A környezet szerepe az észlelésben

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A társadalmi környezet hatása a gyermekek fejlődésére
Advertisements

PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY Major Zsolt Balázs - 2. előadás.
Személyészlelés Az első benyomás kialakítása: jelek, értelmezések és következtetések Kognitív reprezentációk Az első benyomások nyersanyaga Az emberek.
A tér képi megjelenítése 1. rész Geometriai alapok
Fizika Bevezető 6. osztály.
DIAPHÁN STRUKTÚRÁK ERDÉLYI GÁBOR FESTÉSZETÉBEN
Villamosság élettani hatásai Érzékszervek működésének alapjai
Perceptuális és kognitív fejlődés
Környezetpszichológia III.
Számítógépes grafika Szirmay-Kalos László
3D képszintézis fizikai alapmodellje
A számítástechnika és informatika tárgya
Intelligens ébresztő óra Számítógépes látás projekt 2011.
Készítette: Kálna Gabriella
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)
1 1 1.
BIOMECHANIKA.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
Színtervezés számítógépes felhasználás számára Schanda János és a Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium Dolgozói és PhD hallgatói.
VTT-BudapestSchanda János VE-Professzor Emeritus – CIE-MNB Színészlelet és „lágy” metrológia CIE TC 1-65:A framework for the measurement of visual appearance.
Change blindness Változás -vakság.
A holdillúzió magyarázata
Általános lélektan Az észlelés.
Észlelés Gestalt elvek Színlátás Térlátás Illúziók.
A számítógépes munkahely ergonómiája
Optika Fénytan.
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Szervezeti struktúra és kultúra
Navigáció hypertext- rendszerekben Varga Balázs tanársegéd ELTE IK Algoritmusok és Alkalmazásaik Tsz.
A pszichológia mint tudomány
2. óra Kognitív folyamatok
A nyelv, mint jelrendszer
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
3D képszintézis fizikai alapmodellje Szirmay-Kalos László Science is either physics or stamp collecting. Rutherford.
III. Kontraszt illúziók - Gátlás
Entropy Lawrence Sklar: Up and Down, Left and Right, Past and Future.
Dplusz projekt 1 Dplusz projekt Készítők: Kerti Ágnes, Cseri Orsolya Eszter Konzulens: Vámossy.
A valószínűségi magyarázat induktív jellege
Az elvárások szerepe a közlekedési környezet észlelésében. Siska Tamás szakpszichológus Együtt Bt. „Erős pillérek-javuló közlekedésbiztonság” Közlekedésbiztonsági.
A személyiség biológiai alapjai
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
Galileo Galilei élete és munkássága
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
A tömeg (m) A tömeg fogalma A tömeg fogalma:
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Készítette: Nagy Attila
Pszichológia előadás /2007. tanév őszi félév
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Bevezetés a pszichológiába2 Illés Anikó. A fejlődés pszichológiája Testi Perceptuális Kognitív Személyiség Társas kapcsolatok Erkölcsi Gyerekrajzok...
Vizuális illúziók III. Glass minta, RPSZ, RPK - Korreláció BME Kognitív Tudományi Tanszék.
Ökológia. Az élőlények környezete 1.lecke Az ökológiai rendszerek (Egyed feletti szerveződési szintek)
Bevezetés a pszichológiába2 Illés Anikó. A fejlődés pszichológiája Testi Perceptuális Kognitív Személyiség Társas kapcsolatok Erkölcsi Gyerekrajzok...
IV. Glass minta, RPSZ, RPK - Korreláció
Vizuális illúziók I. Tájékoztató BME, Kognitív Tudományi Tanszék.
6. A 3D grafika alapjai 6.1. A 3D szerelőszalag fölépítése
3D megjelenítés eszközei
Mozgásvizsgálat gyakorlat
6. A 3D grafika alapjai 6.1. A 3D szerelőszalag fölépítése
Mozgástan, mozgásfejlődés, neurobiológia
Tanulás és emlékezet 5. előadás.
Bevezető Mivel foglalkozik a fizika? Az anyag megjelenési formái a természetben 6. osztály Fizika.
A Biblia és a képzőművészet
KÖZÉPISKOLAI TANULÓK TÉRSZEMLÉLETÉNEK FEJLETTSÉGE Tóth Péter Óbudai Egyetem TMPK.
Előadás másolata:

A környezet szerepe az észlelésben James J. Gibson vs. kognitív elméletek

..::Mi az észlelés?::.. Az érzékszerveink által a környezetből közvetített ingerek feldolgozása (amely alapja a tudatos élménynek és a viselkedés irányításának).

..::Fogalmak::.. Környezet: A minket körülvevő fizikai világ. Érzékszervek: Ingereket idegi impulzusokká alakító eszközök. (pl. fény->szemek, mechanikai hatások->bőr stb.) Inger: Egy külső energia, ami hat az érzékszervre. Feldolgozás: Az ingerek átalakítása az elme számára felhasználható információvá. (reprezentációk kialakítása)

..::Az észlelés folyamata::.. Környezet Érzékszerv Agy Izom

..::Vizuális Észlelés::.. A látás a leginkább kutatott területe az észlelésnek.

..::Egy példa: mélység/távolság észlelés::.. ..::A probléma: 2D-s retina 3D-s észlelés::..

Hermann Helmholtz (1821-1894): jelzőmozzanatok A távolságot tudattalan következtetéssel határozzuk meg a jelzőmozzanatok alapján. Monokuláris távolsági jelzőmozzanatok relatív nagyság takarás relatív magassági helyzet lineáris perspektíva

..::Egyéb jelzőmozzanatok::.. mozgásparallaxis textúragradiens (Gibson) Binokuláris távolsági jelzőmozzanatok binokuláris parallaxis: eltérő szögből binokuláris diszparitás: eltérő képek

David Marr (1945-1980): különböző szintű reprezentációk A térbeli tárgyakról több lépcsőben kell reprezentációt kialakítani. 2D reprezentáció --- a kétdimenziós kép tulajdonságai, intenzitás-válozások és 2D-geometria. 2.5D reprezentáció --- a látható felületek nézőközpontú reprezentációja: a felületek orientációja, távolsága, és ezek egyenetlenségei; a felületek reflektanciája; egy felületes leírás az uralkodó megvilágításról. 3D reprezentáció --- a látott forma 3D, tárgyközpontú reprezentációja a felületének tulajdonságaival együtt.

..::A klasszikus kísérleti helyzet a látáskutatásban::.. A kísérleti személy feje rögzített Az ingerek „elemiek” Az ingerbemutatás ideje rövid

James J. Gibson (1904-1979) The perception of the visual world (1950) The senses considered as perceptual systems (1966) The ecological approach to visual perception (1979)

..::Mi az észlelés?::.. Az észlelés elméletének azt kell megmagyarázni, hogy egy élőlény hogyan képes kapcsolatba lépni természetes környezetével. Az észlelés aktív folyamat, ami során környezetben jelenlévő információt az észlelő közvetlenül veszi fel, észlelési rendszerei segítségével. Az észlelés közvetlenül csatolt a cselekvéshez.

..::Környezet::.. Környezet: Az élőlény és a környezet kölcsönösen meghatározott… A környezet elemei egymásbaágyazottak (nesting)… A fizikai és az ökológiai környezet különböző… Az ökológia időskálája: esemény…

..::Cselekvés és észlelés::.. Termosztát

..::A cselekvés és észlelés csatolása::.. Centrifugális fordulatszám szabályozó. (James Watt)

..::Információ::.. A környezet minden eleme egyedi, meghatározott módon strukturálja a fényt (hangot, szagot, stb.). Pl.: földre esik egy tányér, zümmög a légkondícionáló. A látásban -> optikai rendezettség (ambient optic array) Ökológiai optika

..::Egy példa::.. David Lee (tau) Becsapódás ideje (time to contact) A becsapódás ideje fordítottan arányos a retinán a kép tágulásával. pl.: szulák halászata, röplabdák

..::Észlelési rendszerek::.. Az észlelés szervei funkcionálisan és nem strukturálisan meghatározottak. Az észlelés globális testi teljesítmény, a különböző anatómiai struktúrák összehangolt működése. Az észlelő rendszerek aktívan explorálják a környezetet, gyakran maguk hozzák létre az információt pl. mozgással, egy tárgy végigpásztázásával.

..::Information pick-up::.. Az információ felvétele a környezetből közvetlenül történik. Következmény: Nincs szükség reprezentációkra az észlelés magyarázatához.

..::Mit mond Gibson a mélység/távolság észlelésről::.. „Hiszem, hogy, … mélységészlelés, mint olyan nem létezik.” (Gibson 1979:150) „levegő”-elmélet vs. „talaj”-elmélet A 2D és a 3D látás csak a vizuális világ rendezettségének különbsége.

..::Affordanciák::.. A környezet egy részlete, mit tesz lehetővé, az adott élőlény számára. Pl.: egy székre le tud ülni egy ember, és egy kocsmai verekedésben is használhatja, de egy hangyának a szék óriási akadály.

..::Egy ökológiai kísérlet::.. Átsétálható-e egy nyílás? Passzív megfigyelés és aktív exploráció ugyanolyan eredményt hoz. Az átsétálhatóság döntés, a ksz. magasságtól függ, módosítva a magasságot, változik. Warren W H , Whang S. Visual guidance of walking through apertures: body-scaled information for affordances. J Exp Psychol Hum Percept Perform. 1987 Aug;13(3):371-83.