A gazdaság nemzetközi versenyképessége: értelmezések, mutatók és néhány tanulság Gáspár Pál (ICEG) Oblath Gábor (MNB, monetáris tanács)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

A versenyképesség elméleti és mérési kérdései Török Ádám az MTA levelező tagja Veszprémi Egyetem.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
2004-es gazdasági kilátások és veszélyek az EU belépés küszöbén
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS március Virág Barnabás Március 29.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
1 Bérezési tanulmány  Munkaerőköltségek és nemzetközi versenyképesség Dirk Wölfer december 11.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Makroökonómia Mundell-Fleming.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Külső adósság – Kockázatok és mellékhatások… Antal Judit MNB, Pénzügyi elemzések 2006 február 28. MNB-klub.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
A pénzügyi megtakarítások makrogazdasági hatásai H amecz István „ Miért fontos a lakossági pénzügyi megtakarítás?” konferencia BÉT Nov. 25.
Az inflációs célkövetés tapasztalatai Magyarországon
Inflációs kilátások ra Kovács Mihály András November.
Inflációs Jelentés február elemzői fórum Kovács Mihály András.
Csávás Csaba elemző munkatárs, MNB A főbb hazai pénzügyi piacok meghatározó szereplői és jellemző kereskedési stratégiái november 8.
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés, március Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, igazgató március 27.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Konjunktúrajelentés 2008 Magyarországi befektetési környezet befektetői szemmel június 27. Dirk Wölfer Kommunikációs osztályvezető Német-Magyar Ipari.
Az infláció tényezői 2006-ban Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Rt.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Losoncz Miklós Egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem A magyar gazdaság versenyképességének néhány forrása.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
A magyar gazdaság várható helyzete
Gondolatok a makrogazdasági stabilizációról és a versenyképességről egy évtizeddel az évi stabilizációs program után Oblath Gábor MNB Monetáris Tanács.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
ICEG E urópai Központ Az euró-övezethez történő csatlakozás stratégiái Közép-Kelet- Európában GÁSPÁR PÁL Budapest, 2004 május 26.
ICEG EC KELET-EURÓPA: MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK ÉS GAZDASÁGPOLITIKAI KIHÍVÁSOK AZ EU-CSATLAKOZÁS ELŐTT MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK A BALTI ORSZÁGOKBAN 2002.
International Center for Economic Growth European Center International Center for Economic Growth European Center KELET-EURÓPA: RÖVIDTÁVÚ NÖVEKEDÉSI ÉS.
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, július 16. Kopint-Tárki.
ICEG Európai Központ 1118 Budapest, Dayka G. u 6/B. Telefon: (1) Fax: (1) honlap:
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
Gazdasági és pénzügyi kilátások Auth Henrik MNB alelnöke február 2.
Fizetési mérleg jelentés
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – szeptember Magyar Nemzeti Bank Gábriel Péter, igazgató szeptember 24.
Növekedési Jelentés 2015 Magyar Nemzeti Bank Virág Barnabás, ügyvezető igazgató december 7.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
A magyar gazdaság helyzete 2009 őszén MKIK, 2009 október 14
MAGYAR GAZDASÁG Jobban teljesít?
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – június
Első vállalati tapasztalatok az EU felvétel után
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – március
A külső egyensúlytalanság növekedési hatása a balti államokban
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.
Fizetési mérleg jelentés április
Költségvetés – vállalkozói hatások
A magyar gazdaság versenyképessége:
Előadás másolata:

A gazdaság nemzetközi versenyképessége: értelmezések, mutatók és néhány tanulság Gáspár Pál (ICEG) Oblath Gábor (MNB, monetáris tanács)

Kiindulópontok és főbb kérdések „A magyar gazdaság nemzetközi versenyképessége”– a vándorgyűlés (és a gazdaságpolitika) központi kérdése; de nem tisztázott: * mit jelent (miben áll), illetve * hogyan mérhető egy ország nemzetközi versenyképessége; továbbá tisztázandó: * hogyan alakult Magyarország és néhány más EU- csatlakozásra váró ország – különböző értelmezések szerinti – nemzetközi versenyképessége az elmúlt időben; * melyek voltak a versenyképesség változásának fontosabb összetevői.

Célok A versenyképesség értelmezése és mérése körüli fogalmi és módszertani „sokszínűség” (udvariatlanabbul: zűrök) bemutatása; a különböző értelmezések közötti összefüggések áttekintése; a rövidebb és hosszabb távú versenyképesség (tényezőinek) megkülönböztetése; néhány óvatos gazdaságpolitikai következtetés leszűrése arra nézve, hogy melyek lehetnek, és melyek nem lehetnek a versenyképesség javításának gazdaságpolitikai eszközei az EU-csatlakozásig tartó időszakban és utána

Mit jelent egy ország nemzetközi versenyképessége? 1. Semmit – a gondolat „veszélyes téveszme” („dangerous obsession”: P. Krugman) 2. „Jó dolgokat” (a GDP/fő magas szintjét, ill. gyors növekedését – lásd pl. GCR stb.) 3. A (külső) piaci részesedés növekedését 4. A piaci részesedés növekedésének egyes potenciális/parciális tényezőit: Az ár-, ill. költség-versenyképesség (= a reálárfolyam) változását 5. A 3. és 4. megközelítés kombinációját A nem–ár (ill. nem-költség-) versenyképesség (=„minőségi versenyképesség”) változását.

Mit nem jelent a versenyképesség (javulása, ill. romlása)? A közkeletű vélekedésekkel ellentétben: A) A kereskedelmi, illetve folyó fizetési mérleg javulását/romlását (CA=I-S) B) A működőtőke-beáramlás fokozódását/ mérséklődését Bár A)-t és B)-t okozhatja a versenyképesség alakulása is, mindkettőt sok más is okozhatja, ezért sem A), sem B  versenyképesség változásával

1. Krugman: a nemzetgazdasági versenyképesség – téveszme Az országok nem úgy versenyeznek, mint a vállalatok valamely termék piacán – a nemzetközi kereskedelem nem nulla összegű játék A „versenyképességi megszállottság” káros: protekcionista gazdaságpolitikai javaslatokat szül (Krugman versenyképesség-ellenességét helyi értékén – az USÁ-n belüli gazdaságpolitikai viták összefüggésében – kell értelmezni)

2. „Népszerű és komplex” megközelítések: pl. World Economic Forum (GCR) Számos részadat (makró, mikró és intézményi mutató) és sokféle vélemény összesúlyozásával az országok évenkénti sorba rendezése két szintetikus mutató alapján: –„Growth competitiveness” – a gazdaság növekedési potenciálja –„Microeconomic competitiveness” – a termelékenység színvonalát befolyásoló tényezők összessége

WEF-GCR: helyezések a „növekedési versenyképesség index” (GCI) alapján (7 EU-jelölt ország helyezése 80 közül; minél alacsonyabb, annál jobb) Forrás: World Economic Forum: The Global Competiveness Report

WEF-GCR: helyezések a „mikrogazdasági versenyképesség index” (MCI) alapján ( 7 EU-jelölt ország helyezése 80 közül; minél alacsonyabb, annál jobb) Forrás: World Economic Forum: The Global Competiveness Report

3. Értelmezés mikro-analógia alapján, a következmények felől (I) (piaci részesedés-változás) (A versenyképesség javulása  folyó fiz. mérleg javulása! (CA=S - I) [DE: lehet attól is]) A versenyképesség javulása  a külső piaci részesedés emelkedése, pontosabban: A piaci részesedés emelkedésének az a része a versenyképesség-javulás, amely más („strukturális”) tényezőkkel nem magyarázható meg (shift and share analysis):

3. Értelmezés, ill. mérés a következmények felől: az export- növekmény felbontása (II)  X = X*  M/M + „strukturális hatás” + „versenyképességi hatás” Export- növekmény MINDEN EGYÉB (maradék ) Átlagos piacbővülés Export a bázisidőszakban Export-növekmény amiatt, hogy kivitelünk olyan termékcso- portokra/piacokra koncentrálódik, amelyek bevitele az átlagosnál gyorsabban bővül

3/a Az EU-ba irányuló KKE-i feldolgozóipari export piaci részesedés-változásának felbontása: a versenyképességi hatás számszerűsítése ( ) Forrás: Oblath-Richter, 2002 (WIIW)

3/b Ugyanez a teljes exportra, kissé más módszerrel ( )

3/c A teljes magyar kivitel piaci részesedése az EU európai (bal oldal), ill. KKE-i (jobb oldal) extern importjában Forrás: Eurostat

3/d A magyar gépkivitel (SITC 7) piaci részesedése az EU európai (bal oldal), ill. KKE-i (jobb oldal) extern gépimportjában Forrás: Eurostat

4. Értelmezés (ill. mérés) a potenciális okok felől (ár-, ill. költség-versenyképesség) Lényeg: versenyképesség szintje nem értelmezhető, de változásának egyes tényezői azonosíthatóak és mérhetőek:  ár-versenyképesség (ÁV): javul, ha árfolyam-változással korrigálva (=azonos valutában kifejezve) a hazai árak kevésbé emelkednek a partnerekénél  költség-versenyképesség (KV): javul, ha azonos valutában kifejezve a hazai költségek kevésbé emelkednek a partnerekénél. – Makro-szinten a legfontosabb belföldi költség a munkaerő- (bér+) költség, így ezt a relatív fajlagos bér/munkaerő-költség (ULC) alapján szokás mérni.

Ár-ill. költség-versenyképesség (folyt.) Mivel az ÁV, ill. KV mutatói egyszerre szólnak a versenyképesség és az árfolyam reál-változásáról, ezeket a mutatók egyben: reálárfolyam-indexek is RER P ’ = NER’* P ’ ( hazai) /P ’ ( külföldi) RER ULC ’ = NER’* ULC ’ (hazai) /ULC ’ (külföldi) ULC = W/Y =(W/L:Y/L) Termékegységre jutó bérköltség Bértömeg Termelés Átlagbér Termelékenység

Ár-ill. költség-versenyképesség (folyt.) Az ár-alapú versenyképesség (reálárfolyam-) mutató nem megbízható (pl. B-S hatás); A költség-alapú versenyképesség javul, ha –nő a termelékenység (jobban, mint külföldön), és –ezt nem ellensúlyozza a külföldinél gyorsabb béremelkedés, ill. a hazai valuta nominális felértékelődése Az ábrákon: a reálárfolyam emelkedése  reálfelértékelődés = a versenyképesség romlása

Nemzetközi összehasonlítás a következő mutatók alapján: 1. Ár-versenyképesség RER cpi = CPI/ (E CPI*) RER ppi = PPI/ (E PPI*) 2. Költség-versenyképesség RER ulc = ULC/(E ULC*) = (W/Y/L)/ (E W*/Y*/L*) 3. Profit-alapú versenyképesség RER pr= RERulc/RERpv= (ULC/ULC*)/(PvV/PvV*)= [(W/(Y/L))/(Pv V)]/[(W/(Y*/L*)/(Pv* V*)]

Enyhén romló ár-versenyképesség a RERppi alapján, ahol előző év=100 Forrás: ICEG-számítások

Erőteljesen romló költség- versenyképesség a RERulc alapján Forrás: ICEG-számítások

A romló költség-versenyképesség relatív tényezői

A reálbérek és munkatermelékenység változása közötti rés Forrás: ICEG-számítások

A profit-alapú versenyképesség romlása Forrás: ICEG-számítások

Magyarország: ár-alapú reál-effektív árfolyam- indexek: változás a partnerek átlagához viszonyítva (2000 átlaga=100) Forrás: MNB

Magyarország: a feldolgozóipari fajlagos bérköltségen alapuló versenyképesség (REER) és összetevőinek alakulása [1995/I-2003/I né (2000=100)] (a REER emelkedése  a versenykép. romlása) Forrás: MNB

A fajlagos bérköltségen alapuló versenyképesség (REER) és összetevőinek alakulása 2000/I -2003/I né. (2000 átlaga = 100) Forrás: MNB

A fajlagos bérköltség-alapú versenyképesség változásának felbontása: 2000/I n.é. – 2003/I.né ( 2000/I n.é=100; zárójelben: %-os hozzájárulás a reálfelértékelődéshez ) REER ULC = nom. eff. árfolyam*( hazai fajl.munkaköltség /külf. fajl.munkaköltség) Elszámolás: Versenyképesség-csökkenés: 100% Ebből: (+)nominális felértékelődés: +47% (+)hazai fajlagos munkaköltség +64% * (+)átlagos béremelkedés + 87% * (-) termelékenység -23% (-) Külföldi fajlagos munkaköltség -11% 103 (-11%) 125: Reálárfolyam- felértékelődés (= versenyképesség- csökkenés) (100%) 111: Nominális-effektív felértékelődés (+47%) 116 (64%): Hazai átlagos munkaköltség/termelékenység 122 (+87%) 105 (-23%)

5. Hosszabb távra tekintő megközelítés a múltbeli adatok alapján: „Minőségi versenyképesség” A 3. (piaci részesedés) és a 4. (ár-., ill. költség- versenyképesség alapú) megközelítés kombinációja Kiindulópont az un. „Káldor-paradoxon”: a piaci részesedés akkor is emelkedhet, ha a relatív árszint) nő (= a valuta reál-felértékelődik) DE: Két ok megkülönböztetése –Balassa-Samuelson hatás (gazdaságon belüli árarány-változás – ez más) –Emelkedő külső árak melletti piaci részesedés-növelés (ez a minőségi versenyképesség-javulás)

A minőségi versenyképesség azonosítása

Illusztráció(a): Magyarország Németországba irányuló exportjának első 300 terméke alapján képzett versenyképességi mátrix ( ) Minőségi vesenykép. Á R V Á LT O Z Á S Piaci részesedés-változás Forrás: Oblath-Pula-Szilágyi (2000)

Illusztráció(b): Csehország Németországba irányuló exportjának első 300 terméke alapján képzett versenyképességi mátrix ( ) Forrás: Oblath-Pula-Szilágyi (2000)

A „minőségi versenyképesség” üzenete: Bár rövidebb távon meghatározó lehet az ár/költség- versenyképesség, középtávon a „minőségi versenyképességet” előmozdító minőségi tényezők szerepe lehet a döntő:  K+F; oktatás; fizikai és intézményi infrastruktúra = a fizikai és a humántőke-állomány, az intézményi rendszer minősége Vagyis: azok a tényezők amelyeket a WEF – GCR-ja a versenyképesség (=termelékenység szintje, illetve emelkedése) szempontjából meghatározóknak tekint

A megközelítések összefüggése A rövidebb és hosszabb távú, illetve a következmények és a parciális/potenciális feltételek felőli megközelítések közötti kapocs: a termelékenység  Az ULC alapú versenyképességi index nem azt üzeni, hogy le kell szorítani a béreket, ill. le kell értékelni a valutát a versenyképesség javításához, hanem:

A megközelítések összefüggése (II) A béremelkedést és az árfolyamváltozást összhangban kell tartani a termelékenység változásával – különben baj lesz A versenyképesség egyedüli tartós forrása a termelékenység javulása, de a túlzott béremelkedés, ill. árfolyam-erősödés kikezdheti a termelékenység-javulás pozitív hatását – itthon ez történik 2001 óta.

Összefoglalás Az 1990-es évek második felében Magyarország nemzetközi versenyképessége mind a négy megközelítés alapján [1) „komplex” indikátorok, 2) piaci részesedés- változás, 3) költség-, illetve 4) „minőségi” versenyképesség] egyértelműen és számottevően javult. Az ezredforduló óta egyes indikátorok a hazai gazdaság nemzetközi versenyképességének gyengülésére utalnak.

A versenyképesség romlásának okai Az egyensúlyit (valószínűleg) meghaladó reálfelértékelődés : –Egyensúlyitól elszakadó nominális és reálbér- emelkedés –Termelékenység lassuló növekedése –A nominális árfolyamnak az előbbi két tényező miatt túlzottá vált felértékelődése Fiskális expanzió Minőségi versenyképességet befolyásoló tényezők romlása: növekvő és romló szerkezetű állami újraelosztás, gyengülő kínálati rugalmasság

Rövid távú kihívás: ERM-2 csatlakozás és versenyképesség EU-csatlakozás fiskális következményei és a versenyképesség, Árfolyam-kritérium és versenyképesség, Nominális konvergencia és versenyképesség: dezinflációs pálya és költségvetési kritérium, Reálkonvergencia – reálárfolyam – versenyképesség

Gazdaságpolitikai szempontok a közelmúlt és a kilátások alapján A leértékelés nem (ill. rendkívül korlátozottan) használható a versenyképesség javítására, a reálárfolyamra ható folyamatok egy része exogén: a forint időbeli reálfelértékelődése, a bérszint növekedése, a relatív árszint emelkedése és az árszerkezet átrendeződése, mert ez a reál-konvergencia része (DE:ha ezek egyensúlyi folyamatok, nem veszélyeztetik a versenyképességet) Stock-kiigazítás is történt az elmúlt időszakban: így a bér- és árfolyamszint változása részben irreverzibilis, nem korrigálható folyamat Előző tény és az egységes piac előtérbe állítja a versenyképesség minőségi tényezőit

Tanulságok a gazdaságpolitika számára I. A gazdaság rövidtávú teljesítőképességével inkonzisztens reálárfolyam veszélyes lehet (ld végét, ez év elejét) A közötti nominális árfolyamszint ma közel lehet az egyensúlyi reálárfolyamhoz, kérdés azonban: hogyan alakulnak a nominális bérek a termelékenységhez viszonyítva A versenyképesség javításához kereslet- és kínálatoldali lépésekre egyaránt szükség van: az előbbi (a költségvetési és jövedelempolitikával) a bérek növekedését koordinálja termelékenységgel, utóbbi a termelékenységet növeli.

Tanulságok a gazdaságpolitika számára II. a) Költségvetési politika, államháztartás: rövidtávon szigorú fiskális politika, kiadásoldali korrekcióval, középtávon GMU-stratégiával b) Versenyképesség kínálati elemeinek erősítése: állami újraelosztás mérséklése, dereguláció és verseny erősítése

Tanulságok a gazdaságpolitika számára III. c) „Jövedelempolitika ” és várakozások : - Mivel mind mikro-, mind makroszinten alapvetően újra kell gondolni a versenyképesség javításának lehetséges stratégiáit - nagyon megfontolandó: - a beszűkült makro- és mikrogazdasági mozgástér kitágítható a versenyképesség feltételeit javító összehangolt cselekvéssel: a társadalmi partnerek lépéseit és várakozásokat koordináló, háromoldalú középtávú társadalmi-gazdaságpolitikai megállapodással. - Ez közvetlenül a bérek és a gazdasági teljesítmény közötti összhang megteremtésére, illetve fenntartására irányulna, de a versenyképesség fontos minőségi tényezőjére: a gazdaságpolitika hitelességére, kiszámíthatóságára és a várakozások koordinálására (az inflációs várakozások leszorítására) is jótékonyan hatna.