Készítette: Petróczki Edina Prozódikus fonológia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

A mondatelemzés modern útjai
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
Mellérendelő összetett szavak
Kiejtési szabályok.
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
IPv4 címzés.
Tájékoztató az Anglisztika MA-ról Cser András PPKE BTK Angol Intézet október 9.
A Habsburg – ház.
A mondat.
A magyar pénz története
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Adminisztratív kérdések
Megkülönböztető jegyek
Műveletek logaritmussal
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Algoritmusok Az algoritmus fogalma:
Szintaktikai elemzés február 23..
A számítógépes nyelvfeldolgozás alapjai
Szintaktikai elemzés március 1.. Gépi tanulás Osztályozási feladat: Adott egyedek egy halmaza és azok osztályba tartozási függvénye (tanító halmaz),
C A C nyelv utasításai. Ismétlés Utasítások csoportosítása.
Halmazok, relációk, függvények
Szöveg egységei, gépelés
A nyelv történeti vizsgálatának forrásai
A digitális számítás elmélete
A digitális számítás elmélete
Autoszegmentális fonológia, ábrázolások, jegygeometria
C++ Alapok, első óra Elemi típusok Vezérlési szerkezetek
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
Webszerkesztés Stíluslapok (CSS).
MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Dr. habil. Benczik Vilmos főiskolai tanár, ELTE TÓK
A szócikk.
Éjféli nap a norvégiai Lofoten szigeteken.
A népdalok 27/B.
Magyar nyelvi szintaktikai elemzőrendszerek Vincze Veronika Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoport A magyar nyelv helyzete a digitális korban.
Megújuló energiaforrás
1 A CSOPORT NEHÉZSÉGEK KEZELÉSE A csoportmegbeszélés alatt, figyelj fel hogy mikor kezdenek a tagok eltávolodni a kijelölt témától. Egy csoport tag elkezd.
Játékház Képes olvasókönyv I.
Összeállította: Dóber Valéria
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Egy szövegszerkesztő legegyszerűbb szolgáltatásai
Visual Basic 2008 Express Edition
1 Balogné Bérces Katalin (PPKE) & Szentgyörgyi Szilárd (PE) Az angol nyelv kiejtése The Pronunciation of English.
Magyarország természeti kincsei
Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis
Issac Newton Gravitáció
NUTS rendszer.
Az internetes keresési módszerek
Optimalitás elmélet Torma Nóra kiselőadása. Optimality Theory, OT Kortárs elméleti keret Sok mindenben eltér az SPE-től.
Léon Foucault-féle ingakísérlet Kenyó Márk 9.b.
A GIMP használata Készítette: Kálmán Krisztina Erzsébethelyi
C Programozási alapok.
Prozódikus fonológia ●a fonológiai tartományok elmélete ●prozodikus tartomány - melyben az adott szabály működésbe lép, szegmentumok szintje.
2014/15 I.félév Sárközi-Lindner Zsófia.  cél: a szótáron belül (lexémák) m ű köd ő szabályok leírása  fonológiai és morfológiai szabályok ’együttm ű.
Készítette: Simon Gergő 10.A
Klasszikus (lineáris) Generatív Fonológia
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék R „Big Data” elemzési módszerek Kocsis Imre
Kiterjesztések szemantikája: Szemantikai tartomány : Adatoknak, vagy értékeknek egy nem üres halmazát szemantikai tartománynak nevezzük. Jelölése: D. Egy.
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Vigyázat: minden üzenet!
Palócföldet „...a palóc nyelvjárás tartja össze…” (Dr. Balázs Géza)
Bevezetés a nyelvtudományba 3. Nyelvi szintek
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
A mássalhangzótörvények
Leíró nyelvtan - adatbázisból
Előadás másolata:

Készítette: Petróczki Edina Prozódikus fonológia

Prózódikus hierarchia Szintjei: ( Növekvő sorrendben ) (Syllable) (Foot) Phonological Word / Fonológiai szó / P-szó (Clitic group ) Phonological phrase / Fonológiai frázis / P-frázis Intonational phrase / Intonációs frázis Phonological utterance / Fonológiai kifejezés A hierarchia szerveződési elve: -Bármely két konstituens úgy viszonyul egymáshoz, mint A a B -hez, ahol A magasabb szinten áll, mint B : ha A tartalmazza B egy részét, akkor A az egész B -t tartalmazza.

A probléma: Azonos szegmentális feltételek mellett adott fonológiai folyamat végbemegy bizonyos szintaktikai helyzetekben (a.), míg másokban nem (b.): a.un [savant] A [anglais] N 'a learned Englishman’ b. un [savant] N [anglais] A 'an English scientist' a.Les giraffes et les éléphants sont ses [meilleurs] A [amis] N 'Giraffes and elephants are his best friends’ b. Claude a des [perrochets] N [intolérables] A 'Claude has some intolerable parrots’ A megoldás  fonológiai frázis (p-frázis)

Nespor és Vogel (1986) – Raddoppiamento Sintattico (RS ) - a fonológiai frázis (p-frázis) A nyelv: olasz – toszkánai dialektus A folyamat:szókezdő mássalhangzó geminálódása, adott fonológiai (és szintaktikai) feltételek mellett. Pl.: (1) tè freddo  tè [ff]reddo’hideg tea’ (2) caffè caldo  caffè [cc]aldo’meleg kávé’ (3) molto caldo  molto [c]aldo’nagyon meleg’ (4) città sporca  città [s]porca’koszos város’

 A megelőző szó utolsó szótagja hangsúlyos magánhangzóra végződik (2) caffè caldo  caffè [cc]aldo’meleg kávé’  A hangsúlyos szótag magánhangzója mindig bimoraikus (2 mora értékű) - a második morát (nyílt szótagban) a magánhangzó geminálódása tölti ki - záró szótagban, a mássalhangzó geminálódását blokkolja a hangsúly-szabály: hangsúlyos magánhangzót, szóvégen csak röviden szabad ejteni. Fonológiai feltételek:  „Marad egy betöltetlen mora”  Ezt tölti ki a következő szó első mássalhangzója egy geminálódás során

A geminálódás nem megy végbe…  Ha a megelőző szó utolsó szótagja nem hangsúlyos (3) molto caldo  molto [c]aldo’nagyon meleg’  Ha a követő szó elején egy /s/+[-son] mássalhangzó kapcsolat áll (4) cirtà sporca  città [s]porca’koszos város’  ilyenkor, a szó eleji /s/ tölti be az üres helyet, melynek egyébként nem volt szillabikus értéke

A geminálódás nem megy végbe…  Ha az első szó egy bizonyos XP (szintaktikai frázis) része, de a második szó azon kívül esik.

Tehát… (2) caffè caldo  caffè [cc]aldo’meleg kávé’  A folyamat csak akkor megy végbe, ha a megelőző szó egy szintaktikai frázis feje és a változás alanyaként szolgáló szó is része a frázisnak  Jelen esetben: ugyan w 1 nem része az AP-nek, de w 2 része az NP-nek, aminek a w 1 a feje. Ezért, a változás végbemegy.

Fonológiai szó / P-szó A fonológiai szó az a tartomány, amelyben bizonyos – nyelvtől függő – fonológiai szabályok működnek A magánhangzó-harmónia lessel, egérrel, Ágnessel fogóval, madárral, Lacival (*Lacivel) Ágnessal egérfogó, madárles egérfogóval, *egérfogóvel madárlessel, *madárlessal fonológiai szerkezet = morfoszintaktikai szerkezet: [[Ágnes]sel] madárlessel: morfoszintaktikai szerkezet: [[[madár][les]]sel] fonológiai szerkezet: [madár][lessel]  A toldalékolt szavak általában fonológiai szónak minősülnek, mivel a toldalékok túlnyomó többsége illeszkedik a tőhöz.  A -kor képző azonban önálló fonológiai szót alkot.  Az összetett szavak nem alkotnak fonológiai szót, mert az összetételi tagok között sosem működik a magánhangzó-harmónia. Pl.: -val / -vel

A h-törlés  Néhány szavunk tővégi h-ja (fonológiai) szó végén és mássalhangzóval kezdődő toldalékok előtt kiesik: cseh [cse] cseh+nek [csenek] cseh+vel [csevel] cseh+hez [csehez] cseh+ül [csehül] cseh+ek [csehek ]  Az összetett szavak nem fonológiai szavak, csupán az összetételi tagok azok.  Ezért, a h törlődik. Cseh+ország [cseország] A palatalizációs hasonulás  Ha t, d, n után j' következik, a p-szón belül bekövetkezik a hasonulás  De összetett szavak határán viszont nem kánon+ja [kánonnya] kánon+jog [kánonjog ] Fonológiai szó / P-szó

Források: Phonological Phrases: their Relation to Syntax, Focus, and Prominence, Hubert Truckenbrodt, Massachusetts Institute of Technology, 1985, Wikipédia – Fonológiai szó : ( ) Balogné Bérces Katalin – Prozódikus fonológia: a fonológiai tartományok elmélete (kiosztmány): Proz%C3%B3dikus%20Fonol%C3%B3gia.pdf Proz%C3%B3dikus%20Fonol%C3%B3gia.pdf