B-vércsoport
A B-vércsoport a vándorló, nomád életforma során jött létre, a hús és a tejtermék fogyasztás hatására. A közép-európaiak 10 százaléka tartozik ide. Mintegy 12-17 ezer éve alakult ki. Az emberek akkoriban földműves közösségekbe tömörültek. Nemcsak húst és tejtermékeket fogyasztottak, hanem minden ehetőt, amit csak a természet kínált számukra.
Erősségek: Erős immunrendszer, sokoldalú alkalmazkodás az étrendhez és az új környezeti feltételekhez, kiegyensúlyozott idegrendszer. Gyengeségek: Fogékonyak az autoimmun betegségekre és a ritka vírusfertőzésekre.
Étrendi profil: Étkezésük a legváltozatosabb, kiegyensúlyozott vegyes étrend, mindenevő. Húsok (nem csirke),tejtremékek, gabonafélék, bab, hüvelyesek,zöldségek, gyümölcsök, tojás, olivaolaj.
Semleges vagy korlátozottan ajánlott ételek : dinnye, körte, sárgabarack, alma, mandula, parmezán, camembert, ponty, pulyka, hering.
Kerülendő ételek : kukorica, lencse, mogyoró, szezámmag, hajdina, búza, csirke.
Ajánlott ételek: Húsok: bárány, birka, kecske, nyúl, marha, halak, csuka, ponty, tenger gyümölcsei Tej/ tojás: kefir, joghurt, tehéntúró, kecskesajt, tej, tejföl, tojás Olajok, olajos magvak: lenolaj, olivaolaj, mandula, gesztenye Hüvelyesek: bab félék, zöldborsó Gabonafélék: rizs, szójaliszt, zab, tönkölybúza, köles Zöldségek: cékla, brokkoli, kelkáposzta, gomba, hagyma, zöldborsó, spenót, saláta, karalábé, répa, fokhagyma, zöldbab, uborka, paprika, karfiol, padlizsán Gyümölcsök: szeder, áfonya, cseresznye, meggy, ananász, szilva, görögdinnye, alma, bodza, citrom, grapefruit, málna, banán, szölö, narancs, banán, Italok: borsmenta,-csipkebogyó,-zöld tea, fehér,-vörösbor
Kerülendő, nem-vagy csak ritkán ehető ételek: Húsok: csirke, felvágottak, sertés hús, liba, belsöségek, kacsa, fácán, szalonna, sonka Tej/tojás: kecsketej, jégkrém, vaj Olajok, olajos magvak: kesudió, pisztácia, naraforgó, földimogyoró, mák, tökmag, Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, szója, tofu Gabonafélék: búza (minden formában), pattogatott kukorica, árpa, rozsliszt, vadrizs, hajdina Zöldségek: sütötök, paradicsom, rebarbara, retek, olajbogyó, kukorica Gyümölcsök: kajszibarack, körte, füge, sárgadinnye Italok: sör, kávé, tömény szeszes ital, szódavíz, szénsavas üdítõk(kóla, fanta...), fekete tea, Okvetlenül kerülendő: a tengeri ételek: (rák, garnéla, lazac, homár stb.).
Fogyni segít: zöldségek, tojás, vadhús, máj, édesgyökér, tea. Táplálékkiegészítőként: magnézium, édesgyökér, ginkgo, lecitin. Testedzés: mérsékelt testedzés - pl.: gyaloglás, kerékpározás, tenisz, úszás.
A „B" vércsoportúak számára elsődleges probléma az egészséges testsúly fenntartása, a vércukorszint szabályozása és az anyagcsere egyensúlyának megtartása.