SE ÁOK Családorvosi Tanszék

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A cukorbetegség kezelésének új lehetőségei Bondár Katalin Pándy K. Kórház, Gyula Gyermekosztály.
Advertisements

Az ISZB kialakulása. Preklinikus szakasz
Közegészség.
ABO Institute Az egészségmegőrzés evolúciója. Az ABO Institute forradalmi újítása •Tudáskrízis: –Az orvostudomány összes tudása gyorsabban nő, mint amit.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Cukorbetegség.
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Egészséges táplálkozás
GENETIKAI TOVÁBBKÉPZÉS GYAKORLÓ ORVOSOKNAK: GYÓGYÍTÓ HÉTKÖZNAPOK A GENETIKA EXPONENCIÁLIS FEJLŐDÉSE ALATT kötelező szintentartó OFTEX továbbképzés Pécs,
Diaverum Dialízis Központ, Szeged
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Magas vérnyomás (hypertonia).
Az elhízás.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
A hypertonia kezelése végállapotú veseelégtelenségben és
Dohányzás és diabetes Prof. Dr. Wittmann István
Kardiovaszkuláris rizikó becslése a laboratóriumi gyakorlatban
eredményei A diabetes mellitus kezelésének újabb Tölgyesi Katalin
A dializált betegek Ca-P anyagcserezavarának hatása
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
Érelmeszesedés, Szívinfarktus, Sztrók
Teljes Parenterális Táplálás
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Részlegvezető: Dr. Kovács András
A korszerű centrális antitenzív kezelés szerepe a
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Kardiológiai rehabilitáció
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
Dr. Tűű László endokrinológus
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE I. Belklinika.
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Az immunrendszer: feladata a szervezet védelme a külvilágtól
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Az ízületi gyulladás Bermuda háromszöge
Korányi Sándor a nephrológus
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Szövődmények felismerése, ellátása
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
Az egészségügyi adatbázisok hasznosításának és értékesítésének lehetőségei INDC - 1st International Diabetes Conference, MedicSphere Zárókonferencia.
Miért növekszik a gyakorisága a diabetesnek és a metabolikus
A cukorbetegség.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Diabetes mellitus és szövődményei
Egyensúly és stabilitás a hemoglobin szintben: A MIRCERA
1 kissi_DNN_2011 CAxP Orsz.Vizsg_ Kalcium-foszfát ásványianyagcsere és kezelésének jelenlegi hazai helyzete dializáltakban CAXP-HU_NMSZG-MANET_1/2010.
Betegtájékoztatás – szisztémás sclaroderma
Az obesitas járványtana Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember István (Szerk.): Népegészségügyi orvostan Az elhízást.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
SPORTÉLETTAN ALPROJEKT BIOMEDICINÁLIS TANANYAGFEJLESZTÉS TÁMOP E-13/1/KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot.
SPORTÉLETTANI KÉPZÉS ÉS TANANYAGFEJLESZTÉS TÁMOP E-13/1/KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált,
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
2-es típusú diabetes mellitus: újdonságok
Tartalomszolgáltatás compliance programokban
Az elhízás prevenciója és szövődményei
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Interakciók a Prevenciós Faktorok Között
Az Egészségfejlesztési Intézetek szerepe az egészségügyi ellátásban
Előadás másolata:

SE ÁOK Családorvosi Tanszék A 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nem gyógyszeres kezelése Dr. Oláh Ilona SE ÁOK Családorvosi Tanszék

A 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma nem gyógyszeres kezelése orvosi táplálkozási terápia fizikai aktivitás a dohányzás elhagyása Figyelembe kell venni a beteg által reálisan vállalható életmódbeli változtatás lehetőségeit!

A 2-es típusú cukorbetegség orvosi táplálkozási terápiája A glycaemiás kontrol mellett figyelni kell a magasvérnyomás-betegség, a magas vérzsír-szint kezelésére, valamint az elhízás és a szövődmények megelőzésére. Fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel is.

Az orvosi táplálkozási terápia irányelvei Összetevő Ajánlás (napi fogyasztás) Szénhidrát* 45-60 %** Szacharóz <10 %** Fehérje 0,8 g/ttkg Zsír Telített zsír Transz-zsírsav minimális Cisz-zsírsav 10-25 %** Többszörösen telítetlen zsírsav Só <6 g Alkohol 1-3 E (15-45 g) * A szénhidrátok és a cisz-zsírsavak együttes bevitele a napi fogyasztás során 60-70 % legyen ** Az összenergia-bevitel százalékában

A jól összeállított étrend nélkülözhetetlen eleme a diabétesz terápiájának. Megfelelő diéta nélkül egyetlen kezelési módszer sem lehet elég hatékony.

A diéta célja normoglikémia elérése ingadozó vércukorszintek kiküszöbölése szövődmények elkerülése vagy kialakulásuk késleltetése ideális testtömeg elérése és megtartása

Energiabevitel 1 g fehérje 5,4 kcal (ebből csak 4,1 kcal hasznosul) 1 g zsír 9,3 kcal 1 g szénhidrát 4,1 kcal 1 g alkohol 7,1 kcal

Az étrend energiatartalma Elhízás esetén: 1000 - 1400 kcal fizikai munkát végzők esetében 200-300 kcal-val megemelhető Normál testtömegűeknél: 1400 - 2500 kcal

Az étrend Összetétele: szénhidrát: 55 % (döntően összetett szénhidrátok, sok diétás rost) fehérje: 15 % zsír: 30 %

Szénhidrátok egyszerű szénhidrátok – gyorsan felszívódók: nem fogyaszthatók: cukor, méz és ezekkel készült termékek korlátozott mennyiségben fogyaszthatók: tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek összetett szénhidrátok – lassan felszívódók: pékáruk, különösen a teljes kiőrlésű lisztből készültek egyes zöldségfélék, hüvelyesek rostok: vízoldékonyak: segítik megelőzni a nagyfokú vércukor ingadozást, mert késleltetik a tápanyagok felszívódását (pl. zab, hüvelyesek) vízben nem oldódók: gyorsítják a táplálék áthaladását a béltraktuson (pl. búza, kukorica)

Szénhidrátok felszívódását befolyásoló tényezők feldolgozottság elkészítés érettség rostok más táplálék egyidejű fogyasztása

A diéta irányvonalai

Az étkezéseknél nem a naponta bevitt szénhidrátmennyiség nap végére kiszámolt összege a legfontosabb, hanem az, hogy a megadott időpontokban a megadott szénhidrátmennyiséget fogyassza el a cukorbeteg!

Az étkezések között 2,5 - 3 óra mindenképpen teljen el! Napi 5-6 étkezés A 3 főétkezés mellé 2-3 kisétkezés beiktatása szükséges kisebb posztprandiális vércukor-emelkedés testtömeg-gyarapodás veszélyének csökkentése éhség mérséklése céljából Az étkezések között 2,5 - 3 óra mindenképpen teljen el!

Tilos a cukros ételek fogyasztása gyors vércukoremelő hatás magas energiatartalom, alacsony tápérték Mesterséges édesítők: Cukorpótlók: Hőre bomlik: aszpartam szacharin Hőre nem bomlik: ciklamat aceszulfam-K fruktóz szorbit maltodextrin

Szabadon fogyasztható élelmiszerek paradicsom, zöldpaprika, gomba, cukkíni, paraj, saláta, uborka, retek , káposzta nyersen, salátának vagy levesnek elkészítve

Alacsony zsírtartalom túlzott testtömeg gyarapodás megelőzése hiperlipidémia csökkentése, ill. megelőzése céljából sütés, főzés, párolás minimális olajjal - teflon, alufólia stb. olajspray használata alacsony zsírtartalmú tejek, tejtermékek, húsok választása Magas rosttartalmú ételek

Relatív fehérjeszegénység a veseszövődmények kivédése a magas fehérjetartalmú ételekhez társuló többnyire magas energiatartalom miatt

Kerülni kell a félkész és késztermékeket többnyire magas zsírtartalom – nem kívánt súlygyarapodás feldolgozottságuk miatt nagy vércukoremelő hatás szénhidráttartalmuk többnyire bizonytalan Folyadékok elsősorban víz, szénsavmentes ásványvíz, tea cukros üdítők, cukor hozzáadásával készült gyümölcslevek nem férnek bele a diétába light üdítők és gyümölcslevek csak alkalomszerű fogyasztásra ajánlottak

Az étkezések szénhidrát tartalma - tablettával kezelt diabéteszesek esetén – túlsúly → 120 g CH 07.00 reggeli 25 g (legalább 20 g lassú) 10.00 tízórai 10 g ( gyors) 13.00 ebéd 45 g 16.00 uzsonna 10 g (gyors) 19.00 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) (22.00 utóvacsora 10 g) normál testtömeg →160 g CH 07.00 reggeli 30 g (legalább 20 g lassú) 10.00 tízórai 20 g ( 10 g L, 10 g GY) 13.00 ebéd 50 g 16.00 uzsonna 20 g (gyors) 19.00 vacsora 30-40 g (ebből max. 10 g GY) (22.00 utóvacsora 10 g)

Az étkezések szénhidrát tartalma - ICT esetén – túlsúly → 120 g CH 07.00 reggeli 25 g (legalább 20 g lassú) 09.30 tízórai 10 g ( gyors) 12.15 ebéd 45 g 14.45 uzsonna 10 g (gyors) 17.15 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45 utóvacsora 10 g normál testtömeg →160 g CH 07.00 reggeli 30 g (legalább 20 g lassú) 09.30 tízórai 20 g ( 10 g L, 10 g GY) 12.15 ebéd 50 g 14.45 uzsonna 20 g (gyors) 17.15 vacsora 30 g (ebből max. 10 g GY) 19.45 utóvacsora 10 g (főleg lassú)

Az étkezések szénhidrát tartalma analóg premix alkalmazása mellett Az étkezések szénhidrát tartalma gyors hatású analóg inzulin + bázisinzulin kombinációja mellett Az étkezések szénhidrát tartalma analóg premix alkalmazása mellett reggeli 40-60 g (tízórai 5-10 g) ? ebéd 50-80 g vacsora 40-60 g 07.00 reggeli 30-40 g (~11.00 szükség esetén - kezelőorvos ajánlása alapján tízóraira is sor kerülhet – 10-20 g) 13.00 ebéd 50 g 19.00 vacsora 40-50 g

Az étkezések szénhidrát tartalma - gesztációs diabéteszben - 07.00 reggeli 20-25 g (csak lassú!) 10.00 tízórai 20 g 13.00 ebéd 45-50 g 16.00 uzsonna 15-20 g (gyors) 19.00 vacsora 30-40 g (22.00 utóvacsora 15 g)

Vércukorszintet befolyásoló tényezők étkezések szénhidráttartalma az elfogyasztott szénhidrátok minőségi összetétele mozgás napszak lelki állapot, stressz frontok

Étkezési napló Elengedhetetlen, mert: pontos képet kapunk a beteg táplálkozásáról a hibák korrigálásával a beteg diétája javítható a füzetvezetéssel rögzülnek az élelmiszerek tápanyagtartalmai a beteg ellenőrizni tudja magát

Motiváció Nehéz, mert: a betegek többnyire panaszmentesek nem tekintik magukat betegnek a dolgozó diabéteszesek a munkájukat gyakran a diéta rovására végzik

Edukáció a gondozás elengedhetetlen részét képezi team-feladat családorvos családorvosi ápolónő diabetológus szakorvos dietetikus edukátor a frissen felfedezett diabeteszes beteget lehetőség szerint küldjünk el diabetológiai ambulanciára

Tapasztalatok A kezelés hatékonysága érdekében gyakran kell találkozni a cukorbeteggel (a kontrollok sűrűsége egyéntől függ), elsősorban a „tanulás” időszakában Fontos a rendszeres visszajelzés, diétás napló, egyéb életmód-váltással kapcsolatos dolgok megbeszélése (testmozgás, alkohol, dohányzás) Elengedhetetlen a megfelelő partneri viszony kialakítása!!!

Fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlások cukorbetegeknek aerob edzés legalább hetente 3x, nem egymást követő napon, mérsékelt( max. szívfreq. 50-70 %-a), vagy intenzív ( max. szívfreq. nagyobb, mint 70%-a) kezdetben 10-15 perc, majd 30 perc statikus edzés: legalább heti két-három , 8-10 gyakorlat a nagy izomcsoportok mozgatására, kezdetben 1/10-15, később 3/8-12 sorozat/ismétlésszám 40 év felett férfi és 50 év feletti diabeteses betegnél az edzés megkezdése előtt terheléses EKG vizsgálatot célszerű végezni!

Összefoglalás Az életmód-váltás csodákat tesz! Higgyünk benne és hitessük el betegeinkkel!