Tárlatbejáró és múzeumpedagógiai tevékenységek, műhelymunkák a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Tanszékén és Hódmezővásárhelyen: Művészettörténeti.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

A m ű v é s z e t e k A művészet a görög tekhné és technika,
A Hallgatói Mentorprogram működése
Tájékoztató a kötelezően választható szakirányokról és specializációkról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék.
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Göcseji Múzeum •.•..\Piano.mp3. „Diák-barát múzeum, múzeum-barát diák” Közhasznú munka lehetőségek diákoknak.
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
„CSOPORT VEZET CSOPORTOT”
Képzési lehetőségek a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szervezésében
MKE 44. Vándorgyűlése Helyismereti Szekció Győr, július 13. péntek Magdics Erika Szabadhegyi Magyar-Német Középiskola, Győr.
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
2013/ félév. Katalógus mindig!(előadás/gyakorlat) Katalógus mindig!(előadás/gyakorlat) Jelenlét igazolásához diákigazolvány kellhet! Jelenlét igazolásához.
Brüsszel milyen messze van
A Szegedi Tudományegyetem harmadik missziós tevékenységei és az EU fejlesztéspolitikája DR. LUKOVICS MIKLÓS Docens, SZTE GTK Közgazdaságtani és Gazdaságfejlesztési.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
A tudományos élet színterei I. Kutatási projekt I október 18.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 1. előadás 1 A kurzus programja előadás: kedd 14-16, TIK nagyelőadó előadók:Czagány László, docens –
Környezettudományi MSc A Szegedi Tudományegyetemen.
MŰVÉSZETTÖRTÉNET Előadó: dr. Újvári Edit főisk.docens
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Egyetemi Könyvtár és partnerei pályázata TÁMOP /1. CONTENTA "24 óra" - A minőségi oktatás és hozzáférés támogatása a szegedi.
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Barki Katalin Szombathely, május 4.
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Tehetséggondozás a pszichológiában TÁMOP / Járai Róbert, PhD PTE BTK Pszichológiai Intézet.
„A KÉPZŐMŰVÉSZET AZ ÉN IGAZI TERRÉNUMOM” Állatmotívumok Tolnai Ottó képzőművészeti utalásaiban.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
Brachmann Ferenc PTE-TTK/KTK A kurzus szerepe és célja A minőségbiztosítás általános alapelveire történő folyamatos hivatkozással áttekinti a szoftverminőség.
„Korunk vívmánya a számítógép, mint kreatív eszköz az alkotó művész kezében” Művészetek Háza Veszprém április május 01. „Digitális Művészetek.
FRANCIA NYELV, IRODALOM ÉS KULTÚRA MESTERKÉPZÉSI SZAK.
Esztétika Kerékgyártó Béla docens Jász Borbála doktorandusz
Az E-TANÁR portál. A digitális olvasás-tudás már széles körben elterjedt. A digitális írás-tudás széleskörű alkalmazásához azonban alkotói közösségi fórumok.
Érvényes jogszabályok az érettségi vizsgák megszervezéséhez a 2013/2014 tanévben - A 245/2008 számú oktatásról és nevelésről szóló törvény (oktatási törvény)
Központi Érettségi Nyílt Nap Szeptember 24.
ANDRAGÓGIATÖRTÉNET.
9/21/2008 Hop Ferenc, Hungary. Károlyi Palota 1 Hop Ferenc Keletázsiai Művészeti Múzeum és a Károlyi Palota, Budapest A „Magyar Kulturális Örökség Napjai”
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
Egészségfejlesztés/ egészségnevelés Reproduktív egészség Barabás Katalin Szegedi Magatartástudományi Intézet.
KETTŐ AZ EGYBEN: MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÉPZÉS ÉS GYAKORLATI HELY KIALAKÍTÁSA A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGIAI KARÁN Dr. Viskolcz Noémi Szegedi.
2. Ismerkedés a Damjanich Múzeummal
Dr. habil. Viskolcz Noémi csoportvezető főiskolai tanár
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Ambrusné Dr. Somogyi Kornélia
A NEMZETI ALAPTANTERVHEZ ILLESZKEDŐ TANKÖNYV , TANESZKÖZ ÉS NEMZETI KÖZOKTATÁSI PORTÁL FEJLESZTÉSE TÁMop B/ Műhely
Az öt érzék - öt kortárs művészeti alkotás a Ludwig Múzeumból - A diasor a Ludwig Múzeum Az öt érzék című múzeumpedagógiai foglalkozás előkészítéséhez.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 1. konferencia.
Számítógéphálózatok Távadatfeldolgozás 2000/2001. Tanév, II. félév Dr. Vadász Dénes.
Nyomdaipari Gépek Szerkezettana
Báder Fanni Nikolett 9.a.  Tate Liverpool (1988)  Tate St Ives (1993)  Tate Modern (2000)
SZTE Egyetemi Tavasz TÁJÉKOZTATÓ A KÉTCIKLUSÚ KÉPZÉSRŐL Dr. Szendrei Mária Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete.
„EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉSZAK- MAGYARORSZÁGI PEDAGÓGUSKÉPZÉS MINŐSÉGI MEGÚJÍTÁSÁÉRT” TÁMOP B.2-13/ K/5 ALMODUL: PEDAGÓGUSKÉPZÉS TELJES VERTIKUMÁT.
Hasonlóságok és különbségek a reneszánsz és az alföldi realizmus művészetében.
.. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd – Szerda18.05.
4 éves általános tantervű képzés 4 éves, emelt szintű angol nyelvi képzés 5 éves, magyar-német két tanítási nyelvű képzés 4 éves emelt szintű kommunikáció.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2017/2018-as tanévre szeptember 14. Balázs Lászlóné igazgatóhelyettes.
Biztosítási matematika és kockázatelemzés I. Egészségbiztosítási szakirány Előadó és gyakorlatvezető: Vályi Sándor Fogadóóra: kedd 14-15, 208/4. szoba.
Tárlatbejáró és múzeumpedagógiai tevékenységek, műhelymunkák a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Tanszékén és Hódmezővásárhelyen: Művészettörténeti.
AZ ÉRTÉKELÉS RENDSZERE Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakgimnáziuma, Kollégiuma és Általános Művelődési Központja 9431 Fertőd, Joseph Haydn.
Közösségszervezés BA.
GKLB_FKTM001 tantárgyi követelményrendszer
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Hallgatói tájékoztató a kötelező szakmai gyakorlat részleteiről
Az emberi arcok Óramegbeszélés
Előadás másolata:

Tárlatbejáró és múzeumpedagógiai tevékenységek, műhelymunkák a Szegedi Tudományegyetem Modern Magyar Tanszékén és Hódmezővásárhelyen: Művészettörténeti Önképzőkör időskorúaknak Dr. Cserjés Katalin SZTE BTK Modern Magyar Tanszék

1. Kép-szöveg szeminárium éveseknek és speciális képzéseseknek A kurzus félévről félévre bővülő munkaanyaga irodalmi szövegeket, képzőművészeti alkotásokat és elméleti munkákat egy tömbben tartalmaz; a féléves tematikát a hallgatói igényeket kielégítve alakítom ki.

2. Gondolkodás-módszertani gyakorlatok 4-5. éveseknek: Az olvasás, a műelemzés: „Nyomozás és felfedezés” Képelemzési és szövegértési gyakorlatok. „Képek olvasása” és szoros olvasás a textuson belül

3. Múzeumpedagógiai szeminárium és gyakorlat Szeminárium 4-5. éves hallgatók részére (szemeszterenként kb hallgató). Nincs heti kötelező óraszám, ellenben a félév alatt minimum három múzeumlátogatás szükségeltetik vezetéssel, pecsételő- és feladatlapokkal. A hallgatók gyakorlati jegyet szereznek, ehhez félévzáró dolgozatot kell beadniuk, előre meghatározott szempontokkal, szakirodalommal, internetes tájékozódási helyekkel. És maximális szabadsággal, a személyes érdeklődés bekalkulálásával – a Németh László-i „megkínálás”, a kassáki „Mindig tovább!” jelszava értelmében.

4. A Master fokozatra tervezett múzeumpedagógiai kurzus (2009 szeptemberétől) A kurzus tervét mellékelem.

Tantárgy neve: Bevezetés a múzeumpedagógiai munkába. Tudományterületek közti átjárhatóság: interdiszciplinaritás. Az irodalom és a képzőművészet határterületei Kredit: 1 Félév: 2 Heti óraszám: 2 Óratípus: Előadás Szeminárium X Gyakorlat Értékelés: Kollokvium Gyakorlati jegy X Tantárgy leírása: Egyetlen tantárgy sem állhat meg többé a maga légüres terében, elkülönülten. Az interszubjektivitás mellé az intermedialitás és – az interdiszciplinaritás lép mint szemléletmód és tantárgykoordinációs elem Az egész műveltségterület számára hirdetett előadásunk középpontjában azonban a képzőművészettel fennálló diskurzus áll. A cél: verbalitás és vizualitás integrációja, a szó-kép oppozíció (Mieke Bal) felmutatása és maghaladása. E terep a legváltozatosabb gondolkodás-módszertani helyzeteket, aspektusokat kínálja fel az iskolai gyakorlatban (képi narratívák; ekphraszisz; Bildgedicht; Bildtext; kalligráfia; interreferenciális viszonyban lévő képek és szövegek; illusztráció stb.). Tágítja a diák műveltségbeli horizontját, új pályákra tereli gondolkodásmódját, érzékeltetve, hogy „a szavak és a dolgok” (Foucault) különböző fenomének lévén, az egyes tudományterületek nyelvhasználata is más, elkülönböződő diszkurzus-típusba tartozik. Az iskola nyitása a múzeumi tér, kiállítótermek, a szabadban látható műtárgyak felé. Épületek, szobrok „olvasása”. Kísérlet a kortárs képzőművészet radikális integrálására a tananyagba. A kontemporális művészethez idomuló, gyökeresen új típusú, mozgékony, „megengedő” és együtt-alkotó látás- és befogadásmód kialakítására tett kísérletek.

5. A Hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria és az Emlékpont Humán Oktatási Centrum („Paraszt Párizs” terem) Tárlatvezetői és műhelymunka, galéria-kalauzi tevékenység a helyi általános és középiskolák számára. E már meglévő tevékenységhez kapcsolódnak hozzá egyetemi kurzusaim és tárlatlátogatói-múzeumpedagógiai gyakorlataim.

6. REÖK Palota – Regionális Összművészeti Központ, Szeged Művészettörténeti Önképzőkör 2008 első féléve óta működik e kör, diákközönséggel, heti másfél órás foglalkozásban. Az önképzőkör másik vezetője dr. Újvári Edit, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola docense. A 19. század utolsó harmadától indítva tekintjük át prezentációk formájában a modern művészet európai és magyar irányzatait. A REÖK aktuális tárlatain dolgozunk a kiállítótérben. Tárlatvezetéseket generálunk hallgatóink körében, igyekszünk őket a múzeumpedagógiai munkára előkészíteni.

7. Művészettörténeti Önképzőkör Hódmezővásárhelyen, felnőttek részére A Hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ égisze alatt év januárja óta folyik andragógiai/múzeumpedagógiai tevékenység és tárlat-bejáró munka: Művészettörténeti Önképzőkör működik itt kb. harminc fővel – valamennyien felnőtt-, közép-, idős-, sőt szépkorúak. A kör tevékenysége három részből áll: a) A művészettörténeti korszakok áttekintése kisreferátumok formájában b) A csoport részt vállal a város múzeumi életében. Az állandó és időszakos tárlatok folyamatos terepei munkálkodásuknak. c) Extra programok közeli és távolabbi kiránduláscélokkal

MEGHÍVÓ Leonardo da Vinci: Angyali üdvözlet A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ Művészettörténeti Önképzőköre tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a Kör III. nyílt foglalkozására. A rendezvény február 23-án, 17 órakor kezdődik, a PMK II. emeleti előadótermében.

Feladatlap-részlet a Nagy Juss Tornyai-termének festményeihez (középiskolás diákoknak) 1. Mely festményeken láthatóak az alábbi részletek?* a) b) c) d) 2. Hány képen látsz együtt szerepelni rózsaszín és zöld árnyalatot? Milyen jelentéseket tudnál ehhez kapcsolni? 3. Hány képen vettél észre szivárványt? 4. Melyik festményen van tükör, s e tükörben mi tükröződik? Gondolkodj el válaszod egyértelműségéről!

PUZZLE