A kemoterápiás gyógyszerek hatásának fokozása Turmeric Force-szal a hasnyálmirigy karcinóma, a glioblasztóma multiforme és a medulloblasztóma ráksejtekben.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a marketing?.
Advertisements

Pest megyei Tüdőgyógyintézet
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Királis Technológiákat Fejlesztő Kft Budapest, Rumbach S. 7. Telefon: Fax: web:
dr. BALLA TÜNDE, dr. BORSICS KÁLMÁN
Pályakezdők munkával való elégedettsége Kiss Paszkál ELTE PPK Társadalom- és Neveléspszichológiai Tasznék.
Saját tapasztalatok M.É 64 éves nő 2007 óta ismert HCV pozitivítás 2008-ban ½ éves sikertelen pegIF+ribavirin th. HCV-PCR: IU/ml Genotípus 1.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
Borán es foszfin molekulák kölcsönhatása oldatfázisban
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Daganatgátló kezelés – kemoterápia –radiokemoterápia
ÚJ, N-ALKILFENOTIAZINOKAT TARTALMAZÓ RUTÉNIUM(II) KOMPLEXEK TERMIKUS BOMLÁSA.
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Új típusú dializáló PD oldatok
Bartha Iván – Dinya Tamás DEOEC I.sz. Sebészeti Klinika
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Fekete László Született: Csillagjegye: Vízöntő
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
szakmérnök hallgatók számára
THALIDOMID SZEREPE MYELOMA MULTIPLEX KEZELÉSÉBEN
A 2-es típusú diabetes mellitus kezelési stratégiája az új orális antidiabetikus gyógyszerek megjelenésének tükrében dr. Bandur Szilvia, dr. Szépkúti Sándor.
Emlődaganatok prognózisa a szűrési program tükrében
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
A évi demográfiai adatok értékelése
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
lehetőségei az onkológiában Szent László Kórház Onkológiai Osztály
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
AZ MHC RÉGIÓ ÁLTAL KÓDOLT
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
A vágóhídi tüdővizsgálatok jelentősége és a S.P.E.S.
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
7. Házi feladat megoldása
OECD GUIDELINE FOR THE TESTING OF CHEMICALS Soil Microorganisms: Carbon Transformation Test OECD ÚTMUTATÓ VEGYI ANYAGOK TESZTELÉSÉRE Talaj Mikroorganizmusok:
A BISOPROLOL hatékonysága krónikus szivelégtelenségben
Védőoltások A következőkben a védőoltásokra vonatkozó feladatlapokon szereplő kérdésekre adandó válaszok láthatók, Hasznos lehet kivetíteni, amikor az.
A Zyflamend hatása az emberi prosztatarák sejtekre
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
ESETISMERTETÉS Semmelweis Egyetem ÁOK, I.sz. Belgyógyászati Klinika
Resveratrol "Borban az igazság!"
Háttér, célkitűzések A dohányzás az egyik legsúlyosabb kockázati tényező a rosszindulatú daganatok kialakulásában. A Nemdohányzók védelméről szóló 1999.
Epe- és májbetegségek gyógyszerei, enzimkészítmények
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Comenius Logo (teknőc).
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
TÁRSADALOMSTATISZTIKA Sztochasztikus kapcsolatok II.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
III/1. dia Osteoarthritis(arthrosis). III/2. dia Osteoarthritis Az etoricoxib vizsgálatainak áttekintése Etoricoxib párhuzamos dózisösszehasonlító vizsgálat.
Kvantitatív módszerek
VI/1. dia Az etoricoxib tolerálhatósági profilja.
Az alendronát hosszú távú hatékonysága 10 évet átfogó adatok a III. fázisú osteoporosis kezelési vizsgálatokból Bone HG, et al. NEJM 2004;350:
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
D-vitamin receptor (VDR) aktiváció és a túlélés epidemiológiája végstádiumú vesebetegekben Salem VA Medical Center, Salem, USA Prof. Dr. Kövesdy Csaba.
Mikroökonómia gyakorlat
Gének, környezet, viselkedés
IV/1. dia Rheumatoid arthritis. IV/2. dia Rheumatoid arthritis Az etoricoxib vizsgálatainak áttekintése Etoricoxib párhuzamos dózisösszehasonlító vizsgálat.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Flownorm kapszula. A mai kor emberének gyakori betegsége az érszűkület, a visszeresedés és a trombózis. Ez különböző okok (pl. nem megfelelő táplálkozás,
Márk Ágnes, Barna Gábor, Csomor Judit, Kriston Csilla, Matolcsy András
HUMIFERR kapszula.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A kemoterápiás gyógyszerek hatásának fokozása Turmeric Force-szal a hasnyálmirigy karcinóma, a glioblasztóma multiforme és a medulloblasztóma ráksejtekben Steven J. Melnick, Ph.D., M.D.

Háttérinformációk

Turmeric Composition Apoláros frakció Szemipoláros frakció Oxidált szeszkviterpének ar-turmeron α-turmeron β-turmeron Turmerol Ar(aromatic)-Turmerol Atlanton Szeszkviterpének α-Zingiberen β-Bisabolen β-Szeszkvifellandren ar-Kurkumen Szemipoláros frakció Kurkuminoidok Kurkumin Demetoxi-kurkumin Bisz-demetoxi-kurkumin

A kurkumin rákellenes hatása a hasnyálmirigy karcinóma sejtekben

Hasnyálmirigyrák Az egyik legagresszívebb és leghalálosabb rosszindulatú daganat. Magas halálozási arány (5 évnél hosszabb ideig kevesebb, mint 3 % marad életben, az átlagos túlélési időszak kevesebb, mint 6 hónap). A hasnyálmirigyrák az egyik leggyakrabban az USA-ban fordul elő (100000 emberből 13, szemben Indiával, ahol 100000 emberre 1,8 megbetegedés jut). A kemoterápiás kezelések még műtéti beavatkozással és sugárterápiával kombinálva sem eredményeztek jelentős javulást. A gemcitabine, a legújabb hasnyálmirigyrák-ellenes gyógyszer csupán a klinikai választ javította, a túlélési időt nem. A hasnyálmirigyrák kemopreventív szerekkel (pl. kurkumin) történő kiegészítő kezelésére kidolgozott új statégiák bizalomra adhatnak okot.

A kurkumin és a rákellenes gyógyszerek citotoxicitása a PANC10 A kurkumin és a rákellenes gyógyszerek citotoxicitása a PANC10.05 és a PL45 típusú hasnyálmirigyrák sejtekben ___________________________________________ Hatóanyag Panc-10.05 PL45 (IC50,μM) (IC50,μM) Ara-C 8 10 Kurkumin 10 15 Doxorubicin >20 >20 Etoposide 0.5 1.3 Taxol 0.01 0.1 Vinblastine 0.1 0.2 Gemcitabine 0.03 0.05 ____________________________________________ 6

A középérték-hatás és dózis-hatás görbék igazolják a kurkumin szinergikus hatását az Ara-C-vel és az etoposide-dal a PANC10.05 típusú hasnyálmirigyrák sejtekben Ara-C/Kurkumin Etoposide/Kurkumin

A középérték-hatás és dózis-hatás görbék igazolják a kurkumin szinergikus hatását a tamoxifennel a PANC10.05 típusú hasnyálmirigyrák sejtekben

A középérték-hatás és dózis-hatás görbék igazolják a kurkumin szinergikus hatását az Ara-C-vel és az etoposide-dal a PL45 típusú hasnyálmirigyrák sejtekben Etoposide/Kurkumin Arc-C/Kurkumin

A CalcuSyn Szinergia Skálát használják a szinergia elemzésére <0.1 nagyon erős szinergia 0.1-0.3 erős szinergia 0.3-0.7 szinergia 0.7-0.9 közepes-kismértékű szinergia 0.9-1.1 közel additív 1.1-1.45 enyhe-közepes antagonizmus 1.45-3.3 antagonizmus >3.3 erős-nagyon erős antagonizmus

Kombinációs Index értékek a kurkuminra és a rákellenes gyógyszerekre a PANC10.05 típusú sejtekben Hatóanyag-kombinációk IC50 IC75 Etoposide and kurkumin 0.713 0.453 Doxorubicin and kurkumin 0.603 0.663 Ara-C and kurkumin 0.085 0.022 Gemcitabine and kurkumin 0.357 0.379 Tamoxifen and kurkumin 0.355 0.219 Taxol and kurkumin 3.753 2.389 Vinblastine and kurkumin 0.0005 0.0008 0.497 0.320

Korlátozó tényezők a kurkumin rákterápiás gyógyászati felhasználásával kapcsolatban Alacsony biohasznosulás a következő tényezők miatt: Rossz felszívódás Gyors metabolizmus A metabolitok inaktívak? Gyors kiürülés a szervezetből 12

A Turmeric Force™-ról

Turmeric ForceTM A kurkuma gyökértörzsek szuperkritikus CO2-os és vizes-etanolos kivonata 45 %-ban turmeronokat, 11 %-ban kurkuminoidokat tartalmaz A kurkuminoidok mellett más molekulákat is tartalmaz; ezek biztosítják a kurkuma teljes hatékonyságát A bizonyítékok azt mutatják, hogy a kurkumaolajok és a kurkuminoidok kombinációja akár hétszeresére is növelheti a kurkuminoidok biohasznosulását* Ez a New Chapter Inc. cég által kifejlesztett termék 400 mg bioaktív vegyületet tartalmaz olívaolajban feloldva és lágyzselatin kapszulába töltve *Antony B, Merina B, Iyer S, et.al. Indian J. Pharm. Sci., 2008:70: 445-449

A Turmeric ForceTM molekuláris szintű működésének bemutatása

A Turmeric ForceTM ráksejtekben kifejtett hatásmechanizmusai A G2/M blokk és a Sub G0/G1 populáció indukciója Apoptózis előidézése A NF-κB mRNA expressziójának csökkentése Az NF-κB aktivitásának gátlása Az IL-8 expressziójának csökkentése A cyclooxygenase-2 gátlása A STAT3 gátlása

A Turmeric ForceTM és a Gemcitabine citotoxicitása a BxPC3 és a Panc-1 típusú sejtekben hatóanyag (µg/ml) BxPC3 IC50 (μg/ml) Panc-1 Turmeric Force 1.00  0.13 1.22  0.05 Kurkumin 16.10 ± 1.58 14.32 ± 0.98 Gemcitabine 0.03  0. 01 >200 17

A középérték-hatás és dózis-hatás görbék igazolják a Turmeric ForceTM szinergikus hatását a gemcitabinnel a Bx-PC3 és a Panc-1 típusú hasnyálmirigyrák sejtekben Bx-PC3 Panc-1

Gemcitabine és kurkumin A gemcitabine és a Turmeric ForceTM, illetve a kurkumin közötti kombinációs index értékek a hasnyálmirigyrák sejtekben Gemcitabine és Turmeric ForceTM Sejttípus CI érték IC50-nál CI érték IC75-nál CI érték IC90-nál Bx-PC3 0.050 0.016 0.005 Panc-1 0.183 0.036 0.027 Gemcitabine és kurkumin Sejttípus CI érték IC50-nál CI érték IC75-nál CI érték IC90-nál Bx-PC3 0.399 0.491 0.702 Panc-1 0.455 0.508 0.572 19

A Turmeric Force™ daganatellenes hatásai a U87MG típusú glioblasztóma ráksejtekben

Az U87MG típusú ráksejtek jellemzői Az MGMT (O6-metil-guanin-DNS metil-transzferáz) magas koncentrációja (over-expressziója) BCNU-nak ellenálló, vadtípusú p53 Telomeráz-aktivitást csökkentő TMZ PTEN (foszfatáz és tenzin homológ) elégtelenség A túlélést elősegítő, magas Akt aktiválást eredményez és növeli a TMZ-vel és az etoposide-dal szembeni ellenálló- képességet Növeli az NF-κB szintjét, mely az MGMT-n keresztül DNS-hibák kijavítását váltja ki

Az etoposide, a kurkumin és ezek kombinációjának citotoxicitása az U87MG típusú glioblasztóma ráksejtekben 20 40 60 80 100 120 140 50 150 200 250 Hatóanyag koncentráció (ug/ml) Életben maradt sejtek száma (a kontroll %-ában) ETP CU ETP+CU

Az etoposide, a Turmeric ForceTM és ezek kombinációjának citotoxicitása az U87MG típusú glioblasztóma ráksejtekben ETP TF ETP+TF 140 120 100 80 Életben maradt sejtek száma (a kontroll %-ában) 60 40 20 50 100 150 200 250 Hatóanyag koncentráció (ug/ml)

A Temozolomide, a kurkumin és a kombinációjuk citotoxicitása az U87MG típusú glioblasztóma ráksejtekben 20 40 60 80 100 120 50 150 200 250 Hatóanyag koncentráció (ug/ml) Életben maradt sejtek száma (a kontroll %-ában) TMZ CU TMZ+CU

A Temozolomide, a Turmeric Force™ és a kombinációjuk citotoxicitása az U87MG típusú glioblasztóma ráksejtekben 20 40 60 80 100 120 50 150 200 250 Hatóanyag koncentráció (ug/ml) Életben maradt sejtek száma (a kontroll %-ában) TMZ TF TMZ+TF

Az Etoposide, a Temozolomide, a kurkumin és a Turmeric ForceTM citotoxicitása az U-87MG típusú glioblasztóma ráksejtekben Vegyület IC50 (µg/ml) IC75 (µg/ml) IC90 (µg/ml) Etoposide 6.50  3.54 127.50  3.53 > 200 Temozolomide >2000 Kurkumin 37.33  4.04 51.00  7.07 >200 Turmeric ForceTM 30.75  7.46 40.20  2.97 48.50  0.58

Etoposide/Turmeric Force™ Az etoposide+kurkumin (ETP+CU) és az etoposide+Turmeric ForceTM (ETP+TF) kombináció középérték-dózis és dózis-hatás görbéi az U-87MG típusú glioblasztóma sejtekben Etoposide/kurkumin Etoposide/Turmeric Force™

Temozolomide/kurkumin Temozolomide/Turmeric Force™ A Temozolomide + kurkumin (TMZ+CU) és a Temozolomide+Turmeric Force™ (TMZ+TF) kombinációinak a középérték-hatás és dózis-hatás görbéi az U-87MG típusú glioblasztóma ráksejtekben Temozolomide/kurkumin Temozolomide/Turmeric Force™

A temozolomide és az etoposide középérték-hatás és dózis-hatás görbéi az U-87MG típusú glioblasztóma ráksejtekben

Temozolomide/Etoposide/kurkumin Temozolomide/Etoposide/Turmeric Force A Temozolomide+Etoposide+kurkumin (TMZ+ETP+CU) és a Temozolomide+Etoposide+Turmeric ForceTM (TMZ+ETP+TF) kombinációinak középérték-hatás és dózis-hatás görbéi az U-87MG típusú glioblasztóma ráksejtekben Temozolomide/Etoposide/kurkumin Temozolomide/Etoposide/Turmeric Force

Az etoposide és a temozolomide kombinációs indexe (CI) kurkuminnal és Turmeric ForceTM –szal az U87MG (HTB-14) típusú glioblasztóma ráksejtekben kombináció CI érték IC50-nál CI érték IC75-nál CI érték IC90-nál Etoposide + kurkumin 0.545 0.354 0.307 Etoposide + Turmeric Force™ 0.383 0.280 0.318 Temozolomide + kurkumin 2.068 0.912 0.715 Temozolomide + Turmeric Force™ 0.569 0.458 0.516 Temozolomide + Etoposide 0.194 0.263 1.782 Temozolomide + Etoposide + kurkumin 0.385 0.305 0.716 Temozolomide + Etoposide + Turmeric Force 0.054 0.046 0.252

A Turmeric Force™ D283 típusú medulloblasztóma ráksejtekre kifejtett daganatellenes hatásai

D283 MED típusú ráksejtek jellemzői c-MYC magas koncentrációja (over-expressziója) Rezisztens a lovastatin (hidroxi-metil-glutaril-CoA reduktáz inhibítor) által kiváltott apoptózisra A koleszterin bioszintézisében részt vevő HMG-CoA reduktáz szintén kulcsszerepet játszik a medulloblasztóma sejtburjánzásban. Alkilező ágensekkel (ciklofoszfamid) szemben ellenálló

Az etoposide, a temozolomide, a kurkumin és a Turmeric ForceTM citotoxicitása a D283 Med (HTB 85) típusú medulloblasztóma ráksejtekben Vegyület IC50 (µg/ml) IC75 (µg/ml) IC90 (µg/ml) Temozolomide 146.90  25.52 >200 Etoposide 0.19  0.06 0.61  0.23 20.10  2.75 Kurkumin 28.67  4.94 48.00  4.60 Turmeric ForceTM 1.55  1.30 5.10  2.57 7.00  2.83 34

Az etoposide, a temozolomide, a kurkumin és a Turmeric ForceTM citotoxicitása a D283 Med (HTB 85) típusú medulloblasztóma ráksejtekben

Etoposide/Turmeric Force Az etoposide+kurkumin és az etoposide+Turmeric ForceTM középérték-hatás és dózis-hatás görbéi a D283 Med típusú ráksejtekben Etoposide/Curcumin Etoposide/Turmeric Force

Temozolomide/Etoposide/Curcumin Temozolomide/Etoposide/Turmeric Force A temozolomide+etoposide+kurkumin (TMZ+ETP+CU) és a temozolomide+etoposide+Turmeric ForceTM (TMZ +ETP+TF) kombinációinak középérték-hatás és dózis-hatás görbéi a D283 Med típusú ráksejtekben Temozolomide/Etoposide/Curcumin Temozolomide/Etoposide/Turmeric Force

Az etoposide és a temozolomide kombinációs index értékei a kurkuminnal és a Turmeric ForceTM –szal a D283 Med (HTB 85) típusú medulloblasztóma ráksejtekben Kombináció CI érték IC50-nál CI érték IC75-nál CI érték IC90-nál Temozolomide + Etoposide 1.910 2.325 2.845 Temozolomide + Turmeric Force 0.041 0.004 0.003 Etoposide + Turmeric Force 0.0003 0.0001 Etoposide + kurkumin 0.816 0.811 0.922 Temozolomide + Etoposide + kurkumin 2.549 2.122 1.766 Temozolomide + Etoposide + Turmeric Force 0.042 0.007 0.001

Összefoglalás A kurkumin és a Turmeric ForceTM gátolják az NF-κB aktivitását, a COX-2, a STAT3 és az IL-8 expresszióját A szélesspektrumú, turmeronokat, kurkuminoidokat és egyéb vegyületeket tartalmazó kurkuma-kivonat, a Turmeric ForceTM az összes vizsgált ráktípus esetében a kurkuminnál erősebb citotoxikus és szinergista hatásokat mutat Szinergista hatása miatt a Turmeric ForceTM kombinálható kemoterápiás készítményekkel (pl. ara C, doxorubicin, gemcitabine, tamoxifen, vinblastine, etoposide és temozolomide) A kurkuminoidok bizonyosan átjutnak a vér-agy gáton, noha a bizonyítékok arra utalnak, hogy a turmeronok és a kurkuma apoláros frakciójának többi vegyülete szintén átjut a vér-agy gáton, ami miatt a Turmeric ForceTM jó kiegészítő terápiaként használható az agydaganatok kezelésében Bizonyos adatok arra utalnak, hogy a Turmeric Force nempoláros vegyületeinek és kurkuminoidjainak kombinált keveréke Evidence suggests that the formulation of combined non-polar compounds and curcuminoids in Turmeric ForceTM a kurkumioidok hatása mellett azok biohasznosulását is javítja

Szinergia alapelvek A szinergia a sokféle összetevő olyan kölcsönhatása, melynek során a készítmény összhatása felülmúlja az összetevők külön- külön vett, egyedi hatásainak összegét. A gyógynövények hatását nem lehet pusztán az alkotóelemeik analízisével megérteni, ezért a legegyszerűbb magyarázat elvének alkalmazása rendkívül leegyszerűsített modellt eredményez. A szelektivitás, a hatásosság és az elfogadható toxicitás gyógyszerészeti elvei ezen a leegyszerűsítő szemléleten alapulnak. Ez az alapja a növényekben található összetett keverékek helyett a nagytisztaságú hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek egyoldalú használatának.

Szinergikus növényi kivonatok a kiegészítő rákterápiában A kurkuminról bizonyították, hogy sok hagyományos kemoterápiás szerekkel szinergikus hatást fejt ki. Ezt a szerepét részben olyan tulajdonságainak köszönheti, mint pl. az NF-κB gátlása, a p-glycoprotein (MDR) szubsztrátja, stb. Azonban a kurkuma (C.Longa L.) további bioaktív vegyületeinek (pl. kurkuminoidoknak és turmeronoknak) viszonylag csekély figyelmet szenteltek a daganatellenes gyógyszerekre gyakorolt szinergikus hatásának szempontjából - más növényi kivonatokról nem is szólva. Az előző vizsgálatok ezen űrt próbálják betölteni és feltárják a többi gyógynövény származék lehetséges felhasználási területeit a rákterápiák kiegészítő kezeléseként.

Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem or A legegyszerűbb magyarázat elve de mit mondott Ockham? William Ockham (c. 1285–1349) Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem or „A dolgokat nem kell feleslegesen bonyolítani." Ez Ockham borotvája. A borotva itt a felesleges feltevések eltávolítására utal, hogy ezáltal a legegyszerűbb magyarázatokhoz jussunk. De ki mondta, hogy a szinergia nem a legegyszerűbb magyarázat a gyógynövény-származékok gyógyászati hatásaira? Ha nem ez volna a helyzet, akkor a növények a túlélésük érdekében egy adott problémára csupán egyetlen vegyületet állítanának elő a túlélésük érdekében. A túlélésüket elősegítendő, a növények teljesen nyilvánvalóan kiterjedt „vegyi védelemmel” vannak felvértezve. Ez egy tapasztalati tény!

Egy vélemény az Ockham-féle borotva-elvről “A legfeltűnőbb hiányosság nem is a gyenge logika, hanem az egyszerű megoldásokkal szemben mutatott elfogultság. Az Ockham-féle borotva válogatás nélküli alkalmazása erre a gyengeséget csak fokozza. És ami még ennél is rosszabb, a logikus tudományosság látszatát keltve adják el ezt a hiányosságot.” Hoffman R, Minkin VI and Carpenter BK. Ockham’s Razor and chemistry. Internat J Philos Chem 1997;3:3-28.

A természet „koktéljai” Klinikai orvoslás: Leckék a természettől Sok esetben sokféle gyógyszer kisebb koncentrációjú kombinációja igazoltan hatásosabb egyféle gyógyszer nagyobb dózisánál. Rák HIV Magas vérnyomás Fertőző betegségek

Növények, mint gyógyászati koktélok A természetüknél fogva a növények a bioaktív vegyületek szinergikus kombinációi, melyek az evolúció során védelmet biztosítottak számukra a betegségekkel és az állatokkal szemben. Az evolúciós táncban a növények stratégiákat dolgoztak ki (sokféle vegyületet állítottak elő), hogy megbirkózzanak az állatok, a mikrobiológiai fertőzések, a gyulladásos körülmények és a rák folytonos változásával. Szemben az egyetlen hatóanyagos stratégiával, lassan mi is megtanuljuk ezen sok-hatóanyagos stratégia a fertőző betegségek antibiotikum-rezisztenciájának, a rák kemoterápia- rezisztenciájának kezelésében mutatott előnyeit. Jól tesszük, hogy a növényektől tanulunk!

Vizsgálatvezetők Cheppail Ramachandran, Ph.D., MBA@ Anna P. Resek, BS@ Anat Aviram, M.S. @ Enrique Escalon, MD¶ Steven J. Melnick Ph.D., MD@+ @Dharma Biomedical ¶ Miami Children’s Hospital, Division of Hematology/Oncology + Miami Children’s Hospital, Department of Pathology

Diszkusszió