A levegő szennyezettségét jelző biomonitoring rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
Advertisements

Megbízó: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata
A időszak végrehajtási intézményrendszere
A környezetszennyezés forrásai
Dr. Tomor Tamás Projektvezető augusztus
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
DPR kommunikáció alapelvei
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának hatása budapesti vendéglátóhelyek beltéri levegőminőségére *Országos Környezetegészségügyi Intézet.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Környezeti szemléletformálás
Our Neighbourhood Research on the local environment Report 2009 Szent József Katolikus Általános Iskola Kiskunhalas, Hungary.
A levegőkörnyezet állapotának értékelése modellszámításokkal
SZEKTOR EMISSZIÓ ÁLLAPOT HATÁS Ipar VOC Felszíni ózon Mezőgazd. termés Közlekedés Energia termelés Háztartás Mezőgazd. NO x NH 3 PM SO 2 PM koncentráció.
A talajok mechanikai tulajdonságai III.
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Levegőtisztaság- védelem 9.
Urban Audit Az egységes városstatisztikai adatbázis.
Felelősséggel a környezetért!
Instrukciók a készítéshez Az irodalomkutatás eredményeit kell hangsúlyozni. (Mi történt eddig, s abból mi állapítható meg.) Az irodalomkutatás eredményeit.
Bányácski Sándor mezőgazdasági mérnök szak IV. évfolyam
Tájékoztatás az ÚMVP TS keret felhasználásáról Szarvas, december 11.
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
Több nemzetre kiterjedő programok lehetősége GRUNDTVIG Pécs, január 27. Szellő János osztályvezető.
A környezeti kockázatok csökkentése – Egészséges iskolai környezet Konferencia a beltéri légszennyezésről, Veszprém, Pannon Egyetem, december 18.
Kővári János országgyűlési képviselő,
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 17., Szeged.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
EU szabályozás Légszennyezettség. EU szabályozás: Légszennyezettség A légszennyezettség csökkentésére számtalan európai rendelet és jogszabály létezik,
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Levegőtisztaság-védelem 7.
Infrastrukturális fejlesztési lehetőségek és között
„Hazai és Európai Uniós pályázatok ” Szakmai Fórum A hazai textilipari vállalkozások részvétele és részvételi lehetősége a Saving Energy in the.
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt A foglalkoztatási megállapodások (PAKTUM) tématerületen megvalósuló.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
2010. május 6. Kertész Károly http/ 1 Emissziómérések-1 Mérési terv.
Projekt címe, azonosító száma Projektvezető/Előadó Beszámolási időszak Dátum.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
E 5. Együttműködések a humán szolgáltatásokban
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
ELMŰ Hálózati Kft. ÉMÁSZ Hálózati Kft.
Előadás másolata:

A levegő szennyezettségét jelző biomonitoring rendszer kiépítése és működtetése Kelet-Magyarország nagyvárosaiban

Főbb légszennyező források ipari üzemek erőművek fűtés növekvő gépjármű forgalom ruderáliák (nagykiterjedésű gyomos .területek) mezőgazdasági területek

Főbb légszennyező anyagok LIFE 00/H/000936 EHBN Főbb légszennyező anyagok kén-dioxid, nitrogén oxidok, nehézfémek, policiklikus aromás szénhidrogének, ózon, különböző összetételű szilárd anyagok (por jellegű szennyezés, pollen),

Jelenleg alkalmazható módszerek műszeres immissziómérések emissziómérések modellezés

Biomonitoring hálózat kialakítása Megoldás Biomonitoring hálózat kialakítása Előnyei: olcsóbb, ezáltal több mintavételi pont kijelölése lehetséges, az élőlényekre gyakorolt közvetlen hatást mérjük,

Az indikátor növények típusai Szenzitív, más néven reagáló növények, Akkumuláló növények

A projekt előzményei Európai Uniós elvárások levegőminőségi monitoring rendszerek fejlesztése Hazai elvárások a lakosság igénye a jobb környezetre és kellő információra a környezet állapotáról Több városra kiterjedő levegőminőségi biomonitoring rendszer létesítése

Az alkalmazni kívánt módszerek fák levélfelszínének analízise (ICP, GCMS) tömegmérés Dohány (BEL W3 klón) Angolperje Nehézfémek, PAH Por Ózon Kén-dioxid

A mintavételi helyek kijelölése A városok fakateszterének elkészítése A megfelelő fajok kiválasztása Szükséges monitoring fák ültetése Passzív vizsgálatok 50-100 mintavételi helyen Aktív vizsgálatok 20 mintavételi helyen

Aktív vizsgálatok Dohány BEL W3 klón

Aktív vizsgálatok Angolperje

Passzív vizsgálatok Fák levélfelszíne LIFE 00/H/000936 EHBN Passzív vizsgálatok Fák levélfelszíne

A programban résztvevő városok Szeged Miskolc Debrecen Békéscsaba Nyíregyháza

A programban résztvevő civil szervezetek LIFE 00/H/000936 EHBN A programban résztvevő civil szervezetek Öko-kör (Miskolc) E-misszió (Nyíregyháza) Magyar Humánökológus Társaság (Debrecen) White Club (Békéscsaba) Csemete (Szeged)

A projekt felépítése a projekt irányítása a mérések elvégzése TIKÖFE a projekt irányítása a mérések elvégzése az adatok feldolgozása az eredmények bemutatása szakmai és tudományos körökben, ill. azok továbbítása a civil szervezetek és a városok felé Önkormányzatok a megfelelő fajú fák elültetése a mintavételi helyeken a monitorként kijelölt fák gondozása Civil szervezetek a levélminták begyűjtése felvilágosító valamint oktató tevékenység, ill. az eredmények bemutatása a lakosságnak

A program várható eredményei A városok zöldfelületeinek növekedése. A városok levegőminőségi térképeinek és egy, a szennyezőkre vonatkozó adatbázisnak az elkészítése. Ajánlások megfogalmazása a döntéshozók felé. A légszennyezettség mértékét figyelembevevő városfejlesztési tervek kialakítása. A használt módszer finomítása és standardizálása. A módszer bemutatása és elterjesztése. A civil szervezetek, a városok és a környezetvédelmi hatóságok közti kapcsolat élénkítése. A lakosság környezettudatának fejlesztése. Tudományos szintű eredmények megjelenése.

A program finanszírozása A projekt teljes költségvetése 886720 euró Az Európai Bizottság 431610 euróval támogatja a projektet. TIKÖFE 10 % Önkormányzatok 37 % Civil Szervezetek 3 % Európai Bizottság (Life pénzügyi alap) 50 % A program finanszírozási száma: LIFE ENV 00/H/000936