Csoportgondolkodás Koszta – Lőrincz – Nagy – Oszip – Varga.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Advertisements

PTE PMMK ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI ÉS MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK MINŐSÉGMENEDZSMENT 4. ELŐADÁS.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
Csoport munka.
Komplex Instrukciós Program
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
2005. Operációkutatás Ferenczi Zoltán. Széchenyi István Egyetem Operációkutatás eredete •második világháború alatt alakult ki •különböző szakmájú emberekből.
2. előadás.
Minőségmenedzsment alapelvek
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
A kutatási program rövid bemutatása
A CSOPORT MEGHATÁROZÁSA
DÖNTÉSELMÉLET A DÖNTÉS = VÁLASZTÁS A döntéshozatal feltételei:
Közönségkapcsolatok (PR)
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Játék.... KISISKOLÁSOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ Készítette: Nagy Erzsébet Mátis Katalin Bóné Orsolya.
A MÁTRIX SZERVEZETI FORMA
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
A szervezeti problémák kezelése
Gazdasági modellezés,döntési modellek
Egyéni döntések a szervezetben
Döntéselőkészítés, döntéstámogatás
Együtt egymásért és magunkért
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA III.. A 60-as évek antropológiája E. Wolf: részterületek, terminusválság El ő zmények: 1.Angolszász strukturalista funkcionalizmus.
DÖNTÉSELŐKÉSZÍTÉS, DÖNTÉS
Operációkutatás eredete
Az óvodapedagógusok hazai társadalmi elfogadottsága, az óvodai munka szakmai felügyelete és minőségbiztosítása Villányi Györgyné Jutka tudományos munkatárs.
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A kutatás és innováció értékelése MTA, Budapest, április A kiválóság mércéi és az ezek körüli viták SCHUBERT ANDRÁS MTA – KSZI, Budapest.
Megfigyelés Irodalom: Falus Iván (200,szerk.): Bevezetés a pedagógiai kutatás módszereibe. Műszaki Könyvkiadó, Budapest.
MÁSODIK MILLENNIUM VISSZANÉZVE (MMV) Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Második Millennium - másodszor Magyar Urbanisztikai Társaság Budapest,
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
A CSOPORTOK Dr. Dinnyés János professor emeritus Vezetéstudományi tanszék.
1. Bevezetés a tárgy célja: azoknak az eszközöknek és módszereknek a megismertetése és begyakoroltatása, melyek az érvelések megértéséhez, elemzéséhez,
1 A CSOPORT NEHÉZSÉGEK KEZELÉSE A csoportmegbeszélés alatt, figyelj fel hogy mikor kezdenek a tagok eltávolodni a kijelölt témától. Egy csoport tag elkezd.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Funkciói, feladatai és területei
A projekt szervezeti formái
A team számára hasznos személyiségek (M.Belbin)
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A vezető a legjobb HR-es.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
Kutatásmódszertani dilemmák
Marketing információs
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Megerősítéses tanulás 2. előadás
Jegyzetkészítés 5/17.
Az önismeret fontossága a szenvedélybetegek gyógyítása területén
GÁVRILYUK ILONA. A KONFLIKTUS FOGALMA A „konfliktus” a latin confictus szóból származik, ami fegyveres összeütközést jelent, de a mindennapi szóhasználatban.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
PROJEKTMENEDZSMENT Szabó Mária
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése
A problémafeltárás technikái
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Alaptézéseink A tervezés közösségi ügy és kulturálisan értelmezett fejlesztő tevékenység A tervezési folyamatban való részvétel, az érintettség kompetenssé.
Szakképzési Önértékelési Modell II. Fejlesztési szint ADOTTSÁGOK 4. 3
A VEZETÉS FOGALMA, FUNKCIÓI
Előadás másolata:

Csoportgondolkodás Koszta – Lőrincz – Nagy – Oszip – Varga

„Csapatmunka az, amikor sokan csinálják, amit mondok.” (Graffiti)

Amir ő l szó lesz: A csoport fogalma A csoport születése Csoportfajták A csoport tagjai, szerepek CsoportgondolkodásCsoportmódszerek

A csoport fogalma – 1 1.két vagy több személyb ő l áll 2.minden mástól megkülönböztethet ő egység 3.közös célok és érdekek 4.interakció 5.normarendszer 6.szabályok Ezek szerint beszélhetünk: Kvázi-, funkcionáló- és szervezett csoportról

A csoport fogalma – 2 „Csoport lényege nem a tagok hasonlósága vagy különbözősége, hanem kölcsönhatása, egymástól való függése. Egy csoportot dinamikus egészként jellemezhetünk, ami azt jelenti, hogy bármely részletének állapotváltozása valamennyi többi részlet állapotát is megváltoztatja. A tagok kölcsönhatásának fokát tekintve, a kis csoportokban a laza tömegszerű állapottól, a sűrű összetartozásig minden változat megtalálható.” (Kurt Lewin)

A csoport születése Csoport létrejöhet úgy, hogy: - két vagy több személy valamilyen cél megvalósítása érdekében csoportot alapít - spontán törekvések eredményeképpen kialakul a csoport - bizonyos egyének együttesét a többi ember csoportként kezeli

Csoportfajták – 1 Megkülönböztethetünk: a) döntéshozó-, b) problémamegoldó-, c) alkotócsoportokat.

Csoportfajták – 2 Döntéshozó csoportok (bizottság): - nézeteltérések megoldása - feladatuk a problémamegoldás, új ötletek kigondolása - f ő el ő ny: az érintettek által elfogadható döntések születnek Problémamegoldó csoportok: - információk gy ű jtése, jelentések tanulmányozása, megoldások elemzése - pl.: ad-hoc munkabizottságok Alkotócsoportok: - új gondolatok születése - tudományos kutatók, reklámszakemberek, filmproducerek stb.

A csoport tagjai, szerepek – 1 A csoportok sajátossága, hogy tagjai között el ő bb-utóbb szerepek alakulnak ki.  eljátszott, elvárt, érzékelt szerepek, viselkedésmódok. Alapvet ő en háromféle szerep mindenféleképpen megjelenik: 1)cselekv ő k 2)gondolkodók 3)tör ő d ő k

A csoport tagjai, szerepek – 2 Belbin mindezeken túl, az együttm ű köd ő csoportokban megjelen ő szerepek nyolc jellegzetes típusát azonosította: 1. Elnök 2. Serkent ő 3. Palánta 4. Forrásfeltáró 5. Vállalatépít ő 6. Helyzetértékel ő 7. Csapatjátékos 8. Megvalósító

Csoportgondolkodás – 1 Janis (1972) „csoportgondolkodásnak” nevezte azt a jelenséget, amikor er ő sen összetartó csoportok általában egy er ő s és dinamikus vezet ő hatása alatt elszigetelik magukat a környez ő helyzet valóságától, és az összetett problémák csupán egyetlen oldalát veszik figyelembe.

Csoportgondolkodás – 2 Csoportgondolkodást eredményez ő körülmények: o A csoport er ő s kohéziója o A csoport elszigetel ő dése o Módszeres keresési és értékelési eljárások hiánya o Utasító vezetés o Er ő s stressz kevés reménnyel arra, hogy jobb megoldást lehetne találni a vezet ő vagy más befolyásos személy által favorizált megoldásnál.

Csoportgondolkodás – 3 A csoportgondolkodás néhány tünete: -A sebezhetetlenség illúziója -Kollektív racionalizálás -A csoport erkölcsösségében való hit -Sztereotípiák a kívülállókkal szemben -Közvetlen nyomás az eltér ő véleményen lév ő kre -Öncenzúra -Az egyhangú egyetértés illúziója -Önjelölt vélemény ő rök megjelenése

Csoportgondolkodás – 4 A csoportgondolkodás következményei, a hibás döntési folyamat jellemz ő i:  A változatok hiányos számbavétele  A célok hiányos számbavétele  A preferált változat kockázatelemzésének elmulasztása  Szegényes információgy ű jtés  Szelektív elfogultság az információk feldolgozásában  A változatok újraértékelésének elmulasztása  Kontingencia tervek kidolgozásának elmulasztása.

Csoportgondolkodás – 5 A csoportgondolkodás elkerülésének több módszere létezik. Ilyen módszer lehet: 1.A vezet ő maradjon semleges, elfogulatlan 2.Kritikus értékelés a csoporttagok által és kritika elfogadása 3.Ki kell osztani az ördög ügyvédjének szerepét 4.Több, független csoport foglalkozzon ugyanazzal a tervezési és értékelési feladattal 5.A végs ő döntés el ő tt a vélemények kinyilvánítása

Csoportgondolkodás – 6 A csoportgondolkodás el ő nyei: Többlettudás és információ Többlettudás és információ Többoldalú, jobb problémamegoldás Többoldalú, jobb problémamegoldás Nagyobb produktivitás Nagyobb produktivitás Döntések jobb megértése Döntések jobb megértése Részvétel – elfogadás Részvétel – elfogadás Egymástól való tanulás Egymástól való tanulás

Csoportmódszerek – 1 Magyari Beck István az alkotási technikákról, csoportmódszerekr ő l: „Olyan eljárások, amelyek legföljebb egy kicsit megnövelik a kreatív teljesítmény valószín ű ségét, de nem vezetnek gyorsan, kényelmesen és f ő ként holtbiztosan említést érdeml ő kreatív teljesítményekhez.”

Csoportmódszerek – 2 Valamennyi módszer alapeleme: -A kérdések megfogalmazása -A képzel ő er ő -A gondolat szabad szárnyalása -A kritika kizárása -A képzettársítás el ő segítése A módszerek részben az ötletgy ű jtést, részben a teljes megoldást szolgálják.

Csoportmódszerek – 3 Kötetlen módszerekKötött módszerek BrainstormingKérdéslisták 635-ös módszerPólya-féle heurisztika Philips 66 módszerMorfológia Nominális csoportmódszer Szinektika Ld.: Dr. Lenkey Miklós: Értékelemzés

Csoportmódszerek – ös módszer: -6 tagból áll a csoport -tagoknak külön-külön 3 ötletet kell papírra írniuk -a papírokat körbeadják, így a másik 5 ember is kib ő vítheti az eredetit. Philips 66 módszer: -6 tagú csoportok -meghatározott kérdésre keresnek 6 perces beszélgetés után megoldást -összeülnek és továbbértékelik az ötleteket.

Köszönjük a figyelmet! Köszönjük a figyelmet!