STERILEZÉS, DEZINFICIÁLÁS

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszerbiztonsági útmutató
Advertisements

A KLÓR ÉS A TISZTÍTÓSZEREK
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Mi az a mikroorganizmus?
Antigén-antitest kölcsönhatáson alapuló módszerek (ELISA, immunhisztokémia, Western blot, lateral flow tesztek)
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Rézcsoport.
A VII. főcsoport elemei és vegyületei
Szervetlen kémia Hidrogén
A víztisztítás és a vízminőség vizsgálata
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Tisztítás, fertőtlenítés
Az ultraibolya sugárzás biológiai hatásai
Víztisztítás ultraszűrésel
Szabad aminosavak termelésének kimutatása a talajmikroorganizmusok tenyészetében.
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Upstream / downstream folyamatok
Aceton, butanol 2,3-butándiol
A KLÓR klorosz = zöld A KLÓR klorosz = zöld KÉMIAI JEL: Cl2
Kémiai BSc Szerves kémiai alapok
Mikrobiológiai kontroll-lehetőségek
Mangáncsoport elemei.
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
Élelmiszerek gyártása
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Sav bázis egyensúlyok vizes oldatban
Sterilizálás Dr. Dézsi Anna Júlia.
Halmazállapot-változások
Sütőipari termékek.
Injekció/infúzió követelmények
A szappanok káros hatásai
Szappanok káros hatása
PARENTERÁLIS KÉSZÍTMÉNYEK GYÁRTÁSÁNAK
Gyors mikrobiológiai módszerek
Limulus-test A név egy alsóbbrendű tengeri rák latin nevéből ered; Limulus polyphemus. A Limulus-test segítségével a Gram-negatív baktériumok által termelt.
A baktériumok törzse.
TRUEFOOD záró-konferencia április munkacsomag Hagyományos élelmiszerek tápértékének fejlesztése: szárított-érlelt sonkák sótartalmának csökkentése,
TALAJ KÉMIAI TULAJDONSÁGAI
A sósav és a kloridok 8. osztály.
Penészgomba vizsgálat levéltári iratátvételek során
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Nitrifikáció vizsgálata talajban
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
Vízminőség védelem A víz az ember számára: táplálkozás, higiénia, egészségügy, közlekedés, termelés A vízben található idegen anyagok - oldott gázok -
Energia-visszaforgatás élelmiszeripari szennyvizekből
Epe- és májbetegségek gyógyszerei, enzimkészítmények
Fertőtlenítés sterilizálás
Dürer kísérletbemutató
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
Vízminőség-védelem Készítette: Kincses László. Milyen legyen az ivóvíz? Legyen a megfelelő… mennyiségben minőségben helyen Jogos minőségi elvárás még,
Állattartó telepek és létesítmények fertőtlenítése
Laky Dóra Ózon és ultraibolya sugárzás felhasználása ivóvíz fertőtlenítésre Konzulens: Dr. Licskó István Prof. Tuula Tuhkanen szeptember 25.
7. lecke Az ember és az egysejtűek. Baktériumok  Kórokozó baktériumok -viszonylag kevés faj - paraziták - paraziták károsítják a gazdaszervezetet: károsítják.
A fehérjék biológiai jelentősége, felépítése, tulajdonságai Amiláz molekula három dimenziós ábrája.
Kén oxidjai és a kénsav. Kén-dioxid SO 2 Fizikai tulajdonságai: Színtelen, szúros szagú, levegőnél nehezebb, gáz. Kémiai tulajdonságai: Vízben oldódik.
Az élet legegyszerűbb megnyilvánulása: prokarióta sejtek eredete, típusai, felépítése A mindenhol jelenlevő sejtek.
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
Víztisztítás ökológiai szempontjai
Készítette: Kothencz Edit
Mikrobák mennyiségi meghatározása
Gyakran felvetődő kérdés
Különböző spéci mikroszkópok és festési eljárások
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
GYAKORLATI ÚTMUTATÓ A TESZTELÉS FOLYAMATA
Antibiotikumok kimutatása a talajból
Előadás másolata:

STERILEZÉS, DEZINFICIÁLÁS

Kórokozók érzékenysége HIV: 10% hypo, 70% etanol vagy i-propanol, 2-4% aldehid, 6% H2O2, mosószeres mosás! HBV: 10% hypo Prion: erősebb autoklávozás (1 óra), 5% hypo, 1M NaOH

Baktériumokat károsító hatás Bakteriosztatikus – nem pusztítja el , csak szaporodásukat gátolja, hatás megszűnte után újból növekedés Baktericid – elpusztítja a mikróbákat Baktericid hatású szerek: időegység alatt mikrobák azonos hányadát pusztítja el, tehát az élő baktérium szám exponenciálisan csökken

I - STERILEZÉS

Csíraszám csökkenése

Sterilezés hővel Nukleinsav, membránkárosító hatás (Hideghatás – csak bakteriosztatikus hatás) Nyílt láng – pl kacsanál is Hőlégsterilezés („száraz hő”) 160oC 2 óra, vagy 140oC 3 óra üvegáruhoz „Nedves hő”- gyorsabb, hatásosabb Denaturálják a mikrobiális fehérjéket Legtöbb mesophil nem spórás 60° 30 perc de S. aureus, S. fecalis 60 perc, Legtöbb betegséget okozó bakt. és gomba 80° 10perc de C. botulinium 100° 5,5 óra!!

2. Autokláv (túlnyomás, telített gőz) 1. Kifőzés – de max 100°C Spóra, hepatits nem puszul el 2. Autokláv (túlnyomás, telített gőz) nyomás alatti telített vízgőz elősegíti a hő bejutását a sterilezendő anyagba nyomás növelésével emelkedik a hőmérséklet is +1 Atm  121 oC, 20-30 percig ( bár 10 perc alatt hatásos) + 2 Atm - 134 °C steril próba: színváltó csíkkal bakt. spórával (=B. stearothermophilus)

Autokláv - ipari méretek

Autokláv - labor méretek Autokláv fogászati eszközökhöz

Az autokláv működése - 1

Az autokláv működése -2

Az autoklávozás szakaszai

Sterilezés egyéb lehetőségei Szűrés pirogén anyagok (LPS) eltávolítása hővel sterilezett folyadékokból nem hővel sterilezhetők csíramentesítése, ill levegő HEPA szűrővel Nitrocellulóz szűrőn, (mikr. adszorpciója) szita hatás Tulnyomáson , megfelelő pórusmérettel akár vírusok is! Besugárzás UV– citozin : hidratáció, timin uracil :dimerizáció Germicid lámpák, inkább boxokban, kisebb munkaterületekre (sötét terület) Y – nagy áthatoló képességű, szabad (hidroxilion) gyökök keletkeznek- replikáció gátlódik. Egyszer használatos eszközök : injekciós tű, fecskendő Gázzal - β-propiolakton alkiláló hatás: protein és ns károsító Műanyagok sterilezése, de szellőztetni kell

Plazmasterilezés Mechanikus hatások Elektromos vagy mágneses erőtérrel a H2O2 plazmaállapotba kerül, szabadgyökök kölcsönhatásba lépnek a mikroorganizmussal. Végén O2 ill víz lesz belőle Hőre és nedvességre érzékeny anyagok Vírus, spóra, bakt. Mechanikus hatások Többször 10mPa, de csak elmélet, ill ultrahang is, fagyasztás olvasztás többször…

Szűrés

Membránszűrés (tápfolyadékok)

Besugárzás

Gázsterilezés

II - CSÍRASZÁM ÁTMENETI CSÖKKENTÉSE

Hőkezeléssel Pasztőrözés: 65oC 30 perc, vagy 85oC 5 perc (tej) de TBC kórokozó túléli Tyndallozás (frakcionált hőkezelés): 85oC 30 percig – 37oC egy éjszakáig (3x) - spórákból vegetatív alakok lesznek

Fertőtlenítőszerekkel Bőrfertőtlenítés (=antisepticumok) Bőr élő mikróbáinak számát csökkentjük. Szőrtüszőkből újra kolonizálódik. Élettelen felszín fertőtlenítése (=dezinficiálás) Hatáserősség függ: koncentráció, behatási idő, pH fenoléhoz hasonlítják (=fenol-koefficiens) természetes anyagok (vér, genny, stb.) inaktiválhatják, közömbösíthetik a fertőtlenítőszer hatását !Fontos h minél kisebb koncentrációban gátolja a mikr. és ne legyen toxikus, bomlékony, hatása sokáig tartson

Fenolkoefficiens meghatározása Baktérium 1:50 1:60 1:70 1:80 1:90 1:100 Fenol Baktérium 1:100 1:200 1:300 1:400 1:500 1:600 X

Kioltás 5 és 10 perc inkubáció után fenol X 1:50 1:70 1:60 1:90 1:80 1:100 1:300 1:200 1:400 1:500 1:600 fenol X 1:50 1:70 1:60 1:90 1:80 1:100 1:300 1:200 1:400 1:500 1:600

Leolvasás 24 óra múlva 5 perc 10 perc Értékelés: 200/70 = 2,85 fenol X 1:70 1:60 1:90 1:80 1:100 1:50 1:300 1:200 1:400 1:500 1:600 fenol X 1:50 1:70 1:60 1:90 1:80 1:100 1:300 1:200 1:400 1:500 1:600 Értékelés: 200/70 = 2,85

Fertőtlenítőszerek Sejtmembrán károsítása detergensek – felületaktív anyagok (anionos, kationos) támadáspont a bakt. membránja alkoholok (70%-os ethanol, i-propanol) dezorganizálják a lipid struktúrát, fehérje denat. és vízelvonó hatás Spórák és gombák ellen kevéssé hatásosak fenoltartalmú szerek (fenol, klórhexidin) membránhoz kötött oxidázokat és dehidrogenázokat inaktiválja

Fertőtlenítőszerek Denaturálószerek Erős ásványi savak (HCl, H2SO4) Szerves savak (ecetsav, citromsav, tejsav) Élelmiszeriparban gyakran használják tartósításra Nehézfémsók: (enzimek működését gátlók) Ezüst-sók (Ag-acetát szemcsepp újszülötteknék, N. gonorrhoeae okozta blenorrhoea kialakulása ellen) Hg-sók (főleg szerves) As-vegyületek

Fertőtlenítőszerek Oxidálószerek Szabad SH- csoportokat oxidálják Halogének (jód, klór - hipo) H2O2, KMnO4 Festékek (bőrecsetelésre) Anilin festékek: brillantzöld, malachitzöld, kristályibolya!! – szelektív táptalajokba is keverik biz. baktériumok gátlására

Fertőtlenítőszerek Alkiláló ágensek Fehérjék alkilezése formaldehid (formalin), glutáraldehid

Dezinficiensek lehetséges támadáspontjai

Dezinficiensek hatása a baktériumokra

III - KONZERVÁLÁS

Élelmiszerek Konzervek – autoklávban sterilizálják lekvár, savanyúság 1-3% NaCl, 40% > cukor, benzoesav, szalicil

Gyógyszeriparban injekció, orrcsepp, szemcsepp benzoesav, fenolszármazékok besugárzás

Steril gyógyszerkészítmények ellenőrzése anaerob táptalaj (tioglikolát vagy Holman) gomba táptalaj

„Limulus amebocyte lysate” (LAL) teszt Cél – endotoxin kimutatás injekciós készítményekből elsősorban ill egyéb gyógyszeralapanyagokból Biológiai háttér – a patkórák, Limulus polyphemus vére endotoxin hatására megalvad – az alvadásért felelős enzim a vér amoebocytáinak granulumaiban található  lizátum: enzim Proenzim Koaguláz Koagulogén Koagulin LPS Reakció Detektálás – koagulin (alvadék) – turbidimetria

Pozitív reakció: ha az inkubálási idő letelte után a csövet megfordítva a gél állagú anyag megtartja formáját. Minden más esetben negatív

Mikrobiális korrózió BIOFILM !!!