Az információszolgáltatás tartalma és megjelenése a könyvtári szolgáltatásban Dr. Pajor Enikő SZTE JGYPK Könyvtártudományi Tanszéke pajor@jgypk.u-szeged.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Digitális világ A digitális reklám
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
2014. június 28. Hálózati tanulás Hálózatok Internet Web 2.0.
Educatio Press Magyar Oktatási Hírügynökség. Előzmények, célok:  Az országban több mint 400 ezer felsőoktatási hallgató van.  A felsőoktatási területhez.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Új tájékozódási pontok, új tájékoztatási eszközök.
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
MP4 lejátszók.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Egyetemi Könyvtár
Új funkciók az EBSCOhost-ban november 21. Egyetemi Könyvtár Szeged.
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Műszaki tudományok az interneten
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Dr. Pajor Enikő: A MATARKA oktatása speciálkollégium keretében Miskolc március 24.
. Droginfo Európai Addikciós Portál Kovács Beatrix Informatio Medicata szeptember 26.
A jövő könyvtára, a könyvtárak jövője MA Könyvtári szolgáltatások menedzselése II.
Objektum Vezérelt Szoftverek Analízise Ferenc Rudolf és Beszédes Árpád Szegedi Tudományegyetem FrontEndART.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
DIGITÁLIS FOLYÓIRATOK AZ OSZK ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIBAN ÜNNEPI KÖNYVHÉT 2007 Renkecz Anita Országos Széchényi Könyvtár
Elektronikus könyvtárak a mobil világban „BESZÉLJÜNK EGYMÁSSAL, TANULJUNK EGYMÁSTÓL!” Könyvtárak összefogása a tudásért Országos Könyvtári Napok
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
A WEB ARCHÍVUMOK KÉRDÉSKÖRE KÖNYVTÁRI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL.
Programzáró szakmai nap Szolnok, november 12. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet.
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék R „Big Data” elemzési módszerek Kocsis Imre
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben Networkshop.
Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
TÁMOP B.2-13/ Szakmai szolgáltató és kutatást támogató regionális hálózatok a pedagógusképzésért az Észak-Alföldi régióban SZÖVEGKOMPETENCIA-FEJLESZTÉS.
KÖNYVTÁRAK MINT TUDÁSKÖZPONTOK. Yoneji Masuda, 1988 információ tengelyű gazdaság felosztása.
National Center for Biomedical Information PubMed, MESH, PMC adatbázis TÁMOP rendezvény Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest,
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Tömegek a közgyűjtemények szolgálatában Jó példák és tanulságok.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
Útmutató az adatbázis használatához
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Ovidius InfoService Co. Ltd.
Vasas Lívia lvasas.lib.sote.hu Budapest, október
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Ovidius InfoService Co. Ltd.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

Az információszolgáltatás tartalma és megjelenése a könyvtári szolgáltatásban Dr. Pajor Enikő SZTE JGYPK Könyvtártudományi Tanszéke pajor@jgypk.u-szeged.hu Baja, 2007. nov. 04.

Ismétlő bevezetés 2005. októberében – MINERVA project – a tartalomszolgáltatás minőségi elveit, a jó kulturális honlap, a könyvtár jó internetes megjelenésének követelményeit, 2006. októberében pedig a tartalomszolgáltatás jellemzőit, típusait és megjelenési formáit ismertük meg külföldi és magyar példákon, valamint 2020-ig a várható fejlődési tendenciákat.

A jövő várható tendenciái Az alkotók szemszögéből: „Ami felismerten fontos, használható, hiánypótló, arra hajlandók vagyunk termékként tekinteni….” Az ingyenes szolgáltatások helyett fizetős tartalomszolgáltatás legyen. A felhasználók szemszögéből: Minél több ingyenes szolgáltatás legyen, mert az olvasók e lehetőségeket kedvelik. (Forrás: <http://www.ce.org/newsroom/newsloader.asp?/newsfile =7256>)

Nem a dokumentumkínálat és megőrzés képezi többé szakmánk lényegét! 2006-2007. európai felmérések, vizsgálatok, kerekasztal beszélgetések Beiratkozott – nem beiratkozott olvasók aránya (1997-2005 között megduplázódott) Egyre több a csak helyszínen dolgozó „olvasó” Sok felhasználó kísérettel érkezik (szülő, társ stb.) EZÉRT: Változások az új felhasználók, újfajta közönség megjelenésével „…akarva-akaratlanul, félelem és viszolygás nélkül a könyvtáraknak be kell lépniük egy olyan átalakulási folyamatba, amelynek végeredményeként egy újfajta működési struktúra fog kialakulni…”

A munkaadó és a felhasználó közös igénye: a sokoldalú könyvtáros Elnevezései: Oktatástervező/szervező könyvtáros (Instructional design librarian) Tanulást segítő könyvtáros (Learning facilitators) Formátor (Formateur) Médiatáros (Mediathecaires) Forrás: Shank, John D.: The belnded librarian. A job annuncement analysys… = College and Research Libraries, vol. 67. 2006. no. 6. 512-524. (Ism. Dancs Szabolcs = Könyvtári Figyelő, 17, 53. 2007. 2. 07/080. pp. 346-347. Jellemző személyiségjegyei Ismerje az új oktatási technológiákat Rendelkezzen jó kommunikációs és szervező készséggel Legyen meggyőző, fejlődőképes, tanító egyéniség, aki jártas a különféle tudományok információforrásaiban Vegyen részt a használóképzési programokban Tudjon on-line, e-learning, internetes anyagokat előállítani

A digitális kor eszméje: „hozzáférés a birtoklással szemben…” Új gondolkodásmód A könyvtárak közötti együttműködés (az utóbbi évtizedekben ennek már többféle megnyilvánulása ismeretes: osztott katalogizálás stb.) A végfelhasználó igényeinek elsődlegessége = láthatóság, hozzáférhetőség, minőség

A végfelhasználó igényeinek elsődlegessége: a láthatóság, hozzáférhetőség, minőség Egy német példa: Deutsche Forschungsgemeinschaft (DGF) által kezdeményezett gyűjtőköri együttműködés és tárgyköri portálok (44 db) Bayerische Staatsbibliothek (Bajor Állami Könyvtár) kezdeménye a CHRONICON történelmi portál: adatbázisok, folyóiratcikk archívumok, szakbibliográfiák adatbázisai és mindenféle digitalizált, web-es forrás metakereső funkcióval http://www.bsb-muenchen.de/Subject_Portal_Chronicon.148.0.html?L=3&styl=1

A DGF és a Kutatási Oktatási Minisztérium fenntartásával működik A VASCODA: interdiszciplináris német országos tárgyköri portál http://www.wascoda.de A DGF és a Kutatási Oktatási Minisztérium fenntartásával működik A szabványoknak megfelelő, átfogó keresőszolgáltatás a tudományos információk minden területén Integrált hozzáférés és differenciált dokumentumelérés, lelőhelymegadással

Láthatóság, hozzáférhetőség, minőség: egy újabb közös könyvtári megoldás: a VISUAL…CATALOG http://visualcatalog.univ-artois.fr/vc2/ Öt francia könyvtár közös katalógusa, amely vizualizálja a tudományterületeket, a találatokat, a lelőhelyeket és a hozzájuk rendelt ETO számokat. A kiválasztott tételek polcnyi pontossággal megnézhetők a könyvtár alaprajzán.

Láthatóság, hozzáférhetőség, minőség Egy kis közjáték a megértés érdekében „…100 ezer találatot eredményező keresést bárki könnyen elvégez, de 5 releváns tétel kikereséséhez már információs szakemberre van szükség…” pl. http://www.netkezdo.hu keresőkérdés: „minőségi információ” - találat: 0, a rendszer ajánlata:”javasoljuk – masszázs információ” Vagy: http://www.google.hu Keresőkérdés: debora – találat 5 330 000: miniruha, héber név, Biblia, ingatlanközvetítő… csak a 8. oldalon jelenik meg először a Debora adatbázis neve, amely a XVI. századi könyvek képanyagának digitalizálására szakosodott a felhasználók bevonásával. „A 14 év feletti korosztály 55% feletti internet használata nem jelenti azt, hogy keresési jártasságuk ezzel arányosan javul”

Láthatóság, hozzáférhetőség, minőség: az olvasók, felhasználók bevonása a tartalomszolgáltatásba „Szeretném elkerülni a wiki vandalizmust!” (Larry Singer awikipedia egyik alapítója) Bibliowikik – bibliopaedia-k = professzionális wikikszerkesztésében való részvétel A wikipédia mintájára szerveződő „szakmai” információszolgáltató internet helyek. wiki wiki = gyorsan (Hawai-ról eredő szó) – v. ö. a mai, a vizuális médián felnőtt generáció információkeresési szokásaival! Mindent gyorsan, azonnal, mindegy milyen minőségben. Ezért válik a 2001-ben induló Wikipédia olyannyira ismertté, hogy a A 2006-2007. évi felmérések szerint a keresések során már a világranglista 12.helyén áll! Vigyázat!!! A Wikipédia által szolgáltatott információk minőségével nagy bajok vannak! V.ö.: Larry Singer: Citizendium új internetes munkáját

Bibliopédia: a bibliowikik és biblioblogok gyűjtőhelye http://biblio „Bibliopedia est un formidable outil collaboratif pour le partage d'expériences et de ressources en bibliothèques et centres de documentation dont je vous invite à prendre le fil RSS dans votre agrégateur. Exemple sur cette très utile page ressource sur la sociologie des pratiques culturelles en bibliothèque, qui entasse des liens vers des solutions pour réaliser des enquêtes locales, pointe vers les ressources et grands rapports nationaux en la matière, etc. Publié par hubert guillaud à l'adresse 5/22/2006” Forrás: http://lafeuille.blogspot.com/2006/05/bibliopedia-le-wiki-des-bibliothcaires.html

Néhány angol nyelvű bibliowiki Library Success: A Best Practices Wiki http://www.libsuccess.org/index.php?title=Main_Page Témakörök: Könyvtár, management, könyvtári gépesítés, speciális csoportok, különgyűjtemények, számítógépes fejlesztési, technológiai kérdések „Moderált” wiki

A LIS WIKI = Library and information science wiki http://liswiki 2005 júniusától él. 2007 novemberéig majd 1400, szakemberek által írott szakmai szócikket tartalmaz a könyvtártörténet, könyvtári módszertan, könyvtárépítészet, könyvtári management, új technológiák, gépesítés, jogi kérdések, katalogizálás, kölcsönzés, olvasószolgálat stb. témakörökben. Minden esetben közli, hogy hány szakember foglalkozik az adott résztémakörrel.

Index a wikikhez, hogy megismerhető legyen az eddig létező majd 4000 általános és szakmai wiki http://www.wikiindex.org/Main_Page

Láthatóság, hozzáférhetőség, minőség: WIKI, BLOG és RSS Láthatóság, hozzáférhetőség, minőség: WIKI, BLOG és RSS? Mindegyik vagy egyik sem?

Technikai újdonság, divat, követelmény vagy minőségi tartalomfeltárási lehetőség-e az RSS? „Az RSS a Really Simple Syndication (körülbelül: nagyon egyszerű információ megosztás) rövidítése. Egy olyan formátumról van szó, amely lehetővé teszi, hogy webhelyünk aktualitásait megosszuk veled és más weboldalak szerkesztőivel. A formátumnak több verziója létezik, mi a 0.92-es változatot támogatjuk, mely az egyik legelterjedtebb variáns.” „Az RSS lehetővé teszi, hogy weboldalak meglátogatása nélkül értesüljünk a frissen publikált információkról, továbbá, hogy egyetlen, jól rendezett, átlátható "tartalomjegyzékbe" gyűjtsük össze a különböző forrásokból származó információkat.”

Láthatóság, hozzáférhetőség, minőség Láthatóság, hozzáférhetőség, minőség ? Olvass, építsd könyvtárad, ajánld másoknak a magad és a társaid által megválasztott „tárgyszavak” segítségével! A folkszonómia megjelenése A BABELIO.com Olvasók dolgozzák fel „saját könyvtárukat”, olvasott könyveiket és ajánlják a többieknek. Nem osztályozási rendszerek segítségével állapítják meg a tárgyszavakat, hanem „gondolomformán”. = folkszonómia (folkór + taxonómia )

Összegzés Láthatóság, hozzáférhetőség, minőség A tartalomszolgáltatás jelenlegi elvárásai: Láthatóság, hozzáférhetőség, minőség ennek eléréséhez A felhasználók igényének megismerése után alkalmazni kell az új tecnikai/technológiai lehetőségeket majd Tanítani a felhasználókat a minőség felismerésére, az IKTalkalmazására A jövő követelménye: FELHASZNÁLÓKÉPZÉS!!!

Bibliográfia György Péter: Digitális archívumok = Élet és irodalom, 2007. ápr. 20. 16. sz. [online] <http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0716&article=2007-0422-1717-16ROKS > [2007. XI.03.] Az RSS megismeréséhez: <http://www.rss.lap.hu> [2007. XI.03.] A VASCODA portál használatához német nyelvű magyarázatos bemutató http://www.dl-forum.de/dateien/Kombi-vascoda-BF-DBT-060323_JW_TO.pdf [2007. XI.03.]

Köszönöm figyelmüket! Pajor Enikő