Azonosítók és képzési szabályaik

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Átváltás a számrendszerek között
2012. tavaszi félév Vitéz Gergely. A diasor ismerete nem helyettesíti a tankönyvet, és a példatárat. A diasor ismerete szükséges, de nem elégséges feltétele.
10. gyakorlat SQL SELECT.
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor.
2012. tavaszi félév Véső Tamás. A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő anyag vázlatát képezik. Ismeretük szükséges,
Lekérdezések SQL-ben Relációs algebra A SELECT utasítás
Analitikus függvények
Analitikus, statisztikai és szélsőérték fv-k Hári Veronika
SQL modellezés Turáni Balázs.
Adatbázis rendszerek I
Anyagadatbank c. tárgy gyakorlat
ILBK451, 2013/2014. I. félév, ea: Kovács Zita 4.Azonosítás AZ INFORMATIKAI BIZTONSÁG ALAPJAI.
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Osztó, többszörös Osztó: azokat a számokat, amelyekkel egy B szám osztható, az B szám osztóinak nevezzük. Minden számnak legalább két osztója van, 1 és.
Legyenek az a és b egész számok.
Többtáblás lekérdezések, allekérdezések Rózsa Győző
Illeszkedési mátrix Villamosságtani szempontból legfontosabb mátrixreprezentáció. Legyen G egy irányított gráf, n ponton e éllel. Az n x e –es B(G) mátrixot.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
SQL – DQL (Data Query Language ) adat lekérdezések
SQL Táblák összekapcsolása lekérdezéskor Aliasok Allekérdezések
Közlekedésstatisztika
Adatbázis-kezelés ACCESS program:
2006. október 2.Markó Tamás, PTE TTK1 Az Oracle SQL 4. Összesítés és csoportosítás lekérdezésekben. Halmazműveletek.
SQL92 lehetőségek KL A tábla B tábla C view adatok VIEW működése utasítás: SELECT.. FROM A,B … SELECT.. FROM C Az adatok a hivatkozáskor állítódnak elő.
ADATBÁZISOK
ADATBÁZISOK
Érettségi feladatok megoldása LINQ-kel
A középérték mérőszámai
Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor.
Összesítés és csoportosítás lekérdezésekben. Halmazműveletek.
Algebrai műveleti gráf optimalizálása ● Mennyi könyvet készített az idén legtöbbet kinyomtató Budapesti könyvkiadó? ● kiado(kod,nev,cim) ● konyv ( kiado,cim,ar,ev.
SQL.
Az SQL nyelv alapjai.
Általános áruismeret 5. EAN-kódok
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
Előrendezéses edényrendezés – RADIX „vissza”
Statisztika.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Termékek kódolása Kód:
2012. tavaszi félév Véső Tamás Véső Tamás OE­NIK / 18.
2012. tavaszi félév Véső Tamás Véső Tamás OE­NIK / 29.
Adatbázis használat I. 2. gyakorlat.
SQL DDL DATA DEFINITION LANGUAGE. Táblák létrehozása CREATE TABLE táblanév ( oszlopnév1 típus(méret) /DEFAULT érték/ /NOT NULL/, oszlopnév2 típus(méret)
Készítette: Tóth Ervin
Pénzszámlaszám struktúra átalakítás Konzultációs fórum Április 18.
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Adatbázisok gyakorlat 10. gyakorlat SQL SELECT, Összekapcsolás, Nézettáblák.
– SQL 3: SELECT - 1. – Tarcsi Ádám, január 31. Adatbázis gyakorlat.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
– SELECT - 2. – Tarcsi Ádám március Adatbázis gyakorlat.
SQL SELECT parancsok Kottyán László. A bemutató mintatáblái.
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés DQL – Adatlekérdező nyelv.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Az automatikus azonosítás
Webprogramozó tanfolyam
2. AB gyakorlat Egytáblás csoportosító lekérdezések.
SQL történelem 1970 Edgar F. Codd (IBM) cikke 12 szabály a relációs adatmodellekre 1979 első kereskedelmi forgalmazású relációs adatbáziskezelő 1986 az.
Viszonyszámok A viszonyszám két egymással logikai kapcsolatban álló statisztikai adat hányadosa V= A/B V: a viszonyszám A:a viszonyítás alapját képező.
Adatbázis-kezelés 3-4. Adatok lekérdezése utasítás általános formája SELECT [ALL/DISTINCT] {*/, …, } FROM [ ], …, [ ] [WHERE GROUP BY, …, HAVING ORDER.
Adatbázis-kezelés. Középszint: –1-2 tábla –SQL-nyelv és lekérdező-rács használata –Űrlap és jelentés készítés Emelt szint: –több tábla (kapcsolatok) –több.
– SELECT - 1. – Tarcsi Ádám január Adatbázis gyakorlat.
A folytonosság Digitális tananyag.
Statisztikai és logikai függvények
SQL aggregálás, csoportosítás és összekapcsolás Adatbázisok 1.
PL/SQL gyakorlás Kalmár György.
Naplóelemzés Log Parserrel
Adatbázisok SQL.
Átváltás a számrendszerek között
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

Azonosítók és képzési szabályaik

Személyi azonosító 11 jegyű jelsorozat 1: a nem, az évszázad és az állampolgárság azonosítása Állampolgárság 1899.12.31 után 1900.01.01. előtt született férfi nő magyar 1 2 3 4 nem magyar 5 6 7 8

1997.01.01. és 1999.12.31 között 1999.12.31 után született férfi nő 1   1999.12.31 után született férfi nő 1 2 3 4

2-7. jegy a születési év utolsó két jegye, a hónap és a nap kétjegyű sorszámát adja 8-10. jegy egy sorszám az azonos napon születettek között 11. jegy ellenőrző kód

Az ellenőrző kód képzése Összegezzük a jegyek és a sorszámaik szorzatát, majd tekintjük a 11-el vett maradékot. Ahol ez 10, azok nem adhatóak ki. A sorszámozás 1997.01.01. előtt balról, utána jobbról történik.

Adóazonosító jel Tízjegyű számsor Az 1. jegy a 8 2.- 6. jegy a születési időpont és 1867.01.01 között eltelt napok száma 7 – 9. azonos napon születettek között kiosztott véletlen szám 10. Ellenőrző szám

A 10. jegy képzése A sorszámozás balról történik Összegezzük a jegyek és a sorszámaik szorzatát, majd tekintjük a 11-el vett maradékot. Ahol ez 10, azok nem adhatóak ki. A sorszámozás balról történik

TAJ szám 9 jegyű azonosító 1-8 folytonosan kiadott sorszám 9. Jegy az ellenőrző CDV kód. A páratlan helyeken állókat 3-mal, a páros helyeken állókat 7-tel megszorozzuk, és a szorzatot összeadjuk. A CDV az összeg 10-es maradéka.

Vény azonosító Speciális, zárt rendszerben használt EAN 13 vonalkód. 2 – 6. jegyek az orvos azonosítója 8 – 12. folyamatos sorszám 13. Ellenőrző kód, az EAN 13-nak megfelelő

ISBN (International Standard Book Number) 10 jegyű azonosító 10 – 8. ország kód (Mo.: 963) 7 – 5. kiadó kódja 4 – 2. kiadvány azonosító 1. Ellenőrző kód: A sorszámmal vett szorzatokat összegezzük. 11-es maradékot kivonjuk 11-ből, ha az 1-nél nagyobb, egyébként 0 esetén 0, 1 esetén X

EAN 13 és az ISBN Az ISBN EAN 13 kóddal is befoglalható: 1 – 3. 978 jegyek mindig 4 – 12 az ISBN jegyek 13 EAN 13 ellenőrző, így az ISBN ellenőr nem kell

Bankkártyaszám és a Luhn algoritmus Balról jobbra haladva a páratlan sorszámúakat megszorozzuk 2-vel. Ha a szorzat értéke > 9, akkor kivonunk 9-t belőle. A számokat összegezzük. Ha a kapott érték 0-ra végződik, akkor helyes a bankkártyaszám.

Az EAN 13 vonalkód 13 numerikus karakter 1 – 2, vagy 1 – 3 a termék származási helye. Pl.: Mo. 599, Olasz: 80-83, belső használatra: 20-29 Következő 4 v. 5 a termék gyártója A további karakterek a 12-ig a terméket azonosítja 13. Ellenőrző kód

EAN 13 ellenőrző kód Paritásnak megfelelően 1-el illetve 3-mal szorozzuk az első 12 jegyet. A 13. jegy az a szám, ami a szorzatösszeget tízzel oszthatóvá egészíti ki. Az EAN 8 kód ua. EAN13 az első 5 jegy nélkül. Ell.: Az első 5 jegy 0.

Statisztika SQL - ben A módus a halmazban előforduló leggyakoribb érték Nincs függvény rá, mert gyakoriság táblázat megvalósítható: Select salary, count(*) as frekquency from payroll Group By salary Having Count(*) >= ALL (select conut(*) from payroll group by salary)

Pontosabb képet kapunk ha 5%-os eltérést megengedünk Select avg(salary) as mode from payroll Group by salary having count(*) >= ALL (select count(*) * 0.95 from payroll group by salary); A modus nem erős statisztikai érték, mert kis változás is változtathatja.

A medinás Olyan értéket jelent, amelynél pontosan annyi nagyobb érték van, mint kisebb. Ha ez az érték létezik is a halmazban, akkor statisztikai mediánsnak nevezzük. Ha nincs a halmazban, akkor két halmazra bontjuk a hz-t, kisebb és nagyobb. A max és a min elemek átlaga lesz a mediáns. Ez a pénzügyi mediáns

Néhány megoldás mediánsokra Date első mediánsa Create view temp1 As select weight from parts union all select weight from parts; Create view temp2 as select weight from temp1 where (select count(*) from parts) <= (select count(*) from temp1 t1 where t1.weight >= tem1.weght) And (select count(*) from parts) <= (select count(*) from temp1 t2 where t2.weight <= temp1.weight); Select avg(distinct weight) as median from temp2;

Celko első mediánsa Select MIN(weight) from parts where weight IN (select p1.weight from parts p1, parts p2 where p2.weight >= p1.weight group by p1.weight having count(*) <= (select ceiling(count(*)) / 2.0 from parts) UNION Select max (weight) from parts where weigth IN where p2.weight <= p1.weight group by p1.weight having count(*) <= (select ceiling(count(*)) / 2.0) from parts));