BORÓKA-MAG-BÖRZE február 10

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készíti Dormannsné Erzsike – Hanneke Dormanns asszony receptje alapján.
Advertisements

A SZIVÁRVÁNY.
Ízeltlábúak törzse.
Mindenszentek temploma Pécs
Cserkeszőlő területén gyakrabban előforduló kalapos gombák
A tizenkét hónap Versek szép képekkel F.Laci Automatikus dia váltás.
Barátaimnak Szeretettel
A család beszélget A Kovács család összeül január elején megbeszélni családjuk pénzügyi helyzetét.
Szobanövények Erzse Eliza Kíra 7.b
„Csepel-szigeti csirkeüstöny hagymafüves monyáddal” készítése
A mosómedve.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
Tols vs. MKK-Apol Kontinens 34 A kezdetek Eleinte a Tols nem volt jelen a K34-en olyan mértékben hogy az gondot okozzon akármelyik ellenséges klánnak.
A tundrától a trópusokig
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
MAGYARORSZÁG LEPKEFAJTÁI
Tibeti személyiségteszt
Kinyílott az aranyeső, Én voltam ma
Ásvány és kőzettan Gyémántok
Alföld Az Alföld résztájai: Duna-Tisza-köze Tiszántúl Mezőföld
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Védett növények a Bükkben
A szilvafa.
A nyílméregbéka.
Készítette: Nagy Krisztián és Kiss Péter
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A szüret.
2013. ÉV KÉTÉLTŰJE: A BARNA ÁSÓBÉKA.
Menyhal (Lota lota L.) A maga módján egyedülálló. Hazánkban a tőkehalfélék családjának egyedüli tagja.
„ A bor az embernek teremtett csodálatos adomány; feltéve, hogy egészségben, vagy betegségben, ésszel és mértékkel, jellemhez szabva fogyasztják. ” (Hippokrates)
Bianca Származása: Seyve- Villard (Eger 2) x Bouvier Csizmazia József és Bereznai László nemesítette, 1963-ban. Jellemzése: Bõtermõ, fürtje, bogyói.
Mátra, Gyöngyös és környéki Hungarikumok
MÁJUSI IDÓJÁRÁS 2013-BAN ÉN ÍGY KÉSZÍTETTEM EL. KEZDETBEN  Kiválasztottam a témát, ami az időjárásjelentés lett  A hónapot is kiválasztottam ami a május.
Horoszkóp teszt!.
Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét." /Juhász Gyula/
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Érettségi eredmények május-június. 13. A – Emelt szint.
Árvay Családi Pincészet „Angi” Sárgamuskotály 2013 Illatában hordozza a fajta gyümölcsösségét (friss szőlő, körte) mely fűszerességgel, pirított magvakkal.
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Budapest XXI. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
(REFLEXIONES) Auto. show Caño Cristales – Kolumbia.
Aranyos futrinka Fémes aranyzölden csillogó rovarok, férgek csdigák
Tokaj Történelmi Borvidék mint világörökség
Testi - lelki egyensúly
A TANK A harcmező ura.
Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam
„Istenek eledele” A csokoládé.
„Három a Károly” Félmaraton egyéni A tavalyról már ismert három szakaszos váltóverseny útvonalát kiegészítettem egy 5,05 km-es oda-vissza szakasszal.
ISMERKEDJÜNK MEG NÉHÁNY RÉGI GYÜMÖLCSFAJTÁVAL Barna Tamás Barna és Fiai Faiskola 6000 Kecskemét, Ballószög tanya 348/A.
Karácsony – sok ember kedvenc ünnepe. Jobban belemélyedve ebbe a szóba melegség és szeretet tölti el az embereket. Szinte érezzük a házban szállingózó.
Dr. Lenti István a mezőgazdasági tudomány kandidátusa
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
GYÜMÖLCSÖK Készítette:Balás-Piri Bálint. Hazánk gyümölcsei Hazánkban legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből ( szilva,meggy ) termelünk. A.
Gyümölcsök Készítette: Harman Eszter. Gyümölcsfélék Almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből termelünk a legtöbbet. A párásabb, kissé hűvösebb területeken.
Készítette: Tremmel Máté. Fontos!!! Legtöbbet almafélékből és csonthéjas gyümölcsökből (barack, szilva, cseresznye, meggy) termelünk A párásabb, kissé.
A szem színe készítette: Szekeres Kinga. Mitől függ a szem színe? A szem színéért a szivárvámnyhártya pigmentjei a felelősek. A világoskék és a sötétbarna.
A cseresznye és a meggy termesztése
Az őszibarack és a nektarin
Virágos növények a vízben
Nyomógombok szerkesztése
Nyitvatermők törzse.
Január, Február, Március
Aggteleki Nemzeti Park
Barátaimnak Szeretettel
Előadás másolata:

BORÓKA-MAG-BÖRZE - 2013 február 10 RÉGI ALMAFAJTÁK BORÓKA-MAG-BÖRZE - 2013 február 10 VADOR

Batul: (Narancs alma, Üveg alma) Erdélyből származó többszáz éves fajta. Érési ideje szeptember vége felé. Novembertől márciusig fogyasztható. Gyümölcse középnagy vagy kicsi (100gr.), gyakran enyhén lapított alakú. Sárga alapszíne a napos oldalon pirossal mosott. Húsa kemény, bőlevű, íze kellemesen édes-savas. Egyszerű körülmények között is jól tárolható. Fája erős növekedésű, termőrészeit inkább a fa külső részein hozza. Hűvösebb, párásabb területekre való, de betegségekre nem fogékony. VADOR

Batul: (Narancs alma, Üveg alma) „Halványzöld, értével szalmasárga, napos oldalán élénk karminpirossal belehelve, melyen feltűnik a ritkás barna pontozat” „Bőlevű üdítő savanykás édes, kissé fűszeres ízű.” „Neve állítólag a –pátul- szóból ered, ami oláhul boglyafeneket jelent. Pince híján ugyanis az erdélyiek ezt az almát őszkor a szénaboglya fenekére teszik és befedik, tavasszal pedig eltakarítva a szénát, a szépen megsárgult almát értékesítik.” „Többféle változata van, ilyen például a Zöld batul Fehér batul, Piros vagy mosolygó batulnak felel.” VADOR

Húsvéti rozmaring: (Entz rozmaring, Honti alma) Hazai eredetű. Hazánkban meglehetősen ismert és elterjedt fajta volt. Igen kései, október elején vagy közepén szedhető, decembertől júniusig fogyasztható. Gyümölcse középnagy (120-130gr.), kissé megnyúlt, alapszíne zöldessárga, napos oldalon halványpiros pír borítja. Héja vastag, erősen viaszos. Húsa kemény, íze enyhén savanykás. Fája erős növekedésű, elöbb feltörő, termőkorban kiszélesedő félgömb alakú koronát nevel. Középkésői termőre fordulás után bőven, de szakaszosan terem. Igénytelen, s a betegségeknek ellenálló, külterjes adottságokra javasolható fajta. VADOR

Húsvéti rozmaring: (Entz rozmaring, Honti alma) „Elég bő levű, finom savannyal emelt, néha elég fűszeres ízű, illatos-zamatos.” VADOR

Ananász renet (Citromalma): „Értével aranysárga, napos oldalán kissé sötétebbsárga, rendesen minden pír nélkül. Pontozata sűrű, jellegzetes, szembetűnő nagy, zöldesen szegélyezett barnás pontocskákban jelentkező.” „Bőlevű, igen kellemes kissé savanykás, nagyon jó, fűszeres ízű, kellemes illatú.” VADOR

Muskotály renet: „Értével bágyadt citromsárga alapszínű, melyből a napszegte darabokon csak kevés látható, mert az egész felülete élénk pirossal van többé-kevésbé befuttatva és ebben sötétebb csíkokkal és pontokkal becsapkodva.” „Leve alig elegendő, cukros, igen kellemes, fűszeres, a nyirkosabb talajon termett almáké muskotályos ízű.” VADOR

Parker pepin (Bőr alma, Kormos alma): „Értével citromsárga alapszínén nyersbőrszerű rozsdával teljesen letakart. Innen ered a bőralma elnevezése.” „Íze jellegzetesen savanykás, borízű.” „Borkészítésre, aszalásra (vékony héja miatt), de savanyú almát kedvelőknek fogyasztásra is kiváló.” VADOR

(Kecskeméti téli piros pogácsa, Piros pogácsa alma): „Nagy, lapos, pogácsalakú almák, melyek csaknem az egész felülete szép karminpiros festéssel, csíkokkal, pettyekkel és elmosódott pirossággal van bevonva.” „Leve elég bő, édes borízű, némi finom kesernyés ízzel.” „Az Alföld homokján, ha alul elegendő víz van, tenyészik a legjobban” VADOR

Pónyik alma: „Nagy méretű, szabálytalan lapított gömbalakú almák” „Tömött porhanyó, olvadó, cukrosan savanykás, illatos, fűszeres, igen finom ízű.” „Ősi eredetű erdélyi almánk.” VADOR

(Kék alma, Czigány alma, Magyalné almája, Bika alma): Simonffy piros (Kék alma, Czigány alma, Magyalné almája, Bika alma): „Vékony, szívós, sima, hamvas, ledörzsölve ragyogó fényes. Alapszíne bágyadt sárga, ebből azonban csak ritkán látszik valami, mert egész felülete sötétpirossal van befestve és még sötétebb csíkokkal becsapkodva.” „Húsa a bőr alatt sokszor pirosba játszó, finom, pezsgő, tömött, bőlevű, igen cukros, finom savannyal emelt, igen kellemes, fűszeres ízű.” „Nem válogatós. Mindenütt jól díszlik és terem. Az Alföld mostoha viszonyai között is kitűnően terem. De a hegyvidéken is haszonnal ültethető.” „Eredeti magyar fajta. A debreceni Simonffy család nevéről van elnevezve. Debrecen környékéről, mások szerint Egerből származik” VADOR

Sikulai alma (Székely alma): „Egyike a legtartósabb téli almafajtáknak, melyeket októberben kell leszedni. Télen is jól élvezhető, de a tavaszi hónapokban éri el a teljes finomságát. A vérterűtől, almamolytól, gombabetegségektől aránylag keveset szenved. Ősi eredetű magyar fajta, valószínű, hogy a Fehér Körös mentén fekvő Sikula községben magról kelt.” VADOR

Daru sóvári (Daru alma, Sóvári, Szilágysági sóvári): „Októbertől áprilisig fogyasztható gyakran igen nagy méretű elsőrendű asztali, piaci és háztartási alma” „A leve bő, cukros, igen kellemes üdítő borízű.” „A Tisza keleti partjain fekvő községekben emberemlékezet óta el van terjedve. Hazai fajta.” VADOR

Horn János: Pomológia/Alma http://barnaesfiai.hu Kovács Gyula - Zala megye Pórszombat Petőfi u 1/a 30-235-1063 - kovacskert@freemail.hu - http://biogazdak.hu/ Horn János: Pomológia/Alma VADOR