Magánpraxis konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CSECSEMŐ ÉS GYERMEKKORI SZŰRŐVIZSGÁLATOK HELYZETE, PROBLÉMÁI
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Kommunikáció a gyógyszertárban Dr. Hankó Zoltán alelnök (MGYK) Gárdony.
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
G M P Dr. Hetényi László.
A depresszió korszerű kezelése
katasztrófa-veszélyeztetettsége Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
Modellkorrekció a gyógyszerellátásban
Hangunk megsokszorozza erőnket ! A betegszervezetek jelentősége
Dr. Berzéky József április 15.
Inzulinkezelés 1-es és 2-es típusú diabetesben Dr. Fövényi József
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
A vércukor-önellenőrzés jelentősége diabetes mellitusban
Kertész Balázs Szinapszis Kft. Kutatási igazgató
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Szakmai feladatok a gyógyszer-expediálás során
Szakmai feladatok a gyógyszer-expediálás során
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Gajdácsi József Főigazgató-helyettes
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
NovoMix 30 – A KORSZERŰ INZULIN TERÁPIA 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Új távlatok a 2-es típusú diabetes terápiában a kardiológus szemével
A primer prevenció jelentősége az ifjúsági munkában
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Szövődmények felismerése, ellátása
Milyen új lehetőségeket nyit meg a vércukor-önellenőrzés technológiájának fejlődése? Dr. Jermendy György Belgyógyászat, Endokrinológia, Diabétesz és Anyagcserebetegségek.
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
HR konferencia november 16. SKULL tréning és tanácsadás Szervezeti vitalizáció.
Családtámogató ellátások
Renális szövődményben szenvedő cukorbetegek vércukor-önellenőrzésének jelentősége Prof. Dr. Jermendy György tudományos igazgató Bajcsy-Zsilinszky Kórház,
Terápiás támogatás – mit tehetnek a gyógyszerészek? Dr. Hankó Balázs Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet Közös nevezőn.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
A Fabry terápia fejlődése
Előadás másolata:

Magánpraxis konferencia Soós Gyöngyvér Budapest, 2013. január 25.

Lipidcsökkentők felhasználása Magyarországon 1993 és 2010 között DDD/1000 lakos/nap

Sztatinok felhasználása Magyarországon 2005 és 2010 között DDD/1000 lakos/nap 3

Lipidcsökkentők költsége Magyarországon 2005 és 2010 között Milliárd Forint

Inzulin felhasználás aránya a teljes antidiabetikum felhasználásban

Állati eredetű, humán és analóg inzulinok arányának változása

Antidiabetikumok ártámogatásra költött összegek 2006 és 2010 között Milliárd Ft

Inzulinok ártámogatására költött összegek 2006 és 2010 között Milliárd Ft

Magyar Diabetes Társaság vezetőségének közleménye 2012. május „A naponta 4x adott inzulinanalóggal felépített kezelési rendszer eddig 100%-os támogatásban részesült. Az új rendelet szerint a 100%-os támogatottság csak abban az esetben marad meg továbbra is, ha az adott terápia elérte célját: a vércukorértékek átlagát tükröző ún. HbA1c-érték egy megadott szint (8%) alá csökken. Ha ez nem teljesül, akkor a korábbi inzulinanalógok támogatottsága 50%-ra mérséklődik, vagy a beteg választhatja a humán inzulinra való visszatérést, 100%-os támogatottság mellett. A rendelet e vonatkozásban két kivételt is megfogalmaz: 18 év alatti életkor (magas, de javuló tendenciájú HbA1c) vagy a kórelőzményben szereplő súlyos hypoglykaemia (rosszullétet okozó túl alacsony vércukorérték) mentességet jelent. A szakma képviselői szerint nem nehezményezhető az a gyógyszer-támogatási elv, amely a kezelési cél elérése esetén magasabb támogatást rendel az adott gyógyszer mellé úgy, hogy megfelelő módon gondoskodik azokról a betegekről is, akik a kezelési célt nem érték el. A kezelési cél elérése érdekében a cukorbetegek önmaguk is sokat tehetnek, mert a terápia az étrendi és életmódbeli előírások betartását és a gyógyszeres kezelést (inzulin adását) együttesen jelenti.”

Osteoporosis Alendron sav oralis kezelés: heti 1x / havi 4 tabletta = 525-618 Ft Ibandronsav Actavis 3 mg/3 ml 3 havonta 1x Bruttó fogyasztói ár:11239.0 Ft Fizetendő emelt támogatás esetén: 3372 Ft

Zolendronic acid / Aclasta) 100 ml inf az ajánlott adag egyetlen 5 mg-os Aclasta intravénás infúzió, évente egy alkalommal. Bruttó fogyasztói ár: 89976.0 Ft Fizetendő normatív támogatás esetén- Fizetendő emelt támogatás esetén: 26993Ft (70%)

Biszfoszfonát felhasználás

Denosumab CTK 2010.05.26, 2011.08.15. Az osteoclast éréséhez, aktivációjához szükséges a sejtfelszíni RANK receptorának aktiválása. Ennek a receptornak a ligandját (RANKL) elsősorban az osteoblast-sejtek termelik, hasonlóan az osteoprotegerin-hez Ez utóbbi egy csapdareceptor, amely megköti a RANKL-ot, és ezáltal meggátolja a RANK és RANKL kapcsolódását az osteoclast sejtfelszínen, aminek eredményeképpen az osteoclast-aktivitás és -differenciálódás lelassul vagy nem következik be. A denosumab olyan humán monoklonális antitest, amely a ma ismert egyik legerélyesebb csontbontást előidéző természetes faktor, a receptoraktivátor nukleáris faktor kappa-B ligand (RANKL) semlegesítője. A RANKL gátlása visszafogja a csontbontó osteoclastok érését és aktivitását, ennek eredményeképpen csökken a csontbontás sebessége és így a csontok törékenysége. OH 2008; 149. évfolyam, 42. szám 1971–1980 Journal of Clinical Oncology 2011; 7. évfolyam 2. szám, 106-110 Orvostovábbképző Szemle XVII. évf. 9. szám, 2010. szeptember 11-18 oldal 13

Denosumab (Prolia, Xgeva) CTK 2010.05.26 CTK 2010.05.26 Osteoporosis kezelése – csonttörések szempontjából fokozott veszélynek kitett – postmenopausában lévő nők esetében. Adagolás: A Prolia ajánlott adagja 60 mg, amelyet 6-havonta egyszer, subcutan injekcióban a combba, a hasfalba vagy a kar hátsó felszínébe kell beadni. Xgeva inj (120mg) 4 hetente csontáttét kezelésére A betegek számára biztosítani kell a megfelelő kalcium- és D-vitaminpótlást!! 14

Prolia Bruttó fogyasztói ár:62427.0 Ft Fizetendő normatív támogatás esetén: Fizetendő emelt támogatás esetén:18728 Ft (70%)

2008. évi CVI. törvény az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról 24.§ gyógyszerészi gondozás: a gyógyszerész által önként vállalt, felelősen végzett dokumentált tevékenység, melynek célja együttműködésben az orvossal a hatásos, biztonságos és költség-hatékony gyógyszeres terápia elősegítésén túl, a beteg egészségtudatos életvitele kialakításának elősegítése, megfelelő gyógyszerhasználatának szakmai segítése, együttműködő készségének növelése, életminőségének javítása, minőségileg kontrollált körülmények között.”

Gyógyszerészi gondozás rendelet: 41/2007 módos Eü. M. r. 56/2009 (XII Alap szint: tanácsadási és gyógyszer okozta problémák ellátása Kötelező, minden gyógyszertár alapvető működésének része! Emelt szint: népbetegségek betegségek szűrése / az érintett betegek előzetes protokoll szerinti követése,gondozása Külön engedélyhez, akkreditációhoz (speciális személyi és tárgyi feltételek biztosítása ) kötött !

36. § szövegezésében a gyógyszertárat orvosi diagnózis nélkül felkereső beteg esetében - tünetek értékelése →orvoshoz irányítás - tünetek értékelése → készítmény ajánlás - tájékoztatás a tünet alakulásával kapcsolatban b) a gyógyszertárat orvosi rendelvénnyel felkereső beteg esetében - esetleges gyógyszerelési problémák feltárása (vény „validálás”) - generikus program támogatása - adherencia javítási lépések - „tercier prevenció” támogatása c) a betegség-specifikus gyógyszerészi gondozás, mely a népegészségügyi programhoz kapcsolódóan az adott betegség és kockázati tényezői korai felismerésére, a betegség késői komplikációinak vagy visszatérésének megelőzésére, a betegek egyensúlyi állapotának fenntartására irányul és - a beteg kezelő orvosával szorosan együttműködve Alap- szint Emelt szint

OECD Health at Glance 2012