A HGF lehetséges formái, területei Dr. Nagy Henrietta, egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A helyi termékek szerepe a gazdaságfejlesztésben TAPASZTALATOK, PÉLDÁK, A FEJLŐDÉS LEHETSÉGES IRÁNYAI.
Advertisements

ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Dr. habil. Juhász Gábor, Ph.D. egyetemi docens
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
1.A gazdaság és az infrastruktúra fejlesztése, a foglalkoztatottság növelése 1.1 Mezőgazdasági és élelmiszeripari tevékenység fejlesztése •Biotermékek.
Vállalkozói pályázatok Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
A gazdaságfejlesztés jelentősége a települések és a térségek megélhetése és életben maradása szempontjából Az önkormányzatok működési és beruházási költség.
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
MRTT Vándorgyűlés Szeged, Nyugat-Bácska magyar lakta településeinek gazdasági és társadalmi fejlesztési lehetőségei Diósi Viola, Regionális.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
Sain Mátyás Vidék Akadémia, Mórahalom május 19.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Biomassza Bajnokság Magyarországon Kovács Emese ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ „Biomasszát fenntarthatóan” c. Konferencia Gödöllő,
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Foglalkoztatás-politika
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZÖTT TERVEZETT FEJLESZTÉSEI
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A SZOCIÁLIS GAZDASÁG SZEREPE ÉS JELENTŐSÉGE A HELYI TÁRSADALOM ÉS GAZDASÁG FEJLESZTÉSÉBEN, VALAMINT A TÉRSÉGI - TERÜLETI FELZÁRKÓZÁSBAN Dr. habil. Juhász.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Guzli László  Alakulás időpontja:2011. május 5.  Működés kezdete:2011. október 1.  Alapító tagok: 13 vállalkozás 1 felsőoktatási intézmény.
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A piac és a piacgazdaság. A piac fogalma Több értelmezése lehet: I. A piac a javak (termelés, szolgáltatás) realizálásának színtere, a tényleges és a.
Helyi Fejlesztési Stratégia intézkedéseinek bemutatása
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
„Út a munkához” program tapasztalatai
A határtérség.
Európai Uniós ismeretek
A piac és a piacgazdaság
A GAZDÁLKODÁS Készíítette: Czeglédi László. A GAZDÁLKODÁS KÖRNYEZETE Fogalma: céltudatos tevékenység, melynek keretében a rendelkezésre álló erőforrásokat.
Gazdasági rendszerek.
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Előadás másolata:

A HGF lehetséges formái, területei Dr. Nagy Henrietta, egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI

1. Helyi termékek

Mi számít helyi terméknek?  A helyi termékek vásárlásával erősíthetjük a helyi gazdaságot.  DE! Mi számít helyi terméknek?  Nincs egységes, országos szintű helyi termék minősítő rendszer vagy adatbázis.  Nehéz eldönteni, hogy egy termék tényleg helyi-e ha olyan alapanyagokat is tartalmaz, amik távolabbi helyekről származnak.  Mi a „helyi” fogalom távolsági alapja? 30, 50, 100 km?

Magosfa Alapítvány megfogalmazása:  „Minden amit nem importáltak. Amit nem az ország másik feléből szállítottak.  Ami helyben készül.  Amit 50 km-en belül adnak el.  Házi savanyúság a kertből. Friss kenyér a péktől. Gyümölcs a fáról. Cipő a sarki cipésztől. Hegedű a szomszéd hangszerkészítőtől.  Hagyományőrző portéka. Kézműves termék.  Ami nem tömegcikk. Nem nagyipari selejtmunka a hipermarketeknek.  Ami minimum 51%-ban helyi hozzáadott értéket (munkaerő, alapanyag) tartalmaz.  Helyi specialitás. Ételkülönlegesség. Használati tárgy.  Népi motívumokat őrző áru.  Amit sokszor nehezen, vagy egyáltalán nem lehet értékesíteni, pedig érdemes lenne.  Helyben, a helyieknek.  Hogy tudják, mit esznek meg. Hogy tudják, mit vesznek meg.”

A helyi termékek fogyasztásának kedvező hatásai  Segíthetjük a helyi termékekhez kötődő munkahelyek megőrzését vagy létrehozását (térségi munkanélküliség, elvándorlás csökkentése)  Növelhetjük a helyi vállalkozások bevételeit, aminek helyi társadalmi hasznai is vannak (közösségi kiadásokra fordítható adóbevétel)  Segíthetjük a hátrányos helyzetűek megélhetését  Segíthetjük a településre, tájra jellemző motívumok, szokások fennmaradását, újjáéledését, a helyi identitás megerősödését  A helyi termékek előállítása sokszor turisztikai látványosság és program lehet, így a termékek vásárlásával elősegítjük a térség idegenforgalmi kínálatának bővülését.  Az áruszállítás okozta környezetszennyezést is csökkenthetjük, mert az áru közvetlen közelről érkezik.

2. Helyi „pénz” – cserekörök, pénzhelyettesítő eszközök

A pénz funkciói  Értékmérő (azt célozza, hogy egységes rendszerben tudjuk kifejezni, hogy mi mennyit ér)  Áruforgalmi eszköz (a kereskedelmi rendszer rugalmassá tehető vele, és az áru és a pénzmozgás időben el is válhat)  Lehetőséget ad a felhalmozásra és a spekulációra is (utóbbi jelentősége sokszorosára nőtt napjainkban)

A gazdasági válság idején…  A forgalomban lévő pénz mennyisége csökken,  A gazdaság likviditása romlik,  A munka- és pénzkereseti, illetve a hitelfelvételi lehetőségek beszűkülnek.  A közösség tagjai pénzhiányban szenvednek  De ha a közösség tagjai közül mindenki képes valamilyen szolgáltatást nyújtani, vagy terméket termelni, mindenkinek szüksége van mások szolgáltatásaira, árucikkeire, a „csere” mégsem történik meg, mivel sokan nem rendelkeznek az üzlet kezdeményezéséhez szükséges fizetőeszközzel.  A fizetőképes réteg tekintetében megfigyelhető, hogy a vállalkozások nem egymás szolgáltatásait veszik igénybe, hanem gyakran a globális piacról keresnek üzleti partnereket, miközben a helyi erőforrások kihasználatlanok és a térséget munkanélküliség sújtja.

A pénz funkcióinak helyreállítására rendelkezésre álló megoldások 1.  A zárt közösség által megszervezett önsegítő rendszerek (a közösség a tagok szolgáltatásainak, árucikkeinek kölcsönös igénybevételét, cseréjét megkönnyítő adminisztrációs rendszert hoz létre)  közösségi önsegítő rendszer,  csereklub,  helyi cserekereskedelmi rendszer (LETS local exchange trading system),  szívességi bank,  kaláka kör. Céljuk:  egy közösségben a kihasználatlan lehetőségeket összekössék a kielégítetlen igényekkel

A pénz funkcióinak helyreállítására rendelkezésre álló megoldások 2.  Helyi fizetőeszköz, pénzhelyettesítő eszköz kibocsátása (a törvény szerint ennek banki fedezete van, így bármikor visszaváltható a hivatalos fizetőeszközre)  A pénzhelyettesítő nem kamatozik, esetleg idővel romlik az értéke, ezért élénk áruforgalomra ösztönöz.  Egy adott körben működik, így a térségi gazdasági kapcsolatokat erősíti, a helyi gazdasági tevékenységet élénkíti

3. Helyi alternatív energia, autonóm kisközösségi energiaellátás

A megújuló energiaforrások helyi gazdaságfejlesztési jelentőségei  Csökkentik a térség energiafüggőségét,  A saját energiatermeléssel helyi ipart, foglalkoztatást teremtenek,  Az összes haszon helyben marad:  az előállított energia vételára,  energiaszolgáltatás díja,  alapanyagok ára,  a termelés, szolgáltatás, karbantartás révén keletkező foglalkoztatás eredményeként munkajövedelem.

Magyarország potenciálja  Természeti adottságai kedvezőek a biomassza hasznosításhoz, geotermikus energia és a napenergia kihasználásához, kisebb jelentőségű a szél- és a vízenergia  A biomassza a legnagyobb és bővíthető hazai energiahordozó- bázis (energianövények termelése bővítheti a helyi foglalkoztatást, de talán még nagyobb lehetőség a melléktermékek, mezőgazdasági hulladékok energetikai hasznosítása, pl. biogáz-termelés)  Kedvezőek a feltételek a bioetanol előállításához szükséges kukorica termesztéséhez  A geotermális adottsága is kedvező (a geotermikus grádiens 1,5 szerese a világ- és az európai átlagnak) D-Dunántúl, Alföld  A napsütéses órák száma jóval kedvezőbb, mint Ausztriában vagy Németországban  A hazai szélfarmok átlagos összesített kihasználtsága 20% körüli, ezért a fajlagos energiatermelés alacsony  Vízerő-hasznosítási adottságok gyengék.

4. Mikro-, kis- és középvállalkozások helyi fejlesztése

Helyi vállalkozások  Szerepük számos csatornán keresztül érvényesül  Közvetlen pénzügyi hatás az adóbevételeken keresztül érvényesül (iparűzési adó, építményadó)  Legjelentősebb a foglalkoztatási szerep  A helyi gazdaság jelent önfoglalkoztató (egyéni vállalkozó, őstermelő) és munkavállalói munkahelyeket  Ha a fogyasztás minél nagyobb hányadát sikerül a településen tartani, a helyi gazdaság önmagát finanszírozza  Még közvetlenebb hatás, hogy ha az emberek helyben munkához/jövedelemhez jutnak, az önkormányzat szociális kiadásai jelentősen csökkennek  Jelentős a szerepük a helyi kulturális, sport és egyéb tevékenységek szponzorálásában is

A vállalkozások fejlesztési lehetőségei  Minden vállalkozás lehet a HGF alanya (haszonélvezője) vagy kezdeményezője is,  Nem törvényszerű, hogy a vállalkozásokat közösségi vagy állami intézmények fejlesztik. A vállalkozások maguk is indíthatnak térségi együttműködéseket,  működtethetnek információcserére, konzultációra alkalmas fórumokat,  helyi vállalkozói szövetségekbe, klubokba, egyesületekbe tömörülhetnek.

Segítségre elsősorban az induló KKV-knak van szükségük, mert…  forgóeszköz hiánya  tőkeszegénység  hitelfelvételi képesség korlátozottsága  szerényebb innovációs képesség  nyelvtudás hiánya  új ismeretek (marketing, uniós ismeretek stb.) megszerzésének korlátai Cél:  munkához és piachoz jutni  meglévő piacukat, tevékenységüket megőrizni

5. Szociális gazdaság

A 21. sz. kihívásai  Környezetszennyezés, éghajlatváltozás, energiahiány, ivóvízhiány  az emberek értelmes munkához és munkajövedelemhez juttatása,  az elosztási rendszerekben a munka szerepének átértékelése,  új alapelvek megfogalmazása, érvényesítése.

 A 70-es évektől fokozódó ütemben csökken a „fejlett világban” a munkáért kapott bérből élők száma és aránya  Ezzel párhuzamosan rohamosan nő a munkajövedelemmel nem rendelkezők tábora  Változik a generációk között a munkához való viszony, így a foglalkoztatottá válás kifejezése is (2 vh. között munkát kerestek, a teljes foglalkoztatásnál munkát vállaltak, ma egyre inkább munkát teremtenek önmaguknak)  A „munkátlanság” kihívására válasz a profitért folytatott versenyre épülő gazdaság eltolódása egy szolidárisabb gazdaság felé  Szolidaritás: a társadalom tagjai, a gazdaság szereplői által másokért/egymásért vállalt felelősség érvényesülése

A szolidáris gazdaság területei  Adósságállomány kezelése  Kölcsönös előnyök alapján működő kereskedelem  Etikus finanszírozás  Szociális vállalkozások  Nemek, emberfajták, etnikai és vallási csoportok közötti esélyegyenlőség  A fiatalok érvényesülésének engedése  Tudatos fogyasztás  A politika és a civilek közötti párbeszéd  A közösségek által birtokolt területek és erőforrások védelme  Saját piacok menedzseléséhez való jog

Social economy=szociális/szolidáris gazdaság?  Egyszerre jelenti a csak a piaci és a közszereplőkkel számoló gazdasági modellnek a szereplők közötti szolidaritásra épülő alternatíváját, és  az EU-ban tekintett szűkebb, a piacgazdaságban kiegészítő gazdaságként működő, a 3. szektorhoz kötődő gazdasági tevékenységeket Az értelmezések 2 közös pontja:  olyan gazdasági tevékenységet feltételeznek, mely az üzleti célokkal szemben nem a haszonszerzésre törekszik  ezen gazdasági tevékenységek meghatározásában és működtetésében kiemelt szerepet tulajdonítanak a közösségeknek

A helyi szükségletek kielégítésére épülő, alapvetően foglalkoztatási céllal bíró szociális gazdaság jellemző területei  Szociális szolgáltatások (otthoni segítségnyújtás idős emberek számára a háztartási munkában, ebéd vagy bolti áruk, gyógyszerek házhozszállításában, gyermekfelügyelet)  Településüzemeltetés (közterületek, utcák, terek, árkok, csatornák gondozása, kertészeti és műszaki munkák, hulladékgyűjtés és –hasznosítás, öreg épületek felújítása, helyi- helyközi közlekedés szervezése főleg vidéki kistelepüléseken)  Informatikai és kulturális szolgáltatások (speciális információs és kommunikációs technológiák kiépítése, működtetése, kulturális, hagyományőrző és szabadidős programok szervezése

Folyt.  Erdőtelepítés és gondozás (erdők telepítése, kezelése a vidéki térségekben)  Tájfenntartó gazdálkodás (kisüzemi mezőgazdasági és kertészeti tevékenységek, természetvédelmi célú gazdálkodás, természetvédelmi területek gondozása, vízfolyások, erdősávok, fasorok gondozása)  Mezőgazdasági és erdészeti termékek feldolgozása (helyben előállított mezőgazdasági és erdészeti termékek kisüzemi feldolgozása)  Kézműipar (hagyományos kézműves mesterségek felélesztése, működési feltételeik biztosítása)  Turizmus (falusi turizmus, ifjúsági turizmus, zöldturizmus feltételeinek biztosítása, szolgáltatások működtetése)

 A HGF-t elsősorban a helyi önkormányzat, illetve maguk az érintett szereplők (a vállalkozások) végezhetik  együttműködnek a helyben megtalálható szervezetekkel (vállalkozásfejlesztési alapítványok, gazdasági kamarák, munkaügyi központok)  A gazdasági kamarák, mint köztestületek sajátos eszköztárral rendelkeznek (szerepük van a szakképzésben, vállalkozási, gazdasági tanácsadásban, képzésekben, tájékoztatásban, üzleti kapcsolatok építésében, K+F tevékenységben, kutatási eredmények hasznosításában hídképzők)  Az oktató és képző intézmények szerepe kulcsfontosságú a piacképes szakmák oktatása, a munkaerőigény-orientált képzés területén  A település irányítóinak elkötelezettsége, motiváltsága elengedhetetlen!

A szolidáris gazdaság szabályozásának fejlődése az EU-ban  Az EU lakosságának 30-50%-a egy vagy más módon kapcsolatban áll a szociális gazdasággal.  Az elmúlt évtized folyamán a szociális gazdasági szektor lassan, de vitathatatlanul az intézményesülés és az általános elismerés szakaszába lépett.  Csak néhány tagországnak van olyan minisztere, akiknek közvetlen felelőssége van a szociális gazdasággal kapcsolatban.  Több tagállam még mindig nem ismeri el hivatalosan a szektort.  Az Európai Bizottság 1990-ben megalkotta saját definícióját.  Az évi luxemburgi csúcstalálkozó szintén megadta az elismerést a szociális gazdaságnak.

A Bizottság elismerte, hogy a szociális gazdaság hozzájárul…  a foglalkoztatás és szociálpolitika,  a bővítés,  a regionális fejlesztés,  a közbeszerzés,  az alkalmazotti tulajdonlás,  a munkaszervezés és fejlesztés területeihez.

Köszönöm a figyelmet!