Szállodai tevékenységek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

Készítette: Zrufkó Viktória Turizmus- vendéglátás, Levelező tagozat
Alberti Evangélikus Gyülekezet Vendégháza
2011 Augusztus ig Prága. Panorama Hotel Prague ****
Szállodák, szállásadó üzemek rendszerezése Rendeltetés szerint
Szálloda. Szolgáltató üzem: olyan üzem / üzlet / vállalat, mely kézzel nem megfogható javakat kínál vevőinek, miközben anyagi javakat is felhasznál a.
Szakmai alaptréning 3. fejezet Készítette: Balázs Zoltán.
•Eger els ő magánszállodája a történelmi belváros legcsendesebb részén zöld övezetben található. A város törökkori emlékeivel, fürd ő kultúrájával,
RENDELÉS, VEVŐKISZOLGÁLÁS, E - BUSINESS
This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme co-financed by the ERDF. airLED Repülőtéri Hotelek és a Turizmus fejlesztésének lehetőségei.
Béren kívüli jutatások 2012 IVSZ Badak Béla okl.könyvvizsgáló
Hotel Pátria*** (2356/04-es tételhez) Készítette : Kálmán Aliz.
ERA A vasútvállalatokra vonatkozó kötelező üzemeltetési szabályok a hazai vasúti hálózatra vonatkozóan.
Vendéglátás és szálloda menedzsment I.
A szállástevékenység költség tervezése
2. előadás.
A turizmus rendszer környezete
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Zalaegerszeg Északi Ipari Park IV. INNOTECH Konferencia
Timesharing.
Apponyi Kastélyszálló 2365/17
A szolgáltatásmarketing sajátosságai
Hotel Árkádia*** Készítette: Bércesi Richárd. A szálloda I. •2010 nyarán kezdte meg működését •Helye: Pécs történelmi belvárosa, Hunyadi úton, Széchenyi.
A piac Szakiskola.
Szálláshelyi vendéglátás
10. Tétel.
A rendezvényszervezés feladatai
Vendéglátás és szálloda menedzsment I.
A szállodák, szállásadó üzemek rendszerezése
Logisztika 6.előadás.
Szállodagazdálkodás és vezetés I (2007 ősz)
A szállodai létszám meghatározása
Szállodavezetés és gazdálkodás I. „Szállodák tevékenységei”
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
Danubius Hotel Gellért A magyarországi székhelyű Danubius Hotels Group ötvenhat szállodájának egyike a Gellért Hotel, és egyike Európa legjelentősebb.
Albert Krisztina Hotel Residence****, Siófok.
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
17. tétel.
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Távmunka a kárrendezésben a Generali-Providencia Biztosító Rt.-nél III. Országos Távmunka Konferencia Kiss Attiláné.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Munkavédelem és controlling
EasyWay ITS Hungary workshop tervezett programja Házigazdai üdvözlés – Kovács Ákos MK vezérigazgató EasyWay áttekintés – dr. Lindenbach Ágnes ITS Hungary.
ÜDVÖZÖLJÜKÜDVÖZÖLJÜK A CREW AGENCY CSAPATA NEVÉBEN! A CREW AGENCY CSAPATA NEVÉBEN!
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A kommunikáció.
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
2012.FEBRUÁR FEBRUÁR 20-IG!!!. Árajánlat kérése, nemzetközi közösségi weboldal kivitelezésére: Funkciók: - Tag/1-1 kép feltöltése - Min. adatok.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?
tételhez Puchner Kastélyszálló **** Bikal Készítette: Panghy Bence.
Készítette: Werner Gábor. Tartalomjegyzék Általános Szabadidős lehetőségek Szolgáltatások Parkolás Internet Parkolás Érkezés dátuma Kijelentkezés Lemondás.
1458/17. tétel. 17/A Ez ideig ismeretlen külföldi partner kereste fel ben, és ajánlott fel a Földközi-tenger egyik szigetén szolgáltatásokat az.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Gere Bor Hotel **** Villány ( ) Készítette: Héhl Leila.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
1 TÁMOP A-13/ A TÁMOP A-13/1 „Társadalmi partnerek kapacitásfejlesztése a Konvergencia Régióban” Pénzügyi tájékoztató
Az Osztrák Intézet Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak.
Költségvetési szervezetek évi beszámolója. Vonatkozó jogszabályok: (1/2) évi XXXVIII. törvény az államháztartásról - 292/2009. (XII. 19.)
Kockázat és megbízhatóság Megbízhatóság alapú kapacitás- és költségtervezés Dr. Kövesi János.
A Lear Corporation a Fortune 500-as listában felsorolt vállalat, amelynél tehetséges alkalmazottak sokszínű csapatai világszínvonalú termékeket terveznek.
ERASMUS+ KA1 mobilitás pályázat
Az éttermi szolgáltatások Áfája
Operátor (betanított szerelő) munkatársakat.
Lear Corporation Magyarország Kft.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
SZÁMVITEL.
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Német nyelvi felkészítés a külföldön munkát vállalóknak
Előadás másolata:

Szállodai tevékenységek Készítették: Szalai Emese Bolla Alexandra Pereszlényi Rita

A szállodai tevékenység Alaptevékenységek: Elszállásolás Ellátás, vendéglátás Kapcsolódó egyéb szolgáltatások

Külső tényezők: Társadalmi, politikai (pl. dél-szláv háborús helyzet turizmusra kifejtett csökkentő hatása) Gazdasági ( a térség gazdasági szolgáltatásinak színvonala és ezzel összhangban kialakított árpolitika) Közbiztonsági feltételek (gyakori utcai robbantások, turistákat veszélyeztető utcai zsebesek) Infrastruktúra (közművesítés, úthálózat, orvosi ellátás) Természeti káros jelenségek (angolnavész a Balatonon, algásodás)

Belső tényezők: A szálloda kialakított műszaki-technikai színvonala Az élő munkaerő szakképzettsége, nyelvtudása, a vendéggel való kapcsolattartás, viselkedés kultúrája A szolgáltatások összessége és azok színvonala A korszerű üzem- és munkaszervezés Marketing: értékesítési és árpolitika Az üzemelést a háttérből megfelelően kiszolgáló ügyvitelrendszer

A szállodai alaptevékenységek Elszállásolás Feladata: Szobarendelés felvétele, amely érkezhet: rezervációs rendszeren keresztül, levélben, szóban, telefonon, e-mail-en Szabad szobakapacitás esetén a keresletnek megfelelő szobát biztosítják A telt házas időszakokban a beérkezett szobarendeléseket az érkezésük sorrendjében várólistára teszik Váratlan esemény bekövetkezése, vis maior miatt (pl.: időjárás, vagy műszaki meghibásodás miatt nem indul a repülőjárat), a szobafoglalást szintén nem tudják teljesíteni

A vendég szállodába érkezése pillanatától feladatunk: Udvarias fogadás Vendégszerető bánásmód Szükséges információszolgáltatás Teljes pihenés biztosítása, a nyugodt, jó alvás lehetőségének megteremtése: kényelmes ágy A külső zajok megfelelő módon történő kiszűrése Tiszta, komfortos vendégszobai környezet

Ellátás Étkezés és szórakozás házon belül Legfontosabb a reggeli (kontinentális, büfé) A kínálat változatos Az ideális időpont 6:30-10:00 Igénybevétel reggeliző kártya alapján, de lehet külső vendég is Ide tartoznak a vendéglátó üzemek, üzletek (étterem, drinkbár, söröző, kávézó, stb.)

Egy foglaláson belül csak azonos ellátás foglalható: Kontinentális reggeli (általában ismétlődő kínálat – kávé, tea, péksütemény vagy kenyér, vaj, dzsem) Kontinentális reggeli, bővített (kontinentális reggelin tartalmazhat még egy szelet sajtot vagy szalámit, tojást) Büféreggeli, büféebéd, büfévacsora (önkiszolgáló étkezési rendszer a meleg- és hidegkonyha kínálatával) Svédasztalok (önkiszolgáló étkezési rendszer, csak a hidegkonyha kínálatával) All inclusive (teljes ellátást jelent büférendszerben, amely a helyi italok korlátlan fogyasztását is magába foglalja, a konkrét étkezés választéka a szállodától függ) Ultra all inclusive (általában feljogosít más szolgáltatások ingyenes igénybevételére is a hotel keretén belül, pl.: sport és szórakozási lehetőségek

Szobaszerviz – Room service: Reggelinél, a főétkezések idején, és amikor a szálloda vendéglátó helyei nem üzemelnek Rendelni a szobákban elhelyezett menükártya alapján lehet, ami szűkebb választék Szervízdíjat számolnak fel érte Minibár: Alkoholos, és alkoholmentes italok Édes és sós harapnivalók Elszámolása naponta történik, és mindig újra feltöltik Italkínálatával kiegészíti a szobaszerviz választékát

Rendezvényszervezés: Ismeretek, tudományos eredmények, új információk kicserélése, népszerűsítése, közzététele Belföldön vagy nemzetközi viszonylatban szakmai tanácskozások Hazánkban összefoglaló neve: kongresszusi turizmus Nemzetköziek Többnyire több, de minimum háromnyelvűek Jellemző a presztízsfogyasztás Műszaki-technikai feltételek biztosítása, amely megfelelő nagyságú különteremmel kezdődik

További technikai berendezések: Flipp chart – állványon elhelyezett, jegyzetelésre alkalmas nagy notesz, filctollal Kép- és írásvetítő Hangosítási technika: erősítők, mikrofonok, hangszórók Tolmácsberendezés Számítógépes csatlakozás kiépítése Internet-lehetőséggel, E-mail Telefonvonalak és faxbrendezés

Egyéb szolgáltatások Térítés nélküli saját szolgáltatások: Poggyászhordás, -megőrzés Safe Üzenetközvetítés, ébresztés Információszolgálat, portai vendégszolgálat Tv Uszoda

Poggyászhordás, -megőrzés: Londiner feladata Csomagokat a csomaghordó kocsin szállítják Csoportlista alapján fölviszik a vendégszobákba a csomagokat ,,chek out time”(kijelentkezési idő) – általában 10-12 óra után díjmentes a csomagok tárolása a csomagszobában

Safe: Vagyonbiztonságot szolgálja A szálloda felelőssége csak akkor érvényes, ha az értékeket a safe-ben helyezik el Megoldás pl.: szobákban, vagy központi helyeken recepció Megnyitáskor ellenőrző kártya kitöltése: név, szobaszám, safe-nyitás kezdete, aláírás Minden nyitáskor rögzítik az időpontot, ellenőrzik a vendég azonosságát Kulcs elvesztésekor jegyzőkönyvet kell felvenni, a kulcsot lecserélni, melynek költségét a vendég fizeti meg

Üzenetközvetítés: Üzenetrögzítő kártya (üzenő fél neve, visszahívás kérése esetén a telefonszám, üzenet átvételének időpontja, vendég neve, szobaszáma, üzenet átvételének helye) Jelzőrendszer a szobában (éjjeliszekrény-panel, tv) Ébresztés: A vendég külön kérésére történik Éjszakai portás az igények alapján kiállítja (vagy kinyomtatja) az ébresztési listát Ébresztés módja lehet többféle  telefonon keresztül a telefonközpontos, közvetlenül a porta, kopogtatás, tv vagy rádió bekapcsolása, stb.

Információszolgálat: A portásnak tájékozottnak kell lennie a szállodai – házon belüli- eseményekről, és a legfontosabb helyi információkról (pl. látnivalók, színházi előadások, múzeumok tárlatai, aktuális sportesemények, menetrendek, városi közlekedés, stb.) Portai vendégszolgálat: Házon kívüli megbízásokat is teljesíthetnekkomissió (szolgáltatás díja + megbízási díj) felszámítása ellenében

Ide tartozhat: Színházjegy beszerzése Vasúti jegy beszerzése, nyitott repülőjegy érvényesítése az adott napra Virágvásárlás, ajándék beszerzése és küldése Postai küldemények továbbítása Vízum ügyintézése

Térítéses saját szolgáltatások: Hírközlés (telefon, pay-tv) Mosás és vegytisztítás Parkolás, garázs Transzfer Uszoda Szauna Szolárium Fitness Szolgálat Program szervezése, értékesítése Business center Technikai berendezések Minibár Portai vendégszolgálat

Hírközlés (térítéses és térítés nélküli) Tv: Általában Satelit, a tv-n elhelyezett információs tábla alapján választhat a vendég Működtetnek házi információs csatornákat is Külön térítés esetében házi videó csatorna (pay-tv) is lehet, bekapcsolása után a szolgáltatás árával automatikusan megterhelik a vendég számláját

Számítógép-csatlakozás, Internet: Eleinte főleg az üzletemberek által látogatott szállodákban volt Ma már elterjedtebb Ingyenes (beleépítve a szoba árába) Business Center: Minden olyan berendezés és felszerelés megtalálható, ami egy irodai szolgáltatáshoz szükséges Általában külön szinten hozzák létre

Rádió: Legtöbb szállodában alapfelszerelés Rendkívüli esetben (tűzriadó, bombariadó) automatikusan bekapcsolható a információközlésre Telefon: Telefonközponton keresztül történik, a vendég számláját közvetlenül terhelik A szobában található mappában részletes információt kap a vendég Házon belül is működik 400%-kal is drágább lehet, mint az utcai telefonok

Mosás, vegytisztítás: A szálloda saját textíliáit mossa Vendégeknek térítés ellenében, általában tárgyi napon néhány órán, de maximum 24 órán belül Tételes mosatási jegyzék alapján veszik át; szobaszám, vendég neve (jegyzék és árjegyzék a szobai mappában található) Nyelvtudás szükséges az egyedi igények miatt Alkalmaznak a mosodák varrónőt is az apróbb javítások elvégzésére valamint mosómestert, szakképzett vegytisztítót, betanított dolgozókat, kalanderkezelőt

Parkoló, garázs: Őrzött parkoló, vagy garázs ma már alapkövetelmény Garázs esetén díjat kell fizetni; tárolás, őrzés, esetleg külső-belső mosás, akkumulátor-töltés, levegőnyomás mérés és beállítás Garázsmester végzi Szervizelni, javítani szigorúan tilos!

Transzfer: Nemzetközi szállodaláncok saját gépkocsiparkot biztosítanak a vendégek közlekedtetésére (ez reklámnak is kitűnő) Külső, erre a tevékenységre szakosodott szállító cégekkel kötnek szerződést Utazási irodák által szervezett városnéző programokhoz az iroda biztosítja a közlekedési eszközt Szállodaportás közvetlenül rendeli autóbusztársaságoktól, repülőtéri minibusztársaságoktól, vagy taxitársaságoktól

Uszoda, szauna, szolárium, fitness: Belső és külső vendégek részére egyaránt Közfürdőszabályzat és ÁNTSZ előírások betartása Technológiai utasítások Műszaki adatok Vízminőség-ellenőrzés szabályai Személyi feltételek

Kapcsolódó egyéb szolgáltatások: Squash Bowling Teke Biliárd Darts Golf Stb.

Gyógyászat: Csak a gyógyszállóknál Pénzváltás: Naponta ki kell írni az érvényes váltási árfolyamot Megfelelő végzettség szükséges Általában valamelyik bankkal köt a szálloda megállapodást

Térítéses idegen szolgáltatások: Üzemeltetőknek feltételül szabják, hogy áruminőségeikkel, termékeikkel, áruszínvonalukkal nem térhetnek el a szálloda színvonalától Például: Fodrászat, kozmetika Divatcikk Régiség Antik műtárgy Ajándéktárgyak árusítására létesített üzletek Virágbolt Kozmetikai cikkek Dohányáru Hírlapok Édesség Italok

Járulékos, kiegészítő tevékenységek Igazgatási, gazdasági tevékenységek: Számviteli feladatok Pénzügyi feladatok Munkaügyi, bérszámfejtési feladatok Anyag- és eszközszámoltatási feladatok Ügyvitelszervezési feladatok

Termelőüzemi tevékenységek: Hideg-meleg, kávés- és cukrászkonyhában zajlik a chef irányításával ÁNTSZ előírások betartása A személyzeti menü is itt készül Ételmintát kell eltenni Műszaki, technikai tevékenységek: A gépek, berendezések, és elszerelések folyamatos üzemben tartását, tervszerű, megelőző karbantartását (TMK) biztosítja a műszaki és technikai részleg Bizonyos területekhez külső, szakcégeket kérnek fel (pl.: mosoda, felvonó) Kisebb átalakításokat végeznek, de termelői munkát nem

Rendészeti tevékenységek: Vendégek élet- és vagyonvédelme A szállodai vagyon, az eszközök, berendezések védelme A szállodai dolgozókat tűz- és munkavédelmi oktatásban kell részesíteni A munkaterületeken a tűz- és munkavédelmi előírások betartása A tűzvédelmi berendezések folyamatos ellenőrzése Tűzvédelmi terv kidolgozása, időszakosan tűz- és bombariadó gyakorlat megtartása Biztosítják a szállodai személyzeti portaszolgálatot

Szociális intézkedések: Forma- és védőruha biztosítása Korszerű öltöző és zuhanyzó biztosítása Személyzeti étterem és büfé Beiskolázási segély Hosszú lejáratú, alacsony kamatozású vállalati hitel Hűség és kiemelkedő teljesítmény elismerése Kedvezményes üdülés

Köszönjük figyelmüket!