Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélsőséges területi vízkészlet-kockázatok hatékony, fenntartható kezelési alternatívái közép- és hosszútávra Fonyó György.
Advertisements

Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
Projekt általános bemutatása
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Aktuális pályázati lehetőségek
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Intézkedési terv-javaslat a nemzeti energiahatékonysági célok megvalósítására a Széchenyi terv keretében Dr. Grasselli Gábor Dr. Szendrei János Debreceni.
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Egy kis település lehetőségei a környezet- tudatossá válás útján napjainkban Pirtyák Zsolt Lajoskomárom polgármestere.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Budaörs Kistérség Többcélú Társulása Bemutatkozik: HERCEGHALOM Január 26.
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
Önellátás megteremtése Szemere községben
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
2. AZ ENERGETIKA ALAPJAI.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Koordináció az egyes környezetvédelmi projekteknél Kis András Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettes Szolnok szeptember 26.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
A Rábaköz agrárgazdaságának fejlesztési lehetőségei Hutflesz Mihály ügyvezető Régiófókusz Nonprofit Kft Csorna, december 17.
Komposztáló tervezése
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fenntarthatóság, környezettudatosság
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Vidékfejlesztési Program Vidékfejlesztési Program ( )
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
ELÉRHETŐ TOP FELHÍVÁSOK
Előadás másolata:

Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet A Szentendrei-sziget „Ökosziget” stratégiája és egy kidolgozott projekt Orosz György Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet XI. MRTT – vándorgyűlés Kaposvár, 2013. november 22.

A Sziget jellemzése 4 településen 10.000 ember Nincs ipar, csak mezőgazdaság Budapest ivóvízbázisa vízigény 75%-át elégíti ki 576 parti szűrésű kút ivóvízminőség (csak fertőtlenítés) Vízbázisvédelem jogszabály és eljáró hatóság lakosság korlátai, negatív hatás

A stratégia alapelvei Vízbázisvédelem – természet és tájvédelem Hátrányból előny – korlátokból lehetőség Partnerségi alapon történő fejlesztések – alulról építkezés – igényvezéreltség Identitás erősítése – Ökosziget Természeti erőforrások megőrzése úgy, hogy a szigeten élők életkörülményei is kedvezőbbé váljanak. Program szintű beavatkozás vs. egyedi projektek

A stratégia során három operatív program került kidolgozásra Ökoturisztikai program Fenntartható mezőgazdasági program Zöldenergetika program

A) Az ökoturisztikai program elemei (részlet) Szigeti ökoturisztikai minősítési rendszer kidolgozása és a minősítések elvégzése Egységes turisztikai arculat kialakítása Szentendrei szigeti Ökoturisztikai Partnerség kialakítása, fenntartása Kerékpáros turizmus fejlesztése Lovas turizmus fejlesztése (Kincsem-NLP) Gyalogos túra útvonalak kialakítása Vizi turizmus fejlesztése Térinformatikai feldolgozás 5

B) A mezőgazdasági program elemei (részlet) Szigeti „Zöld Pont” minősítési rendszer kidolgozása, teszt-minősítések elvégzése, támogatások hozzákapcsolása Háztáji állattartás körülményeinek javítása Önkormányzat által, üzemeltetett kertészet kialakítása Szigeten működő mezőgazdasági tanácsadó és pályázatíró iroda felállítása Termelői boltok szervezése Hagyományos terményfeldolgozó egységek kialakítása

C) A zöldenergetika program elemei (részlet) Megújuló energia stratégia és intézkedések kidolgozása Napkollektor/napelem intézményekbe / lakóépületekbe A sziget turisztikai forgalmának és közösségi közlekedésének támogatása elektromos üzemű járművekkel Hulladékgazdálkodási terv készítése Eleven iszapos biológiai szennyvíztisztítók lakóépületekhez történő telepítése a csatornázatlan területeken Térségi komposztáló telep létesítése (zöldhulladék + szerves trágya) Háztól történő szelektív hulladékgyűjtés és elszállítás

A stratégia intézményi háttere Szigeti Települések Társulása Döntési szint tag Ökoszigeti Kerekasztal Kreatív szint (partnerség, ötletelés, véleményformálás, igényképviselet, tanácsadó testület) tag Végrehajtó szint (proaktív megoldáskeresés) Programiroda

A stratégia és programjainak finanszírozása Versenyképes Közép-magyarország Operatív Program 2.4 Prioritástengely: Térségi integrált közösségvezérelt fejlesztési programok – CLLD

Projektbemutató: Helyi termékek előállításának bővítése a szociális gazdálkodás keretein belül az önellátás érdekében

A projekt célja Szigetmonostor önkormányzata a saját földterületein vegyszermentesen megtermelt egészséges zöldségekre és gyümölcsökre tudja alapozni az általa üzemeltetett főzőkonyhai ellátást a gyermek, felnőtt és szociális étkeztetésben.

A tervezés alapelvei Egészséges ételek a települési közétkeztetésben (később kapcsolódás a Minta Menza Programhoz) Helyi termékek előállításának ösztönzése, helyi foglalkoztatásra alapozva Elmozdulás az autonóm önkormányzat felé Példamutatás a vegyszermentes gazdálkodásra és az alternatív energiahasználatra Helyi szereplők ösztönzése, hogy idővel kapcsolódjak be a programba A jelenlegi munka egy hosszú távú program megalapozó, elindító projektje Partnerség helyi termelőkkel, civil szervezetekkel

A projekt kidolgozásának átfogó ábrája IGÉNYFELMÉRÉS, ADOTTSÁGOK TERÜLET- SZÁMÍTÁSOK TERMESZTÉS- TECHNOLÓGIA TERMÉK- FELDOLGOZÁS ÜZEMELTETÉS PÉNZÜGYI SZÁMÍTÁSOK A közétkeztetésben felhasznált nyersanyagok jelenlegi mennyisége Földterületigény számítás alap- anyagonként Termesztés üteme- zés, feldolgozás ütemezés, vetés- forgók kidolgozása Feldolgozás: befőzés, fagyasztás tervezése Talaj előkészítési javaslatok kidolgozása Beruházási költségek számítása Felhasznált nyersanyagok előkészítettsége Bevonható föld- területek vizsgálata (talajállapot- vizsgálatok) Öntözési lehetőségek kidolgozása Főzőkonyha átalakítási javaslatok kidolgozása Öntözés Üzemeltetési költségek számítása Helyben termeszthető, előállítható alapanyagok kiválasztása, tájfajták Termesztendő növények ökológiai igénye és mennyisége alapján helyszínkijelölés (hrsz) és azon belül parcella nagyság (ha) meghatározása Feldolgozás Rendelkezésre álló földterületek Tartósítás Munkaerő-biztosítás

Igényfelmérés, adottságok részletesen A közétkeztetésben felhasznált nyersanyagok jelenlegi mennyisége Felhasznált nyersanyagok előkészítettsége Helyben termeszthető, előállítható alapanyagok kiválasztása, tájfajták Rendelkezésre álló földterületek

a tulajdonviszonyok a földterület nagysága a területek szabdaltsága a terület árvíz és belvíz elleni védettsége a terület megközelíthetősége a terület főzőkonyhától való távolsága

Terület-számítások részletesen Földterületigény számítás alapanyagonként Bevonható föld-területek vizsgálata (talajállapot-vizsgálatok) Termesztendő növények ökológiai igénye és mennyisége alapján helyszínkijelölés (hrsz) és azon belül parcella nagyság (ha) meghatározása

1,44 ha

Termesztés-technológia részletesen Termesztés ütemezés, feldolgozás ütemezés, vetés-forgók kidolgozása Öntözési lehetőségek kidolgozása

Termék-feldolgozás részletesen Feldolgozás: befőzés, fagyasztás tervezése Főzőkonyha átalakítási javaslatok kidolgozása

Üzemeltetés részletesen Talaj előkészítési javaslatok kidolgozása Öntözés Feldolgozás Tartósítás Munkaerő-biztosítás

Pénzügyi számítások részletesen Beruházási költségek számítása Üzemeltetési költségek számítása

A számítások alapján a projekt tartalma Kertészet területe: 1,44 hektár Feladatok: A terület körbekerítése vadvédelmi hálóval vetésforgó blokkok kialakítása Kút fúrása Napelemes szivattyú telepítése Csepegtető öntözőrendszer kialakítása A főzőkonyha pincéjének átépítése – tárolás, fagyasztás Eszközbeszerzések: 2 db mobil fóliaház szerszámtároló faház a műveléshez és a feldolgozáshoz szükséges eszközök Személyi feltételek: 2,5 fő kertész, + 3-4 fő konyhai alkalmazott a csúcsidőszakban

Pénzügyi számítások eredményei (2013. évi árak alapján) Projekt bekerülési költsége: 14,5 millió Ft (bruttó) Üzemeltetés költsége: 7,5 millió Ft/év (bruttó) Eredmény Ráfordítás 2,6 millió Ft zöldség + társadalmi haszon 7,5 millió Ft

A feleslegben keletkező termények értékesítése Konklúzió A feleslegben keletkező termények értékesítése Többi főzőkonyhát is ellátni Hosszabb távon: termesztési és feldolgozási kapacitás növelése, például: aszalás, helyi termelői boltok Ennek a hosszabb távú programnak a kidolgozásához, az optimumok beállításához újabb vizsgálatokra lenne szükség. Érdekeltté téve őket, a jelenlegi passzivitást feloldva lehetőséget kell adni a kisközösségek számára, hogy bekapcsolódhassanak a termesztési, feldolgozási folyamatokba, azokban sikerélményeket szerezzenek.

Köszönöm a figyelmüket és további részletekért keressenek az orosz Köszönöm a figyelmüket és további részletekért keressenek az orosz.gyorgy@kti.szie.hu emailcímen.

Háttérfóliák

Az éves menüből visszaszámolt alapanyag mennyiségek (részlet) Termék Vásárolt forma Mértékegység Mennyiség SAVANYÚSÁGOK csalamádé konzerv (5 liter) db 89 csemegeuborka 182 cékla saláta 37 savanyú káposzta frissen kg 214 FRISS ZÖLDSÉGEK REGGELIHEZ, UZSONNÁHOZ paradicsom 280 újhagyma kötegelt csomag 473 zöldpaprika, pritamin 336 retek (piros) 365 retek (jégcsap) 29 FŐÉTKEZÉS ALAPANYAGOK zöldbab fagyasztott 515 82 brokkoli 40 brokkoli rózsa mirelit 132,5

a tulajdonviszonyok a földterület nagysága a területek szabdaltsága a terület árvíz és belvíz elleni védettsége a terület megközelíthetősége a terület főzőkonyhától való távolsága

Területigény növényenként(részlet) Termény Szükséges mennyiség (kg) Területigény (m2) Brokkoli 173 87 Burgonya 4 160 2 080 Cékla 185 155 Fokhagyma 48 Főzőtök 260 130 Jégcsapretek 29 43 Káposzta 784 143 Karalábé 154 140 Karfiol 217 Kelkáposzta 555 370 Kukorica 13 9 Lencse 82 912 Lilahagyma 42 21 Mák 60 595 Paprika 930 406 Paradicsom 360 Paraj 69 Összesen:1,4 ha

Vízigényt számoltunk (3500 m3/év) Megterveztük a komplett csepegtető öntözőrendszert, Kiválasztottuk a legmegfelelőbb, alternatív energiával működő vízkivételi művet.

Munkaerő tervezést végeztünk a kertészeti és a konyhai plusz munkák esetében. Kertészetbe: 2,5 fő Főzőkonyhába: + 3-4 fő a csúcsidőszakban.

A projekt pénzügyi terve 1/5

A projekt pénzügyi terve 2/5

A projekt pénzügyi terve 3/5

A projekt pénzügyi terve 4/5

A projekt pénzügyi terve 5/5