Foglalkozási és munkaerő-piaci ismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
A tanácsadó és a mentor szerepe
Európai tagállami munkaügyi szervezetek 2020-ban
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
SZÜLŐK SZEREPE A TUDATOS PÁLYAORIENTÁCIÓBAN
Mit mond a pályatanácsadás a családnak/ról?”
Pályaorientáció: a fiatalok minőségi munkaerő követelményeinek biztosítása a munkaerőpiacon A pályaorientáció jelenlegi helyzetének és a jövőre vonatkozó.
C szekció, Életpálya-tanácsadás modelljei Életpálya-tanácsadás a felsőoktatásban Vitaindító szekció-előadás április Dr. Borbély-Pecze Tibor.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Pályaorientációs és álláskeresési tanácsadói szolgáltatások
KOMPLEX TANÁCSADÓI RENDSZER
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Életpálya-építés fiatalkorban
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
D szekció, Mobilitás: a mozgás és változás TéT-je a felsőoktatásban
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Bevezetés a pályatanácsadási rendszerek összehasonlító elemzésébe
Pályaorientáció, mint a foglalkoztathatóságot támogató eszköz
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
A tanácsadó és a mentor szerepe
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
A pályaválasztási szakemberek kompetenciái
Pályaorientációs program SNI tanulók számára Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pécs.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Számítógéppel támogatott pályaorientáció. Számítógéppel támogatott orientáció szerepe a munka- pályatanácsadásban Előnyei: Előnyei: A kutatások nagy része.
A munkaügyi kirendeltség szolgáltatási tevékenysége.
TÁMOP / jelű Együtt, hogy jobb legyen című projekt Kettős mentorálás Készítette: Bagi Lászlóné február 24. Hódmezővásárhely.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
Életút-támogató pályaorientáció
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje Az egyéni pályatanácsadás.
A Nemzeti Pályainformációs Portál Juhász Ágnes. Juhász Ágnes Az életpálya-tanácsadás kikötője ahonnan eljuthatunk minden információhoz.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.
Szinkronban Európával A nemzeti életpálya-tanácsadási rendszer február 21 Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors – programvezető, a Nemzeti Pályaorientációs.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – nemzeti életpálya-tanácsadó rendszer kialakítása Borbély-Pecze Tibor Bors, PhD programvezető.
Pályatanácsadói-kompetenciaprofil
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
Nemzetközi és országos koordináció az életpálya-tanácsadás területén
A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
A Tanácsadók Virtuális Közösségének
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Előadás másolata:

Foglalkozási és munkaerő-piaci ismeretek Dr. Borbély-Pecze Tibor Bors

Munkapiaci és képzési információk Mire kellenek? Kinek kellenek? - Alapkérdések Makroszinten: 1.) piaci információs asszimetria, mint alaphelyzet (piaci kudarc) 2.) ugyanakkor az állam információ-gyűjtési, feldolgozási képessége is véges (állami kudarc) Az egyén oldaláról: 3.) hátrányos helyzetű egyén – mihez képest az? (deficit vs. kompetencia elv érvényesül-e?) - jövedelmi helyzet - földrajzi lokáció - műveltségbeli hátrányok - tanulástechnika (hiány) - önismeret, önreflexió (hiánya) - viselkedés és kommunikáció (asszertívitás vs. agresszió/ szubmisszív (behódoló) viselkedés) - információszerzési és feldolgozási készségek (hiányok)

Gyűjtsünk össze … 10 perc páros munka a támogató szakember által befolyásolható, a kliens által befolyásolható a BV intézet által módosítható és külső tényezőket

Mindezekből mit célozhat a támogató szakember? (McMachon 1992)

Életpálya pályaadaptáció pályatevékenység általános képzés szakmai képzés szakmai beilleszkedés hasznos szakmai tevékenység pályaválasztási érettség pályaérettség önmegvalósítási érettség Személyiségfejlődési folyamat Szakképzésre való alkalmasság beválás pályaalkalmasság Alkalmasság kialakulásának folyamata Pszichológiai összetevők Szilágyi-féle modell

Mit keres a támogatott? (pályaismeret) Hivatás: olyan foglalkozási tevékenység, amely megfelel a személyiség erkölcsi értékeinek, érzelmi szükségleteinek, gyakorta intellektuális forrásból táplálkozik. Foglalkozás: egy előzetes tanulást megkívánó különböző tevékenységekből álló összetett, célirányos cselekvések sorozata. A képzési igényük, tevékenységtípusuk és felelősségszintjük szerint hasonló munkaköröket is foglalkozásnak nevezik. Szakma: tulajdonképpen azonos a foglalkozással, de a magyar nyelvben a középfokú foglalkozásokat szoktuk így megnevezni. Állás: fizetett munkatevékenység, melyben a dolgozó az elérendő cél érdekében egy adott munkafelosztásnak megfelelően gyakorolja foglalkozását (egy szervezeten belül az állás azonos a munkahelyek számával.) Az angol nyelv tárhódításának köszönhetően a pozíció szót az állás analógiájaként használjuk, holott eredeti jelentésük eltérő lásd alább. Munkakör: a szervezeti struktúra alapegysége, mely dinamikus, eredményorientált; meghatározott tudás, tartalom, folyamatok, felelősségek, hatáskörök tartoznak hozzá. Foglalkozási tevékenység (job operation): egy adott szervezeten belül a szervezeti funkciók Feladat (duty) (Völgyesy, 1995)

A munkapiac átalakulása Határesetek a fizetett és az önálló foglalkozás között - bizonytalan (precarious) foglalkozásúak - bedolgozók - (szerződéses) beszállító - franchise formában üzemeltető Atipikus fizetett alkalmazott - Jogi személyiségű vállalkozás tulajdonos menedzsere, - munkacsapat tag - időszakos munkára közvetítő (munkaerő-kölcsönző) ügynökség (kiközvetítendő) alkalmazottja; ipari tanuló és gyakornok - a szabadfoglalkozásúak (freelancers) ugyancsak önállóak, de ha rendszeresen egy azonos munkáltatónak dolgoznak, akkor alkalmazottnak tekinthetők. Atipikus önálló - segítő családtag - napszámos - őstermelő (feles/harmados bérlő) - közösségi tulajdont (földet, vizet, erdőt stb.) (Laky 2003)

CÉL: önálló életpálya-építési készségeinek (CMS) fejlesztése Akkor hát hogyan támogassunk? C/ csoportos pályatanácsadás/ egyéni pályatanácsadás B/ támogatott önálló tájékozódás, pálya vs. önmagunk megismerése A / önálló pályainformáció szerzés D/ tanácsadó pszichológus / rehabilitációs tanácsadó/ reintegrációs tanácsadó Normál Gauss eloszlás esetén a fiatalok 80%-nak az A, B, C területeken van szüksége támogatásra a pályaválasztáshoz, önálló pályavitelhez CÉL: önálló életpálya-építési készségeinek (CMS) fejlesztése

Finn modell az ügyfél-szegmentációra (profiling) és kiszolgálásra Dia címsor Sultana és Watts (2005) p.67

transzparenciáját támogató eszközök A képzési és munkapiac transzparenciáját támogató eszközök ENSZ 1.) ISCED (UNESCO) 2. ) ISCO (ILO) EU 1.) EQF- (NKKR) 2.) ESCO 3.) NACE … ECVET, ECTS, DS (EUROPASS) … Magyarország 1.) MKKR 2.) FEOR 3.) „OSZK” (NFSZ) 4.) TEÁOR 5.) OKJ (SZVK) 6.) „Bologna” (KKK)

A magyar oktatási rendszer 2011/12-ben ReferNet VET jelentés 2013

A magyar oktatási rendszer 2013-tól

Munkapiaci információk asszisztált gyűjtése: On-line rendszerek funkciói

Hazai rendszerek: pályasúgó

Nemzeti Pályaorientációs Portál

Felvi

Kortárs segítés A kortárs segítés (vagy kortárs tanácsadás, kortárs konzultáció, kortárs támogatás (peer helping, peer counseling, peer supporting) azonos vagy hasonló korcsoportba tartozó személyek (általában fiatalok) között megvalósuló segítség- és támogatásnyújtás (Rácz- Szabó 2008)

Kortárs támogató szerepe Kortárs tanácsadó (counselor): fő feladata az odafigyelés és a támasznyújtás. Kortárs tutor: elsősorban iskolai tanulási problémáknál, az iskolai előmenetel és beilleszkedés elősegítésére alkalmazható. Kortárs facilitátor: feladata csoportos beszélgetések facilitálása, gyakran a tanár vagy más szakember által vezetett program kiegészítéséül. Kortárs átmenet elősegítése: új iskolába kerülőknél, bevándorlóknál a kulturális különbségek feldolgozásában segítségnyújtás a feladata. Kortárs orientáció: cél a továbbtanulással és munkavállallással kapcsolatos problémák megbeszélése; általában középiskolás vagy főiskolás végzi a fiatalabb diákok számára. Kortárs oktató: feladata osztálytermi előadás és workshop-vezetés a legkülönbözőbb témában, pl. felvilágosítás a biztonságos szexről, a HIV/AIDS terjedéséről, a droghasználatról. Sorstárs segítő: ahogy erre utaltunk, ha egyértelműen kiderül, hogy nemcsak életkori hasonlóság, hanem egy, többnyire veszélyeztetett vagy nehezen elérhető közösségbeli tagság is társul a segítőhöz, akkor ezt a kifejezést fogjuk használni! (Rácz et al. 2008)

Köszönöm a figyelmet!