© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország 2012. október 17. Zöld flotta program.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Energia – történelem - társadalom
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
© Copyright 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. Önkéntes oktatói tapasztalatok.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Pénzgyárak és problémák Közgazdaságtan alapjai Bevezetés a földrajzba Márton János MFK13F – HUI3O0.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
Hatékonyságnövelés IT biztonsági megoldásokkal Szincsák Tamás IT tanácsadó 2012.Október 17.
Szakdolgozat A közúti közlekedés környezetterhelése Debrecenben
A víz-háborúk kora jöhet
JVSZ EU Bizottság február 09. „A gazdaságfejlesztési pályázatok módosuló feltételrendszere és a gazdasági válság: könnyítések és kockázatok”
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Ismétlés, rendszerezés
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Épületek gazdasági életciklusai július 23.ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT Horváth Zsolt építészmérnök, szakértő HORBER Mérnökiroda Kft. Építéstudományi.
Beruházás-kontrolling
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Amiről szégyenlősen nem beszélünk korrupció és árverseny Korrupció, kiváltó okok, következmények és azok hatása a kereskedő és az importőr piacára. A felhozott.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Globális problémák.
1. Példa: Melyiket választaná, ha r=12%? A) F 3 = 7000$ B)
KAMPÁNYTERVEZÉS ALAPJAI – mit gondoljunk végig, mielőtt hirdetni kezdünk?
Éghajlatváltozásról MSZOSZ Elnökség március 2.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
Civin Vilmos MVM Zrt. „Klímacsúcs” Budapest, február 27. Klímaváltozás és egy állami tulajdonú villamos társaság.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Megtakarítási módszerek a vállalatok gyakorlatában Berey Zita
A fenntarthatóság anyagi és kommunikációs motivációja CARBON SOLUTIONS GLOBAL LTD.
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
Kiválóság és verseny a felsőoktatásban. Globális folyamatok Prof. Dr. Hrubos Ildikó Budapesti Corvinus Egyetem „Fókuszban a tudományos műhelymunka” – harmadik.
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Mennyire modern a hazai elit?. 2 Mennyire modern a hazai üzleti elit… … információszerzésben? … médiafogyasztási szokásaiban? … életmódjában?
Koncz Róbert március 26. Rekreációs kert kialakítása a Prologis Harbor Parkban - avagy a természet betörése az iparterületre III. Greennovációs Nagydíj.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
Fenntarthatóság Dr. Szigeti Cecília.
Előadás másolata:

© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program

A WWF és szerepe a kérdésben? Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program

A WWF-ről röviden Több mint 100 országban 5 kontinensen +100 Több mint 50 éve a természet védelméért 1961 Több mint 5000 munkatárs világszerte Több mint 5 millió támogató +5M Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program

Miért a WWF? Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program Az élővilág állapotát kifejező mutató 30%-os csökkenést mutat az elmúlt 40 évben Ha külön vizsgáljuk a trópusokat és a mérsékelt égövet, akkor a trópusokon drámai, 60%-os romlás tapasztalható Az állapotromlás egyik legfontosabb okozója globális nagymértékű szén-dioxid-kibocsátás miatti éghajlatváltozás Globális élő bolygó index Év

Miért a közlekedés? Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program A globális CO 2 kibocsátás 17% származik a közúti közlekedésből Egyes országokban jóval 50% felett, Luxemburgban például 61% Sok fejlődő országban a kevés autó miatt még alacsony, de „robbanás várható, Kínában az érték még csak 5%, miközben a kibocsátás már most nagyobb, mint teljes Latin- Amerikáé 26%

A WWF Zöld flotta program A cégek nagy része kiemelten fontosnak tartja a környezet védelmét, ennek ellenére csak kis részük tesz a valóságban is ezért. Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program 2010-óta 50 nagyvállalatot és több mint 100 kis- és középvállalkozást kérdeztünk meg, hogy Saját megítélésük szerint mennyire veszik komolyan az általános környezetvédelmi szempontokat a megkérdezett vállalatok? Gépkocsi-vásárlásaik során milyen súllyal esnek latba a környezetvédelmi szempontok? Gépkocsi-flottájuk használatánál mennyire figyelnek oda az üzemanyag-felhasználás mérséklésére és általában környezeti hatásaik csökkentésére? Milyen módon segíthetjük őket abban, hogy flottáik környezeti hatása (tovább) csökkenjen?

Miért lehet fontos ez egy cégnek? ArculatKöltségCSR Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program

De mit is jelent ez a valóságban? Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program

A kibocsátás-csökkentés modellje? Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program Járműpark kiválasztása a környezeti hatások figyelembevételével Meglévő járműpark lábnyomának csökkentése Elkerülhetetlen környezeti hatások ellentételezése

Járműpark kiválasztása A környezeti hatások figyelembevételével Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program A tulajdonlás teljes költsége (TCO) Üzemanyag, karbantartás Biztosítás, finanszírozás Beszerzés A tulajdonlás teljes költségének figyelembevétele, nemcsak a beszerzésé Életciklus-szemlélet A környezeti hatások figyelembevétele és tudatosítása Ésszerű választás a szükségletekhez mérten

Az ötfokozatú skálán a „kiemelt fontosságú” válaszok aránya Az autóválasztás szempontjai a vállalatoknál Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program

Meglévő járműpark lábnyomának csökkentése Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program Valós kibocsátások és környezeti hatások mérése Célok kitűzése Megfelelő karbantartás, eco-driving módszerek népszerűsítése, oktatása A fogyasztás- és kibocsátás- csökkentés ösztönzése, akár pénzügyi ösztönzőkkel Az eredmények figyelése, visszajelzés az autót használók felé A vállalatok háromnegyede szeretné csökkenteni kibocsátásait… Ezzel szemben csak negyedük van tisztában a kibocsátások mértékével.

Elkerülhetetlen környezeti hatások ellentételezése Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program Erdőtelepítés CO 2 megváltása Környezet és természetvédelmi beruházások támogatása Mert nem kerül sokba Mert a vásárlók értékelik Mert előbb-utóbb mindenkinek kötelező lesz Egy liter üzemanyag elégetésének környezeti hatásait ellentételezni csak 5-10 forint.

Letölthető Kézikönyv a környezetkímélő autóhasználatról Vállalati autóflották környezettudatos használata WWF Zöld flotta program

Köszönöm a figyelmet! valts.wwf.hu