Pozsonyi-Tóth Viktória

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - az NYDOP
A as időszak jelenlegi pályázati lehetőségei Dr. Körtvélyesi Katalin 20/
Elérhető támogatások vállalkozásoknak
Környezetipari Export Klaszter pályázat 2011-ben Morvai Balázs - Pál Attila KSZGYSZ – dec. 14.
Tudapest Kabinet „Legyen Budapest Közép-Európa vezető központja a K+F, az innováció az oktatás és a humánerőforrás-fejlesztés területén.” Céljai: – versenyelőnyt.
1 Talentis Innovációs és Vállalkozásfejlesztési Program Dr. Takács Ernő.
1 Zászlóshajó komplex programok és felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kátai Gábor felsőoktatási témavezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
I NFORMÁCIÓS T ÁRSADALOM T ECHNOLÓGIÁI PÓLUS Dr Magyar Gábor BME
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
A Gazdaságfejlesztési Operatív Program felsőoktatást érintő részei Dr. Peredy Zoltán GKM Innovációs és K+F Főosztály
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
Budapest Fejlesztési Pólus
2013. október 10. Bogsch Erik A gyógyszeripar válasz a kihívásra.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Biotechnológiai KKV-k a nemzetköziesedő tudásháromszögben VÁLLALKOZÁSI UTAK A BIOTECHNOLÓGIÁBAN Halász György Imre Szeged, december 11. NKTH Innotárs.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a DDOP
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
Az Egyetem, mint az innováció motorja ELTE Innovációs Nap Az Egyetem, mint az innováció motorja Fábián István, rektor Debrecen, február 26.
Egy év az Európai Unióban Arató Gergely Budapest, április 29.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A Neumann Kht. a kreatív iparágak szolgálatában Mátrai Julianna Pályázati szakértő Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht november.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
1 Szellemi tőke szerepe a tudástársadalom korszakában
Innovatív Magyarország
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
Magyar KKV-k sikerei és együttműködései a globális IT iparban
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Elemezze cége innovációs potenciálját! ‘800 európai vállalkozás mint összehasonlítási alap’
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
4 Tender Hungary Kft. (Sziklai Zoltán)
Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség - Innovációs tevékenységekhez felhasználható forrás lehetőségek augusztus 26. – dr. Nyiry Attila.
Dunaújváros, mint interregionális térszervező központ
Az innováció, mint a versenyképes gazdasági növekedés alapja
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
Nemzeti Technológiai Platform a
Konferencia a Kutatási kiválóság jövőjéről ELTE június 22. Dr. Farkas Ferenc általános és stratégiai rektorhelyettes PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM CSŐRE.
egyetemi tanár, főigazgató
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Dr. Husvéth Ferenc Tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes június 22.
Innováció a Pécsi Tudományegyetemen
Vállalkozások versenyképességének biztosítása az európai uniós forrásokkal Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Pécs és térsége gazdasága Pólus és a K+F+I november 27. Dr. Síkfői Tamás.
KKV-k külpiacra lépése és finanszírozási lehetőségeik *** A HITA szerepe a kereskedelemfejlesztésben Miskolc, november 13.
PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM SZENTÁGOTHAI JÁNOS KUTATÓINTÉZET.
Centralizáció és specializáció az Onkológiai sebészetben
A magyarországi K+F politika
Megjelentek az infokommunikációs pályázatok
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

Pozsonyi-Tóth Viktória Innovativ egészségügyi szolgáltatások klaszter együttműködésben: "From bench to bedside" Pozsonyi-Tóth Viktória KPS Orvosi Biotechnológiai Kft. 2009. január 21.

Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok Pólus program 2005. Kormány elindítja a pólus programot (Országgyűlésnek az Országos Területfejlesztési Koncepcióról (OTK) szóló 97/2005.(XII. 25.) határozata) ÚMFT Pólus városok: Budapest, Szeged, Miskolc, Pécs, Debrecen, Győr, Székesfehérvár-Veszprém Budapest pólus célja: Európából jól látható egészségipari centrum létrehozása. Budapest a többi pólus városhoz nem hasonlítható, versenytársai Bécs, Berlin, London, stb. 2008. elfogadásra kerül a Pólus Kézikönyv - vállalkozások a hálózatosodás és klaszteresedésrévén elérik azt a méretet, amely az európai szintű versenyképességhez szükséges és a magas hozzáadott értékű, exportorientált tevékenységek erősödésén keresztül jelentősen növelik az egész magyar gazdaság versenyképességét (világító tornyok létrehozása). Pólus program két iránya: Horizontális pillér: célja, hogy elősegítse a pólus városok üzleti környezetének javítását általános humán erőforrás fejlesztés és általános infrastruktúra fejlesztés támogatásával. Vállalkozásfejlesztési pillér: elsősorban a klaszteresedő vállalkozásokat támogatja.

Élelmiszerbiztonsági Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok MEDIPOLUS OBIK Szentágothai Klaszter Oktatásszervezési klaszter Élelmiszerbiztonsági klaszter Sejt- és génterápia Racionális hatóanyag-tervezés Szerkezeti biológián alapuló gyógyszerkutatás Szignáltranszdukciós diagnosztika

Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok CÉL Az orvosi biotechnológia, ezen belül a személyre szabott gyulladás- és daganat- diagnosztika, célzott gyógyszer- és sejtterápia területén Európából szabad szemmel látható együttműködési hálózat és kiválósági központ kialakítása. Implementációs eszközei: Klaszter brand-építés (Klaszter egységes megjelenítése); Erősségek, kitörési pontok azonosítása, Klaszter stratégia kialakítása, Bel-és külpiaci partnerkapcsolatok folyamatos értékelése, fejlesztése Klaszterben való munkavállalás vonzóvá tétele, PHd képzések, ösztöndíjak koordinálása.

Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok A KLASZTER ALAPJAI 3 sikeres Kooperációs Kutató Központ (a Semmelweis Egyetem gesztorságávalműködő Racionális Hatóanyag-Tervező Laboratóriumok KKK, az egykori Országos GyógyintézetiKözpont által vezetett Humán Biotechnológiai KKK és az MTA-SZBK Enzimológiai Intézet vezette Biotechnológiai KKK) – CellPharma 1,7 Mrd Ft Biotechnológiai Inkubátorház – 2 Mrd Ft Alkalmazott Orvostudományi Innovációs Központ – Corvin Kutató Kórház – 5 Mrd Ft Az európai piac meghatározó regionális egészségipai központja

Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok A KLASZTER TAGJAI összesen 38 tag 4 akadémiai kutatóintézet 1 alapítvány 33 KKV: - 3 középvállalkozás - 30 az egészségipar valamint az orvosi biotechnológiai kutatás- fejlesztés területén működő mikro- és kisvállalkozások

A Klaszter működésének jogi keretei Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok A Klaszter működésének jogi keretei Alapítás: 2003 Akkreditáció: 2008 Alapító okirat és Szervezeti és Működési Szabályzat tagdíj csatlakozási feltételek Klaszter szervezeti felépítése (közgyűlés, stratégiai tanács, titkárság) képviselet rendje (klaszter menedzsment) titoktartási és iratkezelési szabályok szellemi tulajdonjog szabályozása

Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok A Klaszter számokban A Klaszter nettó éves árbevétele (2007) 3,5 Mrd Ft KKV-k összes export értékesítési árbevétele (2007) 1,1 Mrd Ft (nettó árbevétel 30%-a) Átlagos statisztikai állományi létszám (2007) 236 fő A tagok által alkalmazott Phd-val rendelkezők száma (2007) 38 fő (összes stat.létszám 16%-a) KKV-k összes K+F ráfordításai (2007) 1,5 Mrd Ft (nettó árbevétel 42%-a) Kooperációban megvalósuló projektek ráfordításai (2005-2007 között) 136 MFt

I. Molekuláris diagnosztika Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok I. Molekuláris diagnosztika Misszió: a minimál-invazív endoscopia és molekulárisan célzott genetikai diagnosztika lehetőségeinek kombinált alkalmazása a személyre szabott terápiás eljárások kialakításához. Jelenleg kutatási fázisban hetente/havonta jönnek ki új prediktiv genetikai markerek, ill. új molekuláris célpontokon ható gyógyszerek, melyek hatékonyságát klinikailag validálni szükséges. A klaszter erőforrásainak összehangolt együttműködése révén nemzetközi kiválósági fejlesztő, ill. oktató gyógyító központ létrehozása, korai fázisú gyógyszer és diagnosztikum fejlesztés Eredmény: A daganatos betegek számára a legmegbízhatóbb vizsgálati módszerek bevezetése a rutin klinikai gyakorlatba.

Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok Példa-I: Új diagnosztikai eljárás a nem kissejtes tüdőrák személyre szabott kezelésére (EGFR teszt) 2004. január 24. 2004. május 22.

Példa 2: A TT-232 klinikai (Fázis I/II) fejlesztése Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok Példa 2: A TT-232 klinikai (Fázis I/II) fejlesztése 7 nap 480 µg/kg TT-232 kezelés 4h napi ciklusok 7 nap wash-out 1/12 beteg komplett klinikai válasz 3/12 beteg Parciális klinikai válasz Nincs toxicitás

II. Őssejt-terápiás eljárások klinikai bevezetése Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok II. Őssejt-terápiás eljárások klinikai bevezetése Cél: klinikai transzlációs kutatás-fejlesztés fejlett terápiás eljárások bevezetése (advanced therapies) területen. Ennek hatósági, klinikai és laboratóriumi (üzemszerű GMP) átterének kialakítása Eredmény: nemzetközi fejlesztési kooperációban (Kanada, Izrael, Mo) egy érképző őssejtes készítmény (VesCell) pilot klinikai vizsgálata sikeresen lezajlott 2008-ban. (2) porc őssejt beültetés kidolgozás folyamatban. Jövő: európai léptékű transzlációs, korai klinikai fázisú fejlesztési központ létrehozása Budapesten

Periphériás, nem operábilis érelzáródás megoldása őssejtekkel: Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok Periphériás, nem operábilis érelzáródás megoldása őssejtekkel: Preop 33 nap 17 nap 90 nap

Periphériás, nem operábilis érelzáródás megoldása őssejtekkel: Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok Periphériás, nem operábilis érelzáródás megoldása őssejtekkel: Before Tx 5 hónappal később

III. Corvin Orvosi Központ Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok III. Corvin Orvosi Központ Cél: a gyógyító alkalmazások klinikai bevezetését célzó kórházi szolgáltató infrastruktúra létrehozása. A Corvin Orvosi Központ az Orvosi Biotechnológiai Innovációs Klaszter (OBIK) nélkülözhetetlen infrastrukturális bázisát teremti meg: a szakterületen dolgozó K+F intenzív kis és középvállalkozások számára a vertikális integrációban zajló klinikai termék-bevezetés hátterét adva. Itt lehetővé válik a kutatás-fejlesztés és az ebből származó eredmények bevezetése a korszerű betegellátás folyamataiba. Egyéni orvosok Szolgáltató 1. Vezető szakmai képviselő Ingatlan Üzemelés Egyéni orvosok Vezető szakmai képviselő Szolgáltató 2. Egyéni orvosok Vezető szakmai képviselő Mediplaza modell

Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok A projekt kapcsán megvalósítandó konkrét tudományos-szakmai (K+F+I) célkitűzések: • Betegségek (elsősorban daganatok és gyulladásos betegségek) hátterében álló molekuláris szintű eltérések kutatása, új molekuláris gyógyszercélpontok azonosítása. Ennek érdekében sejtbiológiai laboratórium, biológiai minta bank, és világszínvonalú molekuláris biológiai laboratórium létrehozása. • A jelátvitelre ható molekulárisan célzott gyógyszerek személyre szabott alkalmazásához szükséges molekuláris diagnosztika fejlesztése. • A betegellátásban személyre szabott kezelési terv kidolgozása: a betegség hátterében álló molekuláris eltérés kimutatása, majd ennek ismeretében az adott eltérésre specifikus, célzott kezelés kiválasztása. • Közösségi és privát őssejtbank szolgáltatásokhoz klinikai háttér kialakítása. • Jelenleg csak külföldön elérhető technológia-intenzív (molekulárisan célzott gyógyszerek, őssejtterápia, génterápia) egészségügyi szolgáltatások Magyarországi elindítása, telepítése, fejlesztése. • Klinikai vizsgálatok (gyógyszerkipróbálások) lebonyolítása, elsősorban molekulárisan célzott gyógyszerek és őssejtterápiák esetében. • Centrál-laboratóriumi (elsősorban molekuláris diagnosztikai) szolgáltatások biztosítása nemzetközi klinikai vizsgálatokhoz. Annak érdekében, hogy a biomarker kutatások és fejlesztések is hazánkban történjenek. • Szoftver és eszközfejlesztés az invazív kardiológia és angiológia területén

A spin-off cégek létrehozásához szükséges kompetenciák Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok A spin-off cégek létrehozásához szükséges kompetenciák               Forrás: Convincive consulting  

Pólus – OBIK – Tervezett jövőkép – Kitörési pontok A gazdasági válság hatásai banki finanszírozás megnehezül és megdrágul KKV-knál jelentkező forráshiány, likviditási problémák Következményei pályázatok felértékelődése – banki források kiváltása Várható intézkedések magasabb támogatási intenzitás nagyobb előleg adminisztratív terhek csökkentése

KPS Orvosi Biotechnológiai Kft. www.kps.hu Itt szerepelnej a Te elerhetoseged