Mihályi Péter „Lehetséges-e az igazsághoz keresztülhazudni magunkat?” Gazdaságpolitika 2010: Forradalom vagy kontinuitás? – A REPUBLIKON INTÉZET konferenciája,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Egy csoport sikeres ember, karrierjük csúcsán, mindegyiküknek jó állása, álom autók és házak tulajdonosai, meglátogatták hajdani egyetemi professzorukat.
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A válság és ami utána következik….
GKI Zrt., A gazdaság helyzete – kampány előtt és után (Tények, várakozások és előrejelzés) Mérők Klubja Budapest, április 24. Dr. Karsai.
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
A gazdasági fejlettség mutatói
Fotók egy mexikói narkóvezér házából, miután letartóztatták.
2 Az oktatás továbbgyűrűző hasznossága „Education is expected to enhance knowledge and skills, which in turn affects productivity and income, which is.
A es válságok keresztény szemmel
A keynes-i gazdaságpolitika vége? Barcza György. USA gazdasági ciklusok 2.
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Görögország és az euró Artner Annamária április 15. MTA VKI 1.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A BRIC-országok jövője
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Észak Dél ellen.
Az ülő Buddha okos gondolatai:
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Comenius Comenius programokról általában Az egész életen át tartó tanulás Európai Uniós program egyik pályázati egysége: 1.Iskolai Együttműködések.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
Összehasonlító gazdaságtan
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Olvasd lassan és csendben!.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató Olcsóbb, hatékonyabb állam Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
„Erős pillérek – javuló közlekedésbiztonság” c. konferencia ORFK, Budapest, október 20. 1/19 Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
Bizalmi/likviditási válság
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? A konvergenciaprogram felzárkózási program Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
A jelenlegi válság és a reálszféra Chikán Attila egyetemi tanár, igazgató Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézet Versenyképesség Kutató.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Gazdasági és társadalmi kohézió az Európai Unióban Dr. Kocziszky György egyetemi tanár intézeti igazgató Salgótarján Miskolci Egyetem, Európa Gazdaságtana.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Tízből négy férfit zavarna, ha női főnöke lenne
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
A hazai fiskális politika általános kérdései és kihívásai 42. Közgazdász-vándorgyűlés Eger, augusztus
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Foglalkoztatottság 1.A foglalkoztatási ráta Magyarországon EU átlagban alacsony, a V4- ek között a legalacsonyabb. 2.A válság előtt egyedül Magyarországon.
VIDEÓ I.. Tisztelt Érdeklődő! Az alábbiakban egy új, kiegészítő jövedelemforrásról szeretnélek tájékoztatni. Amennyiben előfordult már, hogy:
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Románia és az EU-s csatlakozás. Problémafelvetés Visszatekintés Rendszerváltás utáni gazdaságpolitika A csatlakozás folyamata A csatlakozás után.
Magyar versenyképesség 2017
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Európai Uniós ismeretek
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Mihályi Péter „Lehetséges-e az igazsághoz keresztülhazudni magunkat?” Gazdaságpolitika 2010: Forradalom vagy kontinuitás? – A REPUBLIKON INTÉZET konferenciája, nov. 24. „Őrült beszéd, őrült beszéd: de van benne rendszer. ” avagy

2 Dramatis personae (játszó személyek)

3 Orbán Viktor  magyar nagytőkések és a kormány kapcsolata  sokk-terápia  működő tőke importja  fejlesztési politika, szektorális arányok

4 Orbán Viktor 1994-ben* „ Meg kellett volna találni azt a 8-10 nagyvállalkozót, akik majd Magyarország nagytőkései lesznek. (…) Ezeket kellett volna – nem kormányzati eszközökkel, hanem banki kapcsolatokon keresztül – támogatni. Ezekkel kellett volna személyes kontaktust kiépíteni, amelyet ők aztán jól tudtak volna használni a piacon, mint versenyelőnyt. Azt a kapcsolatot, amely őket így Magyarország miniszterelnökéhez vagy annak legbelső köréhez fűzte. Igen, az ország nyolc-tíz nagytőkés gazdasági érdekszférájává vált volna meghatározott területeken. (...) Ezzel a 8-10 nagytőkéssel kellett volna kiegyezni. (…) A bankárok előtt világossá tenni, hogy ez a mi 8-10 emberünk. Aztán már hagyni, hogy az üzlet a maga logikája szerint elrendezze a többit. Esetleg fejlesztési forrásoknál, pályázatoknál lehetett volna még segíteni, de ott is csak szolidan. (…) Antall ezt elmulasztotta. Nem volt hajlandó foglalkozni ezekkel a dolgokkal.” * Debreczeni Józsefnek adott interjú

5 Orbán Viktor a Színházművészeti Egyetemen április 30-án  „nem hagyományos kormányzás lesz", "sokaknak sok minden fog fájni".  az első két évben válságmenedzselő kormány és megszorítások jönnek  tőkét három helyről hozna az országba: Oroszországból, az arab világból és mérsékelten Kínából.

6 Orbán Viktor az RTL Klubban okt. 19.* „a termelőszektorra semmilyen válságadót nem vetettünk ki. Tehát ott, ahol a munkahelyek igazán létrejöhetnek (…) mert ott munkahelyeket akarunk megvédeni és munkahelyeket teremteni.” *Ld. Gács János cikke a Népszabadságban, nov. 23.

Matolcsy György – a miniszterelnök jobb keze.. Az utolérési politika „liberális” ideológusa

8 „Mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát, hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard.„ O.V okt. 5.

9 Utolérjük az EU-átlagot, a növekedés felgyorsítása  2001-es tanulmány: 2015-re az EU-15 átlagos fejlettségi szintjének elérése, 2025-re Mo. megközelítheti „a legfejlettebb EU-gazdaságok szélét”. (2x-szer gyorsabb növekedés, Széchenyi terv);  2008-as könyve: „Magyarország egy különleges élőlény, ha nem tud a legjobb lenni, akkor a legrosszabbak között lesz, ha nem tud éllovasként lovagolni, akkor sereghajtóvá válik.”  júl. : „Magyarországnak 2030-ra kell elérnie az uniós átlag feletti gazdasági fejlettségi szintet, életszínvonalat.”  szept.: „arcátlanul optimista és ambiciózus gazdaságpolitikával Mo ra túl is szárnyalja az EU országok átlagának szintjét”.

10 Matolcsy a liberális (szabadelvű) politika platformján áll, kritikája a „neoliberális” eszmék ellen irányul. téves A neoliberális politika téves alapelvei: 1. A piac önszabályozó 2. A pénz mindent jól mér 3. A magántulajdon mindenhol jobb, mint a közösségi tulajdon 4. A piaci versenyben mindig a jobb győz 5. Infláció és munkanélküliség között fordított összefüggés áll fenn. 6. Az egészségügyet, az oktatást és a kultúrát is piaci elvre kell helyezni. 7. A tőke az olcsó munkaerőt keresi 8. Minél nyitottabb egy gazdaság, annál jobb.

11 A reformok sorrendje Matolcsy (2008) szerint „ A másik döntő ok, ami miatt a liberális párt neoliberális egészségügyi politikája hibás, hogy az egészségügyi reformot legalább tíz másik reform megelőzi." (142. o.) 1) Gazdaságpolitikai hitelesség 2) Versenyképesség reformja 3) A nyugat-európai típusú jogállam megerősítése 4) Munkaerő-piaci reform 5) Egyensúly megteremtése 6) Oktatási rendszer reformja 7) Tőkevonzás képességének megerősítése 8) Adóreform és a bürokrácia nagyságrendi csökkentése 9) A gazdaság duális szerkezetének mérséklése 10) Nyugdíjrendszer reformja Érmes reformok Pontszerző reformok

12 A jogállamról „Ha egy szegény államban a törvény rendje megerősödik, akkor mindenki 100 dollárral lesz gazdagabb, de ha egy gazdag országban javul a jogkövetés – például a bíróságok munkája, az adómorál vagy a kormány jogkövető működése -, akkor dollárral lesz a nemzet minden tagja gazdagabb.”

13 Adóreform  Zéróösszegű adóreform: kedvezmények szűkítése + egységes adókulcs („szektorsemleges adózás”) = visszaáll a korábbi adóbevételi szint.

14 A tőke szerepe  A es Széchenyi-terv háttérszámításai alapján azt vélelmezi, hogy 1 Ft állami beruházási támogatás akkoriban 5-10 Ft vállalati beruházást mozgatott meg 5-7 éves időtávon belül.

15 A munkaerő szerepe  „A magyar felsőfokú végzettséget szerzők a éves korosztályban csak felét teszik ki a fejlett országok hasonló adatának, ami 100%-os lemaradást jelent, és azzal a kockázattal jár, hogy újratermeljük fejlettségi lemaradásunkat a világ fejlett részéhez képest.”  „Ha egy szegény országban egy évvel nő az oktatási idő, fejenként 800 dollárral lesz mindenki gazdagabb. Ha azonban egy fejlett államban, és Magyarország is ebbe a klubba tartozik, nő egy évvel a képzési idő, minden állampolgár dollárral gazdagodik. A tanulási idő meghosszabbítása a gazdagoknál 20-szor nagyobb eredménnyel jár, mint a szegényeknél. Az oktatási rendszerbe történő beruházás tehát a gazdag nemzetek sikerének igazi titka. Ez bővíti legjobban a nem kézzelfogható gazdaságot, tehát a teljes nemzeti vagyon négyötödét kitevő vagyonrészt.

16 Ki az erősebb?.

17 J. M. Keynes: „Általános elmélet...” (1936) utolsó mondatai a közgazdaságtudomány és az állambölcselet terén ugyanis kevesen működnek olyanok, akiket 25. vagy 30. életévük betöltése után új elméletek befolyásolnak „Azok a gyakorlati emberek, akik menteseknek vélik magukat minden szellemi befolyás hatásától, rendszerint valamelyik rég elhunyt közgazdász rabszolgái. Magas állásokat betöltő őrültek, akik hangokat hallanak a levegőben, hajdani könyvmolyoktól kölcsönözték rögeszméik magvát. Meggyőződésem, hogy rendkívül eltúlozzák a hagyományos érdekek erejét az eszmék fokozatosan érvényesülő hatalmával szemben. Az eszmék nem azonnal, de bizonyos idő múltával utat törnek; a közgazdaságtudomány és az állambölcselet terén ugyanis kevesen működnek olyanok, akiket 25. vagy 30. életévük betöltése után új elméletek befolyásolnak, s ezért valószínű, hogy azok az eszmék, amelyeket közhivatalnokok és politikusok, sőt agitátorok a folyó eseményekre alkalmaznak, nem éppen a legújabbak. Előbb vagy utóbb azonban az eszmék és nem a hagyományos érdekek törnek új utakat, és vezetnek jóra vagy rosszra.”

18 Orbán Viktor 1963-ban született ban 35 éves ben 26 éves volt ben 47 éves.

Köszönöm a figyelmet!