus hatás Metabolizáló enzimek DAG tulajdonságok Másodlagos epesavak

A telítetlen zsírsavak hidrogénezésekor transz-zsírsavak képződhetnek

A különböző zsírsavak daganatos kockázatra gyakorolt hatása Telített (állati zsírok, kókuszzsír) fokozza Egyszeresen telítetlen (olívaolaj) csökkenti Többszörösen telítetlen -6 sorozatú (pl. napraforgóolaj) fokozza -3 sorozatú Hosszú szénláncú (EPA, DHA) csökkenti (hideg tengeri halak olaja) Linolénsav (lenolaj) ?? Transz-zsírsavak fokozza

Különböző olajok és zsírok zsírsavösszetétele Olaj vagy zsír Telített Egyszeresen Többszörösen telítetlen telítetlen Repce    6% 62% 32% Mandula 8% 73% 19% Mogyoró 10% 76% 14% Sáfrányos szeklice 10% 13% 77% Napraforgó    11% 20% 69% Szőlőmag 12% 17% 71% Kukorica 13% 25% 62% Olíva 14% 77% 9% Szezám 14% 40% 46% Dió 14% 19% 67% Szója 15% 24% 61%

Különböző olajok és zsírok zsírsavösszetétele Olaj vagy zsír Telített Egyszeresen Többszörösen telítetlen telítetlen Földimogyoró 18% 49% 33% Avokádó 20% 70% 10% Margarin (lágy) 20% 47% 33% Búzacsíra 20% 30% 50% Gyapotmag 24% 26% 50% Disznózsír 41% 47% 12% Pálma 52% 38% 10% Kakaóvaj 62% 35% 3% Vaj 66% 30% 4% Margarin (Kemény) 80% 14% 16% Pálmamag 86% 12% 2% Kókusz 92% 6% 2%

További makronutriensek Fehérjék A szélsőségektől eltekintve valószínűleg nem játszik lényeges szerepet Inkább a táplálkozási szokások markere Szénhidrátok Hatásuk elsősorban az energiabevitelen keresztül érvényesül

A vastagbélrák előfordulási gyakorisága és a húsfogyasztás közötti kapcsolat Vastagbélrák-incidencia, 100 000 nőre Armstrong and Doll, Int. J. Cancer, 1975: 15: 617-31 Húsfogyasztás g/nap

Vörös hús fogyasztás és élelmi rost-bevitel kölcsönhatása a vastagbéldaganatok kialakulásánál 1.5 1.4 1.3 1.2 1.1 1 Élelmi rost Vörös húsok Norat, 2005

Növényi eredetű kémiai anyagok (fitokemikáliák)

Karotinoidok > 700 természetben előforduló flavonoidot ismerünk Karotinok Xantofillek β-karotin (ca. 10 mg/100g) Likopin (ca. 10 mg/100g) Lutein (ca. 20 mg/100g)

Egyes zöldségfélék karotinoidtartalma brokkoli paradicsom sárgarépa spenót paprika saláta

-karotin, E-vitamin és C-vitamin bevitele a 2003-2004-es hazai táplálkozási vizsgálat alapján (Zajkás és mtsai) Férfiak Nők Ajánlás -karotin 2,2 mg 2,3 mg DACH 2000: 2-4 mg E-vitamin 16 mg 13,9 mg 15 mg C-vitamin 78,6 mg 79,5 mg 90 mg

-karotin szupplementáció hatása a tüdőrák kockázatára ATBC (Finnország, >29.000 dohányos) β-karotin (20 mg / nap / 5-8 év) Tüdőrák (18%); Össz-mortalitás (8%) α-tokoferol (50 mg / nap / 5-8 év) Prosztatarák (34%); Vastagbélrák Tüdőrák

-karotin szupplementáció hatása a tüdőrák kockázatára CARET (USA, 18 000 résztvevő) 30 mg ß-karotin és 25,000 IU retinil- palmitát Tüdőrák 28% Össz-mortalitás 17%

Kálcium szupplementáció (prospektív vizsgálatban csökkentette a vastagbélrák-kockázatot) mg/nap

További intervenciós vizsgálatok SELECT (2009, szelén, E-vitamin) Nem csökkent a prosztatarák kockázata SUVIMAX (2004) C-, E-vitamin, béta-karotin, cink, szelén, a napi átlag bevitellel összemérhető szinten Daganatos kockázat csak férfiaknál csökkent (31%-kal)

Glukozinolátok (mustárolaj-glikozidok) Keresztesvirágúak nagy mennyiségben tartalmazzák (100-4000 mg/kg) Bomlásuk (mirozináz): Izotiocianátok Szulforafán Bevitel: Japán 112 mg Németország 43 mg Vegetariánusok 110 mg (Shapiro 2001, Conaway 2000, Watzl, 2001)

A flavonoidok főbb csoportjai Példa Előfordulás Tulajdonság Flavonolok Kvercetin Vöröshagyma Sárga pigmentek Kempferol Endívia Flavanolok Katekin Vörösbor, alma Adstringens hatás Epikateking. Tea Flavanonok Naringenin Grapefruit Keserű ízanyagok Heszperidin Narancs Flavonok Apigenin Zeller Sárga pigmentek Luteolin Paprika Antociánok Malvidin Vörös szőlő Piros és kék Cianidin Meggy pigmentek Izoflavonoidok Genistein Szója Fitoösztrogének Daidzein Szója

A kvercetin mennyisége a gyümölcsök és zöldségek egyes részeiben (mg/kg) Gyümölcs Héj Többi rész Alma 140 < 2 Körte 28 < 0,1 Birs 180 < 0,1 Zöldség Héj, külső rész Többi rész Paprika 63 < 1 Paradicsom 40–50 < 0,1 Fejes saláta (külső levelek) 60 3,4

További potenciálisan kemopreventív növényi kémiai anyagok Monoterpének (pl. limonén) Indolszármazékok (pl. indol-3-karbinol) Allil-szulfidok (pl. allicin) Lignánok (pl. enterolakton) Proteáz-inhibitorok Fenolos vegyületek (pl. rezveratrol, ellagilsav)

Fitokemikáliák hatásmechanizmusa I. Antioxidáns hatás I-es fázisú metabolizáló enzimek gátlása II-es fázisú metabolizáló enzimek indukciója Gyulladásgátlás Immunstimuláció Apoptózis-indukció Intracelluláris jelátviteli utak modulálása (kináz-gátlás)

Fitokemikáliák hatásmechanizmusa II. Sejtciklus megállítása Differenciáció-indukció Gyenge ösztrogén hatás (kompetitív gátlás) Angiogenezis gátlása DNS-szintézis gátlása Topoizomeráz-gátlás Génexpressziókra gyakorolt hatás

A francia-paradoxon

Alkoholfogyasztás Vigyázat, a májtumorok esetében semmiféle protektív hatás nincsen!

Daganat-kockázat szempontjából fontos további táplálkozási tényezők I. Ásványi anyagok, mikroelemek, vitaminok (pl. kalcium, nátrium, szelén, folsav, C-, E-, D-vitamin) Adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges édesítőszerek (pl. nitrát, nitrit / szaccharin, ciklamát) Szennyezők

Szelén Kísérleti adatok szerint Cochrane-review: nem volt hatás Apoptózist serkenti Tumor ereződésének gátlása Karcinogén-vegyületek metabolizmusa Oxidatív stressz Cochrane-review: nem volt hatás

Daganat-kockázat szempontjából fontos további táplálkozási tényezők II. Konyhatechnikai és tartósítási eljárások grillezés, füstölés, pácolás, túlzott sütés Forró ételek, italok fogyasztása Elégtelen folyadékbevitel Genetikailag módosított szervezetek (?)

Az American Institute for Cancer Research (AICR) ajánlásai I. Legyen olyan sovány, amilyen csak tud, de azért ne alultáplált! Minden nap legalább 30 perc fizikai aktivitást iktasson be napirendjébe! Tartózkodjon a cukrozott italoktól! Mérsékelje a nagy energiasűrűségű élelmiszerek fogyasztását (különösen a finomított, cukrokban gazdag, rostszegény vagy nagy zsírtartalmú élelmiszerek)! Egyen sokféle zöldséget, gyümölcsöt, magvakat, hüvelyeseket! Mérsékelje a vörös húsok fogyasztását (pl. disznó, marha vagy birka) és tartózkodjon a húskészítményektől!

Az American Institute for Cancer Research (AICR) ajánlásai II. Ha fogyaszt is alkoholt, naponta férfiaknál 2, nőknél 1 ital legyen a maximum! Mérsékelje a sós illetve sóval készített ételek fogyasztását! Ne alkalmazzon szupplementációt daganatmegelőzési célokból! (-??) Az édesanyák csecsemőjüket 6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálják, és csak ezután adjanak neki más folyadékokat! A daganatos betegek a kezelés után a daganatmegelőzési ajánlások szerint éljenek!

Köszönöm figyelmüket! Naponta ötször együnk zöldséget, gyümölcsöt!