Leképzési szabályok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Függvények.
Advertisements

Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
ADATBÁZISOK.
Normalizáció A normalizáció egy táblázatszétbontó eljárás, mely ebből adódóan a relációs adatmodell kialakításában van segítségünkre. Hogy miért van erre.
Informatika I. 6. Adattábla függvények, érzékenységi vizsgálatok.
E-R modell, reláció-séma
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Adatbázis-kezelés.
Relaciós adatbázisok Páll Boglárka Ismétlés •Meghatározás: Adatbázis alatt adatok rendszerezett együttesét értjük. •Az adatokat táblázat formájában.
Relációs adatbázisok készítése
2. GYAKORLAT E-K modellből relációs adatbázisséma.
Függőségek, normálformák
Adatbáziskezelés Nagy Károly -
Delphi programozás alapjai
Adatbáziskezelés.
SQL Structured Query Language
Funkcionális függés Redundancia 1NF, 2NF, 3NF
Számvitelszervezés Az adatmodelltől az adatbányászatig SZIE-KVA, október 15.
Adatbázis (alapfogalmak).
Relaciós adatbázisok Páll Boglárka. Ismétlés Meghatározás: Adatbázis alatt adatok rendszerezett együttesét értjük. Az adatokat táblázat formájában tároljuk.
Az egyed-kapcsolat modell
Microsoft Access V. Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Adatbázis-kezelés.
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
az MSAccess programmal
Besorolási rekordok adatcsere formátuma
Adatmodellek - egy eszközrendszer, mellyel leírható a vizsgált valóság, - több különböző absztrakciós szinten is létezhet, - megkülönböztetünk DBMS-hez.
Relációs algebra. A relációs adatbáziskezelő nyelvek lekérdező utasításai a relációs algebra műveleteit valósítják meg. A relációs algebra a relációkon.
Adatbáziskezelés alapjai
Tervezés, Normalizálás
Többtáblás adatbázisok
Mérnöki informatika I.év
Dr. Krauszné Dr. Princz Mária Adatbázis rendszerek I.
Bevezetés az UML-be az E/K modellen keresztül
Adatbáziskezelés (alapfogalmak). Adatbázis Egyazon információs rendszerhez tartozó adatok összefüggő, szervezett rendszere.
Adatbázis-kezelés JAG,
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Adatbázisok gyakorlat
Adatbázis kezelés. Az adatbázis tágabb értelemben egy olyan adathalmaz, amelynek elemei – egy meghatározott tulajdonságuk alapján – összetartozónak tekinthetők.
Adatbázis kezelés.
Adatbázis-kezelés.
Adatbázisok Fleiner Rita, Tankönyv:
Adatbázis-kezelés Készítette: Asztalos Péter január 12.
ADATMODELLEZÉS ADATBÁZIS-KEZELÉS
Kulcsok meghatározása a táblákban
Adatbázis alapfogalmak
(A logikai adatmodell kialakítása)
Relációs adatbázissémák
Relációs algebra Relációs sémák tervezése
Normálformák Takács Gábor mérnök informatikus, okl. mérnöktanár
Adatbázis-kezelés. Alapfogalmak Adat: –észlelhető, felfogható ismeret –jelsorozat –valakinek, vagy valaminek a jellemz ő je –tény, közlés Információ:
Gáspár Bencéné Dr. Vér Katalin
Információs rendszer fejlesztése 2. előadás
Heltai Éva Eszter QG2CBR 1. előadásból.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
Adatbáziskezelés. Adatbáziskezelés az ACCESS programmal 2 A relációs adatbázis fogalmai A relációs adatbázis: egymással összefüggésben lévő adatokat tartalmazó.
Adatbázisszintű adatmodellek
Egyed/kapcsolat modell
Többértékű függőségek
Gazdasági informatika II (SZIE GTK GVAM 1. évfolyam) 2009/2010. tanév 2. félév.
Az adatbázis az adatok és a köztük lévő összefüggések rendszere, amelyet egymás mellett tárolunk. Nagyon fontos, hogy az adatbázisunk szerkezetét jól megtervezzük,
Alapfogalmak Adat: rögzített ismeret
Adatbáziskezelés.
Adatbáziskezelés 12. alkalom.
Relációs adatmodell, normálformák
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
Előadás 02 A 3 szintű ANSI/SPARC architektúra
Többértékű függőségek
Előadás másolata:

Leképzési szabályok

Egyedtípus Egyedelőfordulás Attribútum Összetett attribútum Kulcsattribútum Kapcsolattípus Kapcsolat attribútuma (egyed)reláció Rekord,sor Mező,oszlop Minden komponensből külön mező Elsődleges kulcs Reláció kiegészítése idegen kulccsal vagy kapcsolat reláció Egyedreláció mezője, vagy kapcsolatreláció mezője

1:1 1:N M:N Relációk egyesítése, vagy reláció kiegészítése idegen kulccsal, vagy kapcsolat reláció Reláció kiegészítése idegen kulccsal, vagy kapcsolat reláció Kapcsolatreláció a résztvevők elsődleges kulcsából képezett összetett kulccsal

N-ágú kapcsolat Gyenge egyed Többértékű attribútum Kapcsolat reláció összetett kulccsal és kapcsolatmezőkkel(ha van) Reláció, az azonosító reláció elsődleges kulcsából és a gyenge egyed parciális kulcsából (ha van) képzett összetett kulccsal Új reláció a többértékű attribútumból és az azt tartalmazó reláció elsődleges kulcsából képzett összetett kulccsal

1:1 Totális:Totális Egyetlen reláció, az összes attribútum felhasználásával. Ha a kulcs különböző, akkor valamelyik reláció elsődleges kulcsa lesz az új reláció elsődleges kulccsa

1:1 Totális:Parciális A totális oldal relációt ki kell egészíteni a parciális oldal elsődleges kulcsával, mint idegen kulccsal

1:1 Parciális: Parciális Új reláció- a új reláció kulcsa valamelyik résztvevő egyedreláció elsődleges kulcsa, ami egyben idegen kulcs is. A másik reláció kulcsával, mint idegen kulccsal is ki kell egészíteni az új relációt

1:N Totális N oldal Az N oldali reláció attribútumait kiegészítjük az 1 oldal elsődleges kulcsával, mint idegen kulccsal. Ha vannak attrubútumai a kapcsolatnak, akkor az N oldali relációba kerülnek

1:N Parciális N-oldal Új reláció – a reláció elsődleges kulcsa az N oldal elsődleges kulcsa lesz, amely egyben idegen kulcs is, az 1 oldal elsődleges kulcsa pedig a másik idegen kulcsot alkotja.

N:M Új reláció – elsődleges kulcs a résztvevő relációk elsődleges kulcsából álló összetett kulcs. A kapcsolat attribútumai az új relációba kerülnek.

Többágú kapcsolat Új reláció, elsődleges kulcsa a résztvevő relációk elsődleges kulcsaiból álló összetett kulcs. Kapcsolat attribútumai az új relációba kerülnek

Többértékű attribútum Az eredeti relációban megszüntetjük az összes többértékű mezőt, majd új relációt hozunk létre, amelynek összetett elsődleges kulcsa a többértékű mezőből és az eredeti reláció elsődleges kulcsából áll. Az eredeti reláció elsődleges kulcsa az új relációban idegen kulcsként szerepel.

Rekurzív kapcsolat Rekurzív kapcsolat esetén az egyedtípusból kapott relációt kiegészítjük a reláció elsődleges kulcsának megfelelő, de attól eltérő nevű idegen kulccsal.