2 Az oktatás továbbgyűrűző hasznossága „Education is expected to enhance knowledge and skills, which in turn affects productivity and income, which is.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Állóeszköz-gazdálkodás
Újszegedi Rendezvényház Június 29.. CBA módszertani háttér  Diszkontált pénzáram (cash-flow) módszert alkalmazunk.  A felmerülő tételeket fejlesztési.
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Winkler Gyula EP képviselő
Vállalati pénzügyek alapjai
Az elveszett termelés az építőipar gondjairól. Forrás: eurostat.
Humán erőforrások értékelése. Miért fontos a „humán tőke” vizsgálata? –Gazdasági növekedés hiányzó tényezője Munka, tőke,föld –Hagyományosan a tőkeállományt.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
„Alacsony státusú szakok” – Kísérlet a diplomák munkaerő-piaci értékkülönbségeinek alternatív magyarázatára Kiss László Projekt megnevezése: Felsőoktatási.
Készítette / Author: Tuska Katalin
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
A munkaerő struktúra alakulása 2015-ig Készítette: Nagy Viktória.
Tulajdonjogok és a nemzetek gazdagsága Heitger, B. [2003]: Property rights and the wealth of nations: a cross-country study Csorba László II. évfolyam.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Dr. Dinya ElekPhD kurzus január 30. DÖNTÉSI MEGOLDÁSOK ESZKÖZEI AZ ORVOSI DIAGNOSZTIKÁBAN.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A magyar munkapiac jövője Közgazdaságtudományi kutatás és szakpolitikai döntések előkészítése Fazekas Károly, MTA KTI.
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A magyar gazdaság várható helyzete
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
A fiskális politika makrogazdasági kihatásai Szapáry György MNB.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Miért szeressük a Biztosítókat? A biztosítók több ezer éve létező, valós ügyféligényt elégítenek ki (ma közel 12 millió szerződést kezelnek). A biztosítások.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Laufer Tamás, IVSZ elnök Elvándorol a szakma?
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
Az Európa 2020 stratégia és 2014-es ajánlások
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Az annuitás Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Vállalati pénzügyek alapjai
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
MILYEN EURÓPÁT AKARUNK? 2015: 1 MILLION REFUGEES 2015: 1 MILLIÓ MENEKÜLT.
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
Társadalmi tudatformálás
A Tisza árvízi szabályozásának közgazdasági elemzése
A népesség várható iskolai végzettségének előrejelzése nemek, korcsoportok és régiók szerint A TÁMOP műhelykonferencia április 22. Radisson.
Magyar versenyképesség 2017
Generációváltás az óvodában?
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő-kínálat,
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Vállalati Pénzügyek 3. előadás
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Magnetic Miskolc Gergely Virág
Dolgozói mobilitás.
A munkaerőpiac áttekintése
Munkagazdaságtani feladatok
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Dolgozói mobilitás.
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

2 Az oktatás továbbgyűrűző hasznossága „Education is expected to enhance knowledge and skills, which in turn affects productivity and income, which is beneficial for the individual as well as for the society.” Hanes N.; Lundberg S. (2008) Az oktatás, mint kulcsfontosságú befektetés „Education must be considered as a key investment in modern economies because…within the framework of a knowledge-based economy there are strong and positive complementarities between economic activity and education in the explanation of economic growth.” Castillo-Merino D.; Sjöberg M. (2008) Az Európai Unió által meghatározott konkrét referenciaértékek között szerepel a felsőfokú végzettséggel rendelkező (ISCED 5-6. szint) év közöttiek arányának 40%-ra való emelése.

3 A szerzők által felépített közgazdasági modell alapján  a továbbtanulásból („technikus”~ISCED 4, vagy ISCED 5-6 szint elérése) származó egyéni hasznok, illetve  a magasabban képzett munkaerő alkalmazásának a magyar GDP-re gyakorolt számszerűsített, pótlólagos hatásának becslése.

4  A magasabb végzettség megszerzése a humán tőkébe történő beruházásként értékelhető, ezért az egyéni hasznok becslésére jól használható az NPV módszer.  Az NPV meghatározása a különböző végzettségi szintekhez tartozó átlagbérek eltérésén alapszik. (A magasabb végzettséghez tartozó megnövekedett értékteremtő képesség azért becsülhető jól az átlagbérek különbségével, mert a munkapiac a javuló munkavégző képességet éppen a magasabb bérekkel ismeri el, illetve a módszer egybevág a GDP szokásos becslésének logikájával is.)  A szerzők az alternatív költséget hazai és európai állampapírok átlagos várható hozamából határozták meg.  A számítás során a tanulmányi évek alatt kieső bér, az esetleges tandíj, az infláció, valamint a feltételezett 65 éves nyugdíjba vonulási kor került figyelembevételre.

5 A különböző végzettséggel rendelkező foglalkoztatottak aránya 1998 és 2010 között Magyarországon Forrás: KSH

6 A éves felsőfokú végzettségű foglalkoztatottak aránya és létszáma tényadatok és a szerzők prognózisa alapján (ezer fő, %), Forrás: KSH

7 1.A felvázolt módszerek alapján a modellezés eredményeképpen megállapítható, hogy a „technikusi” (~ISCED 4) szint eléréséből származó egyéni haszon a teljes aktív életút alatt hozzávetőleg 19 millió Ft. 2.A felsőfokú végzettség megszerzéséből (ISCED 5-6) származó egyéni haszon a teljes aktív életút alatt hozzávetőleg 60 millió Ft. Az egyén számára elért hozamokból kalkulált annuitás az egyes évekre egyenlően elosztott egyéni többletet szimbolizálja. A GDP-re gyakorolt hatás számszerűsítéséhez az annuitást össze kell szorozni az olyan munkavállalók létszámának bővülésével, akik a folyamatok következményeképp magasabb képzettséggel kerülnek alkalmazásra.

8 A vizsgálati időszak alatt az egyes években elért GDP növekedés Forrás: KSH

9 A felvázolt módszerek alapján a modellezés eredményeképpen megállapítható, hogy a tervezési periódus ( ) alatt a éves korosztályban foglalkoztatottak között a felsőfokú végzettségűek arányának 2020-ig 40 %-ra történő bővítése összesen közelítőleg 1360 milliárd HUF mértékben járulhat hozzá a GDP emelkedéséhez.

10  A szerzők nem foglalkoztak a folyamat olyan egyéb pozitív hatásaival, melyek például az egyén privát életében következnek be, vagy nehezen számszerűsíthetőek (megbecsülés, biztonság, életminőség).  Az oktatás a gazdasági növekedésre kifejtett pozitív hatásai, és ezek mind teljesebb kihasználása érdekében, célszerű volna a jövőben a középfokú szakképzettséggel rendelkezők arányára is referenciaértékeket kitűzni.

11