A szituációs bűnmegelőzés „veszélyes” eszközei: a térfigyelő kamerák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
A fenntartható fejlődés indikátorai Magyarországon
Kétéltűek az utakon – probléma és lehetőség Hogyan kapcsolódhatnak be a kétéltűmentésbe a diákok a közösségi szolgálaton keresztül? Kéri András Varangy.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
Új típusú biztonsági kihívások. A nemzetközi rendszer átalakulása •Hogyan fogtuk fel a világot 1989 előtt? –Államok –ENSZ –Bipoláris világ –NATO – VSZ.
AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
Hogyan járulhat hozzá a Rendőrség a közúti közlekedésbiztonság további javításához? Budapest, november 30.
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
A XXI. század kihívásai és a magánbiztonsági ágazat válaszai MBVE X. Konferencia Tapolca Német Ferenc Az SzVMSzK elnöke.
Agyhalál, szervdonáció és szervátültetés
Rusznák András – ügyvezető, GOE
Pápai Tűzoltóság 11. B.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
FÖLDRÉSZEK.
Az iskolai erőszak kriminalizálása Gyurkó Szilvia december 1.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.
Új kihívások a katasztrófavédelemben
HETESY ZSOLT A TERROR ELLENI HARC ÉS AZ ALAPJOGOK MAGYARORSZÁGON
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
A hidegháború után… Titkosszolgálatok a században  kurtán 2010.
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
Az EU kül- és biztonságpolitikája
Piacképes tudás,teljesülő elvárások konferencia D csoport Projekttagok: Csorba Réka Jámbor Renáta Kronovitter Lilla Kunsay Nóra.
Az Országos Bűnmegelőzési Bizottság
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Az oktatási segédanyagokhoz szükséges ismeretanyag összeállítását a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya gerontológiai szakemberek bevonásával.
Nemzeti stratégia a bűnmegelőzésről összeállította: Finszter Géza
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Az uniós Magyarország új kelet- európai szomszédság-politikája és a Selyemút újjáélesztése Előadó: Németh János, a Külügyminisztérium szakmai tanácsadója.
Német Ferenc Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
Térfigyelő rendszer Baján
A kamerás megfigyelés Magyarországon
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
A politikai rendszerváltás utáni években egyes szervezett bűnözői körök gyorsan végrehajtható, jelentős profittal kecsegtető, ugyanakkor nagy kockázattal.
Európai Adatvédelmi Biztos Adatvédelmi nap Kamerás megfigyelés Magyarországon, 2010 január 28, Budapest Az Európai Adatvédelmi Biztos kamerás megfigyelésre.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
ERKÖLCS ÉS JOG …………………………………………………………….…..…4 A jog …………………………………………………..…………………5 A jogrendszer és a jogágak, jogszabályok kapcsolata …………………..6 A MAGYAR.
Resztoratív megközelítés a konfliktuskezelésben
X. Országos KEF Konferencia nov. 30.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Kereskedelemtan 9 Pénzt vagy életet Fogyasztás, anyagiasság, pénz és boldogság Tóth Gergely.
IT PROJEKT január 10. SOLIDUS-CONSULTING Kft.
Belső Biztonsági Alap I
A Magyar Köztársaság kormánya. REND ÉS BIZTONSÁG a rendteremés programja (elszámolás) Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Valós idejű, folyamatos, objektív StresszmérésspeciáliseszköznélkülStresszmérésspeciáliseszköznélkül.
Bundesministerium für Inneres Bundeskriminalamt Abteilung 1 Kriminalstrategie und zentrale Administration Büro 1.6 Kriminalprävention und Opferhilfe Leiter:
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
A BŰNÜGYI HELYZET ÉRTÉKELÉSE
Aktualitások az információvédelemben
Közbiztonság Budapesten Budapesti adatok
Lisszaboni Szerződés tükrében
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Óvodai és iskolai szociális segítés
Előadás másolata:

A szituációs bűnmegelőzés „veszélyes” eszközei: a térfigyelő kamerák Dr. Kerezsi Klára igazgatóhelyettes Országos Kriminológiai Intézet A szituációs bűnmegelőzés „veszélyes” eszközei: a térfigyelő kamerák „Adatvédelmi Nap 2010” A kamerás megfigyelés Magyarországon c. konferencia 2010. január 28.

„A városi levegő szabaddá tesz!” Michael Wolgemuth és Wilhelm Pleydenwurff – Buda látképe, Budapesti Történeti Múzeum, Ltsz. Lanfranconi I.A.

Bűnözési Trendek az Európai Unió országaiban (A százalékos változások alakulása 1995-2006 évek között) Forrás: Tavares, C. – Thomas, G.: Statistics in focus; Population and social conditions, 19/2008, Eurostat

„Rizikótársadalom” “A biztonság, a szabályok, és a kontroll utáni vágy a veszély kezelése, és a lehetőségek kihasználása érdekében, minden társadalomban fontos kérdésként fogalmazódik meg. Napjainkra azonban az Egyesült Királyságban és Amerikában ez a követelmény vált a legfontosabbá…” David Garland, The Culture of Control: Crime and Social Order in Contemporary Society, (Chicago: University of Chicago Press, 2001), p.194.

A diagnózis A biztonság külső megjelenési formáinak keresése Egyre nagyobb területet fednek le a magán biztonsági szolgáltatások Egyre nagyobb területen lapol át a köz- és a magánbiztonság

Nemzetközi fejlődésirányok 1996 végére majdnem 600 ezer alkalmazott dolgozott a biztonságiparban a 15 EU országban. A magánbiztonság a védelem második forrása az európai országokban (Kanada, USA, Ausztrália: első helyen). Az abszolút „bajnok”: Dél-Afrika J. de Waard, “The Private Security Industry in International Perspective” (1999) 7European Journal on Criminal Policy and Research 2 p. 168-69.

Új tényezők a bűnözéskontroll „peremfeltételeiben” Szakmai megfontolások helyett/mellett érzelmi elemek megjelenése a büntetőpolitikák szóhasználatában; a bűnözési félelem csökkentése A jog kettős irányú fejlődési folyamata  területfoglalás „felfelé” és „lefelé” A csúcstechnikai eszközök a bűnözéskontroll szolgálatában

A csúcstechnológia megjelenése a bűnözéskontroll területén: a terrorizmus elleni küzdelemben a büntető igazságszolgáltatás hagyományos formáiban (pl. házi őrizet) a biztonságiparban és a vagyon- védelemben

Biztonság és a „megrendszabályozott” utca: a területfelügyeleti rendszerek Bárd Petra és Borbíró Andrea a kamerák egy jogkorlátozó gyakorlatot állandósítanak az ún. informális kontroll eszközei jóval hatékonyabbak a formális kontrollnál a bekamerázási trend nagyon nehezen fordítható vissza a kamerás térfigyelés a bűnmegelőzés egyik legköltségesebb formája http://www.okri.hu/content/blogcategory/26/52/

A KAMERÉS TÉRFIGYELÉS NEM GENERÁLIS CSODAFEGYVER! az esetek többségében nincs szignifikáns hatása A kamerák számának növelése nem eredményez nagyobb hatékonyságot eredményes: parkolók, garázsok eredményes: ha tágabb közbiztonsági beavatkozás-csomagba illeszkednek hatékony: gépjárműlopások ellen Hatástalan: erőszakos, impulzív, garázda cselekményeknél

Szomszédság a „mennyben” és a „pokolban”: zárt, illetve szegregált közösségek Szomszédság a „pokolban”? Leromlott, szegregált övezetek Az állam folyamatosan új eszközöket és új felhatalmazást kap arra, hogy azokkal a szabálysértésekkel és a kisebb súlyú bűncselekményekkel foglalkozzon, amelyek egy napon sem említhetők a terrorizmus fenyegetésével

Köszönöm a figyelmet! kerezsi@okri.hu