Munkafolyamatok közös katalogizálási rendszerekben Koltay Klára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Advertisements

Az új épületenergetikai szabályozás
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Digitalizálandó értékek könyvtáraink gyűjteményében Mit? Miért? Hogyan? május 25. Bánkeszi Katalin szakmai igazgató Neumann János Digitális Könyvtár.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
A példaként választott tanulmány bibliográfiai tétel ISBD formában: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért „könyvrészlet-leírás” űrlap „marc formában”:
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február 15.,
Szervezeti szintű folyamatszemlélet OPF. Célja: Az OPF célja, megtervezni és végrehajtani a szervezeti folyamatok fejlesztését, mindezt arra alapozva,
5. TÉTEL. Helyzetfelmérés: A feladat elvégzéséhez tudnunk kell, hogy mi a kiinduló állapot, és mit szeretnénk elérni, vagyis mi a cél. A nem rég indított.
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
ALEPH 500 Katalogizáló modul Készítette: Kun Zsuzsanna.
Corvina Integrált könyvtári rendszer
Közös katalogizálás Magyarországon
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Besorolási rekordok adatcsere formátuma
Rekordok importálása a MOKKA adatbázisából Aleph adatbázisba Barki Katalin Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára június.
Műszaki tudományok az interneten
Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit
Google earth és a térinformatika kapcsolata
Fejlesztési, stratégiai útmutató
WEB Technológiák ISAPI ME Általános Informatikai Tsz. dr. Kovács László.
Microsoft Access Jelentések.
Az Országos Széchényi Könyvtár TÁMOP pályázatának záró rendezvénye június 27. A nemzeti könyvtár az élethosszig tartó tanulásért. Országos és intézményi.
A MOKKA és az ODR rendszerek kapcsolata Koltay Klára Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár.
A cikk (ismertetés) szerzője és címe Az ismertetett mű szerzője, címe és megjelenési adatai Ismertetések a HUMANUS-ban: Az ismertetett mű – ismertetés.
A példaként választott cikk bibliográfiai tétel ISBD formában: Az elkészült bibliográfiai tétel „marc formában”: A bibliográfiai tétel megalkotásához kért.
Új tétel beírásához szükséges általános tudnivalók Új tétel elkészítéséhez űrlapot a felbukkanó ikonra kattintva kérhetünk.
Gondolatok az EVH Tájékoztatási Központjának második éves munkaprogramjához, kiemelten kezelve a Leader-t Haris Martinos, EVH Tájékoztatási Központ csapatvezetője.
Környezetközpontú irányítása rendszerek MSZ14001.
A MEK metaadat- szolgáltatása Networkshop Győr, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
MTMT adatbázis Gyakorlati útmutató.
Koltay Klára Corvina rendszer Koltay Klára
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
Networkshop 2009 MKE Vándorgyűlés, Debrecen július 10.
MOKKA - ODR adattartalmak : tapasztalatok, lehetőségek MOKKA-ODR fórum MKE 41. vándorgyűlés Debrecen, július. 10.
Folyóiratok feldolgozása Keveházi Katalin november 27.
KÖNYVTÁR információforrások és szolgáltatások FELHASZNÁLÁS céljából rendezett gyűjteménye.
„Az Integritás Kérdőív kitöltésével összefüggő tudnivalók” Az adatfelvételi célcsoport, az Integritás Kérdőív és az adatfelvétel február Dr. Benkő.
A területrendezés és –fejlesztés adat háttere és technológiai megoldásai Göncz Annamária, Juhász Géza Péter
Térképészet és térinformatika
A VOCAL Egyesület szerepe Néhány megjegyzés Bakonyi Géza.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtára és a közös katalogizálás ISIS-Voyager-Corvina Kiss Danuta könyvtári szakinformátor
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Csempe Programozás érettségi mintafeladat
Hibák, pozitívumok Szerző, dátum, helyszín? A háttér jól passzol a témához, de ott elég lenne a szürke- árnyalatos effekt a színek helyett… Nem az előrejelzésről.
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER ACalderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER A Calderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER A Calderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
5. Könyvtári Napok, Sopron, MOKKA eredmények – Régi könyvek feldolgozása Bakonyi Géza – Hegyi Ádám.
Munkakörelemés és –tervezés röviden
WORKFLOW MENEDZSMENT MUNKAFOLYAMAT KEZELÉS
2015.május 14.. A kérdőív elkészítésének a célja A szoftvert használók mindennapos problémáinak bemutatása A jelenlegi helyzet javítása a felmérés alapján.
Google Scholar Wolfram Alpha Scirus Készítette: Varga Ádám.
MOKKA – ODR – NPA adatbázis használata tanfolyam Szépvölgyi Katalin Tel.: /3451; 3439 ELTE Egyetemi Könyvtár
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Gyűjtemény mint rendszer
Lekérdezések.
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
MACS szakmai nap november 15.
„ÖSSZEFOGÁSBAN AZ ÉSZAK- HEGYHÁTÉRT”- EFOP
Adatbáziskezelés.
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
INFORMATIKAI ÉS KÖNYVTÁRI SZABVÁNYOK
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Relációs adatmodell, normálformák
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Bibliográfia adatbázis-kezelő alkalmazások, EndNote 2018 Skultéti Attila
Előadás másolata:

Munkafolyamatok közös katalogizálási rendszerekben Koltay Klára

Munkafolyamatok meghatározása a közös adatbázis szempontjai szerint: 1. milyenek legyenek a felküldött rekordok 2. adatbázisban való hasonlítással kezdjük a munkát  minél kevesebb duplum kerüljön az adatbázisba 3. a feldolgozás gyorsaságának és tökéletességének optimális aránya 4. mennyi és milyen példányspecifikus adatot kezel az adatbázis

Kérdések Milyen válaszokat adnak ezekre a kérdésekre a jelenlegi közös adatbázisok? Milyen hatással lehetnek a válaszok a helyi munkafolyamatokra? Milyen tanulságokkal jár ez a közös katalogizálási rendszerek további fejlesztéséhez?

1. A közös adatbázis bibliográfiai rekordjai: elég-e a szabálykövetés? A MOKKA és a VOCAL alapjában véve nagyon hasonló követleményeket támaszt hasonló bibl. adattartalom ("minimumkövetemények") hasonló bibl. és besorolási adat rekord szerkesztési szabályok ~ magyar szabvány szigorú szabálykövetés a formátum terén: MARC

Katalogizálási szabályzatok: MOKKA – részletes minimumkövetelmény –leírás és adattartalom szabályozás –példák a MARC kódolásra VOCAL –adattartalom tekintetében a szabványra utal –útmutatás teljes MARC rekordok szerkesztésére garantálniuk kellene az adatbázisok homogenitását, DE:

100 1 $aShakespeare, William$d( ) $aÖt dráma /$cWilliam Shakespeare ; [ford. Arany János et al.] $aBudapest :$bEurópa,$c $a515 p. ;$c20 cm $a(Európa diákkönyvtár,$x ) $g1.,$tRomeo és Júlia -$g2.,$tJulius Caesar - $g3.,$tHamlet, dán királyfi -$4.,$tSzentivánéji álom -$5.,$tVízkereszt vagy Amit akartok 583 $xD1/KGY $aArany János$d( ) $aJulius Caesar$l(magyar) $aRomeo and Juliet$l(magyar) $aA midsummer-night's dream$l(magyar) $aTwelfth-night or What you will$l(magyar) $aHamlet, prince of Denmark$l(magyar) $aEurópa diákkönyvtár

$aShakespeare,$jWilliam $aÖt dráma$cWilliam Shakespeare$e[ford. Arany János et al.] $aBudapest$bEurópa$c1996$eSzombathely$fSylvester 300 $a515 p.$c20 cm $aEurópa diákkönyvtár,$x $aArany$jJános,$d $4ford $aTwelfth-night or What you will$imagyar $aRomeo and Juliet$imagyar $aJulius Caesar$imagyar $aHamlet, prince of Denmark$imagyar $aA midsummer night's dream$imagyar $aRomeo és Júlia $aJulius Caesar $aHamlet, dán királyfi $aSzentivánéji álom.

Ha a központi adatbázis nem vesz tudomást a különbségekrôl  eklektikus a központi adatbázis  helyi adatbázisok - átvett rekordok állandó átszerkesztése, központi adatbázis erôsödô eklektikussága vagy - átengedi az eklektikusságot a helyi szintre - helyi megjelenítési szabályok és index felkészítése az variációkra.

Megoldás a közös adatbázis konverzióiba beépíteni a fontosabb szemléleti különbségeket lehetôség a helyi adatbázisok következetességének megtartására

Alternatív módon képzett besorolási adatok problémája Ha csak a központi adatbázis felöl nézzük sok munka árán megoldható  központi besorolási adatbázisok kidolgozása de: hogyan hasznosíthatják ezt a helyi szigorúan kontrollált adatbázisok?

Helyi felhasználási lehetôségek minden egyes bib. rekord átvátelénél átszerkeszti saját auth. rekordjait is vagy "kidobja" saját auth. rekordját és átveszi a központit (technikailag még nehezebb) vagy a központi bib. rekordokat idomítja a saját auth. rekordjaihoz -> újratermelt rendetlenség a központban

Megoldás Többé-kevésbé rendezett helyi adatbázisok, eklektikus authority állományú központi adatbázisok Helyi technikai megoldások az auth. Rekordok egyszerű cseréjére.

2. Hasonlítási sorrend, duplumok. legkevésbé problémás követelmény ha a leírandó dokumentum még nincs a helyi adatbázisban a munkafolyamat természetes része a hasonlítás a központi adatbázisban de: önmagában ez nem véd a duplumok ellen, szükség van duplum ellenőrzésre

Duplumellen ô rzés - helyi adatbázis a duplumellenôrzés - elsôsorban a központi adatbázis minôségét javítja csak közvetve hat a helyi munkafolyamatokra (pl. több rekord esetén nem a legteljesebbet választja letöltésre)

3. A tökéletesség és gyorsaság konfliktusa Ez a tényezô határozza meg leginkább mennyire lesz használható rekordforrás a központi adatbázis A gyarapítási munkafolyamat gépesítése felerôsíti a problémát  már a rendeléskor szükség van bibl. Információkra.

A tökéletesség és gyorsaság konfliktusa Optimális eset: már rendeléskor talál a helyi gyarap. könyvtáros átvehetô rekordot Ha nincs átvehetô rekord: rendeléskor helyileg elkészített rekordváz, beérkezéskor rekordváz kiegészítése  a helyi adatbázis nem profitál a közp. szolgáltatásból  központi duplumellenôrzés dolgoztatása rendeléskor helyileg elkészített rekordváz, beérkezéskor a központ rekord felhasználása (jelenleg technikailag nehézkes)

Megoldás központi adatbázis feladata: optimálisan megválasztott minimumfeltételek központi rekordok folyamatos javíthatósága, fokozatos tökéletesítése helyi rendszerek feladata: rendelésre használt bib. rekord könnyû lecserélhetôsége a példányadatok felett

4. Példányspecifikus adatok és a közös adatbázis Ha a közös adatbázis = bibliográfiai rekordforrás a peldányspecifikus adatoktól eltekinthet de: 1. lelôhelyadatbázisként használt központi adatbázis - részletes lelôhely ésetleg helyrajzi szám adatok  állandó automatikus frissítésrôl gondoskodni kell 2.speciális célú adatbázisok (pl. régi könyves adatbázisok) - példányspecifikus megjegyzések tárolása  egyértelmû lelôhelyhez és példányhoz kötés  automatikus frissíthetôség

Helyi katalogizálók számára jól használható modell I. Tennivalók a közös adatbázis oldalán: helyi adatbázisok integritásának megôrzését tegye lehetôvé,konverziókkal segítse optimális rekordminimum megállapítással segítse elô a dokumetumleírások gyors bekerülését biztosítsa a már feltöltött minimumrekordok folyamatos tökéletesítését jól megválasztott felülírási szabályokkal minél több példányspecifikus adatot tárojon és biztosítsa azok automatikus frissülését a helyi rendszerekben történtô változtatásukkor

Helyi katalogizálók számára jól használható modell II. Tennivalók a helyi rendszerek oldalán: kézenfekvô, a helyi munkafolyamat több pontján adott megoldás a már meglévô bibl. rekordok jobbra cserélésére kézenfekvô, a helyi munkafolyamat több pontján adott megoldás a már meglévô authority rekordok jobbra cserélésére példányspecifikus adatainak tárolását optimalizálni és átgondoltabbá tenni biztosítani a központi adatbázisok automatikuks frissítését a példányspecifikus adatok helyi változásakor