B-vércsoport.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
Helyes táplálkozás.
A 0-ás vércsoport.
Paleolit táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Zöldségfélék.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
TÁPLÁLKOZÁSUNK, VITAMINJAINK
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
Testünk építőkövei: A vitaminok
Házi lekvár készítés Készítette: Kukely Katalin 3. Évf Andragógia szak
A honfoglaló magyarok étkezési szokásai
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
E G É S Z S É G N A P Dévaványa.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Az ókori görög étkezési szokások
Étkezési szokások az Arab Birodalomban
Az ókori sumér étkezési szokások
Reformtáplálkozás.
CIGÁNY NYELV GYEREKEKNEK
Táplálkozási irányzatok és megítélésük
Gyümölcsök és gyümölcskészítmények
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Étkezési szokások az ókori Hellászban
Étkezési szokások az ókori Rómában
Étkezés szokások az ókori Mezopotámiában
ÉLELMISZEREK MINŐSÉGE ÉS ÁRUISMERETE
NYÁR mezőgazdaság. Melyik a hagyományos, és melyik a korszerű aratási folyamat ?
Az ókori római étkezési szokások
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Étkezési szokások az ókori Rómában
Testünk építőkövei – a vitaminok
Gyulafehérvári Caritas Ferencz Lehel Kertészmérnök Zöldségtermesztésben a jövő.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés minőségi.
Tápanyagaink.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Biokiskert méreg nélkül. Mit érdemes termelni? Általában megbízható: gabonafélék, hagyma, káposzta, burgonya, brokkoli, padlizsán, spenót, póréhagyma,
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
Pajzs-e a pajzsmirigy? Kicsi szerv, nagy hatás. A gégefedő alatt, pajzs formájában helyezkedik el a légcső előtt. Jódból és egyéb építőanyagokból olyan.
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Egészségtudatos gasztronómia
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Ételismeret Ételcsoportok: Hideg előételek Levesek Meleg előételek
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉSZGSZ Étlap Gimnázium 41.hét Október Hétfő Kedd Szerda
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Gemüsen
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
Az étlapváltoztatás jogát fenntartjuk!
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Étkezési szokások az ókori Egyiptomban
21. FÖLDMŰVELÉS.
Pulyka az egészséges táplálkozásban
MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK ÁRUISMERETE
Előadás másolata:

B-vércsoport

A B-vércsoport a vándorló, nomád életforma során jött létre, a hús és a tejtermék fogyasztás hatására. A közép-európaiak 10 százaléka tartozik ide. Mintegy 12-17 ezer éve alakult ki. Az emberek akkoriban földműves közösségekbe tömörültek. Nemcsak húst és tejtermékeket fogyasztottak, hanem minden ehetőt, amit csak a természet kínált számukra.

Erősségek: Erős immunrendszer, sokoldalú alkalmazkodás az étrendhez és az új környezeti feltételekhez, kiegyensúlyozott idegrendszer. Gyengeségek: Fogékonyak az autoimmun betegségekre és a ritka vírusfertőzésekre.

Étrendi profil: Étkezésük a legváltozatosabb, kiegyensúlyozott vegyes étrend, mindenevő. Húsok (nem csirke),tejtremékek, gabonafélék, bab, hüvelyesek,zöldségek, gyümölcsök, tojás, olivaolaj.

Semleges vagy korlátozottan ajánlott ételek : dinnye, körte, sárgabarack, alma, mandula, parmezán, camembert, ponty, pulyka, hering.

Kerülendő ételek : kukorica, lencse, mogyoró, szezámmag, hajdina, búza, csirke.

Ajánlott ételek: Húsok: bárány, birka, kecske, nyúl, marha, halak, csuka, ponty, tenger gyümölcsei Tej/ tojás: kefir, joghurt, tehéntúró, kecskesajt, tej, tejföl, tojás Olajok, olajos magvak: lenolaj, olivaolaj, mandula, gesztenye Hüvelyesek: bab félék, zöldborsó Gabonafélék: rizs, szójaliszt, zab, tönkölybúza, köles Zöldségek: cékla, brokkoli, kelkáposzta, gomba, hagyma, zöldborsó, spenót, saláta, karalábé, répa, fokhagyma, zöldbab, uborka, paprika, karfiol, padlizsán Gyümölcsök: szeder, áfonya, cseresznye, meggy, ananász, szilva, görögdinnye, alma, bodza, citrom, grapefruit, málna, banán, szölö, narancs, banán, Italok: borsmenta,-csipkebogyó,-zöld tea, fehér,-vörösbor

Kerülendő, nem-vagy csak ritkán ehető ételek:  Húsok: csirke, felvágottak, sertés hús, liba, belsöségek, kacsa, fácán, szalonna, sonka  Tej/tojás: kecsketej, jégkrém, vaj  Olajok, olajos magvak: kesudió, pisztácia, naraforgó, földimogyoró, mák, tökmag,  Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, szója, tofu  Gabonafélék: búza (minden formában), pattogatott kukorica, árpa, rozsliszt, vadrizs, hajdina  Zöldségek: sütötök, paradicsom, rebarbara, retek, olajbogyó, kukorica  Gyümölcsök: kajszibarack, körte, füge, sárgadinnye  Italok: sör, kávé, tömény szeszes ital, szódavíz, szénsavas üdítõk(kóla, fanta...), fekete tea, Okvetlenül kerülendő: a tengeri ételek: (rák, garnéla, lazac, homár stb.).

Fogyni segít: zöldségek, tojás, vadhús, máj, édesgyökér, tea. Táplálékkiegészítőként: magnézium, édesgyökér, ginkgo, lecitin. Testedzés: mérsékelt testedzés - pl.: gyaloglás, kerékpározás, tenisz, úszás.

A „B" vércsoportúak számára elsődleges probléma az egészséges testsúly fenntartása, a vércukorszint szabályozása és az anyagcsere egyensúlyának megtartása.