Rege a csodaszarvasról

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EGY CSEPP EMBERSÉG Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Advertisements

A HÁROM FA.
Arany János: Toldi összefoglaló
1848 Március 15.
Szabó Annamária temerini népdalokkal.
A HÁROM FA.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Mózes I. könyve 1. rész    Szent Biblia alapján (Károli fordítás)
NYON 1.
A csodaszarvas nyomában
Az es forradalom és szabadságharc a magyar irodalomban
Az erdő koronás királya
Arany János: Epilogus.
Szabó Lőrinc.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
Zeng, lelkem, ez új reggelt,
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
Zsikazsu Emlékkönyve.
Gyuri Megy magától, csak hallgassátok! Magyarország szégyenteljes feldarabolása 1920 június 4-én történt. December 5-én a megemlékezés ünnepén, amikor.
A ősmagyar életmód és hitvilág
Jung Károly: Dal a hazáról
Egyeskő.
Készítette: Nagy Zsanett
Jó dolog az Urat áldani, énekkel magasztalni nevedet, Felséges;
Egy csepp emberség Hallgasd a zenét, nézd a képeket!
Cseh nyelvre fordította:
A népdalok 27/B.
A finnek ősi eposza 2/B.
Mózes 1. könyve A termtésről
A mogyoródi csata 1074 március 14.
Itt vagytok ? Jó reggelt ! Álmos vagyok….
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Ujjongjatok az Úrban, igazak, a hívőkhöz illik a dicséret!
A vetítés megy magától, csak hallgassátok! Magyarország feldarabolása 1920 június 4-én történt December 5-én, a megemlékezés ünnepén szavalta el.
Arany nagykőrösi balladakorszaka
Anton Pavlovics Csehov
Avagy mitől magyar a magyar
1 Csodaszarvas Tájpark. 2 Miért éppen Csodaszarvas Tájpark ? A csodaszarvas az újjászületés és a megújulás, a Nap jelképe és Krisztus szimbóluma. Történt.
Szentimentalizmus Készítette: Domján Gáborné.
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
A kommunikáció tényezői
A magyarság őstörténete
A magyarság eredete és vándorlása
TEREMTÉS Dunaújvárosi Evangélikus Gyülekezet október Ács Sándorné agrármérnök.
1.János 2:17 „ A világ pedig elmúlik, és annak kívánsága is de aki Isten akaratát cselekszi, megmarad örökké.”
Uram, Istenem, tiéd az éjszaka és tiéd a nappal, kezed műve a hajnali harmatcsepp és a Nap. Add, hogy egész nap jókedvű és tiszta legyek: a Világosság.
A görög mitológia Az istenek születése.
Ilyenek voltunk vadak és jók bűnösök közt is ártatlanok….
Erdélyi freskótöredékek Kovács András Ferenc versében 23/C.
Gazdagabb vagy bárkinél,
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Az ősmagyar kor i.e től (magyar nyelv önálló életének kezdete)
A népköltészet A nép közösen alkotott, megőrzött, szájhagyomány útján terjedő költészete. A népköltészeti alkotások szerzője ismeretlen. A szóbeli terjedés.
A magyar kultúra napja Január 22. Összeállította: Garajszki Erika.
A világ teremtése. Isten az első napon megteremtette az eget és a földet. Első nap.
Készítette:Supergirls
1. mesék Készítette: Horváth Andrea.
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
A HÁROM FA.
NE FÉLJETEK, NEM MEGYÜNK HAZA...
Az ókori Róma 1. Itália földrajza A királyság kora (Kr.e. 753 – 510)
Madách Imre: Útravaló verseimmel
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Vajda János: Nádas tavon 1
Arany János:Toldi -összefoglaló
Egy csepp emberség A Kormorán csodaszép dalával.
Előadás másolata:

Rege a csodaszarvasról

A rövid tartalom Ménrót fiai, Hunor és Magyar 50-50 leventével vadászni indulnak. Üldözőbe vesznek egy gímszarvast. Egészen napnyugtáig üldözik, ekkor elveszítik a szemük elől. Elhatározzák, hogy éjszakára megszállnak ott, ahova jutottak: Kur vize mellett, s majd másnap reggel hazaindulnak. Kora hajnalban azonban újra feltűnik előttük a szarvas, és üldözőbe veszik. Átúsznak utána a Kur folyón, s egy nagyon sivatagos, kietlen tájra vetődnek a szarvas üldözése közben. Már bánják is, hogy idáig eljöttek utána, de reggelre visszatér beléjük a vadászszenvedély és tovább kergetik: A Meóti tengerig jutnak, túl a Don folyón. Ekkor a szarvasnak ismét nyoma vész. Ekkor döbbennek rá, hogy már nem is tudják az utat hazafelé. Így hát elhatározzák, hogy letelepednek ott, ahova értek, elég vadat s halat ad ez a terület. Később innen is kisebb vadászutakra indulnak. Egy ilyen alkalommal egyszer csak zeneszót hallanak. A közelbe merészkedve látják, hogy lányok táncolnak ott, Belár és Dúl lányai. A legények elhatározzák, hogy mindegyikük rabol magának egyet közülük. Dúl leányai voltak a legszebbek, ők lettek Hunor és Magor asszonyai. Idővel gyermekeket is szülnek nekik. Hunor gyermekeitől származnak a hunok, Magyar gyermekeitől a magyarok. Elszaporodtak, s egész Szittya földet benépesítették.

Ősi mondáink krónikás hagyománya szól Arany János gyönyörű magyar nyelvén. A regében régi történelmünk és hitvilágunk emlékei lappanganak: a két testvér a régmúlt kettős királyságát, a leányrablás a más nemzetségből való házasodás törvényét, a csodaszarvas pedig eleink istenasszonyát idézi. A kezdő- és záróképek, valamint a `Száll a madár` kezdetű szakaszok képei ősi szkíta szarvasminták nyomán készültek.

Ismeretlen szavak jelentése 1 ó: régi 2 levente: daliás, harcra érett fiatal férfi 3 szarvas-gím : nőstény szarvas 4 martja: nagyobb vizek, vízmosások szakadékos partja 5 Don: nagy folyó a mai Ukrajnában 6 Meóti kis tenger: a sekély vizű, mocsaras Aral-tó régies neve 7 ihon: ihol, itt 8 fajd: erdőben élő, nagyobb termetű, gyengén repülő madár 9 vörhenyő: vörhenyes, vörösesbarna 10 fenyér: gyér növényzetű terület 11 sarkantyúba lovat vesznek: megsarkantyúzzák lovukat, nyargalni kezdenek 12 kantárszárat megeresztnek: megeresztik a kantárt, vágtatnak 13 hon: lakóhely, haza 14 nincs egyéb, mi őket vonná: nem vágynak másra, elégedettek a sorsukkal 15 faj : nép, nemzet 16 szittya (szkíta): a mai Ukrajna és Oroszország déli pusztáin élő ókori nomád nép neve 17 hősök párja: a két hős, Hunor és Magyar

Érdekeségek Arany János írásmódja itt-ott eltér a mai helyesírástól. Régiesen fejezi ki magát. Érezteti, hogy régi időkbe vezeti az olvasót, a magyarok ködbe vesző múltjába. Nemes zengést ad így a műnek. Ágról ágra helyett ágrul ágra, szájról helyett szájrul szájra változatot ír, melyet egyes magyar tájakon még ma is hallhatunk.

Költői képekben gazdagon mesél Költői képekben gazdagon mesél.„Fű kizöldül ó sirhanton, Bajnok ébred hősi lanton” — tömören, szépen fejezi ki a gondolatot: ahogy a fű zöldül ki a régi hősök sírján, úgy támad fel a régi idők két bajnoka, a hun—magyar legenda hősei, a nemzetalapító Hunor és Magyar.

A költemény verselése Páros rímes, hangsúlyos felező nyolcas. A sorok nyolc szótagból állnak, melyek első és ötödik szótagja hangsúlyos. A negyedik szótag után rövid szünetet érzünk. Ez a forma a legősibb versformának tekinthető a magyaroknál, de más népnél is megtaláljuk, például a finneknél.(Kalevala)

Arany páros rímet alkalmaz, a népdalok névtelen énekeseihez hasonlóan: a négysoros versszakok első és második, majd harmadik és negyedik sora cseng össze egymással. A költeményben megfigyelhető egy ismétlődő versszak, olykor némi változtatással. Ez a mű refrénje. A refrén itt a népköltészeti alkotások keletkezését, terjedését és fennmaradását érzékelteti: „Száll a madár ágrul ágra, / Száll az ének szájrul szájra”. A párhuzam azt fejezi ki, hogy miként a madár száll ágról ágra, úgy adják át egymásnak az emberek a népköltészet kincsét.

Képes krónika

A vers egyik versszaka rovásírással

Hunor

Hunor és Magyar

Feladat

1. Sorold fel a fontosabb szereplőket, 2. a helyszíneket, 3. a tájegységeket!

Megoldás 1. Hunor,Magyar,csodaszarvas, 50-50 levente, Belár és Dúl leányai 2. folyópart, vadon, sziget 3. Don, szittyaföld

Készítette: Török Krisztián 5. a osztályos tanuló 2008. Köszönöm a figyelmet! Készítette: Török Krisztián 5. a osztályos tanuló 2008.