Anyakönyvek digitalizálásának tapasztalatai Kalocsán

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Levéltár a falakon kívül – az egyházi levéltárak külső kapcsolatai Előadás a MFLSZ évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: A levéltárak szerepe.
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Elektronikusan támogatott folyamatok az ELTE-n Köblös István ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
A Communio-projekt – szabványok és/vagy tömeges feldolgozás? Előadás a MELTE évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: Honlapok, adatbázisok,
Anyakönyvi kutatások tapasztalatai a Felvidéken
Anyakönyvi kutatások tapasztalatai a
Az IngatlanMax nyitó oldalának bal oldalán, a gyorsabb tájékozódást és információ-szerzést segítő „box”-k találhatók: A kiválasztott ajánlatokat.
Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal Moldován István Az MDK és az ELDORADO viszonya ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Kattintgatással nézhető végig. A honlapunk nem jött volna létre a tagok és nem tagok áldozatos munkája nélkül. Három programozó és egy szerkesztő keze.
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
Tájékoztató TÁMOP-projektünk nyitórendezvényére Kalocsa, november 7. (Katona István ház) A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár gyűjteményére épülő,
Családkutatás-helytörténet TÁMOP pályázati foglalkozások keretében Előadás a MELTE-EME évi vándorgyűlésének szakmai konferenciáján: Helytörténet,
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Róbert Károly krt ▪ Telefon: (1) ▪ Fax: (1)
A Helyi LEADER Akciócsoportok szerepe a vidék turizmusában
A számítógép-használat a levéltári munkában
Az e-kutatás lehetőségei a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárban Előadás-vázlat a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) vándorgyűlésére, augusztus 24.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Budapest, Előadó: Dr. Mihalik József
Projektzárás „Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál” ÁROP-1.A.2/B
A Fórum Kisebbségkutató Intézet szerepe a magyar tudományos életben Tóth Károly Somorja, december 2.
Erdélyi Múzeum-Egyesület Magyar Tudományos Akadémia Budapest, november 11. Dr. Bitay Enikő, Az EME Műszaki Tudományok Szakosztályának elnöke.
Digitalizálandó értékek könyvtáraink gyűjteményében Mit? Miért? Hogyan? május 25. Bánkeszi Katalin szakmai igazgató Neumann János Digitális Könyvtár.
Elektronikus számlabemutatás és fizetés
Az e-kutatás lehetőségei a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltárban Előadás-vázlat a 10 éves AKuFF jubileumi találkozójára Baja, november 6. Dr. Lakatos.
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
dr. Földy Ferenc Operatív Program Kft február 23.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
eEgészség – Digitális Aláírás (TTP) státusz a projekt 11. hetében „A digitális aláírás egészségügyben való alkalmazhatóságát lehetővé tévő módosítandó.
Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) – egészségügyi és szociális vonatkozások: Az Egészségügyi és Szociális Ágazati Információs Stratégia (MITS-ESZ)
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Adatintegráció, adatok felhasználása Projekt megnevezése: Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése 2. ütem (TÁMOP / )
Közép-Európai Innovációs Központ – Forrás Informatika Kft. Ágazati Kutatás – Szoftverfejlesztés Május 17. Eger Tóth András Senior Projekt Menedzser.
Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A gyógyító információ Dr. Vasas Lívia MOKSZ elnök Január 12. Nyíregyháza.
Digitális tartalomszolgáltatás
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
Helytörténeti források kutatása az interneten – a Communio-projekt Kalocsán Előadás a Szabadkai Történelmi Levéltár IV. Nemzetközi Levéltári Napján: A.
Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola,
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
Ugrás az első oldalra Pályázatmenedzsment Rácz József tanácsadó Készült a NFGM támogatásával, a KKC-2007-K projekt keretében.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Első világháborús források feltárása Kalocsán Dr. Lakatos Andor levéltárvezető, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) Egyházak a háborúk viharaiban MELTE-EME.
„Olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése könyvtári szolgáltatásokkal. A PTE Egyetemi Könyvtár a minőségi oktatás és hatékony tanulás szolgálatában”
TÁMOP-5.5.2/09 „Önkéntesség elterjesztése” c. pályázati kiírás előzményei, céljai és háttér-információ Információs nap április 9.
Járt utat a járatlanért… A Moodle bevezetésének és alkalmazásának sajátosságai nagyvállalati környezetben Németh Károly Gödöllő, június 24.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) Fejérvári Bence március 26.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
A megyei levéltárak csatlakozása az Elektronikus levéltárhoz Décsey Sándor Főlevéltáros MNL SZKK.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
A katonaállítási lajstromok digitalizálása Szerényi Ildikó MNL Országos Levéltára november 23.
Kísérleti magyar webarchiválási program A könyvtárak szerepe
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
E-kutatás az egyházi levéltárakban
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 2. Az önértékelés végrehajtása 5
A LEVÉLTÁRI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSA
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Előadás másolata:

Anyakönyvek digitalizálásának tapasztalatai Kalocsán Lakatos Andor: Anyakönyvek digitalizálásának tapasztalatai Kalocsán Előadás a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság konferenciáján: Anyakönyvek és a genealógiai kutatás Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, 2011. október 18.

Forrás-adottságaink Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár (KFL) kezelésében: a Duna-Tisza köze katolikus irathagyatéka (néhai Bács-Bodrog és jelenlegi Bács-Kiskun megyék) A kalocsai, központi levéltári állomány mellett jelentős, egyedi források találhatók vidéken, az egyes plébániákon – ezzel kapcsolatos szakmai felelősség… Kalocsán gazdag anyakönyvi állomány: 1826 óta gyarapodó másodpéldányok (ez ritkaság), ill. a térség 1895 előtti anyakönyveiről mikrofilmek – az anyakönyvi kutatások az 1970-es évek óta meghatározóak életünkben (a kutató- és ügyfélforgalom 60-80 %-a) Kis intézmények vagyunk, az 1970-80-as években egy, majd az 1990-es évektől két munkatárssal, ez alapvetően meghatározza lehetőségeinket (nehézségek a kutatási megbízások teljesítése, adatszolgáltatások terén)

Digitális környezetünk Tagadhatatlan nehézség: gyorsan változó az informatikai környezet (kb. 3 évente új kihívások és válaszok…) – Érdemes vele egyáltalán foglalkoznunk? Honlapok, adatbázisok, szabványok, e-kutatói igények… lehetséges-e összhangba hoznunk ezeket mindennapos levéltáros teendőinkkel-életünkkel? A tét: részvétel a 21. sz. információs vérkeringésében. A számítógép, a honlapok és adatbázisok világa korunk kommunikációs alapja. Ha figyelmen kívül hagyjuk, elszigetelődünk, perifériára kerülünk (mint az a szállítmányozó, aki autópályák-helyett csak alsóbbrendű utakon forgalmaz)… Lépéskényszerben vagyunk a gyorsan kiépülő, az élet szinte minden területét behálózó digitális környezetben. Körülöttünk mindent számítógép működtet, és ne feledjük, nemcsak nekünk kell lépést tartani…

Utak és útvesztők A feladat ezután: a gyakorlatban is konkrét példákat-megoldásokat találni. Hogyan tudjuk forrás-adottságainkat és digitális környezetünk igényeit egymásnak megfeleltetni? Az egyházi anyakönyvek digitalizálásának lehetőségei – módszertani tanulmány (2008) A feldolgozás lehetőségei: képi (anyakönyvek, mutatók), szöveges (családkutatói, történeti) – melyik utat válasszuk? Szempontok a választáshoz: mozgósítható erőforrások, a létrehozott tartalom „kimenete” (felhasználói köre), a továbblépés lehetőségei, költséghatékonyság, a létrehozás időtartama-tervezhetősége, stb. Útvesztő: Kalocsa város 1700-1910 közötti, teljes szövegű anyakönyvi adatbázisa (1998-2008) Kiút: a Communio-projekt (2009) egyházmegyénk anyakönyvi és helytörténeti forrásainak képi digitalizálása, és internetes kutatói szolgáltatása

Communio – első látásra A Communio-projekt célja egyházmegyénk családtörténeti és helytörténeti forrásainak képi digitalizálása, és internetes kutatói szolgáltatása A feldolgozás alapegysége a kötet: nem szálas iratok digitalizálásáról, hanem kötetekről-füzetekről van szó, ez módszertani könnyebbséget jelent Családtörténet és helytörténet összekapcsolása (1920 előtti anyakönyvek és egyéb kéziratos jegyzőkönyvek) – Communio = közösségkutatás, mint közös nevező E-kutatói igények: hangsúlyosan figyelembe véve Szolgáltató honlap: korábbi, statikus honlapunkat alkalmassá kellett tennünk a kutatásokra, regisztrált felhasználók kezelésére (nagy forgalom+új tartalmak) Számítunk a támogatásokra – ez a „kőleves” életünkben: a projekt nem pusztán költségvetési tervszámokon, inkább bevonható erőforrások keresésén alapul, a létrehozott érték inkább tevékenység, semmint pénzforgalom eredménye

Communio – erőforrások A két éves vállalkozás alulról építkezik, nem központi támogatásból működik, hanem helyi (a feldolgozásban érintett, motiválható) erőforrásokra épít Levéltár: a projekt a levéltáros szakmai feladatok mellett rengeteg szervező munkát, új teendőket jelent Városi önkormányzat-közmunka: a digitális képfelvételek készítése-kezelése közmunkások segítségével történik (három főállású személy – így összesen öten dolgozunk) Megyei önkormányzat: támogatás eszközök vásárlásához (A főegyházmegye és Bács-Kiskun megye területe azonos Paksi Atomerőmű Zrt: a tíz hónapja működő,újszerű internetes tartalomszolgáltatás színvonalas technikai hátterét biztosítja (megfelelő sávszélesség) E-kutatók: az internetes kutatói szolgáltatás „fogyasztói” regisztrációs díjukkal a rendszer támogatóivá válnak Magyar Örököskutató Iroda: külföldön (Szerbiában) végzett digitalizáló munka támogatása (mutatók-indexek fotózása)

Communio – munkamódszerek A Communio-projekt során számos településen tevékenykedünk, levéltárunk és az egyházmegye plébániáin őrzött dokumentumok (kéziratos kötetek) feldolgozását végezzük. Helyszíni feltárás: az egyes plébániák vizsgálata a padlástól a pincéig (a melléképületekig-füstölőkig…) terjed, a jegyzékbe foglalt, feltárt dokumentumokat digitalizálás céljából a levéltárba szállítjuk Nyilvántartásba vétel: a dokumentum a levéltárban leírást, jelzetet kap (Excel tábla), címkék nyomtatása-ragasztása, könyvtárszerkezet előkészítése Digitális fényképezés: Nikon D90 és D300-as fényképezők használatával, a képeket vízjelezve majd átméretezve, szolgáltatói változat készítése Szolgáltatás: a szolgáltatói képek előkészítése (kutatási korlátozások érvényesítése), feltöltése a szerverre Tárolás, biztonsági mentés: fájlok mozgatása, helyretétele

Communio – eredmények A Communio-projekt során levéltárunkban két év alatt több mint 500 ezer képfelvétel készült, melyből 452 ezer érhető el a KFL honlapján, E-kutatás, Matricula-Historia-online szolgáltatásunk részeként Feldolgozás: 60 teljesen és 80 részlegesen feldolgozott plébánia-település (utóbbi: egybekeltek 1826-1920), 22 ezer nyilvántartásba vett dokumentum Szolgáltatás a számok tükrében: 10 hónap, 270 kutatói regisztráció, 6.700 kutatási eset, 25.000 témaválasztás, másfél millió böngészett kép („maghasadás”) Társadalmi erőtér - kapcsolatok: sokan keresnek minket, a projekt fenntartható, a bajban segítenek… Bevétel: nem nélkülözhető és nem lebecsülendő (4.000 Ft/negyed éves regisztrációs díj, milliós forgalom) Levéltári jártasság: tapasztalatok az egyházmegye teljes levéltári anyagáról, néhány éven belül mindenütt járunk, munkakapcsolatba kerülünk a plébániákkal

Communio – tanulságok A Communio-projekt végrehajtása során megtapasztaltuk, hogy nagyon komoly társadalmi érdeklődés jelentkezik az anyakönyvi kutatásokat segítő digitális tartalmak létrehozása, valamint internetes szolgáltatások megvalósítása iránt – áldozatkészséggel is párosul Egyszerűség: az egyszerű megoldások is jól működhetnek, nem csak céges, piaci árajánlatok világában gondolkodhatunk digitalizálás terén (közmunka, diákmunka is lehet mintaszerű, sőt hivatásszerű...) Fokozatosság-startégia: a feldolgozás szintjei egymásra épülhetnek, a képi digitalizálás esetünkben az első fokozat, mely fenntarthatja-segítheti a következő fázisokat Honlapunk: tíz év után el kellett fogadnunk, hogy a honlap-szerkesztés mindennapos teendőink része, naprakészen kell kommunikálnunk, kutatóforgalmunk súlya is ide helyeződött Kutatói erőforrások: felajánlott indexek, adatgyűjtések stb. meghökkentő méretekben – levéltári hasznosítás, fórum szerep a jövőben?

Köszönöm a figyelmet!