Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Fizikai aktivitás magaslaton
Advertisements

Hidegártalmak Dr. Páldy Anna, Bobvos János, dr. Trájer Attila
Pajzsmirígy hormonok (ATC: H03)
Sportolás hatása szervezetünkre
IDEGRENDSZER.
Munkaszervezési ismeretek
Az idegrendszer vegetatív működése
A magas vérnyomás és gyógyszeres kezelése
A VEGETATÍV IDEGRENSZER
A szervezet szabályozása
GERINCVELŐ.
A köszvény Arthritis urica.
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Újszülöttek helyszíni ellátása
Jellemezze a méh idegrendszerét és keringési rendszerét!
Cím név.
Százalékszámítás.
HŐSZABÁLYOZÁS.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A szervezet energiaforgalma
mindenki másként reagál a változásokra.
N. VAGUS (X. AGYIDEG, BOLYGÓIDEG) VEGETATÍV IDEGRENDSZER
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Mozgatórendszer és Anyagcsere adaptáció
A kiválasztás.
Mozgás, pihenés, egészség
Az idegrendszer vegetatív működése
Pajzsmirigy.
Szabályozás-vezérlés
Az alvó ember és az álmodó agy
Hasnyálmirigy Molnár Péter, Állattani Tanszék
Az idegrendszer felépítése és működése
Az ember idegrendszere
Az idegrendszer mozgató működése
Az idegrendszer vegetatív működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
A Föld zöldellő csodái.
Keszitette:Szilagyi Emese
A levél - a leveleket működésük és elhelyezkedésük szerint csoportosítjuk   - működés szerint: - sziklevelek - viráglevelek - lomblevelek - elhelyezkedés.
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
A szervezet energiaforgalma
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Környezet- és egészségvédelem a mindennapjainkban
Veres Irén DE-EK IV. évf. szülésznő hallgató
Az alvó ember és az álmodó agy
A mozgás szükséglete.
 A z emberi szervezetben a csontban található és a vérben oldott állapotban. Sejten belüli információt közvetítő anyag. A kalcium ion beáramlása okozza.
Anyagcsere.
Mozgás szükséglete.
A szervezet energiaforgalma
Az anyag és energiaforgalom élettana
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz egészségre gyakorolt hatása Készítette: Lisovszki Edit.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
A vízbe merülő és vízben mozgó testre ható erők
Káros szenvedélyek.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
AZ IDEGRENDSZER FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE
Szabályozás-vezérlés
Paraszimpatikus idegrendszer Dr Gallatz Katalin
A szervezet energiaforgalma
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Alultápláltság és veszélyei
Az idegrendszer vegetatív működése
Vegetatív működés II..
Előadás másolata:

Autonóm funkciók Molnár Péter, Állattani Tanszék

1 a szervezet tömeg-energia egyensúlyának megőrzése Mik is azok a tényezők, melyek az étvágy szabályozásában részt vesznek? 1 a szervezet tömeg-energia egyensúlyának megőrzése 2 a stressz hatása a táplálkozásra 3 az étkezés, mint élvezeti faktor 4 szociális tényezők, melyek a táplálkozást befolyásolják. A táplálékfelvétel központja természetesen az agy hypothalamusában található, mely a hor­monális működéseket, és az összes vegetatív funkciónkat koordinálja, de működését számos - közelében elhelyezkedő agyterület modulálja. Igen fontos a biológiai óra szerepe is mely a nucleus suprachiasmaticusban , a látóideg felett helyezkedik el. Nagyon fontos egy másik agyi mag a nucleus accumbens, mely a táplálék ízletességét határozza meg, itt található az agy gyönyörközpontja, amely számos funkcióért felelős, mint a jutalom okozta öröm, a nevetés , az agresszió, gyógyszeres vagy egyéb ( alkohol , kábítószer ) hozzászokások. Elektromos ingerlése állandó éhséget válthat ki, gyógyszeres vagy elektromos befolyásolása a depressziót is oldhatja.

A táplálékfelvételnek van úgynevezett érző vagy szenzoros ága, mely az energiahiány érzetét juttatja el az agyba, zömmel a tápcsatornából és a zsírszövetből elsősorban hormonális úton.

Energiaháztartás Táplálékfelvétel Energia felhasználás

Vízháztartás

Hőmérsékletszabályozás

A szervezet hőszabályozása   1. Az állandó testhőmérséklet fenntartásának feltétele: a hőleadás és a hőtermelés egyensúlya 2. A hőszabályozó központ: a) helye: hypothalamus b) részei: - melegítő központ hűtőközpont központ

3. A hőszabályozás módjai: a) hőtermelés: biológiai oxidáció b) hőleadás: - párologtatás: a bőr verejtékmirigyei által termelt izzadtság elpárologtatása hőelvonással jár vezetéses hőleadás: a szervezet vele közvetlen kapcsolatba álló testnek adja át a hőt sugárzásos hőleadás a szervezet a környező levegő felmelegítése révén adja le a hőt

A hőszabályozás mechanizmusa: a) a testhőmérséklet emelkedése esetén: a hőszabályozó központon átáramló vér hőmérséklete emelkedik ß a hűtőközpont a bőr ereit kitágítja (kipirulás) a bőr hőmérséklete megemelkedik Þ a sugárzásos hőleadás növekszik + az izzadságtermelés fokozódik Þ a párologtatásos hőleadás megemelkedik a szervezet hőmérsékletes csökken b) a testhőmérséklet csökkenése esetén: a hőszabályozó központon átáramló vér hőmérséklete csökken a fűtőközpont működése fokozódik remegés, borzongás izomműködéssel jár Þ fokozott hőtermelést eredményez a bőr erei összehúzódnak (sápadtság) Þ a csökken a bőr vezetéses hőleadása a verejtékelválasztás megszűnik Þ a párologtatásos hőleadás elenyésző a szervezet hőmérséklete emelkedik

Hypothermia és hibernació: a) elve: a testhőmérséklet jelentős csökkenése a szívműködés, a légzés és az anyagcsere lelassulásával jár ß a szervek oxigén- és tápanyaghiányt hosszabb ideig képesek elviselni b) alkalmazása: - gyógyszerekkel felfüggesztik a hőszabályozó központ működését a vért és a szervezetet hűtik a testhőmérséklet gyorsan csökkel a keringést és az oxigénellátást mesterségesen biztosítják a szervek (szív) az oxigén és a tápanyaghiányt kb. 2 órán keresztül képesek elviselni!

Cirkadián ritmus Thalamus suprachiasmaticus mag  Melatonin: éjjel magas, nappal alacsony

Jutalmazási rendszer