Paradigmaváltás és szervezeti innovációk a munkafolyamatban Fejlődési utak keresése Makó Csaba Konferencia – „Mobil-e a hazai munkaerő” – SZMM – PTE –

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A logisztika szerepe országunk és vállalataink versenyképességében Chikán Attila Igazgató, Versenyképesség Kutató Központ, BCE Társelnök, Magyar Logisztikai,
Advertisements

Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
GKI Zrt., A humántőke kezelése a kétszázaknál Budapest, október 10. A hazai tudástőke megtartatása FIGYELŐ TOP200 Konferencia Dr. Adler.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
A vállalkozások PhD szintű munkaerőigénye Magyarországon
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Az Európai Unió története
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
EU II..
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
Webes változat, animáció nélkül !!!
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Dr. Szakács Tamás BGK kari Erasmus koordinátor
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
A távmunkával szembeni munkáltatói beállítódások fontosabb jellemzői A közép-dunántúli régióban végzett kutatás előzetes tapasztalatai KESZI ROLAND MTA.
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
A magyar gazdaság várható helyzete
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
A lánc menti együttműködés és az innováció: a képességek és a meghatározó szakértelem kombinálása dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
A kutatás-fejlesztés értelmezésének változása a gazdasági világválság időszakában Tálas Péter Stratégia Védelmi Kutatóközpont Nemzeti Közszolgálati Egyetem.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
Kis- és középvállalkozások válaszúton: versenyképesség, innováció, nemzetköziesedés EGY SIKERES MAGYAR IPARÁG: AZ ORVOSIMŰSZER-GYÁRTÁS Sass Magdolna Pécs,
Európa regionális földrajza
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
V alidáció/elismerés a nagyvilágban és Európában Mi ez? Mire való? Milyen megoldások léteznek?
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
A tudás szerepe a járműiparban – bevezető gondolatok
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Paradigmaváltás és szervezeti innovációk a munkafolyamatban Fejlődési utak keresése Makó Csaba Konferencia – „Mobil-e a hazai munkaerő” – SZMM – PTE – GKI – IBM - MTA Budapest, március 9.

Tartalom (1)Társadalmi-gazdasági átalakulás a globalizáció kontextusában: 1.1. A tőke, termé/szolgáltatás piacok mellett a munkapiacok is globálissá váltak. Néhány adat és várható hatások 1.2. A magyar gazdasági modernizáció aszimmetrikus jellege: az innovációs tevékenység egyenlőtlenségei 1.3. Új fejlődési utak: a tanuló gazdaságba való bekapcsolódás lehetőségei :paradigmaváltás a munkafolyamatban ( 2) Munkaszervezeti modellek Európában: az „Európai Munkafeltétel Felmérések” (EWCS) (2000, 2001 és 2005) adatainak másodlagos-feldolgozása alapján

1.1. Társadalmi-gazdasági átalakulás a globalizáció kontextusában – a munkapiacok globalizálódása (1) Kína, Vietnam, India, az egykori állam- szocialista gazdaságok világgazdasági jelenléte: a munkavállalók száma 1,46 md-ról, 2,93 md-ra nőtt. Bőséges munkaerő piaci kínálat + tőkeszegénység= kiélezett bérverseny Kína, Vietnam, India, az egykori állam- szocialista gazdaságok világgazdasági jelenléte: a munkavállalók száma 1,46 md-ról, 2,93 md-ra nőtt. Bőséges munkaerő piaci kínálat + tőkeszegénység= kiélezett bérverseny Mítosz: a bérverseny az alacsonyan képzett, un. kék galléros munkakörökben.Indonézia, Brazília, Kína és India, 1980 és 1990 között, az egyetemi hallgatók számát megduplázta Mítosz: a bérverseny az alacsonyan képzett, un. kék galléros munkakörökben.Indonézia, Brazília, Kína és India, 1980 és 1990 között, az egyetemi hallgatók számát megduplázta

1.1 Társadalmi-gazdasági átalakulás a globalizáció kontextusában (2) Kína, különösen jelentős beruházásokat végez a műszaki és a természettudományok területén. Az ország által képzett természettudományos és műszaki PhD-vel rendelkező szakemberek aránya, 2010-re meghaladja az USA végzettekét. Kína, különösen jelentős beruházásokat végez a műszaki és a természettudományok területén. Az ország által képzett természettudományos és műszaki PhD-vel rendelkező szakemberek aránya, 2010-re meghaladja az USA végzettekét. Kína, rendkívül gyorsan növeli a „nagyobb hozzáadott értéket képviselő”, innovációt tartalmazó termékek exportját és jelentős haladást ért el a K+F területén (pl. nano – technológia, az „Airbus” termelés egy részének kihelyezése Kínába és Indiába, BBC, ) Kína, rendkívül gyorsan növeli a „nagyobb hozzáadott értéket képviselő”, innovációt tartalmazó termékek exportját és jelentős haladást ért el a K+F területén (pl. nano – technológia, az „Airbus” termelés egy részének kihelyezése Kínába és Indiába, BBC, ) Napjainkig, több mint 750 MNV (MNCs) létesített K+F kapacitást az országban. Napjainkig, több mint 750 MNV (MNCs) létesített K+F kapacitást az országban.

1.2. A magyar gazdaság modernizációjának aszimmetrikus karaktere. A vállalatok innovációs teljesítménye( )(1)(Chikán, és társai 2006.) Az idézett „versenyképesség kutatás” az „innovációt” a K+F-el azonosítja és megállapítja: Az idézett „versenyképesség kutatás” az „innovációt” a K+F-el azonosítja és megállapítja: - az innováció területén a lemaradásunk közhelyszerű - az innováció területén a lemaradásunk közhelyszerű - a mintában (301 cég, vezető) szereplő cégek teljes K+F ráfordításának 86 %-át tíz külföldi cég (a minta 3 %-a) produkálta - a mintában (301 cég, vezető) szereplő cégek teljes K+F ráfordításának 86 %-át tíz külföldi cég (a minta 3 %-a) produkálta

1.2. A magyar vállalatok innovációs teljesítménye( ) (termék + folyamat innováció)(2) Vállalati tulajdon formája Innovatív vállalatok aránya (%) Nem innovatív vállalatok aránya (%) 100% magyar 13,484,9 Vegyes31,565,8 100% külföldi 17,678,5 Összesen15,183,0

1.2. Szervezeti innovációk a nemzetközi összehasonlítás perspektívájában. Példa: a munkaidő rugalmassága ország csoportok (klaszterek) (EU-21, ESWT: ) (3) KlaszterOrszág Rugalmas Finnország, Svédország, Dánia, Cseh Köztársaság, UK, Franciaország, Belgium Átmeneti Lengyelország, Lettország, Hollandia, Ciprus, Szlovénia, Luxemburg, Írország, Ausztria, Németország Rugalmatlan Görögország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Görögország, Portugália, Spanyolország, Olaszország, Magyarország

1.2.A vállalati tulajdon, cégalapítás időpontja és a munkaidő felhasználás rugalmassága ( ESWT: ) (4) A poszt-szocialista gazdaságokban, a cégalapítás ideje (1989/1991 előtt illetve után alapított vállalkozások) nem befolyásolta a „rugalmas munkaidő felhasználási” módszerek elterjedtségének mértékét. (kognitív path dependency) A poszt-szocialista gazdaságokban, a cégalapítás ideje (1989/1991 előtt illetve után alapított vállalkozások) nem befolyásolta a „rugalmas munkaidő felhasználási” módszerek elterjedtségének mértékét. (kognitív path dependency) Az ESWT szereplő 5 egykori állam-szocialista országban, (Csehország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország és Szlovénia), a „rugalmas munkaerő felhasználás” jellemzőbb a külföldi tulajdonú, mint a nemzeti tulajdonú cégeknél, Az ESWT szereplő 5 egykori állam-szocialista országban, (Csehország, Litvánia, Lengyelország, Magyarország és Szlovénia), a „rugalmas munkaerő felhasználás” jellemzőbb a külföldi tulajdonú, mint a nemzeti tulajdonú cégeknél,

1.3.Új fejlődési utak: a tanuló gazdaságba való bekapcsolódás lehetőségei (1) A tudás- vagy tanuló gazdaságba történő belépés: esély a fejlődés aszimmetrikus jellegének mérséklésére (tanuló szervezetek kritikus tömege- -  innovációs kapacitás  foglalkoztatás) A tudás- vagy tanuló gazdaságba történő belépés: esély a fejlődés aszimmetrikus jellegének mérséklésére (tanuló szervezetek kritikus tömege- -  innovációs kapacitás  foglalkoztatás) A tanuló szervezetek valamint a termék/szolgáltatás innováció szoros kapcsolata (a periodikus dán-DISKO felmérések) A tanuló szervezetek valamint a termék/szolgáltatás innováció szoros kapcsolata (a periodikus dán-DISKO felmérések) Munkaszervezeti paradigmaváltás és az európai perspektíva: EWCS (2000, 2001 és 2005) felmérések másodelemzése Munkaszervezeti paradigmaváltás és az európai perspektíva: EWCS (2000, 2001 és 2005) felmérések másodelemzése A bejárt úttól való függés („path-dependency”), a fejlődési utak bezáródása, a „beragadás” („lock-in”) jelensége és új fejlődési utak („path opening”) azonosítása A bejárt úttól való függés („path-dependency”), a fejlődési utak bezáródása, a „beragadás” („lock-in”) jelensége és új fejlődési utak („path opening”) azonosítása

2. Új fejlődési utak, munkaszervezeti modellek az európai gazdaságban. EWCS felmérések (2000, 2001; 2005) (1) 1.Team-munka; 1.Team-munka; 2.Munkaköri csere; 2.Munkaköri csere; 3. Autonómia: munkamódszer megválasztása; 3. Autonómia: munkamódszer megválasztása; 4. Autonómia: a munkaütem meghatározásában; 4. Autonómia: a munkaütem meghatározásában; 5. Függés: gépi automatizmustól; 5. Függés: gépi automatizmustól; 6. Függés: munkanormától; 6. Függés: munkanormától; 7. Függés: közvetlen felettestől (hierarchikus); 7. Függés: közvetlen felettestől (hierarchikus); 8. Függés: munkatársak munkájától (horizontális); 8. Függés: munkatársak munkájától (horizontális); 9. Ismétlődő munkafeladatok; 9. Ismétlődő munkafeladatok; 10. Monoton munkavégzés; 10. Monoton munkavégzés; 11.Minőségi normák betartása; 11.Minőségi normák betartása; 12. Részvétel a minőség ellenőrzésében; 12. Részvétel a minőség ellenőrzésében; 13. Komplex feladatok végzése; 13. Komplex feladatok végzése; 14. Új dolgok tanulásának lehetősége; 14. Új dolgok tanulásának lehetősége; 15. Szükség van problémamegoldó képesség használatára. 15. Szükség van problémamegoldó képesség használatára. A munkaszervezeti modellek azonosítása – 15 változó: A munkaszervezeti modellek azonosítása – 15 változó:

2. Munkaszervezeti modellek megoszlása: NMS+2 vs.EU-15 (EWCS: EU 15, 2000, NMS+2,2001)(2) NMS + 2EU-15 Tanuló / Poszt- fordi 34,4 39,1 Lapos / Neo- fordi 22,628,2 Fordi / Taylori11,413,6 Hagyományos 31,5 19,1

2. Munkaszervezeti típusok átlag feletti előfordulása : EU- 15 vs. NMS+2 (3 ) NMS + 2EU-15 Tanuló / Poszt- fordi Magyarország, Szlovénia, Ciprus Hollandia, Dánia, Svédország Lapos / Neo- fordi Szlovákia, Cseh Köztársaság, Románia UK, Spanyolország, Írország Fordi / Taylori Málta, Szlovákia, Románia Görögország, Portugália, Olaszország Hagyományos (nem – kódolt) Litvánia, Lengyelország, Lettország Görögország, Olaszország, Portugália

2. A munkaszervezeti modellek tevékenység szektor függvényében (a paradigma átlag feletti előfordulási aránya) (4) ‘Tanuló/poszt-fordi’ munkaszervezet: ‘Tanuló/poszt-fordi’ munkaszervezet: EU-15: „pénzügyi és üzleti (ingatlan) szolgáltatások”; „áram-gáz és vízszolgáltatás” EU-15: „pénzügyi és üzleti (ingatlan) szolgáltatások”; „áram-gáz és vízszolgáltatás” NMS+2: „ingatlan és egyéb üzleti szolgáltatások”, „ áram-gáz és vízszolgáltatás”, („szállodaipar-vendéglátás”, „szállítás/hírközlés”, „személyes szolgáltatások”- magyarázat: a „tudás-hiány” szindróma) NMS+2: „ingatlan és egyéb üzleti szolgáltatások”, „ áram-gáz és vízszolgáltatás”, („szállodaipar-vendéglátás”, „szállítás/hírközlés”, „személyes szolgáltatások”- magyarázat: a „tudás-hiány” szindróma) Lapos/neo-fordi’ munkaszervezet: Lapos/neo-fordi’ munkaszervezet: EU-15:feldolgozóipar: járműipar, elektromos- és elektronikai ipar, fa- és papíripar EU-15:feldolgozóipar: járműipar, elektromos- és elektronikai ipar, fa- és papíripar NMS+2: egyrészt hasonló: feldolgozóipar, másrészt eltérő minta: építőipar és bányászat NMS+2: egyrészt hasonló: feldolgozóipar, másrészt eltérő minta: építőipar és bányászat ‘Fordi/taylori’ munkaszervezet: ‘Fordi/taylori’ munkaszervezet: EU-15: feldolgozóipar: textil, ruházat és bőripar, élelmiszer feldolgozás, fa- és papíripar, járműipar EU-15: feldolgozóipar: textil, ruházat és bőripar, élelmiszer feldolgozás, fa- és papíripar, járműipar NMS+2: feldolgozó ipar (NMS+2 ország csoport, a „feldolgozóipari szektor” aggregát kategóriája áll a rendelkezésünkre) NMS+2: feldolgozó ipar (NMS+2 ország csoport, a „feldolgozóipari szektor” aggregát kategóriája áll a rendelkezésünkre) ‘Hagyományos/egyszerű’ munkaszervezet: EU-15: szolgáltatások: közúti közlekedés, személyes szolgáltatások; kereskedelem EU-15: szolgáltatások: közúti közlekedés, személyes szolgáltatások; kereskedelem NMS+2: szolgáltatások: személyes szolgáltatások, kereskedelem területén hasonló minta, eltérés: pénzügyi szolgáltatások NMS+2: szolgáltatások: személyes szolgáltatások, kereskedelem területén hasonló minta, eltérés: pénzügyi szolgáltatások

Köszönöm a figyelmet! További információk: További információk: