Egyetemi tapasztalatok és fejlesztési elgondolások Pukánszky Béla Szegedi Tudományegyetem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanárképzési gyakorlatok fajtái, szerepük
Advertisements

A Hallgatói Mentorprogram működése
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ Az átalakuló tanárképzés és a pedagógiai szolgáltató rendszer kapcsolódási pontjai.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
A pedagógusminősítési rendszer
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Pécsi tudományegyetem neveléstudományi Intézet
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A hazai pedagógusképzés stratégiai problémái, a. alapképzés/továbbképzés Érdemi lezárása képesítő vizsgával vagy szakvizsgával 1. BA/MA Szakosodás.
A projekt bemutatása Feladatok és eredmények Mentor(h)áló Azonosítószáma: TÁMOP /1/B Homor Géza szakmai koordinátor.
Andragógia MA Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok Bölcsészettudományi Kar Neveléstudományok Intézete.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
TÁMOP /2/B/KMR Pedagógusképzési hálózat Magyarországon Képek az egyéni összefüggő tanítási gyakorlatról Approximáció Jáki Gábor igazgatóhelyettes.
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Mentorképzés a Debreceni Egyetemen
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
TÁMOP-4.1.2/08/1/B Pedagógiai szolgáltató és kutató hálózat kialakítása a pedagógus- képzésben, a nyugat-dunántúli régióban.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem közigazgatás-tudományi karának minőségcéljai a 2012/2013. oktatási évre dr. Almásy Gyula szakcsoportvezető Közigazgatásszervezési.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Benedek András – BME GTK APPI A Bolognai Folyamat hatása a szakmai pedagógusképzésre Budapest, október 25.
Az iskola és az egyetem együttműködése a pedagóguspályára való felkészítés során Poór Zoltán Veszprémi Egyetem Tanárképző Kar.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
1 Estefánné Varga Magdolna A modern tanárképzés kapcsolódási pontjai a kompetencia alapú oktatáshoz HMPSZKSZ TÁMOP Nyitókonferencia Eger szeptember.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
A gyakorló intézmények feladatai a pedagógusképzésben
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Pedagógia – pszichológia
II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A tanárképzés szerkezete
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Javaslatok a tanár mesterszak gyakorlati félévéhez OKM, OFI bizottság jelentése alapján.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
A tanári mesterszak gyakorlatai Vezetőtanári tájékoztató szeptember 7. Salát Magdolna PK OTF Tanárképzési Osztály.
Dr. Illésné Dr. Kovács Mária Borbás Emese
Pedagógus értékelési rendszer
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
1 Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoport Nyílt nap január 23. Kémiatanári szak.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
Egy csónakban evezünk Gondolatok a pedagógusképzésről és továbbképzésről dr. Liptai Kálmán az MRK alelnöke Pedagógus Hivatás Munkacsoport.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
főosztályvezető-helyettes
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Előadás másolata:

Egyetemi tapasztalatok és fejlesztési elgondolások Pukánszky Béla Szegedi Tudományegyetem

Témák: 1. A 111/1997 rendelet mint fontos előzmény és tanulságos torzó. 1. A 111/1997 rendelet mint fontos előzmény és tanulságos torzó. 2. A közismereti tanárképzés hagyományos és kívánatos helyzete a tudományegyetemeken. A tanárképzés felelős intézményi gazdája. 2. A közismereti tanárképzés hagyományos és kívánatos helyzete a tudományegyetemeken. A tanárképzés felelős intézményi gazdája. 3. A tanárképzés gyakorlati jellegének erősítése: a gyakorlóiskolák és a bázisiskolák funkciói 3. A tanárképzés gyakorlati jellegének erősítése: a gyakorlóiskolák és a bázisiskolák funkciói

1. A tanárképzésről szóló 111/1997. számú rendelet mint fontos előzmény és tanulságos torzó

A tanári képesítés követelményei (a rendelet mellékletében): A tanári képesítés követelményei (a rendelet mellékletében): –„A tanári képesítés megszerzésére irányuló képzés célja olyan tanárok képzése, akik magas szintű, továbbépíthető elméleti és gyakorlati tudással, széles körű pszichológiai, pedagógiai és általános műveltséggel, informatikai, munkajogi és gyermekjogi alapismeretekkel rendelkeznek.”

A rendeletben előírt képzési tartalmak és elvárt kompetenciák A. Pedagógiai és pszichológiai általános elméleti és gyakorlati ismeretek A. Pedagógiai és pszichológiai általános elméleti és gyakorlati ismeretek –a) A pedagógia, a pszichológia elméleti alapjai –b) A nevelőtevékenység elmélete és gyakorlata –c) Felkészítés az iskolai nevelő-oktató tevékenységre (képességfejlesztés, differenciálás, tantervkészítés, értékelés stb.) –d) A tanárjelölt személyiségének fejlesztése (önismeret, kommunikáció, beszédtechnika, konfliktuskezelés, döntések, vezetés, szervezés stb.)

B. Szakmódszertan (tantárgypedagógia) B. Szakmódszertan (tantárgypedagógia) –a) Az adott szak metodikája –b) Az adott szakot a rokon szakok között elhelyező, integráló stúdium C. Iskolai gyakorlatok C. Iskolai gyakorlatok –a) Iskolában vezetőtanár irányításával végzett csoportos nevelési-oktatási és önálló tanítási gyakorlat. Helyszín: a képző intézmény gyakorlóiskolája vagy az „általa felkért iskola” (bázisiskola?) –b) Összefüggő egyéni (külső) iskolai gyakorlat. Helyszín: Az „a” ponttól eltérő „más oktatási-nevelési intézmény”

2. A közismereti tanárképzés helyzete és fejlesztésének útjai a tudományegyetemeken

A rendeletben megfogalmazott elvárások teljesülésének néhány akadálya Az 1949-ben újjászervezett egyetemi struktúrában a tanárképzés folyamatosan „keresi a helyét”. (Dilemma: tudósképzés, tanárképzés vagy tudóstanár- képzés?) Az 1949-ben újjászervezett egyetemi struktúrában a tanárképzés folyamatosan „keresi a helyét”. (Dilemma: tudósképzés, tanárképzés vagy tudóstanár- képzés?) A tanárképzés finanszírozása – egyetemi szinten – nem megoldott. (Ok: A tanárképző normatíva nem jut el a képzőhelyig, a „maradvány-elv” érvényesül stb.) A tanárképzés finanszírozása – egyetemi szinten – nem megoldott. (Ok: A tanárképző normatíva nem jut el a képzőhelyig, a „maradvány-elv” érvényesül stb.) A tanárképző-gyakorlat szempontjából hatékony, iskola-centrikus képzési tartalmak kidolgozása lassan halad a felsőoktatásban. (Ok: A tanszékek sok helyütt az egyéni tudományos karrier kibontakozását egyengetik, a tanárképzést fejlesztő kutatások akadémiai elismertsége nem megfelelő, stb.) A tanárképző-gyakorlat szempontjából hatékony, iskola-centrikus képzési tartalmak kidolgozása lassan halad a felsőoktatásban. (Ok: A tanszékek sok helyütt az egyéni tudományos karrier kibontakozását egyengetik, a tanárképzést fejlesztő kutatások akadémiai elismertsége nem megfelelő, stb.)

A szakmódszertanosok mozgósítása az új célok megvalósítására – sajátos helyzetük miatt – gyakran feneklik meg a rendszer nehézkessége, tehetetlensége miatt. (Ok: A módszertanosok a szaktanszékek „zárványában” élnek, kapcsolatuk a pedagógiai, pszichológiai tanszékekkel esetleges, stb.) A szakmódszertanosok mozgósítása az új célok megvalósítására – sajátos helyzetük miatt – gyakran feneklik meg a rendszer nehézkessége, tehetetlensége miatt. (Ok: A módszertanosok a szaktanszékek „zárványában” élnek, kapcsolatuk a pedagógiai, pszichológiai tanszékekkel esetleges, stb.) A külső „bázisiskolák” rendszerének kiépítése vontatott, a mentortanárokkal való kapcsolattartás nem folyamatos, segítésük, továbbképzésük nem jól szervezett. (Ok: A tanárképzést összegyetemi szinten irányító, egységes koncepciót képviselő szervező erő hiánya.) A külső „bázisiskolák” rendszerének kiépítése vontatott, a mentortanárokkal való kapcsolattartás nem folyamatos, segítésük, továbbképzésük nem jól szervezett. (Ok: A tanárképzést összegyetemi szinten irányító, egységes koncepciót képviselő szervező erő hiánya.)

Egy lehetséges megoldás A tanárképzés „intézményi gazdájának”, megnevezése az integrált egyetemen: A tanárképzés „intézményi gazdájának”, megnevezése az integrált egyetemen: –Pedagógusképző (tanárképző) kar. Fő alkotóelemei: Fő alkotóelemei: –Pedagógiai-pszichológiai Intézet –Tantárgypedagógiai-szakmódszertani tanszékek vagy tantárgypedagógiai intézet –A külső és belső közoktatási gyakorlatokat szervező „logisztikai centrum”.

A modell előnyei Jól definiált, világos funkciót lát el az egyetemi karok összetett struktúrájában Jól definiált, világos funkciót lát el az egyetemi karok összetett struktúrájában A jogszabályban rögzített módon koordinál a karok között. A jogszabályban rögzített módon koordinál a karok között. Elkötelezetten vállalja a pedagógusképzés- tanárképzés szakgazdai szerepét. Elkötelezetten vállalja a pedagógusképzés- tanárképzés szakgazdai szerepét. Megvalósul az elszámoltathatóság, felelősségre vonhatóság („accountability”) elve az integrált egyetemi rendszeren („nagyegyetemen”) belül. Megvalósul az elszámoltathatóság, felelősségre vonhatóság („accountability”) elve az integrált egyetemi rendszeren („nagyegyetemen”) belül.

Feltételek Az új kar szerepével, funkcióival, jogosítványaival kapcsolatban kialakított egyetemi konszenzus. Az új kar szerepével, funkcióival, jogosítványaival kapcsolatban kialakított egyetemi konszenzus. Áttekinthető, stabil finanszírozás. Áttekinthető, stabil finanszírozás. Jól működő minőségbiztosítás. Jól működő minőségbiztosítás. Egyetemi kari státusz. Egyetemi kari státusz.

3. Gyakorlóiskolák és bázisiskolák az új rendszerben

A („belső”) gyakorlóiskolák szerepe Lehetőséget teremt a különféle oktatási módszerek, tanulásszervezési eljárások „in vivo” megfigyelésére, gyakorlására és megbeszélésére. Lehetőséget teremt a különféle oktatási módszerek, tanulásszervezési eljárások „in vivo” megfigyelésére, gyakorlására és megbeszélésére. Tantárgypedagógiai műhelyként funkcionál. Tantárgypedagógiai műhelyként funkcionál. Az egyetemi struktúrába való beágyazottsága (a „fizikai közelség”) miatt lehetőség nyílik itt a szaktudományos, tantárgypedagógiai és pedagógiai-pszichológiai szempontok együttes érvényesítésére. Az egyetemi struktúrába való beágyazottsága (a „fizikai közelség”) miatt lehetőség nyílik itt a szaktudományos, tantárgypedagógiai és pedagógiai-pszichológiai szempontok együttes érvényesítésére.

A („külső”) bázisiskolák funkciója Lehetőséget teremt a hallgató számára a mindennapok iskolapedagógiai gyakorlatával való alapos, mélyreható, huzamosabb ideig tartó megismerkedésre. Lehetőséget teremt a hallgató számára a mindennapok iskolapedagógiai gyakorlatával való alapos, mélyreható, huzamosabb ideig tartó megismerkedésre. Bepillantást enged az iskola mint szervezet belső életébe. Bepillantást enged az iskola mint szervezet belső életébe. Alkalmat ad a tanári munka olyan összetevőivel való ismerkedésre is, mint például az osztályfőnöki munka, korrepetálás, szakkörök vezetése, szülői értekezletek rendezése stb. Alkalmat ad a tanári munka olyan összetevőivel való ismerkedésre is, mint például az osztályfőnöki munka, korrepetálás, szakkörök vezetése, szülői értekezletek rendezése stb. Megismerteti a hallgatót az iskola alapdokumentumaival (Pedagógiai Program, Minőségirányítási Program, SZMSZ stb.). Megismerteti a hallgatót az iskola alapdokumentumaival (Pedagógiai Program, Minőségirányítási Program, SZMSZ stb.). * * *