LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István 1855-1927 Czapári Dóra (Újudvari Móra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Berta Dénes (Miklósfai Általános.
Advertisements

Híres épületek a Reformkorban
Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Böjti Bence (Általános Iskola.
Hahó, itt az új év ! Boldog 2014-et !.
IDÉZEZEK „Nem kívánok ragyogást,
A falu bemutatása Készítette: Szlovicsák Valéria 8.c
Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József 1791 Katona József szülőháza Kecskeméten. Katona József november 11-én született Kecskeméten.
Lenkey János ÁLTALÁNOS ISKOLA, LENKEY JÁNOSRÓL
Kőröstetétlen.
A romantika Magyarországon
Október 6. „Amennyi könny van a szemekben, Hulljon ki lassan, permetegben, S elsírva mind, kezdd újra még; Siratni őket nincs elég! „
A FORRADALOM EREDMÉNYEI
Egy kis gesztus.
A KIRÁLYI MAGYARORSZÁG BERENDEZKEDÉSE,
A magyar huszárokról A huszár
Forradalmi költészete
Zene: Charlie - Ha messze mész
ALAPIGE: 1Kir 3,
Üzleti Szakközépiskola 12. A osztály "Azokért élünk, akiket szeretünk, azokért, akik igaznak tartanak. A jövőnek élünk: a szépért s jóért, amit.
1848. március 15..
1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
6. Tárló Időszak: július 1. – július 30.
Sajtódigitalizálás a könyvtárban Czupi Gyula Halis István Városi Könyvtár Nagykanizsa A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület rendezvénye június.
Március jeles napjai.
MÁRCIUS 15. Antal Márton Mohácsi Mihály 5/A.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
Itt vagytok ? Jó reggelt ! Álmos vagyok….
Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság lett.
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Kondákor Flórián (Piarista Általános.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Czémán Mátyás (Piarista Általános.
I. Dicsőséges Tavaszi hadjárat
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
Pető Tamás: Görgey Artúr
A MÁRCIUSI FORDULAT március 15-e eseményei.
A reformkori romantika Magyarországon
DORMÁND.
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeinek bemutatása
Horoszkóp teszt!.
A feledés definíciója: 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 1. az - idáig megvolt - emlékezetnek megszűnése 2. az - idáig érzett - szeretetnek.
Szeged az I. Világháborúban ( )
1Mózes2,16-17; Jób1,6-22 Ter 2, Az Úristen parancsot adott az embernek: „A kert minden fájáról ehetsz. De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert.
Vörösmarty-emlékhelyek Magyarországon
1956-os forradalom.
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Márciusi ifjak MINTAFELADAT.
HARSÁNYI NAP április 3.. A Harsányi díj átadása A napot, az Igazgatónő által levezényelt, Harsányi-díj átadásával kezdtük. Harsányi Nap április.
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Csáki Fanni (Piarista Általános.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
1848. Március 15. Krizsán Pál.
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
CSONGOR ÉS TÜNDE Sík Ferenc rendezése alapján A NEMZETI SZÍNHÁZ ● A● A Nemzeti Színházat először gróf Széchenyi István álmodta meg a Duna partjára. Pompázatos.
JÓ REGGELT !. Szólt az Isten egykor: Ábrahám!« Indulj el, s utad bízzad rám! Áldott lesz, ki jót tesz véled, átok sújtja ellenséged; Nagy és erős néppé.
NAGYVÁRAD.
„Életre kelt” tárgyak, képek
Sosem látott képek a forradalom napjaiból
Juhász Gyula Trianon eszem 1.
Március Név: Czúth Dávid Iskola év: 2018/19 Osztály: I.CM Szak: GDM Stredná odborná škola technická - Műszaki Szakközépiskola.
Előadás másolata:

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Czapári Dóra (Újudvari Móra Ferenc Általános Iskola): Nagykanizsa 1848-ban

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Tankönyvem

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Kedves tantárgyam a töri. Most tanultuk az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc történetét. Ehhez a témához kapcsolódó nagykanizsai emlékeket (könyveket, emlékhelyeket) kerestem. 1848–49-es emléktábla a Zrínyi Miklós Általános Iskola homlokzatán. Felirata: „A magyar szabadságharc emléke örökké él a tanulóifjúság szívében.” Alatta Petőfi Sándor sorai olvashatók: „Haza és szabadság az a két szó, melyet először tanuljon dajkától a gyermek.” és az „1948. május 1.” dátum.

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István március 15. hatása Nagykanizsán Forrás: Barbarics Lajos: Nagykanizsa. Budapest: A Magyar Városok Monográfiája Kiadóhivatala, 1929.

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Halis István: Színes mozaik című könyvében (Nagykanizsa, 1893.) több érdekes történetet is mesél a szabadságharc kanizsai eseményeiről. A könyv a könyvtár honlapjáról több formátumban is elérhető, olvasható: u/kincseslada/helytort/index.htm u/kincseslada/helytort/index.htm Most ebből a könyvből két részletet is választottam: A forradalom alatt. (1848.) … Március 15-én Pesten kivívták a nagy reformokat. …Az örvendetes hírekre kokárda készítéshez fogtak a kanizsai hölgyek. Még az nap délutánján a város apraja-nagyja fölékesítette magát nemzeti színű kokárdával, némelyik hosszú pántlikákat is csináltatott hozzá szalagnak. Forrás: Halis István: Színes mozaik Nagykanizsa történetéből. Nagykanizsa, ifj. Wajdits, 1893.

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Március 19-én (vasárnapon) Kanizsa nagy diadalünnepet tartott a 12 pont kivívásáért. Gyuri hajdú már hajnalban mozsárágyukat durrogtatott a cinteremben. Óriási néptömeg hullámzott mindenfelé. Azonban egy szerencsétlen esemény már korán megzavarta az ünnepet. Reggel 8 óra tájban szétdurrant az egyik mozsár és szerteröpülő darabjai összetörték fejét Taródy Lacinak, ki a gimnázium 5. osztályának tanulója vala. Meghalt abban a pillanatban. Kárpótlásul olyan gyönyörű temetést rendeztek Lacinak, milyent Kanizsa még nem látott. … Az én kollegáim a városi tanácsosok is keveselték a vívmányokat. Szokol János és Buváry János városi tanácsosok sommás útón kikiáltották a köztársaságot. Kitüzének mellükre széles kokárdát és kalapjukba óriási tollat, s így kiabálák a néphez: "Éljen a respublika!"

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Szeptember közepén jött Kanizsára Jellasics József hadserege, mely mintegy főből állott. Bevonulását megelőzte a csapatai által útközben elkövetett iszonyatosságok híre. A lakosok pincébe ásták féltettebb holmijukat, maguk pedig elfutottak Szentgyörgyvárra, Cserfőre, Látóhegyre és Virághegyre, s onnan vigyázták rettegések között mikor égetik föl Kanizsát. Jellasics hordái piros fezt és piros köpönyeget viseltek, - s a piros szín visszasugárzása véres színűvé festette az utcákat. Jellasics támadása

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István A kanizsaiak legyilkolásával és a város elpusztításával fenyegettek az esetre, ha legcsekélyebb ellenállásra akadnak. Hanem azért a lakosok néhányat megöltek. Egy serezsánt Vig Pál korcsmájában két rossz erkölcsű leány vagdalt agyon. Válságos napok voltak. A megye főispánja leköszönt. Sehol semmi remény nem mutatkozott, hogy a ronda seregtől valaki Kanizsát megszabadíthatná. A városi tanács aggódás és félelem között igyekezett az ellenség kivánatait teljesíteni. Jellasics kenyeret, burgonyát, borsót és egyéb élelmiszert zsarolt városunkban, s továbbvitte seregét a Pest felé vezető útón. A sereg keresztülvonulása teljes három napig tartott. Jellasics támadása

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István A kanizsaiak megemlékezve Jozipovich tanácsára, a sereg által követett útiránytól félreeső utcákba a Magyar- és Pesti-utcába szállásolják a turopolyaiakat és ezek nagy részének sikerült is megszökni Jellasics seregéből.... A serezsánok mindenfelé raboltak az utak mellett. Csapatonkint jártak a bagolai és szentgyörgyvári szőlőhegyekben. Az érett szőlőt megették, az.éretlent lepusztították; fölverték a pincéket, a borokat itták mértéktelenül s kifolyatták a hordókból, amit nem tudtak meginni. Szeptember 18-án megtámadták az elkeseredett kanizsaiak a rablókat és valami százat agyonvertek közülök. Jellasics támadása

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Jellasics után néhány nap múlva városunkba jött ifjú Nugent őrnagynak serege, mely rendes katonaságból állott; még pedig mintegy 1800 gyalogkatonából, néhány lovas szabadosból és chevauxlegersből, ezenfelül 6 ágyúval és 2 mozsárágyúval rendelkezett. A berekben a mostani gőzmalom táján tábort ütött és állását megerősítette ágyúival. Nugent biztonságban érezte magát városunkban; tétlenül vesztegelt. Katonái bejártak a piacra vásárolni, tisztjei pedig a vendéglőkben mulattak. Alkonyatra persze minden katonának a táborban kellett lenni. Hanem pár nap alatt… Nugent kiverése

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István A Színes mozaikban közölt történet egy másik kiadványban: is olvasható: „Nagykanizsa és régiója az EU csatlakozáskor” Nagykanizsa, Benne a helyismereti olvasnivalót válogatta és szerkesztette Czupi Gyula.

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Nagykanizsa, szeptember 15. Károly kanizsai gyógyszerész132 levele Csillagh Lajos első alispánhoz Ma délutáni 1 órakor ért városunkba Jellacic az császár katonáival, és pedig igazi grenzerek 2350, öszveszedett csoport pedig ruhátlanok 4230, szere- zsányok 470; ebbül áll a gyalog csapatja, lovasok vagyis szlobotjákok (más­ képp szabadosok) 300 főkből állanak, ágyúi, rendes ágyúk 6 kartácsok 2, és 12, 2 vagy 3 fontos kis ágyúdarabjai vannak, és így összesen 20 darab. Holnap lo­ vasság fog jönni, sietve és lélekszakadva jött éppen e pillanatban a város bírája hozzám, hogy írjak tekintetes úrnak, az Istenre is kérve, hogy legyen segítséggel. A forspontukat nem képes kiállítani, holnap ugyan reggelre, azaz 16-ára kiál­lítatjuk az előfogatokat, hanem holnaputánra, minthogy Jellacic azt adá paran­csolatul, hogy előre gondolkodjék, mert főbül álló csapat fog jönni, kik­nek számára 280 szekér lészen szükséges, ennélfogva kérjük a tekintetes urat, szíveskedjen főbíró urat vagy akárkit oly utasítással és paranccsal meghatalmaz­ni, hogy az egész vídékbül lehessen holnap estvére vagyis 16-ára szekereket berendeltetni, máskép ki vagyunk téve a veszélynek, segéljen rajtunk! A táborozás a városon kívül van, amerre a vásár szokott lenni, leszüreteltek, nekünk nem maradt semmi. Ki midőn kérném, kegyes rendelkezésére vagyok s maradok a tekintetes úr­ nak alázatos szolgája Kredcti sk. tisztázat. /Ml, ÁB ir. 1848:2049. (Dőlten a forrás idegen kifejezéseit írtam, ezek magyarázata a következő dián)

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István A fenti idézetben előforduló idegen kifejezések magyarázata a forrás 126. oldaláról. grenzerek = Határőrők,a horvát-szlavón határőrvidéken felállított gyalogezredek egyes zászlóaljai Szerezsákok = Horvát határőrvidéki lovas katonák, akik általában felderítőként, járőrként szolgáltak, a bán seregében azonban gyalogos katonák voltak. Forspont = a szekerek vontatásához szükséges előfogatok: ökrök vagy lovak

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Zászló: Piros-fehér-zöld selyemből kézzel varrt kisméretű zászló, középen három zöld kokárdával, körbefutó rézborítású pamutbojtokkal. Fanyele esztergályozott, feketére festett, arany színű, hegyes csúcsdísszel. Erősen fakult. Pozsonyból származik, az országgyűlés karzatán lobogtatták a hölgyek tüntetésük jeléül. Darnay Kálmán vásárolta 1913-ban több más 48-as relikviával együtt, melyek a harmincas években kerültek a Balatoni Múzeumba. Béres Katalin (szerk.): A Szabadságharc emlékei Zalában. Zalaegerszeg: Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, Zászló a kanizsai Thúry György Múzeumból

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Béres Katalin (szerk.): A Szabadságharc emlékei Zalában. Zalaegerszeg: Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, Tárgyak 1848-ból

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Béres Katalin (szerk.): A Szabadságharc emlékei Zalában. Zalaegerszeg: Zala Megyei Múzeumok Igazgatósága, Ezüstpénzek a kanizsai Thúry György Múzeumból

LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Sok mindent tanultam a program során Nagykanizsáról és a számítógépről. A képen épp képet illesztek be és vágok körbe. A zöld és piros kereteket a téma miatt választottam, azonban kedvenc színem – ez látszik a bemutatóból is – a kék. Jövőre is csinálok egyet kedven korszakomból, a 20. század elejéről.